Home Ondernemen Wat ik leerde van het boek Profit First

Wat ik leerde van het boek Profit First

door Dewi
Profit First

Onlangs las ik het boek Profit First, een boek voor ondernemers over het vergroten je winstgevendheid. Tenminste, ik las de hoofdstukken die voor mij relevant waren. Want hoewel ik de boodschap erg interessant vond, was niet álles van toepassing op mijn situatie en vond ik het boek een tikkeltje langdradig. Ik hoef bijvoorbeeld niet te lezen over ‘omgaan met schulden’ en de ‘Profit First methode voor miljoenenbedrijven’. Toch heb ik er veel van geleerd en ben ik begonnen met het toepassen van deze methode. Benieuwd wat ik leerde van het boek Profit First?

Zakelijk en Privé gescheiden houden

Toen ik begon met ondernemen had ik nog geen zakelijke bankrekening. Het afsluiten van een zakelijke bankrekening zag ik als één van de vele randzaken, die ik ‘altijd nog kon regelen’. Wat ik écht belangrijk vond was het vinden van mijn eerste klanten. Maar toen ik die klanten eenmaal had gevonden, kwam ál het geld dus binnen op mijn privérekening. Ik verloor al snel het overzicht en wist niet meer hoeveel geld ik nou zakelijk uitgaf en wat er privé allemaal uitging. Ik besloot dus maar snel om tóch een zakelijke rekening te openen en zakelijk en privé gescheiden te houden. Dit was het eerste dat ik leerde van het boek Profit First.

Het Profit First Principe

Het idee achter Profit First is dat je direct je winst neemt en niet pas na een maand, kwartaal of een jaar kijk naar wat er voor jou ‘over’ is aan winst. Want dát is niet waarvoor je ondernemer bent geworden. Als ondernemer wil je namelijk graag vrijheid, zowel financieel als ruimtelijk.

Het principe van Profit First is dat je van iedere uitbetaalde factuur een vast percentage overmaakt naar een potje ‘winst’. Ieder kwartaal kijk je dan hoeveel er in je ‘winstpotje’ zit en keer je jezelf een winstuitkering uit. Deze winstuitkering kun je dan zien als beloning voor je harde werken.

Daarnaast maak je volgens de Profit First-methode van iedere factuur ook vaste percentages over naar de potjes ‘kosten’, ‘belasting’ en ‘salaris’. Door te werken met deze methode heb je dus altijd overal genoeg geld voor en geef je nooit meer geld uit dan er binnenkomt. Wil ik nu bijvoorbeeld investeren in mijn bedrijf? Dan kijk ik hoeveel geld er in mijn ‘kostenpotje’ zit en of ik de investering ook kán doen.

Note: van iedere uitbetaalde factuur stort ik eerst de BTW weg naar mijn BTW-potje. Daarna verdeel ik het bedrag exclusief BTW over mijn potjes ‘winst’, ‘salaris’, ‘belasting’ en ‘kosten’.

Profit First

Alles oppotten: werkt het?

Om eerlijk te zijn, ben ik altijd een beetje een krent als het gaat om geld uitgeven. Ik spaar altijd zoveel mogelijk en heb privé verschillende spaardoelen, zoals ‘reizen’, ‘huis kopen’ en ‘buffer’. Dit betekent niet dat ik géén leuke dingen doe. Die doe ik namelijk volop. Maar ook daar heb ik weer een potje voor.

Daarom voelde het voor mij niet meer dan logisch om ook zakelijke spaardoelen of ‘potjes’ in te stellen. Het geeft enorm veel rust dat ik nu weet dat ik straks voldoende geld heb voor de inkomstenbelasting én dat ik altijd geld heb om te investeren in mijn bedrijf. Wil ik bijvoorbeeld een cursus volgen? Dan haal ik het cursusgeld uit mijn ‘kostenpotje’. Werkt super!

Jezelf salaris uitbetalen met het Profit First principe

Als ondernemer fluctueert je omzet nog wel eens. Het kan zijn dat je de ene maand veel verdient en de andere maand minder. Tijdens de eerste maanden van mijn ondernemerschap, betaalde ik mijzelf gewoon aan salaris wat ik kón betalen. Verdiende ik veel? Dan was mijn salaris die maand hoog. Verdiende ik weinig? Dan lag mijn salaris ook een stuk lager.

Tijdens het lezen van het boek Profit First, realiseerde ik mij dat dit ook anders kon. En eigenlijk vond ik ook dat het anders móest om voor mijzelf financiële vrijheid te creëren. Ik stelde vast hoeveel ik elke maand aan salaris wilde overmaken naar mijzelf en hier houd ik mij nu ook aan. Verdien ik meer dan mijn ‘vastgestelde’ salaris? Dan blijft het restant in mijn salarispotje, zodat ik mijzelf in maanden dat ik  minder verdien hetzelfde salaris kan uitbetalen. Voor mij werkt dit tot dusver perfect.

De percentages bepalen

Na het lezen van Profit First vond ik het nog best lastig om mijn percentages te bepalen. Wat ik uiteindelijk het belangrijkste vond, was om te kijken wat voor mij op dit moment haalbaar is. Ik stelde vast wat mijn gemiddelde omzet is en wat ik elke maand aan salaris naar mijzelf wilde overmaken. Daarnaast berekende ik wat mijn verwachte jaaromzet zou worden en hoeveel belasting ik daar dan over zou moeten betalen. Op basis daarvan stelde ik de percentages vast van mijn potjes ‘winst’, ‘salaris’, ‘belasting’ en ‘kosten’.

Wil je ook het boek Profit First lezen? Je kunt het bestellen via Bol.com.
Tip: Heb je een Kobo-plus abonnoment? Dan kun je dit boek ook lezen met Kobo-plus.

Wat vind jij van de methode van Profit First?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter