Home Visum Visum Vietnam aanvragen: dit moet je weten

Visum Vietnam aanvragen: dit moet je weten

door Dewi
visum vietnam aanvragen

Backpacken in Vietnam is razend populair. Terecht wat mij betreft, want Vietnam is een land vol historie, waanzinnige natuur, vriendelijke mensen en lekker eten. Er is alleen één ding om rekening mee te houden als je een reis naar Vietnam plant. Anders dan in veel andere landen in Zuid-Oost Azië moet je namelijk een visum aanvragen. Toen wij naar Vietnam gingen, konden wij nog een visum on arrival aanvragen. Sinds 2018 is dit echter veranderd. Tegenwoordig moet je een e-visum voor Vietnam aanvragen. In dit artikel vertel ik je alles over het visum Vietnam aanvragen.

Het e-visum voor Vietnam

Vóór 2018 konden Nederlandse en Belgische toeristen die naar Vietnam reisden een visum on arrival krijgen. Voor het visum on arrival moest van te voren een approval letter worden gekocht. Daarna kon je bij aankomst op het vliegveld in Vietnam een visum on arrival kopen. Zo hebben wij het destijds ook gedaan.

Sinds januari 2018 moeten Nederlandse en Belgische reizigers voor Vietnam dus een e-visum aanvragen. Desondanks is het visum on arrival via sommige visumbureaus wel nog steeds aan te vragen. De Vietnamese ambassade raadt het echter sterk af om nog een visum on arrival te kopen, omdat zij niet kunnen garanderen dat je hiermee Vietnam binnenkomt. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over.

Het e-visum kan worden gezien als een toestemming om naar Vietnam te reizen en het land binnen te gaan. Anders dan bij het visum on arrival wordt het e-visum al voor vertrek goedgekeurd. Een voordeel hiervan is dat je bij aankomst niet meer zo lang in de rij hoeft te staan om nog een visum aan te vragen. Die heb je immers al.

visum vietnam aanvragen

Hoe lang is het e-visum Vietnam geldig?

Het visum Vietnam is 30 dagen geldig. Zowel de dag dat je Vietnam binnenkomt als de dag dat je het land weer verlaat, vallen binnen deze 30 dagen. Bovendien is het een single-entry visum. Je mag Vietnam dus één keer in- en uitreizen. Ben je van plan om langer dan 30 dagen in Vietnam te blijven? Dan moet je een aanvraag indienen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag.

Voorwaarden om een visum Vietnam aan te vragen

Aan het visum Vietnam aanvragen zijn enkele voorwaarden verbonden:

  • Als je het visum aanvraagt moet je minimaal één overnachting geboekt hebben
  • Je paspoort moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan je visum voor Vietnam
  • Je mag geen mentale of overdraagbare ziektes hebben, die gevaarlijk kunnen zijn voor jouw omgeving
  • Je mag in de afgelopen drie jaar niet uit Vietnam gedeporteerd zijn
  • Je mag alleen aankomen en vertrekken op bepaalde luchthavens, zeehavens en grensposten

Lees hier meer over de voorwaarden om een visum Vietnam te verkrijgen bij online aanvragen.

visum vietnam aanvragen

Het e-visum Vietnam aanvragen

Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je het e-visum Vietnam aanvragen. Het visum voor Vietnam is eenvoudig online aan te vragen via een visumbureau. Een betrouwbaar Nederlands visumbureau is VisumBuitenland.nl. Je aanvraag kun je 24 uur per dag starten door het digitale aanvraagformulier in te vullen. Na het invullen van je gegevens, kun je gemakkelijk betalen met iDEAL. Je hebt dus niet perse een creditcard nodig om een visum Vietnam aan te vragen. Ten slotte kun je via de website een scan van je paspoort en pasfoto uploaden.

Het voordeel van het visum aanvragen op deze manier, is dat VisumBuitenland eerst al je gegevens controleert. Mochten er nog foutjes in je aanvraag zitten, dan laten zij dat weten en kun je de aanvraag corrigeren.

Wat kost het e-visum Vietnam?

Als je het e-visum Vietnam aanvraagt via VisumBuitenland bedragen de kosten €39,95 per persoon. Hierin zit alles inbegrepen. Je hebt op het vliegveld dus geen extra kosten meer. Over het algemeen krijg je het visum binnen een week per e-mail toegestuurd. Mocht je met spoed een e-visum aan willen vragen betaal je bovenop de reguliere kosten een toeslag van €9,95. Bij een spoedaanvraag is de levertijd 3 werkdagen.

Let op: je moet het e-visum uitprinten en meenemen naar de luchthaven.

visum vietnam aanvragen

Op naar Vietnam!

Als je je e-visum Vietnam binnen hebt, ben je er helemaal klaar voor om naar Vietnam te gaan en te genieten van dit prachtige land. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige rijstvelden van Sapa, laat kleding maken in Hoi An en ervaar het ultieme vrijheidsgevoel in Phong Nha National Park.

Ben je op zoek naar meer tips voor Vietnam? Lees dan ook mijn artikelen ‘Drie weken backpacken in Vietnam: onze reisroute’ en ‘11x de leukste dingen om te doen in Vietnam: mijn persoonlijke favorieten’.

visum vietnam aanvragen

Tot zover alles wat je moet weten over het visum Vietnam aanvragen.

* Dit artikel heb ik geschreven op verzoek van VisumBuitenland. Lees meer in de disclaimer

 

 

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Els Slots 19 april 2019 - 16:05

Pas terug uit Vietnam en ik zou als expliciete waarschuwing nog willen toevoegen dat een e-visum niet geldig is voor de grensovergang die je per trein passeert tussen Hanoi en Nanning (China). Daarvoor moet je dus naar de ambassade voor een ‘echt’ visum (ook een ‘piece of cake’ trouwens, je kunt erop wachten; maar met 65 EUR wel een stuk duurder).

Reageer
Dewi 7 mei 2019 - 15:17

Dank voor de toevoeging, heel nuttig! 🙂

Reageer

Laat een reactie achter