Home Wereldreis Dit zijn de 10 meest gestelde vragen over onze wereldreis

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen over onze wereldreis

door Dewi
vragen over onze wereldreis

Mensen die mij al langer volgen, weten het inmiddels. In 2018 maakten Koen en ik samen een waanzinnige wereldreis van een half jaar. Inmiddels zijn we iets meer dan een maand thuis en heb ik veel vragen gekregen over onze reis. Super leuk dat zoveel mensen interesse tonen. Iedere keer dat ik weer uitgebreid mag vertellen, vult mijn hart zich met warmte. En verlangen. Dat ook. Wat de meest gestelde vragen over onze wereldreis zijn? Ik vertel het je in dit artikel.

1. Waar zijn jullie ook alweer allemaal geweest?

Jullie zijn een half jaar weg geweest toch? Waar zijn jullie allemaal geweest? Dit is by far de meest gestelde vraag over onze wereldreis. In bijna zes maanden tijd hebben we 8 landen bezocht. In het ene land zijn we langer geweest dan in het andere land. In zes maanden tijd bezochten we Rusland (2 weken), Mongolië (2 weken), China (4 weken), Laos (3,5 week), Thailand (2 weken), Cambodja (3 weken), Maleisië (2 weken), India (6,5 week).

2. Welk land vond je het leukst?

Deze vraag stelt bijna iedereen. En dat snap ik ook. Want waar moet je beginnen met vragen als iemand zo lang weggeweest is? Toch vind ik dit één van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Ik heb zo genoten van het fascinerende China en de gastvrijheid van de Chinezen. De groene en weelderige natuur in Laos en de zwaaiende kinderen. De leegte van Mongolië. De tempels van Angkor Wat in Cambodja. Het grootse Rusland en de uitgestrektheid van Siberië. En – niet te vergeten – van het ‘thuiskomen’ in Maleisië, één van mijn favoriete landen in Zuidoost-Azië.

Maar toch. Als ik één land zou moeten noemen dat me het allermeest betoverd heeft, dan is dat India. Mijn geliefde India. Het land waar ik als kind al over droomde en waar mijn vader eindeloos over kon vertellen. Het land dat me echt tot in het diepst van mijn ziel geraakt heeft, waar ik regelmatig het kippenvel op mijn armen had staan en waar ik mij thuis voelde. India heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Het is het land waar ik mijn hart aan heb verloren en waar ik een stukje van mijzelf heb achtergelaten. India is – voor mij – het mooiste en meest intrigerende land dat we bezocht hebben. Niet alleen deze reis, maar in mijn hele leven. Echt waar.

Lees ook: kinderdromen vangen in India

vragen over onze wereldreis

3. Wat is het leukste/tofste/meest bijzondere wat jullie gedaan hebben?

In zes maanden tijd hebben we zoveel meegemaakt, dat het moeilijk is om één ding te noemen dat ik het leukst vond. Daarom heb ik vier dingen uitgekozen, die ik het meest bijzonder vond tijdens onze wereldreis.

  • Ik heb zojuist al een kleine lofzang geschreven over India en zou met nog veel meer superlatieven kunnen strooien, maar voor mij was gewoon in India ‘zijn’ een van de absolute hoogtepunten van onze wereldreis.
  • In Laos maakten we in jungletrekking van 2 dagen. We klauterden door het prachtige regenwoud en sliepen in een minderheden dorp, mijlenver van de bewoonde wereld. Bij mensen thuis. In een dorp waar geen elektriciteit of stromend water aanwezig was. We leerden over de cultuur en het dorpsleven, speelden met kinderen en spraken met de dorpsbewoners. Het was werkelijk één van de meest bijzondere ervaringen ooit.
  • Eén van de mooiste momenten van onze wereldreis was toen mijn moeder ons kwam opzoeken in Maleisië. In haar eentje vloog ze van Amsterdam naar Kuala Lumpur om mij wat knuffels te brengen. Je begrijpt: ik ben een trotse dochter. Het was heerlijk om mijn moeder twee weken bij ons te hebben en haar ons geliefde Maleisië te laten zien (en proeven).
  • In dit rijtje mag de iconische treinreis, die we gemaakt hebben natuurlijk niet ontbreken. In bijna 4 weken tijd reisden we van St. Petersburg naar Beijing. Met de Trans Mongolië Express. Dagen lang raasde het landschap aan ons voorbij. Hoewel de trein met een hoog tempo door het landschap denderde, veranderde het landschap maar langzaam van gedaante. En juist dát is wat deze reis zo bijzonder maakte: het feit je je zo ontzettend bewust bent van de afstand die je aflegt.
Lees ook: een eco-trekking door Nam Ha National Park, Laos

vragen over onze wereldreis

4. Hoe is het om vier dagen in een trein te zitten?

Voor mij was onze reis met de Trans Mongolië Express een droom die uitkwam. Het langste stuk dat wij in één keer hebben afgelegd is van Moskou naar Irkutsk, in vier dagen. Een veel gestelde vraag is dan ook: hoe is het om zó lang in een trein te zitten?

Het antwoord is simpel: ik vond het ronduit fantastisch en zou het zo nog een keer doen. We vermaakten ons opperbest met onze medereizigers, want één van de leukste dingen aan reizen vind ik het ontmoeten van nieuwe mensen. Het in contact komen met andere culturen. De Trans Mongolië Express is hier de perfecte plek voor. Iedereen zit namelijk lang in de trein en vind het gezellig om wat aanspraak te hebben.

Verder heb ik urenlang naar buiten gestaard. Naar het glooiende en uitgestrekte landschap van Siberië. En ik heb me verwonderd over het feit dat Siberië in de lente zo kleurrijk is. Zo nu en dan stapten we op een tussenstation even uit om een frisse neus te halen en iets te eten te kopen. Heerlijk verse komkommers, aardbeien of tomaten voor bij onze instant maaltijden.

Ik moet zeggen dat ik vooraf aardig wat series heb gedownload om te kijken in de trein, maar daar heb ik absoluut geen behoefte aan gehad. Wel heb ik wat boeken gelezen. Ik vond het heerlijk om even vier dagen afgesloten te zijn van de buitenwereld en ook geen wifi te hebben. In de trein kwam ik echt even helemaal tot rust.

Lees ook: mijn ervaringen met de Trans Mongolië Express

vragen over onze wereldreis

5. Zou je nog een keer zo lang op reis gaan?

Ja, zeker weten! Plannen voor een nieuwe wereldreis worden al gemaakt. Wanneer? Dat weet ik nog niet. Het gaat zeker niet dit jaar gebeuren en waarschijnlijk ook niet volgend jaar. Maar dát we weer weggaan, staat vast. We willen (een deel van) de zijderoute afleggen en het liefst helemaal over land door Centraal-Azië naar China reizen. Zoals we het nu in ons hoofd hebben, gaan we dan met de Trans Mongolië Express weer terug naar Moskou en van daaruit met de trein naar huis.

6. Hebben jullie alles van te voren vastgelegd?

De Trans Mongolië Express hebben we vanuit Nederland geregeld, omdat dat lastig is om ter plekke te organiseren. Verder waren we tijdens de Chinese Holiday in China. Geloof me, in die periode komen er hele volksverhuizingen tot stand. Daarom hadden we ook voor China onze eerste drie accommodaties al vastgelegd.

Verder stond alles nog open en hebben we niets vooraf geboekt. Het enige waar we rekening mee hielden, was dat we op een bepaalde datum in Kuala Lumpur moesten zijn, omdat mijn moeder naar ons toe zou komen. Ik vond het heerlijk om niet te veel vast te leggen en in het moment te leven.

7. Heb je je wel eens onveilig gevoeld?

Deze vraag heb ik vooral gesteld gekregen met betrekking tot India. India heeft een niet al te beste reputatie, doordat het regelmatig negatief in de media komt. Het land staat ook zeker niet bekend als het meest vrouwvriendelijke land ter wereld.

Toen ik aan vrienden en familie vertelde dat we naar India zouden gaan, reageerde slechts één iemand echt enthousiast. Hoewel ik de bezorgdheid natuurlijk wel begrijp, vond ik dat best wel jammer. Ik snap dat het veel mensen tegenhoudt om India te bezoeken, maar het land heeft ook ontzettend veel te bieden.

Tijdens onze reis van 6,5 week door India heb ik me geen moment onveilig gevoeld. Ik moet er wel bij zeggen dat ik samen met Koen was en dus niet weet hoe het is om hier als vrouw alleen te reizen. Door alle verhalen en waarschuwingen was ik de eerste dagen behoorlijk op mijn hoede. Ik was vooral benieuwd hoe Indiase mannen op mij zouden reageren en of het gestaar echt zo erg was als je zo vaak hoort. Persoonlijk vond ik het reuze meevallen. Mijn ervaring is dat Indiërs wel naar je kijken, maar dat dat vooral voortkomt uit nieuwsgierigheid. En ik moet bekennen: ik kijk ook naar hun. Gewoon omdat mensen er zo anders uitzien. Zo mooi zijn. En zulke kleurrijke kleding dragen.

Over het algemeen vond ik Indiërs – uitzonderingen daar gelaten – hele vriendelijke en beleefde mensen met gevoel voor humor. De meeste mensen houden wel van een geintje. Verder zijn we overal heel gastvrij ontvangen en kregen we hulp als we dat nodig hadden. Hiermee wil ik uiteraard niet zeggen dat India 100% veilig is, want de verhalen uit de media komen natuurlijk wel ergens vandaan. Maar of ik met onveilig gevoel heb? Nee, zeker niet.

8. Wat kost zo’n wereldreis nou?

Om eerlijk te zijn, heb ik nog geen berekening gemaakt van de totale kosten van onze wereldreis. Dat komt nog, maar voor onze wereldreis hadden we 10.000 euro per persoon gespaard. Hier zijn we aardig mee uitgekomen.

9. Ben je ziek geweest op reis?

Ja, helaas zijn we veel ziek geweest op reis. Ik zou er inmiddels bijna een boek over kunnen schrijven. In Mongolië ben ik naar het ziekenhuis geweest. In China werd ik ziek. Mijn eerste kennismaking met Bangkok was ook het ziekenhuis en vervolgens hebben we in India nog een aantal infecties opgelopen.

Tja, het hoort er een beetje bij als je op reis gaat, maar we hebben ook wel veel pech gehad. Op de momenten dat ik ziek was, voelde ik me vrij ongelukkig en wilde ik het liefst thuis bij mijn moeder op de bank liggen. Het waren geen leuke ervaringen, maar ik zou me hier een volgende keer zeker niet door tegen laten houden.

10. En wat nu?

Onze wereldreis was fantastisch, maar heeft me ook veel geleerd. Dat ik geen eeuwige zwerver ben bijvoorbeeld. Daarom gaan we dit jaar opzoek naar andere woonruimte, waar we een fijne thuisbasis kunnen creëren. Daarnaast ben ik in 2019 gestart met mijn eigen onderneming: Kracht van Content. Als zzp’er werk ik als content creator en tekstschrijver voor wereldse bedrijven. Bedrijven en organisaties, die midden in de maatschappij staan en hun steentje hieraan bijdragen. De focus ligt op webteksten, blogartikelen, het redigeren van teksten en fotografie. Benieuwd? Neem een kijkje op de website van Kracht van Content.

Lees ook: plannen voor 2019: het jaar van verandering

Tot zover de meest gestelde vragen over onze wereldreis. Heb jij nog vragen? Stel ze gerust!

Dit vind je vast ook leuk!

18 reacties

Kim 16 juni 2019 - 16:20

Mooi artikel. Ben zelf ook aan het wereldreizen en kom om de twee à drie maanden terug omdat ik twee kleine nichtjes heb die ik niet te lang wil (en kan) missen. Krijg ook vaak deze vragen, dus misschien ga ik er ook eens een blog aan wijden!

Reageer
Dewi 17 juni 2019 - 19:50

Dankjewel Kim! Tof dat je op wereldreis bent. En wat bijzonder dat je om de 2 a 3 maanden terugkomt voor je nichtjes, super lief! Ben benieuwd naar de jouw antwoorden en ervaringen op deze vragen 🙂

Reageer
Esther 8 februari 2019 - 16:58

Leuk om te lezen deze vragen en antwoorden. Het lijkt mij ook erg moeilijk om antwoord te geven op de vraag wat het mooiste land is. Ook mij wordt die vraag vaak gesteld en het is echt appels met peren vergelijken. Wel balen dat jullie zo vaak ziek zijn geweest, maar gelukkig heb je de tijd om weer op te knappen.

Reageer
Dewi 12 februari 2019 - 09:09

Dankjewel! Het is inderdaad appels met peren vergelijken, de landen zijn zo ongelofelijk verschillend dat het heel moeilijk te zeggen is. Het voordeel van lang op reis zijn is inderdaad dat je tijd hebt om op te knappen als je ziek wordt. Als je maar enkele weken hebt, heeft het veel meer invloed op je reis.

Reageer
Maaike 5 februari 2019 - 15:03

Zoooo vet! De landen die jullie hebben bezocht lijken me allemaal heel speciaal. Ik wil ook weer op wereldreis haha

Reageer
Dewi 6 februari 2019 - 08:26

Het was zeker speciaal. Een van de mooiste dingen aan onze wereldreis vind ik de enorme diversiteit aan landen die we bezocht hebben. Haha, heb je plannen voor een wereldreis?

Reageer
Daisy 3 februari 2019 - 10:49

Jaaaa!! Zo herkenbaar. India heeft ook mijn hart gestolen. Inmiddels ben ik er 4 keer geweest. En dat aantal gaat in de toekomst zeker nog oplopen! Wat een bijzondere land. Ik herken alles wat je erover schrijft. Ik krijg zelfs weer kippenvel als ik eraan denk. Zo fijn!

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 09:33

Haaa heerlijk zo’n enthousiaste reactie over India! En leuk dat het herkenbaar voor je is. Wij gaan ook zeker terug naar India. Ik weet nog niet wanneer, maar dát we teruggaan staat vast 🙂

Reageer
Marcella 2 februari 2019 - 13:25

Wat een mooie reis heb je gemaakt! Intrigerend om te lezen hoe je de Trans Mongolië Express hebt ervaren. Zoals jij het ervaren klinkt het heerlijk relaxt! Genieten van het mooie uitzicht en de rust.

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 09:31

Haha, ja ik vond het om eerlijk te zijn ook heel relaxed! Echt puur genieten 🙂

Reageer
Kelly 1 februari 2019 - 20:01

Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt zeg! India staat ook al jaren op de wishlist, maar dan wel georganiseerd. Ik zou als vrouw zijnde niet graag alleen door India reizen. India heeft toch een bepaalde reputatie. Mijn omgeving heeft liever dat ik India links laat liggen. Fijn dat jullie wel zo enthousiast zijn. het lijkt mij een heel mooi en kleurrijk land.

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 09:30

Over India zijn de meningen inderdaad heel erg verdeeld. Ik vond het echt één van de mooiste en meest indrukwekkende landen waar ik ooit geweest ben. Kan het zeker aanraden om er heen te gaan, maar kan me voorstellen dat je als vrouw liever niet alleen gaat.

Reageer
Janet | thatonetime 1 februari 2019 - 18:52

Wat een heerlijke reis hebben jullie gemaakt maar wat balen dat jullie zoveel ziek zijn geweest. Bij mij is het helaas ook altijd raak. Een meerdaagse jungletrekking lijkt mij overigens ook fantastisch!

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 09:29

Ja, dat was inderdaad jammer. Gelukkig hadden we lang de tijd en konden we dus ook gewoon uitzieken :).
Een meerdaagse jungletrekking is zeker een aanrader! In Laos is de natuur ook nog zo ongerept.

Reageer
Ann |reisblog wANNderful 1 februari 2019 - 16:25

Wat een verrassende antwoorden soms. Ik las net nog het verhaal van iemand die India echt een ramp vond, een afknapper. Zo zie je maar dat het gewoon ook van persoon tot persoon ook erg kan verschillen.
Heel leuk om lezen. Ik kijk er van op dat je zo vaak ziek geweest bent? Maar je komt natuurlijk ook in contact met bacteriën waartegen je nog geen bescherming hebt opgebouwd. Knap hoor,zo’n reis!

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 09:27

Haha ja, smaken verschillen. Zeker wat betreft India. Ze zeggen ook altijd ‘India, you love it or you hate it’. Ik behoor duidelijk tot die eerste groep mensen 😉
Ik ben inderdaad heel veel ziek geweest. Ik kwam er op reis achter dat ik blijkbaar thuis al een hele lage weerstand had. Dan loop je onderweg natuurlijk veel makkelijker iets op.

Reageer
Linda | travellersoftheworld 31 januari 2019 - 21:55

Leuk om te lezen, jullie hebben zo’n gave reis gemaakt. Leuk dat er alweer plannen zijn voor een volgende wereldreis. Wij ontdekken trouwens tijdens onze wereldreis ook dat wij geen eeuwige zwervers zijn en dat hotel zo’n reis maken geweldig is, we straks wel een eigen huis en plek willen

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 09:25

Ja precies, een vaste thuisbasis vind ik ook wel heel prettig. En dan vanuit daar allemaal mooie (lange en korte) reizen maken :). Hoeveel maanden hebben jullie nog voor jullie wereldreis?

Reageer

Laat een reactie achter