Home Wereldreis Wereldreisvoorbereidingen 4#: hoe doen we het met ons werk?

Wereldreisvoorbereidingen 4#: hoe doen we het met ons werk?

door Dewi
wereldreisvoorbereidingen werk

In de serie wereldreisvoorbereidingen neem ik jullie mee in de voorbereidingen van onze wereldreis. Naast het bepalen van het budget en onze globale route, waren er twee hoofdzaken die tot enige kopzorgen hebben geleid: wat doen we met ons huis? En hoe doen we het met ons werk? Dit zijn ook gelijk de meest gestelde vragen die wij krijgen met betrekking tot onze wereldreis. Eerder deze maand liet ik jullie al weten hoe we het met ons huis hebben geregeld. Wat betreft onze baan hebben Koen en ik het beiden totaal anders aangepakt. Vandaag vertel ik je hoe we het gaan doen met ons werk en welke afwegingen wij daarin gemaakt hebben.

Hoe doen we het met ons werk?

Ons werk is toch wel iets waar we mee in ons maag hebben gezeten tijdens de voorbereidingen van onze wereldreis. Koen was eigenlijk net begonnen met zijn nieuwe baan toen wij definitief besloten om een lange reis te gaan maken. Hij had het waanzinnig naar zijn zin, zag veel doorgroei mogelijkheden en had ook nog eens goede arbeidsvoorwaarden. Niet iets dat je zomaar opgeeft dus.

Mijn situatie was compleet anders. Ik had ook een leuke baan, maar werkte al iets langer bij mijn werkgever en wist zeker dat ik dit niet voor altijd op deze manier wilde blijven doen. Ik had namelijk een droom: voor mijzelf beginnen.

redenen om op wereldreis te gaan

In loondienst en op wereldreis gaan

Koen en ik hadden dus beiden een baan in loondienst, toen wij besloten op wereldreis te gaan. Als er één ding is dat wij geleerd hebben in de aanloop naar onze wereldreis, is dat er eigenlijk heel veel mogelijk is. Ook op het gebied van werk en óók als het in eerste instantie misschien onmogelijk lijkt.

Meer dan een jaar voordat wij aan onze grote reis zouden gaan beginnen, heeft Koen zijn werkgever al meegenomen in onze plannen. Zijn leidinggevende reageerde eigenlijk heel positief. Hoewel hij niet gelijk beloftes kon doen, gingen ze samen onderzoeken wat de mogelijkheden waren. Uiteindelijk is er een oplossing gevonden, die voor beide partijen werkt. Koen heeft de afspraak kunnen maken dat hij na onze reis terugkomt en zijn werkzaamheden weer kan hervatten.

Van loondienst naar zelfstandige

Voor mij lag het anders. Al een aantal jaar voel ik heel sterk dat ik voor mijzelf wil beginnen. Hoewel ik een leuke baan had, zag ik onze reis ook als een prachtige kans voor een nieuwe start. Ik heb dus geen afspraken hoeven maken over een nieuw contract bij mijn werkgever. In plaats daarvan ben ik voorbereidingen gaan treffen voor mijn eigen onderneming.

Zo heb ik onder andere een aantal evenementen bezocht, koffiedates gehad, een ondernemingsplan geschreven, nagedacht over mijn ideale klant en last but not least: mij ingeschreven bij de KvK. Wel heb ik met mijn werkgever een heel eerlijk en open gesprek gehad over mijn plannen om op wereldreis te gaan en daarna voor mijzelf te beginnen. Ook ik kreeg een hele positieve reactie. Na mijn reis ga ik samen met mijn voormalig werkgever zelfs kijken op welke manier we kunnen samenwerken!

Wat ga ik doen als ondernemer?

Na onze wereldreis ga ik dus werken als ZZP’er/Freelancer. Wat ik ga doen is tweeledig. In de eerste plaats ga ik aan de slag als tekstschrijver. Onder andere door het schrijven voor Backpack vol verhalen heb ik een enorme liefde voor tekstschrijven ontwikkeld. De laatste 1,5 jaar heb ik dusdanig in mijzelf geïnvesteerd dat ik van tekstschrijven mijn vak kan maken. Voor het schrijven van heldere webteksten, rake artikelen en inspirerende blogs kun je na onze reis (vanaf november 2018) bij mij terecht. Ik wil mij vooral richten op de reiswereld, duurzaamheid en geografie. Daarnaast blijf ik ook projectmanagement klussen doen in mijn vakgebied geografie en stedelijke planning.

wereldreisvoorbereidingen werk

Enkele tips

  • Ik kan me heel goed voorstellen dat werk een struikelblok kan zijn bij het besluit om wel of niet op wereldreis te gaan. In de aanloop naar onze wereldreis hebben Koen en ik echter gemerkt dat er vaak veel meer mogelijk is dan je denkt. Probeer daarom vooral te denken in mogelijkheden en schuif alle spreekwoordelijke beren op de weg even aan de kant.
  • Heb je een vaste baan, die je niet wilt opgeven? Mijn tip zou zijn om zo vroeg mogelijk bij je werkgever aan te geven dat je van plan bent om voor langere tijd op reis te gaan. Neem je werkgever mee in je plannen. Wie weet kun je afspreken dat je onbetaald verlof neemt of kun je de principe-afspraak maken dat je na je reis terug kunt keren. Probeer er samen uit te komen. Vindt je werkgever een half jaar te lang? Misschien zijn 4 maanden bijvoorbeeld wel acceptabel.
  • Wil je – net als ik – voor jezelf beginnen, maar ben je opzoek naar het juiste moment? Misschien kun je een wereldreis dan zien als een nieuw begin. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om als freelancer op reis nog enkele opdrachten aan te nemen, die je op afstand (online) kunt uitvoeren.

Ben jij al eens op wereldreis geweest? Dan ben ik heel benieuwd hoe je het toen geregeld hebt met je werk. Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

6 reacties

Herma | 2feelfree.com 30 maart 2018 - 10:41

Heel gaaf dat jullie dit doen en gaaf ook dat jullie zo bloggen over de voorbereidingen! Vraagje, wat bedoel je precies met dat je geïnvesteerd hebt zodat je van tekstschrijven je vak kunt maken? Wat heb je precies gedaan? Ik denk er zelf ook weleens aan om voor mezelf te beginnen, vandaar 🙂

Reageer
Dewi 16 april 2018 - 11:41

Dankjewel Herma! Ik heb vooral heel veel geschreven, ook voor anderen. Me enorm verdiept in het schrijven van webteksten e.d., koffiedates gehad met gelijkgestemden en andere ondernemers en een vorm van coaching gehad, waardoor ik nu zeker weet dat ik de juiste keuze maak:) Gaaf dat je er ook aan denkt om voor jezelf te beginnen. Wat zou je willen doen?

Reageer
Stef 28 maart 2018 - 22:17

Wat een toffe toffe plannen! Gaaf dat je de stap durft te zetten om je eigen bedrijf te starten!
Vorig jaar heb ik ook samen met m’n vriendin een half jaar gereisd. Beide in loondienst, beide de baan opgezegd. Het voelde voor mij echt als ultieme vrijheid dat je niet gebonden zit aan een einddatum. De arbeidsmarkt was en is goed en binnen no time hadden we een nieuwe baan. Dus gewoon lekker het diepe in duiken! 🙂

Reageer
Dewi 16 april 2018 - 11:42

Dankjewel Stef! Gaaf dat je ook een half jaar gereisd hebt en heel fijn dat jullie weer snel een nieuwe baan hadden. Ik moet ook zeggen dat ik me nu al vrijer voel dan ooit 😉

Reageer
Globalizious 26 maart 2018 - 22:29

K vind t echt zo super tof dat jullie dit gaan doen. En nog spannender dat jij de stap hebt gezet voor jezelf te gaan beginnen. Ik ben mega benieuwd hoe dat gaat, en kijk nu al uit naar al je verhaalden en je ‘werk’.

Reageer
Dewi 27 maart 2018 - 15:41

Dankjewel Liz! Ik kan ook niet wachten tot het zover is 🙂

Reageer

Laat een reactie achter