Home Wereldse gerechten Wereldse gerechten: recept voor Palak Paneer uit India

Wereldse gerechten: recept voor Palak Paneer uit India

door Dewi
palak paneer

Als je vaker te vinden bent op Backpack vol verhalen weet je misschien dat de Indiase keuken my all time favorite is. Voor een goede Indiase curry of een gerecht uit de tandoor kun je me midden in de nacht wakker maken. En ik beloof je dat ik dan niet chagerijnig zal zijn. Hoewel ik nog nooit in India geweest ben, groeide ik op met de Indische en Indiase keuken. Inmiddels kook ik zelf heel graag Indiaas en is dit de keuken waar ik het beste in thuis ben. Eén van mijn lievelingsgerechten is Palak Paneer. Vandaag deel ik het recept voor Palak Paneer met je, zoals ik dit thuis regelmatig maak.

Recept Palak Paneer

Palak Paneer is een mild Indiaas gerecht met spinazie (palak) en Indiase roomkaas (paneer). Dit vegetarische gerecht heeft een heerlijke volle kruidige smaak. Paneer wordt anders dan ‘gewone’ kaas niet gemaakt van melk met dierlijk stremsel, maar van melk met citroensap of azijn. Dit maakt dat het een vegetarische kaas is. Paneer is ook een kaas die je thuis zelf kunt maken. Hoewel ik eigenlijk altijd een stuk paneer koop, lijkt het me leuk om een keer te proberen.

Ingrediënten

 • 1 blok paneer, ongeveer 300 gram (te koop bij Surinaams/Indiase toko)
 • 500 gram spinazie
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1,5 tl sambal
 • stukje gemberwortel
 • halve paprika
 • 1 tl garam massala
 • 1,5 tl curcuma
 • 1 tl djinten
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1,5 el tomatenpuree
 • 4 el yoghurt (of plantaardig alternatief)
 • 125 ml kookroom
 • olie
 • boter

Tip: Paneer is soms lastig te vinden. Mocht je bij jou in de buurt geen paneer kunnen kopen en geen zin hebben het zelf te maken, dan is feta ook een goed alternatief. Toen ik nog niet wist waar ik paneer kon kopen, gebruikte ik dit regelmatig. Let er wel op dat je feta niet vooraf hoeft te bakken, zoals hieronder beschreven. In tegenstelling tot paneer smelt feta als je het bakt. Een ander alternatief is tofu. Zelf koop ik paneer altijd bij de Surinaamse Markt op de Kanaalstraat in Utrecht.

Bereiding Palak Paneer

Snijd de paneer in blokjes van ongeveer 1 bij 2 cm. Verhit een flinke scheut olie in een wokpan en voeg de paneer toe. Bak de paneer tot deze een bruin korstje heeft. Haal de paneer uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Hak ondertussen de halve paprika, ui, knoflook, gember, en sambal fijn in de staafmixer.

Kook de spinazie even een paar minuten en giet af in een vergiet. Laat de spinazie goed uitlekken. Doe de helft van de spinazie in de staafmixer om kort te pureren. De andere helft van de spinazie laat je ‘heel’. Dit zorgt voor een lekkere structuur. Verhit vervolgens een klein beetje boter in de wokpan en bak de garam massala, djinten, curcuma en paprikapoeder. Schep het uienmengsel hier doorheen en bak dit ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomatenpuree en yoghurt toe en laat dit indikken tot een droge saus. Voeg alle spinazie en de kookroom toe en bak dit nog een paar minuten. Ten slotte kan de paneer erdoor. Laat het geheel nog 5 minuten op laag vuur sudderen. Naar smaak kun je nog wat peper en zout toevoegen.

palak paneer

Laat je het me weten als je de Palak Paneer gemaakt hebt en hoe het smaakte? Ik ben heel benieuwd!

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

Irene schreuder 16 maart 2018 - 22:04

Al geprobeerd. Was erg lekker!!?

Reageer
Dewi 22 maart 2018 - 21:25

Fijn dat het in de smaak viel 😉

Reageer
Martin 15 maart 2018 - 20:45

Lekker recept! Ik ben ook gek op Indiaas eten. Paneer zelf maken is erg makkelijk en lekker! Zeker een keertje doen….is ook gewoon leuk.

Reageer
Dewi 16 maart 2018 - 15:10

Dankjewel Martin! Leuk dat je ook zo van Indiaas eten houdt. Ik ga zeker een keer proberen om zelf paneer te maken, lijkt me leuk om te doen 🙂

Reageer

Laat een reactie achter