Home India Visum India aanvragen: dit moet je weten

Visum India aanvragen: dit moet je weten

door Dewi
visum india aanvragen

Tijdens onze wereldreis besloten wij vrij impulsief naar India af te reizen. India stond eigenlijk totaal niet op de planning, maar hé… zijn plannen er niet om gewijzigd te worden? Achteraf bleek het een schot in de roos. India is één van mijn lievelingslanden geworden om te reizen. Voordat je af kunt reizen naar India moet je echter wel een visum aanvragen. Wij deden dit totaal onvoorbereid vanuit Maleisië en creëerde daardoor een complete chaos voor onszelf. Geen punt natuurlijk, want zo konden we alvast wennen aan de chaos die ons te wachten stond in India. Maar om ervoor te zorgen dat jij beter voorbereid bent als je je visum voor India aanvraagt, vertel ik je in dit artikel alles wat je moet weten over het visum India aanvragen.

Is het mogelijk om bij aankomst op de luchthaven een visum India te kopen?

Een veel gestelde vraag. Helaas is het niet mogelijk om bij aankomst op de luchthaven in India een visum te kopen. Dit moet je echt vooraf geregeld hebben. Gelukkig is het de laatste jaren steeds makkelijker geworden om een visum voor India aan te vragen en kun je dit online doen.

3 soorten visa voor India

Als je een visum voor India aanvraagt, is het goed om te weten dat er 3 soorten visa zijn voor India: het toeristenvisum, het zaken visum en een medisch visum. Welk type visum je aanvraagt is afhankelijk van je reisdoel. Ben je van plan als toerist een rondreis door India te maken? Dan vraag je uiteraard een toeristenvisum aan.

visum india aanvragen

Hoe lang is het visum India geldig?

Anders dan in veel landen in Zuidoost-Azië is het visum India maar liefst 60 dagen geldig. Fijn, want India is zó groot en intens dat het prettig is als je de tijd kunt nemen voor dit land. Ik vond het super dat we India niet na 30 dagen hoefden te verlaten of een ingewikkelde visumverlenging hoefden te doorlopen. Uiteindelijk zijn wij tijdens onze reis 48 dagen in India gebleven. Het toeristenvisum India geeft recht op tweemaal toegang tot India en is dus een double entry visum.

E-visum India

Het visum India is een elektronisch visum, ofwel e-visum en kun je dus volledig online aanvragen. Fijn, want je hoeft dus niet naar de ambassade af te reizen om je aanvraag in te dienen. Je ontvangt je visum ook per e-mail. Dit heeft als voordeel dat je de visumaanvraag voor India in principe  overal kunt doen. Wij deden onze aanvraag bijvoorbeeld vanuit Maleisië.

E-visum India aanvragen: wat zijn de voorwaarden ?

Het visum India  kan dus online worden aangevraagd. Je ontvangt het e-visum vervolgens binnen 4 werkdagen in je mailbox. Net zoals voor álle visa, zijn er ook aan het visum India enkele voorwaarden verbonden:

 • Je reis naar India heeft een toeristisch, zakelijk of medisch doel
 • Bij aankomst in India dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
 • Je verblijft maximaal 60 dagen in India
 • Je paspoort moet nog minimaal 2 vrije pagina’s bevatten
 • Bij aankomst in India moet je aan kunnen tonen dat je beschikt over een retour- of doorreisticket
 • Je komt India binnen per vliegtuig of per boot. Je kunt India niet over land binnen reizen.
 • Het visum is alleen geldig bij aankomst op de volgende luchthavens:
  Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru (Bangalore), Bhubaneshwar, Calicut, Chennai (Madras), Chandigarh, Cochin (Kochi), Coimbatore (Kovai), Delhi, Gaya, Goa, Guwahati (Gauhati), Haiderabad (Hyderabad), Jaipur, Kolkata (Calcutta), Lucknow, Madurai, Mangalore, Mumbai (Bombay), Nagpur, Portblair, Pune (Poona), Tiruchirapalli (Trichinopoly), Trivandrum (Thiruvananthapuram), Varanasi (Benares) en Vishakhapatnam
 • Of via de volgende zeehavens: Cochin (Kochi), Goa, Mangalore, Mumbai of Chennai
 • Je woont in één van de landen die in aanmerking komen voor een e-visum en hebt ook de nationaliteit van dit land. Geen zorgen: Nederland en België staan op deze lijst.

visum india aanvragen

Wat heb je nodig om je visum India aan te vragen?

Zelf vind ik het altijd handig om op een rijtje te zetten wat je allemaal nodig hebt voor een visumaanvraag. Voor het visum India aanvragen heb je het volgende nodig:

 • En scan van de informatiepagina van je paspoort
 • Een recente pasfoto met een witte of lichte achtergrond
  Let op: voor de visumaanvraag India moet de pasfoto vierkant zijn. Indien de foto niet aan de juiste afmetingen voldoet, loop je het risico dat je aanvraag wordt afgekeurd. Laat je een nieuwe pasfoto maken bij een fotograaf? Geef dan duidelijk aan dat dit voor het visum India is en aan welke voorwaarden de pasfoto moet voldoen.
  Tip: aangezien je de foto digitaal moet aanleveren, kun je vragen of de fotograaf deze naar je wilt mailen. Dat scheelt weer!

Visum India aanvragen

Als je aan alle voorwaarden voldoet en de benodigde documenten hebt verzameld, kun je het e-visum India aanvragen. Het visum voor India is eenvoudig online aan te vragen. Je kunt dit zelf doen via de officiële website, maar zelf vond ik dit vrij tijdrovend. Het is eenvoudiger om een visumbureau in te schakelen. Een betrouwbaar Nederlands visumbureau is Visumbuitenland.nl. Je aanvraag kun je 24 uur per dag starten door het digitale aanvraagformulier in te vullen. De aanvraag neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Na de aanvraag wordt je e-visum India binnen 4 werkdagen per e-mail toegezonden.

Een voordeel van het visum aanvragen via VisumBuitenland is dat zij eerst al je gegevens controleren. Mochten er nog fouten in je aanvraag zitten, dan laten zij je dat weten en kun je de aanvraag corrigeren. Bovendien kun je gemakkelijk betalen met iDEAL. Je hebt dus niet perse een creditcard nodig om je visum India aan te vragen.

Wat zijn de kosten van een visum India aanvragen?

Wanneer je het e-visum India aanvraagt via VisumBuitenland bedragen de kosten €109,95 per visum. Dit is een totaalbedrag. Je betaalt dus geen extra visumkosten. Voor een spoedaanvraag komt hier nog €9,95 per reiziger bovenop.

visum india aanvragen

Nog enkele praktische tips voor het visum India

 • De voorwaarden voor het visum India aanvragen veranderen regelmatig. Ik kan je daarom aanraden om op deze pagina te kijken voordat je je visum India gaat aanvragen.
  Het e-visum dien je uit te printen en te bewaren bij je paspoort. Wij moesten het bij aankomst op het vliegveld van Jaipur laten zien.
 • Vraag het e-visum India minimaal 4 dagen en maximaal 120 dagen voor vertrek aan.
 • Ben je van plan om langer dan 60 dagen naar India te gaan? Of ga je in India studeren, wonen of werken voor een Indiase werkgever? Dan kun je geen e-visum voor India aanvragen. In dit geval moet je alsnog afreizen naar de ambassade in Den Haag om een fysiek visum India aan te vragen.
 • Reis je met kinderen naar India? Ook voor kinderen en baby’s moet een visum aangevraagd worden. Dit geldt ook als zij zijn bijgeschreven in het paspoort van hun ouders.
 • India is een fantastisch land, maar er wordt geadviseerd goed op te letten en bepaalde regio’s te vermijden. Kijk voorafgaand aan je reis op deze pagina voor het reisadvies India of op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Op naar India!

Als je je e-visum voor India binnen hebt, ben je er helemaal klaar voor om naar India af te reizen en te genieten van dit waanzinnige land. Bezoek bijvoorbeeld de heilige stad Varanasi, struin door de indrukwekkende forten van Rajasthan, probeer foto’s te maken van de Taj Mahal zonder mensen en geniet van het lekkerste eten dat je ooit geproefd hebt.

visum india aanvragen

Tot zover alles wat je moet weten over het visum India aanvragen.

* Dit artikel heb ik geschreven op verzoek van VisumBuitenland. Lees meer in de disclaimer

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter