Home Budget Wereldreisvoorbereidingen #2: Hoe wij het budget voor onze wereldreis hebben bepaald

Wereldreisvoorbereidingen #2: Hoe wij het budget voor onze wereldreis hebben bepaald

door Dewi
budget voor onze wereldreis

Vorige maand mocht ik ein-de-lijk van de daken schreeuwen dat ik mijn kinderdroom ga waarmaken en samen met Koen voor een half jaar op wereldreis ga. Als ik vertel over dit plan krijg ik vaak een heleboel praktische vragen, onder andere over ons budget: Wat kost dat zo’n wereldreis? Wat doe ik verkeerd dat ik dat niet kan doen? En wat is jullie budget? Om deze vragen te beantwoorden is het vandaag tijd voor het tweede deel van onze wereldreisvoorbereidingen en vertel ik je hoe wij het budget voor onze wereldreis hebben bepaald.

Kosten vooraf

Voordat we op wereldreis gaan, zijn er een aantal kosten die gemaakt moeten worden. Gelukkig hebben Koen en ik allebei alle benodigde spullen voor op reis, dus hier hebben wij met het opstellen van het budget voor onze wereldreis geen rekening mee hoeven houden. Mocht je op wereldreis gaan en nog geen spullen hebben, moet je o.a. rekening houden met de kosten voor een backpack, een dagrugzakje, goede schoenen, een lakenzak en eventueel packing cubes (aanrader!).

Waar we wel rekening mee moeten houden, zijn de kosten voor vaccinaties. Door onze eerdere reizen naar Azië hebben we de meeste vaccinaties eigenlijk wel. Alleen Rabiës en Hepatitis B hebben we beiden nog niet. Deze vaccins zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen als je langer dan drie maanden in een risicogebied verblijft. Azië valt binnen de risicogebieden, dus hebben we beiden besloten om deze vaccinaties wel te nemen. Koen heeft het geluk dat zijn verzekering alles vergoed. Voor mij is dit helaas niet het geval en komen de kosten voor vaccinaties en een noodkuur voor malaria neer op zo’n 300 euro.

Bestemming bepaalt het budget

Het budget voor onze wereldreis valt of staat natuurlijk met de bestemming die we hebben gekozen. Wij hebben besloten om naar Azië te gaan, een continent waar je met een relatief laag budget kunt reizen. Als we hadden gekozen voor Oceanië of Noord-Amerika hadden we uiteraard meer moeten sparen. Nu hebben wij niet perse voor Azië gekozen vanwege de lage kosten, maar omdat wij héél graag een langere tijd uit willen trekken om dit prachtige continent verder te verkennen.

Eén van mijn grootste reisdromen is om met de Trans Mongolië Express van Moskou naar Beijing te reizen. Ik vond het alleen zonde om deze prachtige treinreis af te leggen in een vakantie van 3 weken en dan bij aankomst in Beijing na een paar dagen weer terug naar huis te moeten vliegen. Nu we een half jaar de tijd hebben vangen we twee vliegen in één klap. We starten onze wereldreis met de Trans Mongolië Express en blijven daarna nog iets meer dan 5 maanden in Azië, waar we onder andere China, Laos, Cambodja en Indonesië willen bezoeken.

Lees ook: Wereldreisvoorbereidingen #1: hoe wij de globale route voor onze wereldreis hebben bepaald

budget voor onze wereldreis

De Trans Mongolië Express

De Trans Mongolië Express is natuurlijk fantastisch, maar dat kost ook wel wat. Het is een aardige aanslag op ons budget, maar daar hebben we natuurlijk ook voor gespaard. Bij het boeken van de Trans Mongolië Express kun je ervoor kiezen om een paar keer uit de trein te stappen en aantal verlengingen te doen. Ik had overal wel uit willen stappen, maar hoe meer verleningen je doet, hoe duurder de reis wordt. Reizen is keuzes maken. Voor ons is de keuze gevallen op drie dagen St. Petersburg, drie  dagen in Moskou, drie dagen Irkutsk en het Baikalmeer en nog zo’n 10 dagen Mongolië. Al met al zijn we van St. Petersburg naar Beijing 27 dagen onderweg.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat wij in eerste instantie €2500,- voor deze reis hadden begroot, maar dat dit door de keuzes die wij hebben gemaakt iets duurder is uitgevallen. Uiteindelijk moeten we rekenen op €3280,- per persoon, inclusief de vlucht naar St. Petersburg en de visa voor Rusland, Mongolië en China.

Dagbudget Azië

Door onze eerdere reizen in Zuidoost-Azië weet ik precies hoeveel wij in ieder land gemiddeld per persoon per dag hebben uitgegeven. In Vietnam, Indonesië en Sri Lanka lukte het ons bijvoorbeeld om van zo’n €25,- per persoon per dag een prachtige reis te maken. In Maleisië hadden wij een dagbudget van €30,- per persoon, maar hier hebben we ook iets luxer gereisd dan anders.

Reizen in Azië kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar op basis van eerdere ervaringen ben ik uitgegaan van een dagbudget  van €25,- per persoon per dag. Dit komt neer op zo’n €750,- per maand en €3750,- voor vijf maanden reizen door Azië. In dit bedrag zit alles inbegrepen: eten en drinken, accommodaties, vervoer ter plaatse, excursies en visa.

Nu zijn er natuurlijk plekken, zoals Beijing en Shanghai waar wij waarschijnlijk meer nodig hebben dan €25,- per dag. Er zullen echter ook dagen zijn dat wij veel minder dan ons gemiddelde dagbudget uit zullen geven, waardoor je dit in de praktijk vaak wel tegen elkaar weg kan strepen. Tijdens onze reis zijn we sowieso van plan om iets meer aan slow travel te doen dan anders, door iets langer op een plek te blijven. Op deze manier leer je een plek beter kennen. Een bijkomend voordeel is dat je per dag minder uitgeeft dan wanneer je elke de 2/3 dagen naar een andere plek reist.

Lees ook mijn eerdere artikelen over ons budget in Sri Lanka en Maleisië.

budget voor onze wereldreis

De terugvlucht

Na 6 maanden onderweg te zijn geweest, vliegen we – waarschijnlijk vanuit Indonesië – weer terug naar huis. Helaas kost een enkele reis tegenwoordig vaak bijna net zoveel als een retourvlucht, maar met wat goed speurwerk denk ik dat het moet lukken om voor €350,- een enkele reis naar Amsterdam te boeken.

Totale budget voor onze wereldreis

Wat is nou het totale budget voor onze wereldreis? Uiteindelijk is de Trans Mongolië Express natuurlijk onze grootste kostenpost. Hiervoor kunnen we €3280,- per persoon begroten. Dit is inclusief de treinreis, accommodatie, verlengingen, een aantal excursies, visa en de vlucht naar St. Petersburg. Als ik alle andere kosten bij elkaar optel kom ik uit op een budget van €7680,- per persoon (incl. vaccinaties). Nu vind ik het persoonlijk prettig om nog een kleine reserve achter de hand te hebben. Daarom ben ik voor het budget voor onze wereldreis van een half jaar uitgegaan van €8500,- per persoon.

Persoonlijk denk ik dat dit een realistisch budget is, maar ik zal jullie na onze wereldreis vertellen hoeveel wij uiteindelijk hebben uitgegeven en of het gelukt is voor dit bedrag.

Ben jij al eens op wereldreis geweest of ben je van plan om dit te gaan doen? Dan ben ik heel benieuwd wat je van het budget voor onze wereldreis vindt. Denk je dat het realistisch is? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.


Meer lezen? 

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

Patricia 4 juli 2018 - 02:43

Gaaf zeg! Alhoewel die eerste maand het geld er wel uit vliegt denk ik dat je de rest goed hebt ingeschat.
St. Petersburg is erg tof! Grote contrasten. We hebben het er een week volgehouden en nog maar een klein beetje gezien.
Ben heel benieuwd wat je van de Trans Mongolië express vindt…

Reageer
Dewi 5 juli 2018 - 10:22

Jaa, die eerste maand is duur. Maar het scheelt wel dat dat bijna allemaal al betaald is haha. St. Petersburg en Moskou zijn inderdaad niet goedkoop, maar het valt me nog mee eigenlijk ;).

Reageer
Jessica 21 februari 2018 - 01:14

Ik denk dat het ook wel een realistisch budget is en bovendien kun je beter te veel dan te weinig hebben berekend toch? 😉 Hoewel de Transmongolië Express nooit echt op mijn wish list stond heb ik het jaren geleden toch met mijn ex gedaan en ik ben toch wel blij dat hij me destijds heeft overgehaald. Neem wel genoeg boeken of een paar films mee om je in de trein te vermaken (al kun je ook uren uit het raam staren zonder je te vervelen haha). En in Moskou zeker proberen om de last minute tickets voor een balletvoorstelling te bemachtigen. Wij hadden voor 5 euro tickets voor 1001 Nacht in het Kremlin Theater en het was echt prachtig! (al was ik wel een beetje underdressed tussen al die opgedofte Russen haha ;p)

Reageer
Dewi 27 februari 2018 - 14:25

Ja precies, dat dacht ik ook! Heel tof dat je ook de reis met de Trans Mongolië Express gemaakt hebt. Het lijkt me zeker gaaf om naar een balletvoorstelling in het Kremlin te gaan! Je artikel met je tips voor Moskou heb ik al opgeslagen 🙂

Reageer

Laat een reactie achter