Home Azië Wat te doen in Vientiane? De meest ondergewaardeerde hoofdstad van Azië

Wat te doen in Vientiane? De meest ondergewaardeerde hoofdstad van Azië

door Dewi
doen in Vientiane Laos

Tijdens onze reis door Laos – en ook thuis al – hoorden wij van verschillende mensen dat de Laotiaanse hoofdstad Vientiane niet de moeite waard zou zijn en dat we deze stad beter over konden slaan. Maar aangezien Koen en ik beiden stadsgeografen zijn, waren we toch erg nieuwsgierig naar Vientiane. We wilden op zijn minst weten hoe de stad eruit ziet en gewoon even sfeer proeven. Zeker omdat Vientiane met 700.000 inwoners de enige stad van formaat is in Laos. In dit artikel deel de leukste dingen om te doen in Vientiane.

Vientiane, de meest ondergewaardeerde hoofdstad van Azië

Smaken verschillen natuurlijk, maar Vientiane heeft ons heel positief verrast. Voor een hoofdstad is het erg rustig, maar er hangt een fijne en relaxte sfeer. Na plekken als Luang Prabang en Vang Vieng, die meer ingesteld zijn op toeristen is het fijn om in een stad te zijn die vooral gericht is op de lokale bevolking. Menukaarten zijn hier bijvoorbeeld lang niet allemaal in het Engels en ook de Night Market is veel minder gericht op toeristen.

Persoonlijk vind ik Vientiane een verademing. Het is werkelijk de meest relaxte hoofdstad waar ik ooit ben geweest. Wat mij betreft zouden meer steden zo mogen zijn. Mijn tip is dan ook: sla Vientiane vooral niet over tijdens een rondreis door Laos.

doen in Vientiane Laos

Wat te doen in Vientiane?

1. Bezoek Wat Si Saket in Vientiane, mijn favoriete tempel in Laos

Wat Si Saket is de allermooiste tempel, die ik in Laos heb gezien. Misschien zelfs wel één van mijn favoriete tempels tijdens onze wereldreis. En geloof me, we hebben aardig wat tempels mogen bewonderen.

Wat Si Saket is de oudste tempel in Vientiane, die nog geheel intact is. Andere tempels zijn óf later gebouwd óf moesten hersteld worden na vernielingen in de 18e eeuw. Eén van de mooiste dingen aan deze tempel vond ik de eindeloze zuilengalerijen met duizenden boeddha’s. Ik heb hier vol verwondering naar gekeken en mijn camera draaide hier overuren. Wat Si Saket ligt tegenover het koninklijk paleis en is een absolute aanrader tijdens een bezoek aan Vientiane.

doen in Vientiane Laos doen in Vientiane Laos

2. Leer over de recente geschiedenis van Laos in het Cope Visitor Center

Tijdens onze reis door Laos zijn we regelmatig gewaarschuwd om niet van de gebaande paden af te wijken. Tussen 1964 en 1973 heeft het Amerikaanse leger namelijk meer dan twee miljoen ton munitie op Laos laten vallen. Laos is per capita het zwaarst gebombardeerde land ter wereld. Dit is iets wat ik voordat wij naar Laos afreisden niet wist. Destijds zijn er vooral veel clusterbommen gebruikt, die nog altijd niet allemaal afgegaan zijn. Daarom maken deze bommen (UXO’s) tot op de dag van vandaag nog veel slachtoffers in Laos, vooral onder spelende kinderen of boeren die op het land werken.

Wil je meer weten over deze recente geschiedenis van Laos? Breng dat vooral een bezoek aan het COPE visitor center in Vientiane. Deze non-profit organisatie biedt zorg en ondersteuning aan UXO-slachtoffers. Slachtoffers kunnen bijvoorbeeld protheses aangemeten krijgen en ondersteund worden met fysiotherapie. Op deze manier geeft COPE mensen met zware verwondingen weer een toekomst. Volwassenen worden met behulp van een prothese bijvoorbeeld minder afhankelijk van anderen en kunnen weer zelf een inkomen verdienen. Kinderen hebben op deze manier weer de mogelijkheid om te rennen en te voetballen. De beelden, verhalen van slachtoffers en de mooie initiatieven hebben een diepe indruk op mij gemaakt. Een bezoek aan het COPE Visitor Center is misschien niet perse een van de léukste dingen om te doen in Vientiane, maar wel bijzonder interessant.

“We can not change the past, but we can try to ease the present” – COPE Visitor Center, Vientiane

doen in Vientiane Laos

3. Pha That Luang, de landmark van Laos

Pha That Luang is de gouden stupa in Vientiane en kan worden gezien als dé landmark van Laos. De stupa is het nationale symbool voor het Boeddhisme en voor de Laotiaanse soevereiniteit. Het verhaal gaat dat missionarissen uit India al in de derde eeuw voor Christus hier een stupa hebben gebouwd om een stukje van Buddha’s borstbeen te omsluiten.

De stupa ligt vier kilometer ten noordoosten van het centrum van Vientiane. Net even te ver om hiernaartoe te lopen. Het makkelijkst is om met een tuktuk naar Pha That Luang te gaan (25.000 Kip voor een enkele reis).

Leuk weetje: Pha That Luang – de gouden stupa – staat ook op het Laotiaanse geld.  

doen in Vientiane Laos doen in Vientiane Laos

4. Wat That Luang Tai

Naast de gouden stupa ligt nog een mooie tempel: Wat That Luang Tai. Deze tempel heeft schitterende heldere kleuren en een hele grote liggende gouden Boeddha. Zeker de moeite waard om te combineren met Pha That Luang.

doen in Vientiane Laos

5. Patuxai, de ‘Arc de Triomphe’ van Vientiane

Laos is een Franse kolonie geweest. Hier vind je vooral sporen van terug in de Laotiaanse keuken. Ik vond het bijvoorbeeld heerlijk om na twee maanden reizen weer eens in een heerlijk knapperig stokbroodje te kunnen bijten. Maar behalve in het eten, zie je de erfenis van de Fransen soms ook terug in de architectuur. Bijvoorbeeld de Patuxai in Vientiane. Deze Laotiaanse triomfboog is geïnspireerd op de Arc de Triomphe in Parijs. Wij kregen van Laotianen een aantal keer de vraag gesteld welke triomfboog we mooier vonden: de Arc de Triomphe in Parijs of die in Vientiane?

doen in Vientiane Laos

6. Zonsondergang bewonderen boven de Mekong bij Sunset Viewpoint

Vientiane heeft een schitterende ligging aan de machtige Mekong en aan de overkant van deze grootse rivier kun je Thailand zien liggen. Aan de oever van de Mekong vind je het Sunset Viewpoint, trappen waar je kunt zitten om te genieten van de mooiste zonsondergangen boven het water.

doen in Vientiane Laos

7. Eten op de Night Market

Na het bewonderen van de zonsondergang ben je eigenlijk al op de juiste plek voor het avondeten. Vlakbij begint namelijk de Night Market, waar allemaal kraampjes staan waar je heerlijk kunt eten en eventueel souvenirs kunt kopen. De avondmarkt in Vientiane is veel minder ingesteld op toeristen dan in Luang Prabang, maar juist het feit dat de lokale bevolking hier ook graag komt, maakt deze markt wat mij betreft extra leuk. Wij genoten op de Nigt Market van een heerlijke hotpot.

8. Massage bij Dalany

Laos staat bekend om de goede Laotiaanse massages. In de Lonely Planet lezen we over Oasis. Hier zou je de beste massages in Vientiane kunnen krijgen. Uiteindelijk blijkt Oasis niet meer te bestaan, maar het personeel is overgegaan naar Dalany (op dezelfde plek als Oasis). Wij genieten hier van een geweldige shoulder-head-arm-massage. Het is werkelijk de beste massage die ik Laos – of beter gezegd, tijdens onze wereldreis – heb gehad.

9.Indiaas eten bij Taj Mahal

Het eten in Laos vond ik erg lekker, maar niet heel divers. Daarom is het soms fijn om af te wisselen met totaal andere smaken. En om eerlijk te zijn, laat ik geen enkele kans om Indiaas te eten onbenut. Bij het Indiase restaurantje Taj Mahal hebben wij meerdere keren heerlijk Indiaas gegeten.

Accommodatie in Vientiane

In Vientiane verbleven wij in het Mixay Paradise Hotel. Een fijne accommodatie met schone kamers en comfortabele bedden. Het hotel bied je veel leuke extra’s, zoals een wafel bij het ontbijt en ’s middags een cakeje met een Lao Ice Coffee. Mixay Paradise hotel ligt centraal en is een prima uitvalsbasis om Vientiane te verkennen.

Tot zover mijn tips voor de leukste dingen om te doen in Vientiane, de fijne en rustige hoofdstad van Laos. Ben jij al eens in Vientiane geweest? Dan ben ik heel benieuwd wat jij ervan vond. Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

10 reacties

Manon Ruitenberg 11 maart 2019 - 13:47

Ik ben dol op Azie, maar ik wist nooit zo goed of Laos nu wel of niet leuk was om te bezoeken. Maar als ik je verhaal zo lees en ook de foto’s zie, dan begint het toch te kriebelen. Ook je bezoek aan COPE visitor centre lijkt me bijzonder!

Reageer
Dewi 18 maart 2019 - 21:45

Ik snap dat helemaal! Ik had zelf ook niet echt een beeld van Laos, maar op de een of andere manier trok het me wel en het heeft me uiteindelijk heel positief verrast! Zulke prachtige natuur, cultuur en hele lieve mensen.

Reageer
Aniek 10 maart 2019 - 16:33

Ik kende de stad niet eens. Maar wat een prachtige tempel is Wat Si Saket! Dat zou voor mij al een reden zijn naar Vientiane te gaan.

Reageer
Dewi 18 maart 2019 - 21:44

Ja, dat is echt een van de mooiste tempels die ik ooit heb gezien. Ik was er bijzonder van onder de indruk!

Reageer
Jenny 8 maart 2019 - 21:43

Ik vond het Buddha park net buiten de hoofdstad geweldig! Het was zo’n bizarre plek.
Maar ook de tempels van Vientiane, de Arc de Triomf en het eten met uitzicht over de Mekong zijn te gek.

Reageer
Dewi 18 maart 2019 - 21:43

Dat leek mij ook een hele interessante plek, maar daar hadden we helaas geen tijd meer voor. Volgende keer hopelijk 🙂

Reageer
Sanne 8 maart 2019 - 11:21

Daar is inderdaad genoeg te doen! Leuke bestemming

Reageer
Dewi 18 maart 2019 - 21:41

Ja, zeker genoeg te doen. Vientiane vond ik een erg leuke stad 🙂

Reageer
Ann | reisblog wANNderful 8 maart 2019 - 10:38

Fijne tip! Die triomfboog is idd leuk! Ik schrik wel van het feit dat er nog steeds veel clusterbommen in de grond zitten. Ongelooflijk toch hoe lang mensen de gevolgen van oorlog moeten blijven dragen.

Reageer
Dewi 18 maart 2019 - 21:41

Ja, heel bizar inderdaad. Ik wist dit ook echt niet over Laos en ben er ook wel echt van geschrokken!

Reageer

Laat een reactie achter