Home Visum Visum Turkije aanvragen: hoe werkt het?

Visum Turkije aanvragen: hoe werkt het?

door Dewi
visum Turkije aanvragen

Een aantal jaar geleden bezocht ik de Turkse stad Istanbul. Vanaf dat moment wist ik dat ik meer van Turkije wil zien. Ooit zijn Koen en ik van plan om de zijderoute af te leggen: over land van Istanbul naar China. Tijdens deze reis, reizen we dus dwars door Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië. Waar we rekening mee moeten houden tijdens het regelen van deze reis, zijn de visumaanvragen voor deze landen. Ik zocht alvast uit hoe het zit met het visum Turkije aanvragen.

Kun je voor Turkije nog een visum on arrival krijgen?

Tijdens ons interrail avontuur, reisden wij van Utrecht naar Istanbul met de trein. Destijds konden wij aan de Turkse grens een visum on arrival kopen. Sinds 28 oktober 2018 is het echter niet meer mogelijk om bij aankomst in Turkije een visum on arrival te kopen. Tegenwoordig moet je voordat je naar Turkije afreist al een visum hebben aangevraagd. Het is nu een vereiste om een e-visum op zak te hebben, voordat je naar Turkije reist. Gelukkig kun je het visum voor Turkije volledig online aanvragen.

Het e-visum voor Turkije

Sinds 2018 vraag je dus een e-visum aan, voordat je afreist naar Turkije. Maar wat is het e-visum Turkije eigenlijk? Het e-visum voor Turkije is een officiële reistoestemming van de Turkse overheid om het land binnen te gaan over land, over zee of via de lucht.

visum Turkije aanvragen

Wanneer heb je een visum voor Turkije nodig?

Als je niet de Turkse nationaliteit hebt, dien je in het bezit te zijn van een visum voordat je naar Turkije reist. Dit betekent dus dat wij als Nederlandse en Belgische toeristen een visum moeten aanvragen als we op vakantie gaan naar Turkije. Om het e-visum voor Turkije aan te vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je reis moet een toeristisch of zakelijk reisdoel hebben
 • Je reist met een Nederlands of Belgisch paspoort of ID-kaart
 • Je paspoort is nog 6 maanden geldig na aankomst in Turkije
 • Tijdens je verblijf treed je niet in dienst bij een Turkse werkgever
 • Tijdens je verblijf studeer je niet aan een Turkse onderwijsinstelling

Uitzonderingen: wanneer hoef je géén e-visum Turkije aan te vragen?

In enkele uitzonderingsgevallen is het niet nodig om een visum voor Turkije aan te vragen:

 • Als je Turkije binnenkomt per cruiseschip is een e-visum voor Turkije alleen verplicht als je langer dan 72 uur aan wal blijft.
 • Ben je op doorreis naar een ander land en maak je alleen een tussenstop in Turkije? Als je de luchthaven tussendoor niet verlaat, hoef je in dit geval geen visum aan te vragen.
 • Ben je werkzaam als vrachtwagenchauffeur, documentairemaker of archeoloog? Dan kun je geen e-visum Turkije aanvragen. In dit geval moet je een ‘fysiek’ visum aanvragen bij het Turkse consulaat. Dit kan in Rotterdam, Amsterdam, Leiden en Deventer.

Hoe lang is het e-visum Turkije geldig?

Het visum voor Turkije is 180 dagen geldig, vanaf het moment dat je Turkije binnenkomt. Gedurende deze 180 dagen mag je Turkije onbeperkt in en uit reizen, maar in totaal mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven.

visum Turkije aanvragen

Visum Turkije aanvragen

Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je het e-visum Turkije aanvragen. Een visum voor Turkije aanvragen, kun je eenvoudig online regelen via een visumbureau. Een betrouwbaar Nederlands visumbureau is VisumBuitenland. Hier kun je je aanvraag 24 uur per dag starten door het digitale aanvraagformulier in te vullen. Een voordeel van je visum aanvragen visa VisumBuitenland is dat je eenvoudig kunt betalen met iDEAL. Je hebt dus niet perse een creditcard nodig om je visum Turkije aan te vragen.

Wat kost het e-visum Turkije?

Als je je e-visum Turkije aanvraagt via VisumBuitenland bedragen de kosten €24,95 per visum. Bij een online aanvraag, wordt het visum Turkije doorgaans binnen drie dagen geleverd. Mocht je je visum sneller nodig hebben, dan kun je een spoedaanvraag indienen. In dit geval betaal je €7,50 per persoon extra. Bij een spoedaanvraag wordt het visum Turkije al na een kwartier toegekend.

visum Turkije aanvragen

Nog enkele praktische tips

 • Reis je met kinderen? Ook zij moeten een eigen visum hebben om naar Turkije af te mogen reizen.
 • Je e-visum Turkije is gekoppeld aan je paspoort, maar desondanks moet je je visum kunnen laten zien. Je kunt je visum uitprinten of op je smartphone laten zien.
 • De noodtoestand die op 19 juli 2018 werd uitgeroepen, geldt inmiddels niet meer. Het wordt wel aangeraden om massabijeenkomsten, demonstraties en samenscholingen te vermijden. Kijk voor het actuele reisadvies voor Turkije op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Op naar Turkije!

Als je je e-visum voor Turkije binnen hebt, ben je er helemaal klaar voor om naar Turkije te gaan en te genieten van dit bijzondere land. Ga je naar Istanbul? Breng dan zeker een bezoek aan de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia en het Topkapi paleis. Vergeet ook zeker niet om een heerlijk broodje gegrilde vis – Balik Ekmek – te eten aan de Bosporus.

Tot zover alles wat je moet weten over het visum Turkije aanvragen.

* Dit artikel heb ik geschreven op verzoek van VisumBuitenland. Lees meer in de disclaimer

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter