Home Azië Wat kost de Trans Mongolië Express?

Wat kost de Trans Mongolië Express?

door Dewi
wat kost de Trans Mongolië Express

De Trans Mongolië Express – de iconische treinreis van Moskou naar Beijing – was voor mij een kinderdroom die uitkwam. Bovendien was het de start van onze wereldreis van een half jaar. De laatste tijd krijg ik veel vragen over deze bijzondere reis. Eén van de meest gestelde vragen is: wat kost de Trans Mongolië Express? Daarom beantwoord ik deze vraag in dit artikel en zet ik de kosten voor de Trans Mongolië Express op een rijtje.

Kosten voorafgaand aan de Trans Mongolië Express

Voorafgaand aan de reis met de Trans Mongolië Express maakten we al een aantal kosten. De grootste kostenpost vooraf zijn de visa voor de Trans Mongolië Express. Daarnaast hebben we van te voren wat boodschappen gedaan voor in de trein.

Kosten visa voor de Trans Mongolië Express

Voordat we aan de legendarische treinreis konden beginnen, moesten we de visa aanvragen. De Trans Mongolië Express gaat door drie landen: Rusland, Mongolië en China. Alle drie de landen hebben helaas geen visum on arrival, dus moesten deze in Nederland al worden aangevraagd.  De visa voor deze landen zijn zeker niet goedkoop en een behoorlijke aanslag op je budget. De visa zelf kosten:

 • Rusland: €65,-
 • Mongolië: €60,-
 • China: €126,55

Wij hebben ervoor gekozen om voor de aanvraag van onze visa een visumbureau in te schakelen. Dit kostte €108,50 (excl. BTW) extra, maar scheelde wel veel gedoe. Daarnaast waren we nog €13,92 kwijt om onze paspoorten via aangetekende post naar het visumbureau te sturen. In totaal hebben de visa voor de Trans Mongolië Express ons €399,80 (incl. BTW) per persoon gekost.

Lees ook: wereldreisvoorbereidingen #7: de visa voor de Trans Mongolië Express

Boodschappen voor de Trans Mongolië Express

Het hele traject van de Trans Mongolië Express duurt 7 dagen. Deze dagen breng je in de trein door. Onderweg kun je op de stations wel eten kopen, maar wij wilden daar niet volledig van afhankelijk zijn. Daarom zorgden we ervoor dat we ook eten van thuis bij ons hadden. Denk bijvoorbeeld aan: noten, thee, cup-a-soup, instant noodles, roggebrood en la vache qui rit. Omdat we niet alleen maar wilden leven op instant noodles en soep hebben we bij Bever een aantal gevriesdroogde maaltijden gehaald, zoals curryrijst met cashewnoten, pasta funghi en nasi. In totaal hebben we €50,80 uitgegeven aan boodschappen voor in de trein.

Vliegen naar Rusland

De Trans Mongolië Express start in Moskou. Je moet dus nog wel zelf zorgen dat je in Rusland komt. Wij besloten om voorafgaand aan de Trans Mongolië Express eerst een paar dagen naar St. Petersburg te gaan en naar deze stad te vliegen. De vliegtickets naar St. Petersburg kostten €282,- per persoon voor een directe vlucht vanaf Schiphol. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om direct naar Moskou te vliegen. De goedkoopste vliegtickets zoek ik altijd via Skyscanner.nl.

wat kost de Trans Mongolië Express wat kost de Trans Mongolië Express

Wat kost de Trans Mongolië Express: pakketprijs

Onze reis met de Trans Mongolië Express hebben we geboekt via een Nederlandse reisorganisatie. Normaal gesproken regelen wij onze reizen altijd zelf, maar in dit geval vond ik het prettig om deze reis te boeken via een organisatie die hier een ruime ervaring mee heeft. Wij besloten een ‘budget’ pakket te boeken en hier enkele verlengingen en excursies aan toe te voegen. In totaal kostten het pakket voor de Trans Mongolië Express €2307,25 per persoon, inclusief reserveringskosten en calamiteitenfonds.

Wat hebben we voor dit geld?

Voor €2307,25 hebben we een reis van 25 dagen en reizen van Rusland via Mongolië naar China. Bij het pakket zit het volgende inbegrepen:

 • Verlenging St. Petersburg, inclusief accommodatie, ontbijt en transfer vanaf de luchthaven
 • Treinkaartjes voor het traject St. Petersburg – Moskou
 • Treinkaartjes voor het hele traject van Moskou naar Beijing
 • Accommodaties in Moskou, Irkutsk, Listvianka en Mongolië
 • Transfers vanaf alle stations
 • Een stop van 3 dagen bij het Baikalmeer (Listvianka en Irkutsk)
 • Verlenging Mongolië: een rondreis door de Gobiwoestijn van 7 dagen, inclusief overnachtingen, maaltijden, Engels sprekende gids en chauffeur
 • Excursie naar het Genghis Khan monument vanuit Ulaanbaatar
 • Verlenging Mongolië: twee nachten in Terelj Nationaal Park

Note: Na aankomst in Beijing besloten wij zelfstandig verder te reizen. We zijn na de Trans Mongolië Express nog een maand in China gebleven. Het verblijf in Beijing en de kosten in China zitten niet bij onze pakketprijs inbegrepen.

Lees ook: Budget China: wat kost backpacken in China?

wat kost de Trans Mongolië Express wat kost de Trans Mongolië Express wat kost de Trans Mongolië Express

Extra kosten onderweg

Hoewel het verblijf natuurlijk overal geregeld is, geef je onderweg nog wel wat geld uit aan eten, drinken en bezienswaardigheden, zeker in St. Petersburg, Moskou, Irkutsk en Ulaanbaatar. In Rusland hebben we in twee weken tijd nog €191,- per persoon uitgegeven. In Mongolië gaven we in 10 dagen nog €87,95 per persoon uit.

Totaal: wat kost de Trans Mongolië Express?

Dus wat kost de Trans Mongolië Express nou? In totaal heeft deze bijzondere reis ons 5900 euro gekost. Dit komt neer op €2950,- per persoon. Dit is inclusief visa, vliegticket naar St. Petersburg, het pakket voor de Trans Mongolië Express en extra kosten onderweg. Het verblijf in Beijing, de kosten in China en de terugvlucht zitten niet bij dit bedrag inbegrepen, omdat deze reis de start was van onze wereldreis en wij nog vijf maanden weg zouden blijven.

Was deze reis het geld waard?

Eerlijk is eerlijk, voor ons als budget reizigers was deze reis vrij duur. Wij zijn niet gewend om zoveel geld uit te geven aan reizen. Normaal gesproken rekenen wij in Azië namelijk altijd een dagbudget van €25,- per persoon. Dan is dit bedrag wel even slikken. Was het het waard, vraag je je dan misschien af? Het antwoord is simpel: ja, deze reis was iedere euro dubbel en dwars waard. Het is zo’n unieke ervaring en echt een once in a lifetime experience.

Lees ook: mijn ervaringen met de Trans Mongolië Express

wat kost de Trans Mongolië Express  wat kost de Trans Mongolië Express

Wat vind jij van onze kosten voor de Trans Mongolië Express? Valt het je mee of valt het je tegen?

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Liza 3 januari 2020 - 12:15

Hi Dewi,
Super fijn blog, thanks daarvoor.
Wij vroegen ons af via welke reisorganisatie jullie geboekt hebben!

Hoor het graag!
Liza

Reageer
Dewi 5 januari 2020 - 17:27

Hi Liza,

Graag gedaan! Wij hebben onze reis geboekt via Tiara Tours.

Groetjes,
Dewi

Reageer

Laat een reactie achter