Home Reistips Waarom een VPN-verbinding op reis? Dit zijn de voordelen!

Waarom een VPN-verbinding op reis? Dit zijn de voordelen!

door Dewi
vpn-verbinding op reis

Ben jij je ervan bewust hoe vaak je op reis gebruik maakt van een WiFi-netwerk? Waarschijnlijk is dat meer dan je denkt! Het is natuurlijk heel fijn dat je tegenwoordig zo makkelijk overal online kunt zijn. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat je overal ter wereld kunt werken, gemakkelijk dingen op kunt zoeken én je eenvoudig contact kunt hebben met het thuisfront. Aan het altijd en overal gebruik kunnen maken van WiFi-netwerken kleven helaas ook enkele risico’s. Daarom maak ik op reis altijd gebruik van een VPN-verbinding. In deze blog deel ik 4 voordelen van een VPN-verbinding.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Een VPN wordt met een speciaal programma gemaakt, waardoor jouw IP-adres wordt aangepast. De VPN versleutelt jouw gegevens en zorgt ervoor dat je anoniem en veilig kunt internetten. Een VPN kun je meestal downloaden als app.

Waarom is een VPN-verbinding op reis belangrijk?

Hoewel ik mij nooit zo bewust was van de risico’s van het gebruik van digitale netwerken, was het voor Koen een voorwaarde om voor onze wereldreis een VPN aan te schaffen. Hij wilde er zeker van zijn dat wij op reis veilig konden internetten. Onder het motto better safe than sorry hebben wij daarom tijdens onze hele wereldreis gebruik gemaakt van een VPN-verbinding. En ook als we  nu op reis gaan, zetten we weer een VPN op onze telefoons en laptop. Maar waarom is een VPN-verbinding op reis nou zou belangrijk?

vpn-verbinding op reis

1. Veilig internetten met een VPN-verbinding

Het is natuurlijk heel fijn om in een hotel, restaurant of trein gratis gebruik te kunnen maken van openbare WiFi-netwerken. Veel netwerken zijn beveiligd met een wachtwoord, maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Deze netwerken kunnen heel gemakkelijk worden aangevallen door hackers, die bijvoorbeeld jouw wachtwoorden, e-mails en bankgegevens proberen te bemachtigen. Een VPN-verbinding voorkomt dat hackers bij jouw gegevens kunnen, waardoor jij dus veilig kunt internetten. Ideaal, als je vaak gebruik maakt van openbare netwerken op reis.

2. Geen internetcensuur met een VPN-verbinding op reis

In sommige landen krijg je te maken met internetcensuur. In China zit je bijvoorbeeld verscholen achter de Great Firewall of China, waardoor je geen gebruik kunt maken van Google, Whatsapp, Facebook, Instagram etc. Ook kun je veel Nederlandse websites niet bezoeken. Een VPN-verbinding biedt hierin een oplossing. Hiermee omzeil je de censuur en kun je gewoon internetten, zoals je dat thuis gewend bent. In China vond ik een VPN echt onmisbaar.

Lees ook: Tips voor reizen door China: om jouw reis makkelijker te maken

vpn-verbinding op reis

3. Geld besparen op vliegtickets en accommodaties

Wist je dat prijzen voor vliegtickets per IP-adres kunnen verschillen? Een vliegticket van Amsterdam naar Kuala Lumpur kan vanaf een Nederlands IP-adres bijvoorbeeld veel duurder zijn, dan wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een Indonesisch IP-adres. Als je op zoek bent naar goedkope vliegtickets kun je dus het beste prijzen vergelijken door IP-adressen van verschillende landen te gebruiken. Met een VPN kun je dit eenvoudig instellen.

4. Overal ter wereld Netflixen

Heel eerlijk, zelf kijk ik op reis zelden series of films. De enige keer dat ik tijdens onze wereldreis gebruik maakte van Netflix was toen wij spontaan besloten om naar Cambodja te gaan en ik de film ‘First they killed my father’ wilde zien, om meer te weten te komen over de heftige recente geschiedenis van Cambodja.

Toch hoor ik om mij heen vaak van medereizigers dat zij het heerlijk vinden om op reis te kunnen Netflixen, maar het Netflix-aanbod wil per land nog wel eens verschillen. Het aanbod dat jij te zien krijgt, wordt bepaald door je IP-adres. En die wordt weer bepaald door de plek waar je op dat moment bent. Door je VPN in te stellen op Nederland, kun je overal ter wereld hetzelfde Netflix-aanbod bekijken als thuis.

vpn-verbinding op reis
Foto: Prisca Visser

Wat kost een VPN-verbinding?

Tijdens onze wereldreis hebben wij gebruik gemaakt van zowel gratis als betaalde VPN-verbindingen. De gratis VPN-verbindingen werkten prima, maar hebben vaak een limiet. Hierdoor kun je deze niet dagelijks gebruiken. Om die reden hebben wij ook een VPN aangeschaft. Wij maakten gebruik van Express VPN. De kosten voor deze VPN-service bedragen $10,- per maand voor 3 verschillende apparaten (bijvoorbeeld 2 telefoons en een laptop). Deze VPN werkte perfect.

Toch raad ik je aan om naast een betaalde VPN ook een gratis VPN te downloaden (bijvoorbeeld VPN Robot). Express VPN had soms namelijk de neiging om te gaan updaten, terwijl er geen VPN-verbinding was. In China lukte dit bijvoorbeeld niet en konden de updates alleen uitgevoerd worden mét VPN verbinding. Daarom is het handig om sowieso een tweede (gratis) VPN op je telefoon te zetten.

De website VPNgids.nl test en beoordeelt doorlopend de bekende VPN-providers. Op deze site kun je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

**Kopafbeelding: Prisca Visser
*Dit artikel is in samenwerking met een andere partij tot stand gekomen.

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter