Home Azië Wat te doen in Guilin: de toegangspoort tot een van China’s mooiste gebieden

Wat te doen in Guilin: de toegangspoort tot een van China’s mooiste gebieden

door Dewi
Doen in Guilin

Na de drukte van Shenzhen voelt Guilin als een verlichting. Niet dat het hier niet druk is, maar anders druk. Minder auto’s, minder smog, meer fietsers en meer gezelligheid op straat. Hoewel ook hier mensenmassa’s als mieren door elkaar krioelen,  zorgen de rivieren en meren ervoor dat de stad meer rust uitstraalt. Ook vind je in Guilin straatartiesten, die zorgen voor een fijne sfeer en een luchtiger gevoel. Guilin is dé toegangspoort tot een van China’s mooiste gebieden. De stad wordt omringd door wonderschone karsten en staat bekend om haar meren, pagodes en parken. In dit artikel vertel ik wat te doen in Guilin en omgeving.

Doen in Guilin

Hoewel de meeste mensen naar Guilin reizen om de omgeving te verkennen, is de stad zelf ook leuk om doorheen te dwalen. Mijn favorieten in Guilin heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Sfeer proeven langs de rivier

Ik noemde het al even, maar Guilin is de stad van het water. Het centrum van de stad wordt omsloten door twee rivieren (de Li en de Taohua) en vier meren. Het is heerlijk om een stukje langs het water te lopen of hier even te zitten om mensen te kijken. Er gebeurt van alles om je heen. Geniet bijvoorbeeld van de straatmuzikanten, die de stad een stuk levendiger maken. De kade is daarnaast voor veel Chinezen een belangrijke ontmoetingsplek. Vooral ouderen zitten hier graag te kaarten of doen mee aan lessen Tai Chi.

Doen in Guilin Doen in Guilin

Beklim Fubo Hill

Fubo Hill is een karst midden in Guilin. De rots ligt aan de oever van de Li River, die hier een aantal grotten heeft uitgesleten. Eén van die grotten is de ‘thousand-Buddha Cave’. Hier staan 250 Boeddha beelden en meer dan 100 inscripties uit diverse perioden. Daarnaast vind je in de grotten een paar mooie stalactieten en stalagmieten van druipsteen.

De hoofdreden om Fubo Hill te bezoeken is het spectaculaire uitzicht. Fubo Hill is 213 meter hoog en je beklimt de berg in ongeveer een kwartiertje. Vanaf hier zie je pas écht hoe Guilin is omgeven door fabelachtige karsten.

Doen in Guilin

Wandel langs Shanhu Lake met pagodes

In het Shanhu Lake staan twee indrukwekkende pagoda’s. Overdag is het al een prachtig gezicht, maar bij zonsondergang zie je de zon tussen de twee pagoda’s naar beneden zakken. ’s Avonds, wanneer de lichtjes aangaan, is het magisch om de pagoda’s te bekijken en een rondje langs het meer te lopen.

Doen in Guilin

Guilin Foodmarket

Een van de leukste dingen om te doen in Guilin vond ik het bezoeken van de streetfood market. Hier heb je een aantal straten vol met kraampjes, waar de meest uiteenlopende gerechten verkocht worden. Bij diverse kraampjes haalden we verschillende hapjes. Van vers fruit (heel veel jackfruit, YAY!) tot gegrilde spiesjes. En van gekruide aardappeltjes tot coquilles, oesters en vers gebakken broodjes. En ja, je vindt hier ook de voor ons vreemde gerechten, zoals insecten en chicken feet (mét nagels).

Het eten op de street food market in Guilin is een ervaring op zich en ik vond het eten echt heel erg lekker! Geloof het of niet, wij aten hier de lekkerste noodles ooit!

Doen in GuilinDoen in Guilin

Slapen in Guilin Central Hostel

Guilin Central Hostel vond ik een heerlijk hostel. Er hangt een lekker backpackers sfeertje en hoewel we tijdens onze reis door China op prachtige plekken hebben geslapen, hadden we hier de fijnste bedden. Zeker voor Chinese begrippen zijn de matrassen hier heerlijk zacht!

Verder beschikt het hostel over een goed restaurant, waar je zowel Chinees als (echt goed) westers kunt eten. Fijn als je even geen noodles meer kunt zien en behoefte hebt aan een lekkere pasta of salade.

Guilin Central Hostel vind ik echt een aanrader. Volgend jaar gaan Koen en ik opnieuw reizen door China. Als we dan ook Guilin weer aandoen, komen we hier zeker terug.

Verken de omgeving van Guilin

Eigenlijk is de adembenemende omgeving van Guilin de belangrijkste reden om deze stad te bezoeken. De schitterende karsten en de betoverende rijstvelden maken de omgeving van Guilin één van de mooiste regio’s van China.

Met de boot van Guilin naar Yangshuo

De boottocht van Guilin naar Yanshuo mag je eigenlijk niet missen als je door China reist. Hoewel het me doet denken aan Ninh Binh in Vietnam, is de Chinese variant misschien nog wel overweldigender. Als we over de rivier tussen de karsten door varen, waan ik mij bijna in een droom. We varen langs kleine dorpjes, rijstvelden en langs de kant staan waterbuffels te grazen. De wind door je haren en het adembenemende landschap zorgen ervoor dat ik de hectiek van de Chinese steden snel vergeten ben en even helemaal tot rust kom.

Wij boekten de boottocht van Guilin naar Yanshuo bij Guilin Central Hostel. Hier word je met een busje opgehaald en naar de boot gebracht. Het is mogelijk om een dagtrip te boeken vanuit Guilin, maar wij kozen ervoor om twee nachten in Yanshuo te blijven slapen.

Meer weten over Yangshuo? Lees dan mijn artikel De betovering van magisch Yanshuo.

Doen in Guilin

Naar de rijstvelden van Longji

Vanuit Guilin reis je ook gemakkelijk naar de schitterende rijstvelden van Longji. De rijstvelden doen me denken aan Sapa (Vietnam), maar de artistieke vormen zijn hier misschien nog wel indrukwekkender. Ongelofelijk dat dit door mensenhanden is gemaakt.

In Guilin kun je op verschillende plekken dagtrips boeken naar de rijstvelden van Longji, maar het is natuurlijk leuker om hier ook te blijven slapen. Naar mijn idee ervaar je dan pas écht de rust en de betovering van de rijstvelden. Wij kozen ervoor om vanuit Yanshuo naar Dazhai te reizen en hier twee nachten te blijven. Van daaruit zijn wij teruggegaan naar Guilin om onze reis door China te vervolgen.

Wil je meer lezen over de rijstvelden van Longji? Lees dan mijn artikel Het artistieke landschap van de rijstvelden van Longji.

China Longji

Vervoer – hoe kom je in Guilin?

Wij namen in Shenzhen een hogesnelheidstrein om in ongeveer 3 uur naar Guilin te reizen. Guilin heeft een groot treinstation, vanwaar dagelijks dag- en nachttreinen aankomen en vertrekken.

Let op: de hoge snelheidstreinen kun je het beste van te voren reserveren om zeker te zijn van een plekje. Dit kun je makkelijk doen door de app van Ctrip te gebruiken. De kaartjes haal je op bij de loketten op het station. Het kan hier erg druk zijn, dus zorg ervoor dat je minstens een uur van te voren op het station bent.

Daarnaast beschikt Guilin over een internationaal vliegveld. Vanuit de meeste grote steden in China kun je met een binnenlandse vlucht op Guilin vliegen.

Ben jij al eens in Guilin geweest en heb je nog tips? Of heb je misschien nog vragen? Laat het vooral achter in een reactie hieronder. Ik hoor het heel graag!

*Dit artikel bevat een affiliatelink naar het partnerprogramma van booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

3 reacties

de-betovering-van-magisch-yangshuo-china 26 juni 2017 - 17:39

[…] laten Guilin achter ons en langzaam varen we het mystieke Yangshuo tegemoet. Grillige karsten, gehuld in mist, […]

Reageer
Het artistieke landschap van de rijstvelden van Longji, China 22 juni 2017 - 17:58

[…] Guilin wordt gezien als dé toegangspoort tot één van China’s mooiste gebieden. De omgeving staat bekend om de fabelachtige karsten en op de boot van Guilin naar Yanshuo bevind je je in een sprookjesachtige omgeving. Vanuit Guilin reis je echter ook gemakkelijk door naar de rijstvelden van Longji. Het is goed te doen om vanuit Guilin dagtrips te boeken, maar het is natuurlijk fijner om in dit bijzondere landschap te overnachten. Naar mijn idee ervaar je dan pas echt de rust en de betovering van de rijstvelden. […]

Reageer
I.M.J. Schreuder 12 juni 2017 - 21:08

Een leuke en nuttige blog. Ook dit verhaal roept weer veel herinneringen op. Fantastisch, dat jullie dit nu ook gezien hebben. Ik heb heel goede herinneringen aan dit deel van China.

Reageer

Laat een reactie achter