Home Azië Wat te doen in Jodhpur? De blauwe stad van India

Wat te doen in Jodhpur? De blauwe stad van India

door Dewi
wat te doen in Jodhpur

Vorige week schreef ik over Jaipur, de roze stad van India. Hiervandaan reisden wij door naar Jodhpur, de stad die bekent staat als de blauwe stad. En hoewel het in geen enkele Indiase stad volgens mij écht rustig is, vonden wij Jodhpur al veel relaxter dan Jaipur. Vooral binnen de poorten van de oude stad. In dit artikel vertel ik je wat te doen in Jodhpur. Wat zijn de hoogtepunten en wat mag je echt niet missen tijdens een bezoek aan de blauwe stad?

Wat te doen in Jodhpur?

1. Bezoek het indrukwekkende Mehrangarh Fort

Een van dé indrukwekkendste bezienswaardigheden van Jodhpur is natuurlijk het Mehrangarh Fort, één van de belangrijkste vestingen van India. En eerlijk is eerlijk, stiekem was dit ook een van mijn favoriete forten in Rajasthan. In dit fort in Jodhpur voelde ik mij echt teruggeworpen in de tijd en ging mijn fantasie er al snel met mij vandoor. Bovendien vond ik het uitzicht over de blauwe stad één van de meest indrukwekkende uitzichten tijdens onze reis door India.

Tip: vanaf het Mehrangarh Fort kun je ook ziplinen. Dit hebben wij niet gedaan, maar we zijn wel een kijkje gaan nemen. Vanaf het eerste ziplinepunt dat je tegen komt heb je een waanzinnig uitzicht over Brahmapuri, de wijk met de meeste blauwe huisjes.

wat te doen in Jodhpur wat te doen in Jodhpur wat te doen in Jodhpur

2. Dwaal door de straten van de blauwe stad

Jodhpur staat bekend als de blauwe stad. En hoewel je in het grootste deel van Jodhpur echt moet zoeken naar blauwe huisjes, is er een deel van de stad waar de huizen écht nog blauw zijn. In de wijk Brahmapuri – een wijk ten westen van het fort – vind je veel blauwe huizen.

Toen wij aankwamen in Jodhpur, kregen wij van onze gastheer direct uitleg over de blauwe huizen in de stad. Want werden die eigenlijk blauw geverfd? Sommigen zeggen blauwe muren de muggen buitenhouden of dat het zou zorgen voor verkoeling. Volgens onze gastheer is er echter slechts één reden waarom de huizen blauw zijn: vanwege de herkenbaarheid van de Brahmanen, de hoogste kaste in India. Op die manier wist iedereen dat wanneer een huis blauw geverfd was, dit een huis was van de Brahmanen.

Tijdens ons bezoek aan Jodhpur vond ik niets heerlijker dan te struinen door de smalle fotogenieke straten van Brahmapuri. Wij hebben ons hier uren weten te vermaken. Bovendien vond ik het ook leuk om

Hoe kom je in Brahmapuri?

De makkelijkste manier om in deze wijk te komen, is via het fort. Het fort heeft namelijk twee ingangen: één aan de kant van de oude stad en één aan de kant van Brahmapuri. Als je het fort via de andere kant verlaat, sta je meteen midden in de blauwste wijk van Jodhpur. Je kunt via dezelfde weg weer terug lopen.

wat te doen in Jodhpur

3. Geniet van de adembenemende zonsondergang

Als je vanuit de oude stad naar het fort loopt, heb je al heel snel een mooi uitzicht over de blauwe stad. Vanaf hier kun je goed de zonsondergang bekijken. Als de zon ondergaat in Rajasthan, zie je hem echt als een bloedrode bol langzaam wegzakken. Werkelijk adembenemend!

wat te doen in Jodhpur

4. Struin over de Sardar Market en bewonder de Clock Tower

Eén van de leukste dingen om te doen in Jodhpur is om lekker te struinen over de Sardar Market, met de prachtige Clock Tower als middelpunt. Deze markt ligt in het hart van de oude stad en je vindt hier talloze kraampjes met diverse spullen, zoals kleurrijke sari’s, sjaals, aardewerk, mokken, groente, fruit en speelgoed. Het leukste aan de Sardar markt vond ik dat het absoluut geen toeristenmarkt is. De lokale bevolking komt hier zelf shoppen, waardoor je het gevoel hebt dat je jezelf onderdompelt in de lokale cultuur.

Tip: vanaf Café Royale aan de rand van de markt, kun je heerlijk zitten voor een lunch of een kop thee. Het is een prachtige plek op de markt, vanwaar je de chaos op de markt kunt aanschouwen. Wij hebben hier uren gezeten en gezien hoe Indiërs afdingen en hoe zij dit ‘spel’ onderling spelen. Heel leerzaam!

wat te doen in Jodhpur wat te doen in Jodhpur

5. Bezoek Jaswant Thada

Jaswant Thada is een monument van wit marmer en ligt nét buiten het centrum van Jodhpur. Desondanks kun je hier vanaf het fort makkelijk naartoe lopen. Het bouwwerk werd in 1899 gebouwd door Maharadja Sahar Singh om zijn overleden vader te eren. Jaswant Thada is dus – net als de Taj Mahal – een maussoleum en is vooral van buiten bijzonder indrukwekkend. De details die uit het marmer zijn gesneden zijn ongelofelijk mooi. Bovendien ligt het maussoleum in een stukje natuur, waardoor het een heerlijke plek is om even te ontsnappen aan de drukte.

wat te doen in Jodhpur

6. Bewonder de stepwell

In het centrum van Jodhpur – niet ver van de Sardar Market– ligt de indrukwekkende stepwell van Jodhpur. De stepwell is een oude waterbron met prachtige diepe trappen, die afdalen naar het water. De stepwell heeft een waanzinnige symmetrie en doet me op een bepaalde manier denken aan het werk van Escher.

De waterbron werd eeuwenlang gebruikt door de inwoners van Jodhpur om hier hun drinkwater te halen, maar vandaag de dag wordt de stepwell vooral veel gebruikt door kinderen. Fantastisch om op een van de trappen neer te dalen en gewoon te kijken naar de spelende kinderen, die steeds van hoge treden afspringen.

wat te doen in Jodhpur

7. Bekijk de stad vanaf een rooftop

Eén van de fijnste dingen tijdens onze reis door India, vond ik de hoeveelheid rooftoprestaurants. Bijna alle huizen hebben platte daken en restaurants zijn dan ook vaak gevestigd op de daken. Bovenop een dakterras kun je heerlijk de drukte van de stad aanschouwen, zonder dat je hier zelf aan deelneemt. Zo ook in Jodhpur.

Eten in Jodhpur

Tijdens mijn reizen, heb ik nergens zo lekker gegeten als in India. Voor de Indiase gerechten kun je mij echt midden in de nacht wakker maken. Ook in Jodhpur hebben we waanzinnige lekker gegeten. Ik deel mijn favoriete plekken om te eten in Jodhpur met je:

  • Shahi Samosa: Nét buiten de poorten van de oude stad en vlakbij de Sardar Markt, ligt Shahi Samosa. Hier aten wij de lekkerste samosa’s tijdens onze reis door India.
  • Café Royale: Dit café ligt midden op de Sardar Markt en noemde ik zojuist al even. Dit café wordt gerund door ontzettend lieve mensen, die goed Engels spreken. Ze denken graag met je mee over je reis door India en kunnen je voorzien van talloze tips. Probeer hier vooral hun lassi!
  • Bluebird café: het Bluebird café ligt tussen de Sardar Markt en het fort in. Vanaf hun dakterras heb je dan ook een wondermooi uitzicht op het fort en de curry’s zijn hier heel erg lekker. Wij hebben hier zelfs meerdere avonden op rij gegeten!
  • Raj Mandir: aan de westkant van het fort in de blauwe wijk van jodhpur – Brahmapuri – ligt het restaurant Raj Mandir. Hier hebben wij waanzinnig lekker gegeten met een prachtig uitzicht op de blauwe stad én op het fort. Een aanrader is hier de palak paneer.

Slapen in Jodhpur

In Jodhpur sliepen wij bij Bhavyam Heritage Guesthouse, een prachtige accommodatie direct onder het fort. Dit guesthouse heeft mooie kamers voor budgetprijzen en vanaf het dakterras heb je uitzicht op de Sardar Markt en de iconische Clock Tower. Wij werden hier met open armen ontvangen. Een aanrader tijdens een verblijf in Jodhpur!

wat te doen in Jodhpur

Tot zover mijn persoonlijke tips voor de leukste dingen om te doen in Jodhpur. Ben jij al eens in de blauwe stad van India geweest?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter