Home Azië Budget: wat kost backpacken in Azië? Onze uitgaven per land!

Budget: wat kost backpacken in Azië? Onze uitgaven per land!

door Dewi
wat kost backpacken in azië?

De laatste jaren reizen wij minimaal één keer per jaar af naar Azië. Vorig jaar hadden wij zelfs het enorme voorrecht om maar liefst een half jaar over mijn favoriete continent te mogen zwerven. Al dat reizen van ons roept regelmatig vragen op in onze omgeving. Eén van de meest gestelde vragen is: ‘Wat kost al dat reizen van jullie wel niet?’ Het antwoord is simpel: reizen in Azië kun je zo duur maken als je zelf wilt. Om je toch inzicht te geven in de kosten van backpacken in Azië geef ik in dit artikel een overzicht van onze uitgaven per land om zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag: wat kost backpacken in Azië?

Budget Azië: bestemming bepaalt het budget

Het budget voor een reis valt of staat natuurlijk met de bestemming die je uitkiest. Over het algemeen kun je in Zuidoost-Azië met een relatief klein budget reizen. Kies je er echter voor om een reis door Japan te maken? Dan ben je aanzienlijk meer geld kwijt.

Als wij al onze reizen naar Azië bij elkaar optellen, hebben we in totaal zo’n 12 maanden op dit continent gespendeerd. Helaas hebben wij nog lang niet alle landen in Azië kunnen bezoeken, maar we hebben wel veel gezien. Dit artikel focust met name op Zuidoost-Azië. Tijdens de meeste van onze reizen in Azië heb ik keurig in een schriftje dagelijks onze uitgaven bijgehouden om hier achteraf goed zicht op te hebben. Om je een goede indruk te geven van de kosten van backpacken in Azië heb ik onze uitgaven van 10 landen op een rij gezet. Elke keer als ik een nieuw land bezoek in Azië, zal ik dit overzicht updaten.

wat kost backpacken in azië? Indonesië

In dit artikel vind je het gemiddelde dagbudget voor de volgende landen in Azië:

Vliegen naar Azië

Als je een reis naar Azië plant, zijn de vliegtickets meestal de grootste kostenpost. Gelukkig kun je regelmatig goedkope tickets vinden naar bijvoorbeeld Bangkok, Jakarta of Kuala Lumpur. De afgelopen jaren lagen de prijzen van onze vliegtickets naar Azië tussen de €500,- en €800,- per persoon. Als je vroeg boekt en niet tijdens het hoogseizoen reist, moet het lukken om betaalbare vliegtickets te vinden. Via Skyscanner.nl zoek ik altijd naar de goedkoopste vliegtickets.

Hoe reizen wij? Ons uitgavenpatroon in Azië

Hoewel wij niet reizen met de hand op de knip, vind ik het wel belangrijk om ons budget goed in de gaten te houden. Zeker als we voor een langere periode op reis zijn.

Natuurlijk zijn uitgaven heel persoonlijk. Om een inschatting te maken of jij ook met ons budget uit de voeten zou kunnen, is het handig om te weten hoe wij reizen in Azië:

  • We reizen altijd met zijn tweeën
  • We slapen altijd in een tweepersoonskamer, meestal eigen badkamer en soms inclusief ontbijt. Over het algemeen streven we ernaar om aan accommodaties niet meer uit te geven dan €15,- per nacht. Hier kun je in Zuidoost-Azië al een hele mooie en comfortabele accommodatie voor hebben!
  • Eten doen we bij lokale restaurantjes of bij kraampjes op straat. We zijn gek op streetfood!
  • Reizen doen we zo veel mogelijk met het lokale openbaar vervoer. Als we eenmaal in Azië zijn, proberen we zo min mogelijk te vliegen.
eten in china boazi

1. Wat kost backpacken in Cambodja?

Cambodja heeft één van de meest toeristische trekpleisters van Azië: de tempels van Angkor Wat. En hoewel dat ook voor ons de hoofdreden was om af te reizen naar The Kingdom of Wonder, heeft het land nog veel meer te bieden. Uiteindelijk zijn we bijna 3 weken gebleven en hebben we een prachtige rondreis door Cambodja gemaakt.

In Cambodja kun je heel goedkoop eten en overnachten. Slapen deden wij voor gemiddeld €13,75 per nacht en aan eten en drinken gaven wij €9,34 per persoon per dag uit. Het bezoeken van Angkor Wat is echter relatief aan de prijs, zeker voor Zuidoost-Azië begrippen, maar geloof me: dat wil je echt voor geen goud missen! In totaal gaven wij tijdens onze rondreis door Cambodja in 19 dagen €517,89 per persoon uit. Dit komt neer op een dagbudget voor Cambodja van €27,25 per persoon. Dit bedrag is exclusief vliegtickets, maar inclusief visum, accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse en toegangsprijzen en toertjes.

wat kost backpacken in azië? - Cambodja

Lees ook: Budget Cambodja: wat kost backpacken in Cambodja?

2. Wat kost backpacken in China?

In totaal zijn wij 6,5 week in China geweest, één van de meest fascinerende landen waar ik ooit geweest ben. Een reis door China betekent naar mijn idee een aaneenschakeling van hoogtepunten en verwondering. Het is een land vol bruisende steden, landschappen van buitenaardse schoonheid, lekker eten, interessante bezienswaardigheden en ontzettend veel contrasten.

China is het duurste land in Azië dat we tot dusver bezocht hebben. Vooral in steden zoals Beijing en Shanghai liggen de prijzen een stuk hoger. Tijdens onze laatste rondreis door China van 4 weken hebben wij per persoon €1278,95 uitgegeven. Dit komt neer op een dagbudget voor China van €44,10 per persoon en is inclusief visum, accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse en excursies. Het vervoer naar China toe zit niet in dit bedrag meegerekend.

Lees ook: Budget China: wat kost backpacken in China?

wat kost backpacken in azië? China
wat kost backpacken in azië? Chinese Muur

3. Wat kost backpacken in India?

Onze wereldreis sloten wij af met een rondreis door India van 6,5 week. India is één van de goedkoopste landen in Azië. Omdat wij al lange tijd op reis waren en omdat ons budget het toe liet, besloten we in India te genieten van iets meer luxe dan anders. We kozen voor iets comfortabelere accommodaties, reisden af en toe met een taxi en trakteerden onszelf bijvoorbeeld op een extra safari. In India hebben we onze uitgaven wel nauwkeurig bijgehouden, maar omdat we bijna naar huis gingen was het niet nodig om erg op het budget te letten.

Doordat wij in India vrij ‘luxe’ gereisd hebben, verwachtte ik dat ons dagbudget vrij hoog zou liggen. Toen ik alles op een rijtje zette, werd ik echter positief verrast. In totaal gaven wij tijdens onze rondreis door India €1206,82 per persoon uit. Dit komt neer op een dagbudget van €25,14 per persoon.

Mijn conclusie: in India is het mogelijk om met een laag budget vrij luxe te backpacken. Zou je voor iets eenvoudigere accommodaties kiezen en alleen met het openbaar vervoer reizen? Dan is het naar mijn idee mogelijk om in India uit te komen met €20,- per persoon per dag.

Lees ook: Budget India: wat kost reizen door India?

wat kost backpacken in azië? India Taj Mahal

4. Wat kost backpacken in Indonesië?

Indonesië is het eerste land dat wij ooit bezochten in Azië. Omdat hier een deel van mijn roots liggen, is dit ook het land waarmee ik mij het meest verbonden voel. In 2014 maakten wij een rondreis van 3,5 week over Java en Bali. Helaas heb ik destijds niet exact bijgehouden wat wij per dag uitgeven, maar alleen aan het eind onze uitgaven berekend. Ons dagbudget voor Indonesië lag op ongeveer €25,- per persoon per dag.

wat kost backpacken in azië? Indonesië Bromo

5. Wat kost backpacken in Laos?

Hoewel het Laos misschien geen wereldberoemde highlights heeft, heb ik dit land ervaren als één groot hoogtepunt. De kalmte, de historie, de prachtige tempels, de vriendelijke mensen en de overweldigende natuur maken dat Laos één van mijn favoriete landen in Zuidoost-Azië werd. Leuke bijkomstigheid: backpacken in Laos is spotgoedkoop!

In totaal gaven wij tijdens onze rondreis door Laos van 3,5 week €584,- per persoon uit. Dit komt neer op een dagbudget van €23,36 per persoon en is inclusief visum, accommodaties eten en drinken, vervoer ter plaatse en toegangsprijzen en toertjes. Voor dit geld hebben wij alles gedaan wat wij wilden doen en niets gelaten omwille van het budget.

Lees ook: Budget voor Laos: wat kost backpacken in Laos?

wat kost backpacken in azië? Laos

6. Wat kost backpacken in Maleisië?

Maleisië is één van mijn lievelingslanden allertijden. Eerlijk? Nu wij terug zijn van onze wereldreis heb ik regelmatig heimwee naar Azië en stiekem het meest naar Maleisië. Het land heeft bruisende steden, interessante bezienswaardigheden, een overweldigende natuur, prachtige eilanden, vriendelijke mensen én last but not least… waanzinnig lekker eten. In Maleisië voel ik mij zo thuis dat het écht voelt als een home away from home.

Maar wat kost backpacken in Maleisië? Doordat Maleisië iets meer ontwikkeld is dan andere landen in Zuidoost-Azië had ik verwacht dat de kosten veel hoger zouden liggen dan in bijvoorbeeld Laos, Cambodja of Vietnam. Dit  bleek mee te vallen. Tijdens onze eerste rondreis door Maleisië gaven wij €573,12 per persoon uit. Dit komt neer op een dagbudget voor Maleisië van €30,15 per persoon.

Lees ook: Budget voor Maleisië: de kosten van drie weken backpacken

wat kost backpacken in azië? Maleisië

7. Wat kost backpacken in Mongolië?

Mongolië maakte deel uit van ons avontuur met de Trans Mongolië Express en is een geval apart in dit rijtje. Het is één van de meest bijzondere landen die ik ooit bezocht, maar helaas niet heel makkelijk zelfstandig te bereizen. Daarom kozen wij ervoor om onze reis met de Trans Mongolië Express te boeken via een Nederlandse reisorganisatie. We verbleven 3 dagen in Ulaanbaatar en boekten een tour door de Gobiwoestijn. Deze tour kostte 729,- per persoon. Daarnaast verbleven wij nog 3 dagen in de hoofdstad Ulaanbaatar. In Mongolië gaven we daarnaast in 10 dagen nog €87,95 per persoon uit.

Lees ook: Wat kost de Trans Mongolië Express?

wat kost backpacken in azië? Mongolië

8. Wat kost backpacken in Sri Lanka?

In 2016 maakten wij een prachtige rondreis door Sri Lanka. Sri lanka wordt niet voor niets de parel van de Indische Oceaan genoemd en is dé perfecte bestemming om cultuur, natuur, bergen en strand met elkaar te combineren. Spectaculaire landschappen, tropische stranden, nationaal parken voor wilde dieren, culturele steden en prachtige tempels wisselen elkaar hier af. De diversiteit is wat Sri Lanka naar mijn idee zo bijzonder maakt.

Maar wat kost backpacken in Sri Lanka? Tijdens onze rondreis Sri Lanka van 3 weken, gaven wij €590,- per persoon uit aan slapen, eten vervoer en toegangsprijzen. Dit komt neer op een dagbudget voor Sri Lanka van ongeveer €28,- per persoon. In totaal kostte onze reis ons €1265,- per persoon, inclusief visum en vliegtickets.

Lees ook: De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

wat kost backpacken in azië? Sri Lanka

9. Wat kost backpacken in Thailand?

Thailand is één van de meest populaire backpacklanden en voor veel mensen de start tijdens hun reis door Azië. Tijdens onze wereldreis lag Thailand op de route. Een goede reden dus om ook eens een bezoekje aan Thailand te brengen.

Wat kost backpacken in Thailand? Tijdens onze rondreis door Thailand hebben wij in totaal €327,02 per persoon uitgegeven. Dit komt neer op een dagbudget voor Thailand van €25,- per persoon. Dit bedrag is exclusief vliegtickets, maar inclusief accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en toertjes en overige kosten.

Lees ook: Budget Thailand: wat kost backpacken in Thailand?

wat kost backpacken in azië? Thailand

10. Wat kost backpacken in Vietnam?

Vietnam is het tweede land dat wij ooit bezochten in Azië. Ik was onder de indruk van de prachtige natuur in het noorden en de gezellige steden, zoals Hanoi en Hoi An. Helaas heb ik tijdens onze reis van ruim 3 weken door Vietnam onze uitgaven niet nauwkeurig bijgehouden. Wel heb ik aan het eind van onze reis uitgerekend hoeveel wij gemiddeld per dag hebben uitgegeven. Ons dagbudget voor Vietnam lag op ongeveer €30,- per persoon.

wat kost backpacken in azië? Vietnam
wat kost backpacken in azië? Sapa Vietnam

Wat kost backpacken in Azië?

Tja, wat kost backpacken in Azië? Uit dit overzicht blijkt dat er veel verschil zit tussen de kosten van de verschillende landen in Azië. Afhankelijk van je bestemming is het naar mijn idee mogelijk om al voor €20,- per persoon per dag te backpacken in Azië. Onze uitgaven lagen tussen de €23,- en de €44,- per persoon per dag.

Een overzicht: wat kost backpacken in Azië?

Cambodja € 27,25 per persoon per dag
China € 44,10 per persoon per dag
India € 25,14 per persoon per dag (kan al voor €20,- p.p.p. dag)
Indonesië €25,- per persoon per dag
Laos € 23,36 per persoon per dag
Maleisië € 30,15 per persoon per dag
Sri Lanka €28,- per persoon per dag
Thailand €25,15 per persoon per dag
Vietnam €30,- per persoon per dag

Tot zover dit overzicht ‘wat kost backpacken in Azië?’ Afhankelijk van je bestemming en je manier van reizen, hoeft backpacken in Azië dus niet zo duur te zijn. Bovendien kun je het zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Wat vind jij van deze kosten in Azië?

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

Manon Ruitenberg 25 juni 2019 - 19:06

Leuk artikel! Naast dat Azie erg fotogeniek is, zijn de prijzen om van te houden 🙂

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:30

Dankjewel! Ja, je geeft wat geld uit aan een vliegticket, maar eenmaal daar kost het niet zoveel meer 🙂

Reageer
Maaike 22 juni 2019 - 07:56

Ik zou vooral heel graag naar India en Thailand willen gaan. 25 euro per dag is wel heel fijn haha!

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:25

Haha, ja dat is zeker een fijn budget 🙂

Reageer

Laat een reactie achter