Kinderdromen vangen: wij gaan op wereldreis!

Kinderdromen vangen: wij gaan op wereldreis!

YES, ein-de-lijk mag ik het van de daken schreeuwen. Nu ik het gesprek met mijn werkgever heb gehad, het hoge woord eruit is en ik mijn werkzaamheden daar binnenkort officieel beëindig, mag ik het nu ook met jullie delen: wij gaan op wereldreis!

Kinderdromen vangen

Reizen is mij met de paplepel ingegoten. Als kind werd ik overal mee naartoe gesleept en verwonderde ik mij over de wereld om mij heen. Dit kan ook niet anders met ouders, die voordat ik werd geboren, alles hebben opgezegd en twee jaar over de wereld hebben gezworven. De verhalen van mijn ouders over India, Indonesië, China, de Transsiberië Express en alle andere verre oorden die zij hebben bezocht, intrigeerde mij als kind al en heb ik nooit los kunnen laten.

Ik had vele dromen als kind, maar één ding herinner ik mij nog heel goed. Als mij gevraagd werd wat ik later wilde worden, antwoordde ik een tijd lang dat ik archeoloog wilde worden. Men vond dit vaak vrij ongewoon voor een meisje van 8 jaar. Maar ik wilde archeoloog worden, omdat ik dan stukjes van de wereld zou kunnen ontdekken. Dan zou ik weten hoe de wereld er vroeger uitzag en hoe de wereld was geworden zoals die nu is. Toen ik iets ouder was besloot ik dat ik geen archeoloog meer wilde worden, maar wereldreiziger. Ik wilde net als Columbus nieuwe landen ontdekken. Indonesië – het geboorteland van mijn oma – bezoeken, trekken door woestijnen, paardrijden over de steppe, de hoogste bergen beklimmen, maar bovenal in contact komen met andere culturen, de wereld beter leren kennen én begrijpen.

Inmiddels ben ik 26 en ben ik geen carrière gestart als archeoloog, maar mijn honger naar het ontdekken van de wereld is nog lang niet gestild. Daarom is dit jaar de tijd gekomen om mijn kinderdromen te vangen: ik ga op wereldreis. En dat doe ik niet alleen, maar samen met mijn vriend Koen. In mei 2018 pakken we onze backpacks om Nederland voor een half jaar achter ons te laten.

Wereldreis

Het juiste moment bestaat niet

Lang, heel lang heb ik getwijfeld. Hoewel ik heel zeker wist dat ik dit echt wilde doen, leek het juiste moment nooit te komen. Toen ik studeerde had ik tijd, maar geen geld. En toen ik eenmaal geld had, had ik geen tijd meer. Herkenbaar? Ik voelde me ontzettend verantwoordelijk naar mijn werkgever én naar mijn ouders. Mijn vader is al jaren ziek en ik durfde simpelweg nooit voor langere tijd weg te gaan. Daarom heb ik mijn droom lange tijd naar de achtergrond verbannen.

In mijn jaaroverzicht schreef ik al dat 2017 voor mij geen topjaar was. In januari overleed mijn opa en daarna leken de tegenslagen elkaar op te volgen. Ik kwam thuis te zitten met een burnout, nam afscheid van mijn lieve trouwe hondje en mijn vader belandde keer op keer in het ziekenhuis. Gelukkig ben ik zelf weer op de weg terug en zie ik voor 2018 vooral heel veel kansen. Als ik één ding heb geleerd is het dat het leven VEEL te kort is om je dromen je dromen te laten en niet te luisteren naar datgene wat je hart je ingeeft.

En juist nu met onze goedbetaalde banen, onze ‘zekerheid’ en ons huisje nemen we het risico. We hebben lang genoeg gewacht en dromen zijn er niet om in de ijskast te bewaren. Niet meer wachten tot het juiste moment zich voordoet, want het juiste moment bestaat niet.

Wereldreis

Waar gaan we heen?

Zo, na dit lange verhaal is het wel eens tijd om to the point te komen en antwoord te geven op de vraag: waar gaan we heen?

Eén van mijn grote dromen is om de treinreis der treinreizen te maken, namelijk met de Trans Mongolië Express van Moskou naar Beijing. We vliegen half mei naar St. Petersburg, waar we een paar dagen blijven en reizen vervolgens met de nachttrein naar Moskou. Daar blijven we nog enkele dagen om vervolgens op de Trans Mongolië Express te stappen. Onderweg stappen we uit in Irkutsk en Ulaanbaatar en reizen we 2 weken door Mongolië om ten slotte door te reizen naar Beijing. Als we aankomen in Beijing zijn we bijna een maand onderweg. De treinreis is het enige dat we vastleggen tijdens onze reis. Daarna ligt eigenlijk alles nog open.

Ik verwacht wel dat we nog een aantal weken door China reizen en daarna zou ik heel graag naar Laos gaan. Wat we na Laos gaan doen weet ik nog niet. Misschien naar Cambodja, Thailand of terug naar Maleisië. Het enige dat ik wel zeker weet, is dat we onze reis eindigen in mijn geliefde Indonesië en vanaf daar terug naar huis vliegen.

Wereldreis

De voorbereidingen

Op Backpack vol verhalen neem ik jullie mee in ons avontuur: van het begin tot het eind. De komende periode kunnen jullie een serie artikelen verwachten over de voorbereidingen van onze wereldreis en wat daar allemaal bij komt kijken. Tijdens onze reis blijf ik uiteraard mijn ervaringen en tips met jullie delen, zoals jullie dat nu ook al gewend zijn.

Wat vind jij van onze plannen? En heb je nog tips of dingen die we tijdens onze reis écht gezien of gedaan moeten hebben? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder, want ik ben reuze benieuwd!

 

 

Eten in Vietnam: 8x mijn favoriete Vietnamese gerechten
Budget: wat waren de kosten van onze wereldreis?
10x doen in Hong Kong: de stad van hypermoderne wolkenkrabbers en rustgevende tempels
Backpacken in Maleisië: dé ultieme reisgids voor het Maleisisch schiereiland
Accommodaties in Cambodja: mijn persoonlijke favorieten
Eten in Maleisië: 11x de lekkerste gerechten uit Maleisië

35 Comments

 1. Jeej, jullie gaan op wereldreis. Hoe gaaf! En zo te lezen wordt het een geweldig avontuur. De Trans-Mongolië Express lijkt mij ook een geweldige reis en zou ik ook zeker nog eens willen maken. Een top begin van jullie wereldreis in ieder geval.

  Reply
 2. Goed dat je je dromen waar maakt! Je leeft tenslotte maar 1 keer. En wat leuk om te lezen dat je ouders je zo hebben geïnspireerd. Wij reizen ook veel met onze kinderen en ik vraag me weleens af wat ze daar later van zullen vinden, haha.. we gaan het zien. Alvast een mooi avontuur toegewenst!

  Reply
  • Dankjewel Yvonne, we hebben een geweldige tijd gehad. Ik vind het heel bijzonder om te lezen hoe jullie met jullie kinderen op reis gaan en zoeken naar dingen die voor jullie allemaal leuk zijn. Volgens mij is reizen een van de mooiste dingen die je je kinderen kunt meegeven!

   Reply
 3. Oh wat gaaf! Ik kom net terug van een wereldreis en mijn eerste verre reis was net als jullie in Azië. Ik weet zeker dat je een mooie tijd gaat hebben!

  Reply
 4. Wauw, wat ontzettend gaaf! Het lijkt er op dat jullie een geweldie reis gaan maken, vooral de Trans Mongolië Express lijkt mij heel indrukwekkend. Ik hoop dat jullie reis geweldig zal zijn en dat 2018 een vewl mooier jaar is dan 2017!

  Reply
 5. Een top beslissing! Spijt ga je hier echt never nooit niet van krijgen. Je gaat de tijd van je leven hebben en genieten van al het moois wat je onderweg gaat zien. Het enige nadeel is dat je na je wereldreis alleen nóg maar meer weg wilt en geen rust meer in je kont hebt. Althans, zo ging het bij mij. Je hebt geproefd aan alle mogelijkheden en wilt alleen maar meer. Zo zit ik nu, 4 jaar na m’n wereldreis, in Australië want 5 weken in dit land tijdens de wereldreis smaakten naar meer. Veel meer. Dus het komende jaar ben ik hier 🙂 Geniet!

  Reply
 6. Hi Dewi,

  Wat ontzettend cool! Mag ik vragen hoe je dat financiert? Heb je gespaard en aan hoe veel moet ik ongeveer denken of wat verwacht je nodig te hebben voor een half jaar? Heb je een huis en hoe heb je vast kosten in NL geregeld?

  Alvast veel plezier en ik volg je (al)! 🙂

  Reply
  • Hoi Natasja,
   Grappig, ik ben vandaag precies bezig met een artikel over tips om te sparen voor een wereldreis. Komt eraan dus;)
   Ik heb inderdaad gespaard voor onze wereldreis en ben uitgegaan van een dagbudget van €25 per persoon. Hoe wij het budget voor onze wereldreis hebben bepaald, kun je lezen in dit artikel: http://www.backpackvolverhalen.nl/wereldreisvoorbereidingen-2-hoe-budget-wereldreis-bepaald/
   We hebben inderdaad een huurhuis, dat we gaan onderverhuren. Hoe we het met ons huis geregeld hebben, heb ik in dit artikel geschreven: http://www.backpackvolverhalen.nl/werelreisvoorbereidingen-ons-huis/

   Onze doorlopende kosten in Nederland houd ik zo laag mogelijk, maar er zijn natuurlijk dingen waar je niet onderuit komt, zoals zorgverzekering en reisverzekering. Deze kosten lopen gewoon door. Ook hier heb ik voor gespaard.

   Ik hoop dat ik je vragen zo heb kunnen beantwoorden. Ben je zelf ook van plan om op wereldreis te gaan? 🙂

   Reply
 7. Hi Dewi,
  Lees ik goed dat in komende mei jullie reis gaat starten? Na ja het is natuurlijk al lang begonnen. Ik kan je nu al vertellen dat deze gepasseerde drempel een startschot is voor heel veel nieuwe dingen in jullie leven. Mijn vriendin en ik zijn in augustus 2015 vertrokken en zijn nog steeds op reis. Check onze website – http://www.theperfectstrugglers.com – maar is. Van Business consultants tot wereldreizigers tot petsitters en ondernemers. Hoe kan het lopen. Hahahahah. Heel veel plezier met speuren en onderzoeken. Jandaan.

  Reply
  • Dankjewel Ellis! Ik moet ook zeggen dat nu ik eenmaal van de daken heb geschreeuwd dat we dit gaan doen, ik écht niet meer kan wachten tot het zover is! :p

   Reply
 8. Nou meisje, ik vind het een geweldige ervaring voor jullie. We volgen jullie vanuit Nederland en reizen in gedachten met jullie mee. Dat is nu prima te doen. In onze tijd was dat inderdaad wel anders.

  Reply
  • Dankjewel mamma! Ik weet zeker dat jullie in gedachten met ons mee reizen. Gelukkig kunnen we jullie met de moderne communicatietechnieken ook goed op de hoogte houden!

   Reply
 9. Wat geweldig nieuws! We gaan jullie zeker volgen. Wij dromen er ook van. Gisteren heeft mijn man op het werk gevraagd of hij drie maanden vrijaf kan krijgen begin 2019 dus wij beginnen ook alvast te dromen! In ons hart willen we het heel graag maar je hoofd moet ook mee hé (financiën enz)…

  Reply
  • Dankjewel Nies! Leuk dat je ons gaat volgen:) En heeft je man ook drie maanden verlof gekregen? Ben benieuwd en hoop dat jullie je dromen waar kunnen maken!

   Reply
 10. Super tof dat je dit gaat doen! Spannend ook! Ik ben erg benieuwd hoe je reis door Azië gaat. Ik ga ook dit jaar weer op wereldreis en het tweede deel van de reis gaan we naar Azië. Dus ik ben benieuwd naar je ervaringen. Hoe zijn jullie bij deze treinreis terecht gekomen?

  Reply
  • Dankjewel Emma! Gaaf dat je ook weer op wereldreis gaat en ook naar Azië gaat. Waar gaat het eerste deel van je reis heen?

   Die treinreis wil ik eigenlijk al maken zo lang ik mij kan herinneren. Mijn ouders hebben de Trans Siberië Express andersom gemaakt, waardoor ik eigenlijk ben opgegroeid met verhalen over reizen en in het bijzonder deze treinreis. Wij hebben onze treinreis uiteindelijk geboekt via Tiara Tours.

   Reply
 11. Wauw wat gaaf !!
  Zelf ben ik 3 maanden naar miami geweest. Tijd van mijn leven. Zn reis zal je altijd bij blijven. En als je het niet zou doen krijg je er spijt van 😉 mijn motto is daarom Living youre dreams & enjoy !! <3.
  Geniet ervan !! En een goede reis. Xx

  Reply
  • Dankjewel Lisanne! Ik kan me jouw enthousiasme over Miami inderdaad nog goed herinneren! Heel gaaf dat je dat gedaan hebt. Ik geloof zeker dat zo’n reis iets is wat je voor altijd bij zal blijven. In jouw motto kan ik me zeker vinden 😉

   Reply
 12. Ja,ja, geef mij maar de schuld van die reisdriften van jou! Maar ff serieus: hoewel ik het allemaal heel spannend vind en je dat halfjaar onwijs ga missen, ben ik stiekem ook wel erg trots, dat je nu onze reis in tegenovergestelde richting gaat maken. Veel zal veranderd zijn, maar veel zal ook hetzelfde gebleven zijn als toen wij op drift waren. Spread your wings,little girl and follow your dreams! And in the meantime: take care

  Reply
  • Dankjewel Pappa, enne… ik moet toch iemand de schuld geven? 😉
   Ik ga jullie natuurlijk ook erg missen en vind het ook spannend, maar een half jaar vliegt ook wel weer zo voorbij. Gelukkig kunnen we flink appen/bellen/skypen en kunnen jullie onze reis op de voet volgen. Hoe anders was dat toen jullie gingen? Voor opa en oma moet het helemaal onwijs spannend geweest zijn!

   Reply
  • Dankjewel Linda! Ben ook heel blij dat we de knoop hebben doorgehakt en het nu gewoon echt definitief is. Jullie plannen klinken ook echt fantastisch! 🙂

   Reply
 13. Wat leuk om te lezen! Leuk om naar uit te kijken. Ook wij gaan langere tijd reizen en het goede moment leek ook nooit te komen. Toch knopen doorgehakt en de reis lijkt nu vast te liggen, eind april gaan wij op pad! Ik ga je zeker volgen!

  Reply

Leave a Comment.