Home Azië Afrekenen met vooroordelen: 5x vooroordelen over China die niet waar zijn

Afrekenen met vooroordelen: 5x vooroordelen over China die niet waar zijn

door Dewi
vooroordelen over China

Het valt me op hoe bevooroordeeld we soms eigenlijk zijn. Zeker over China en Chinezen. En eerlijk is eerlijk, voordat ik de eerste keer naar China afreisde, zat ik – tot mijn schaamte – ook vol met (voor)oordelen over dit land. Inmiddels heb ik twee fantastische reizen gemaakt door China en ik weet zeker dat er een 3e reis door dit fascinerende land gaat komen. Ik geef direct toe dat China mij zo nu en dan tot waanzin drijft en dat Chinezen er in onze ogen soms wat rare gewoontes op nahouden, maar ik heb het land ook in mijn hart gesloten. Vandaag reken ik af met vooroordelen over China en Chinezen en vertel ik je wat mijn ervaringen zijn.

1. Chinezen spreken geen Engels en daardoor is China een moeilijk te bereizen land

Regelmatig hoor ik dat China een moeilijk te bereizen land is, omdat Chinezen geen Engels spreken. Nu is het inderdaad zo dat buiten de grote steden maar weinig mensen Engels spreken. Toch is het mij alles meegevallen. Op stations, in winkels of in restaurants lukte het inderdaad niet altijd meteen om duidelijk te maken wat we wilden, maar altijd werd er wel weer iemand ergens opgetrommeld die wél een paar woorden Engels sprak. Als we er niet helemaal uitkwamen, had ik altijd mijn Google Translate App nog. Bovendien is mijn ervaring dat Chinezen ontzettend behulpzaam zijn. Ik vond het eigenlijk heel leuk om te merken dat we er met 3 woorden Chinees, een beetje Engels, een vertaalapp en met handen en voeten eigenlijk altijd wel uitkwamen. De taalbarrière hoeft naar mijn idee geen enkel probleem te vormen.

Tijdens onze reis door China hebben wij zelfs heel veel Chinezen gesproken. Wat ik interessant vond om te merken, is dat zij zélf een enorme taalbarrière ervaren. De onzekerheid over hun Engels of het feit dat zij helemaal geen Engels spreken, maakt dat zij vaak eigenlijk niet buiten China durven te reizen. Dit vond ik een enorme eye-opener, want het verklaart ook waarom Chinezen zo veel in groepen door Europa reizen.

Lees ook: Tips voor reizen door China: om jouw reis makkelijker te maken

vooroordelen over China

2. Chinezen zijn niet in je geïnteresseerd

Thuis hoorde ik vaak dat China niet een heel leuk land is om te reizen, omdat Chinezen niet écht in je geïnteresseerd zouden zijn. Ik moet zeggen dat ik die indruk zelf in eerste instantie ook had, maar ik heb gemerkt dat eigenlijk het tegenovergestelde waar is. Natuurlijk is niet iederéén in je geïnteresseerd, maar dat is maar goed ook. Anders zou je helemaal gek worden.

Toch merkten wij dat Chinezen vaak wel heel nieuwsgierig zijn en wel degelijk in ons geïnteresseerd waren. We hebben zoveel leuke vragen gehad van ‘waar komen jullie vandaan?’ tot ´hebben jullie in Nederland een eigen taal?’. Maar we hebben ook veel diepgaandere gesprekken gevoerd over families, de Nederlandse landbouw, molens en over hoe wij in Nederland een hele provincie hebben gemaakt uit water.

Mijn ervaring is niet dat Chinezen niet in je geïnteresseerd zijn, maar dat dit door de taalbarrière soms misschien zo lijkt. Als wij zelf moeite deden om interesse te tonen door vragen te stellen, kregen wij ook vaak interessante vragen terug.

3. Chinezen zijn niet aardig of behulpzaam

Voordat wij naar China reisden, had ik ook niet het idee dat Chinezen de meest aardige mensen ter wereld zijn. Waarschijnlijk werd mijn beeld vooral gevormd door de grote hoeveelheden Chinese toergroepen in Europa. Toch vind ik het achteraf gezien eigenlijk heel raar dat ik dat ooit heb gedacht over een héél volk. Het past ook helemaal niet bij me om op die manier te denken. Ik ken namelijk maar twee soorten mensen: aardige- en niet-aardige mensen. Afkomst doet er niet toe.

Tijdens onze reis door China is het mij opgevallen dat Chinezen – over het algemeen – juist heel vriendelijk, gastvrij en behulpzaam zijn. Als wij even op een kaart stonden te kijken of in een restaurant stonden te stuntelen met onze 3 woorden Chinees, kwam er vaak al gelijk iemand naar ons toe om te vragen of we misschien hulp nodig hadden.

In Dali werd ik bovendien overweldigd door de Chinese gastvrijheid. Hier hebben we oprecht vrienden gemaakt en werden we direct behandeld als familie. We konden altijd mee eten, werden meegenomen naar de lokale markt, hebben eindeloos thee gedronken en kregen zakken vol thee mee naar thuis. Echt, ik ben nog steeds diep geraakt door de warmte die deze mensen ons hebben gegeven. Er zijn maar weinig plekken waar ik mij zó welkom heb gevoeld als in China.

vooroordelen over China

4. De rochels vliegen je om de oren

Ja, Chinezen rochelen. Dit is een van de vooroordelen over China, die gedeeltelijk waar is. Af en toe hoor je iemand vlak achter je lekker een kwakje slijm op de grond spugen. Dit is ook echt iets waar ik nooit aan zal wennen. Toch is het ook weer niet zo dat de rochels je om de oren vliegen. Zeker niet in de grote steden, zoals in Beijing en Shanghai. Daar heb ik helemaal niet zoveel mensen horen rochelen. In Hongkong is het zelfs verboden. Na twee reizen door China moet ik toegeven dat het me reuze mee is gevallen. En dat voor iemand waarvan regelmatig wordt gezegd dat ze last heeft van mysofonie.

vooroordelen over China

5. Vegetarisch eten in China is moeilijk

Chinezen hebben de naam dat ze alles eten. En eerlijk is eerlijk: in China is ook alles te koop. Ik heb de gekste dingen gezien: van kippentenen tot eendenhoofden en hersenen, van zijderupsen tot spinnen en ondefinieerbare dingen op stokjes. Maar ook gewoon een normaal stukje vlees. Peking eend bijvoorbeeld. Of gewoon stukjes kip door je noodles.

Zelf eet ik geen vlees en hier heb ik in China niet heel veel problemen mee gehad, zeker niet in de grote steden of in populaire gebieden als Guilin en Yangshou. Overal zijn wel vegetarische opties en in China vind je ook best vaak vegetarische restaurants. En als Chinezen ergens goed in zijn, dan is het wel in dingen namaken. Hier zijn de blokjes kip of balletjes nauwelijks te onderscheiden zijn van een echt stukje vlees. In andere restaurants of op straat, gebruikte ik vaak de Google Translate App om te laten zien dat ik vegetarisch wilde eten. Ik moet er wel bij zeggen dat het in kleinere plaatsen soms wel iets lastiger was, maar uiteindelijk is het (bijna) altijd goed gekomen. Ik heb in China zelfs best gevarieerd en ontzettend lekker gegeten.

Aanrader: in Shanghai hebben wij een aantal keer heel lekker gegeten bij het vegetarische restaurant Jen Dow, naast de Jing’An Temple. Hier bestelden wij een complete maaltijd voor gemiddeld 35 CYN per persoon (€4,40).

Tot zover vooroordelen over China, die naar mijn idee niet waar zijn. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn. Laat het met vooral weten in een reactie hieronder.

Meer lezen over China?

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Marco 6 november 2018 - 10:54

Hi Dewi,

Wat leuk je BLOG! Ik woon nu ruim 2,5 jaar on Shanghai en ben het helemaal met je eens!

Groetjes,

Marco

Reageer
Mirre 6 november 2018 - 08:58

Wat leuk om dit te lezen. Je helpt alle vooroordelen -die ik ook heb- de wereld uit. Goed om te horen dat je er ook prima vegetarisch kunt eten. Misschien wordt het nog een keer wat met mijn China-reis!

Reageer

Laat een reactie achter