Home Nederland Wandelen door de Renkumse bossen en het Beekdal

Wandelen door de Renkumse bossen en het Beekdal

door Dewi
Wandelen door de Renkumse bossen en het Beekdal

Wakker worden van fluitende vogeltjes, eindeloos dwalen door de bossen, wandelen over de heide en zandverstuivingen zo ver het oog rijkt. De Veluwe is toch wel één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dit weekend verkenden wij de bossen rondom Renkum. Na 5 dagen rondgedwaald te hebben door de prachtige natuur, is één ding is zeker: dit is een gebied waar we regelmatig naar zullen terugkeren. En het fijnste van alles: het is slechts 1,5 uur rijden vanaf huis.

Wandelroutes van Staatsbosbeheer

Als wij een weekendje weggaan, weet Koen altijd de allermooiste wandelroutes uit te zoeken. Zo ook in Renkum. Op de website van Staatsbosbeheer was hij 2 wandelroutes tegengekomen.

De Bosbeleefroute Oostereng is een route van 3,6 kilometer, die je door een gevarieerd bos leidt. Prachtig hoe beuken, lariksen en naaldbomen elkaar hier afwisselen. Het Rondje Renkums Beekdal is 4,6 kilometer en gaat dwars door prachtige bossen, korenvelden en het waanzinnig mooie beekdal. Het Renkums Beekdal verbindt de Veluwe met de uiterwaarden langs de Rijn. Dwars door het dal stroomt de beek, met aan weerzijden moeras.

Omdat wij graag wat langere wandelingen maken, hebben wij deze twee routes gecombineerd. Boscafé de Beken ligt tussen deze twee routes in en is een perfecte tussenstop.

Boscafé de Beken

Boscafé de Beken ligt naast het informatiecentrum van het Beekdal en zit in een oude boerderij. Bij het café zit ook een moestuin, waar ze allerlei soorten groenten verbouwen. Wij bestelden bijvoorbeeld pastinaaksoep met pastinaak uit eigen tuin. En eerlijk is eerlijk: dat heeft toch altijd iets bijzonders. Verder hebben ze hier ook heerlijke broodjes en (vegetarische) borrelhapjes.

Mag je hond mee?

Sinds wij een hond hebben, is dit zo ongeveer het eerste waar we naar kijken als we een wandelroute uitkiezen. Gelukkig mocht onze hond op beide routes mee. Op de route door het Renkums Beekdal mocht hij zelfs op een deel van de route loslopen. 

Kamperen in het bos: natuurkampeerterrein Quadenoord

Wat is er leuker dan midden in de natuur slapen? Nu we niet naar het buitenland kunnen reizen met onze camper, ontdekken we meer en meer mooie plekjes in Nederland. Eén van onze meest recente ontdekkingen zijn de natuurkampeerterreinen van Stichting De Groene Koepel. De campings zijn onderverdeeld in drie categorieën: puur natuur, natuur plus en comfort. Wij voelen ons vooral aangetrokken tot de ‘puur natuur’ campings: basic kamperen, zonder al te veel poepas en vooral één zijn met de natuur.

En ook in de Renkumse bossen ligt zo’n pareltje. Op Landgoed Quadenoord kampeer je middenin het bos. Er is geen receptie en je kunt zelf je plekje tussen de bomen uitzoeken. Geloof me, ik heb zelden zó mooi gekampeerd in Nederland. Blijf je iets langer op de camping? Dan is het ook een perfecte uitvalsbasis om Nationaal Park De Hoge Veluwe, Planken Wambuis en de Ginkelse heide te verkennen.

Je hoofd leegmaken in de natuur

Wat is het toch heerlijk dat we ondanks alle beperkingen in 2021 toch de natuur in kunnen en steeds meer mooie en bijzondere plekjes in Nederland ontdekken. De Renkumse bossen en het Beekdal zijn een absolute aanrader als je op zoek bent naar rust, natuur, fluitende vogeltjes en een gevarieerde wandelroute.

Heb jij hier al eens een wandeling gemaakt? Of kun je mij misschien een andere mooie route in Nederland aanraden?

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Piet 17 juni 2021 - 09:23

De N70 route bij Nijmegen / Berg en Dal is echt heel mooi. Ook heuvelachtig. De route is in zijn geheel te lopen en ook met een lus die korter is. Lekker heuvelachtig. En volgens mij zijn honden ook toegestaan.

Reageer

Laat een reactie achter