Home China Visum China aanvragen: hoe werkt het?

Visum China aanvragen: hoe werkt het?

door Dewi
visum China aanvragen

In de laatste twee jaar heb ik drie keer een visum voor China aangevraagd, dus je zou kunnen zeggen dat ik inmiddels een ervaringsdeskundige ben. Toch zie ik er altijd als een berg tegenop. Vooral omdat je een behoorlijk grote papierwinkel moet verzamelen. Om jou door je aanvraag heen te helpen, vertel ik je daarom in dit artikel alles wat je moet weten over het visum China aanvragen. Hoe werkt het? Wat heb je nodig? En – niet onbelangrijk – wat kost het?

Visum China aanvragen

Als je op reis wilt naar China moet je nu eenmaal een visum aanvragen. Daar kom je niet onderuit, maar laat je hier vooral niet door afschrikken. China is één van de meest fascinerende landen, waar ik ooit geweest ben met landschappen van buitenaardse schoonheid, dynamische en snel groeiende steden, interessante bezienswaardigheden, lekker eten en onwijs veel contrasten. De ingewikkelde visumprocedure is het dus dubbel en dwars waard om naar China te mogen afreizen.

De eerste keer dat ik een visum voor China aanvroeg, ben ik naar de ambassade geweest in Den Haag. Met onze paspoorten en een stapel papieren onder mijn arm, ging ik naar het Chinese Visa Application Service Center. Het ging uiteindelijk vrij soepel, maar ik werkte destijds ook in Den Haag. Vanaf mijn kantoor naar de ambassade was het slechts 10 minuutjes fietsen.

visum china aanvragen

Visum China aanvragen: YourVisa

De volgende twee keer dat ik een visum voor China aanvroeg, werkte ik niet meer in Den Haag. Ik had dus twee keer op en neer gemoeten voor onze visumaanvraag. Dit vond ik echt te veel gedoe. Bovendien is het belangrijk dat alle documenten die je verzamelt, exact kloppen. Is dit niet geval, heb je kans dat je aanvraag wordt afgewezen. Dit vind ik altijd nog het spannendste van de hele aanvraag. Daarom vond ik het prettig om hulp te krijgen bij onze visumaanvraag en besloot ik visumbureau YourVisa in te schakelen.

Direct na de aanmelding voor de visumprocedure konden we een document downloaden, waarin stap voor stap stond uitgelegd wat we allemaal moesten verzamelen en wat we moesten doen. Heel overzichtelijk. Doordat de visumprocedure op deze manier in hap klare brokken werd voorgeschoteld, gaf mij dit enorm veel rust. Ik wist nu precies waar ik aan toe was. Bovendien werden onze resterende vragen heel snel telefonisch beantwoord.

Nadat we YourVisa hadden ingeschakeld, konden we aan de hand van hun stappenplan alle benodigde documenten gaan verzamelen.

De kosten van een visum voor China

Het visum voor China is zeker niet goedkoop. Het visum zelf kost €126,55. Dit is een single entry visum voor 30 dagen.

YourVisa heeft 3 servicepakketen, waar verschillende tarieven aan gekoppeld zijn. Omdat wij onze aanvragen ruim op tijd gestart zijn, was de ‘Budget Service’ voor ons voldoende. Met de Budget Service wordt je visumaanvraag binnen 10 tot 15 werkdagen afgehandeld, vanaf het moment dat al jouw documenten bij hun binnen zijn. De kosten voor dit pakket bedragen €39,50 per visumaanvraag.

In totaal kostte ons visum voor China, inclusief Budget Service €166,05 (incl. BTW). Dit bedrag is exclusief verzendkosten.

Visum China aanvragen: wat heb je nodig?

Goed, een visum voor China aanvragen dus. Ik gaf al eerder aan dat je aardig wat documenten moet verzamelen, voordat je je visum kunt aanvragen. Het klinkt heel ingewikkeld, maar doordat wij van YourVisa een overzichtelijke lijst met de benodigde documenten kregen, viel het uiteindelijk reuze mee.

 1. Ingevuld en uitgeprint visumformulier voor China

Je begint direct met het meest tijdrovende van de hele aanvraag: het invullen van het visumformulier voor China. Dit document móet je invullen op je computer. Een visumformulier dat met de hand is ingevuld, wordt namelijk niet geaccepteerd. Op het formulier willen ze van alles van je weten. Naast de gebruikelijke paspoortinformatie, vul je bijvoorbeeld ook in wie je ouders zijn en wat voor werk zij doen.

Als je het visumformulier voor het eerst bekijkt ziet het er heel ingewikkeld uit, maar eigenlijk is het heel simpel. YourVisa stuurt namelijk een begeleidend document mee, waarin zij uitleg geven over iedere vraag op het visumformulier. Dat maakt het invullen een stuk eenvoudiger.

Als je klaar bent met invullen en alles gecontroleerd hebt, print je het formulier enkelzijdig uit en zet je er een handtekening onder. Ten slotte lijm je op het uitgeprinte document een pasfoto.

Let op: een pasfoto vastnieten is niet toegestaan.

2. Kopie van het paspoort

Uiteraard stuur je bij je visumaanvraag voor China je paspoort op, maar daarnaast moet je ook een kopie van de informatiepagina van je paspoort bijvoegen.

3. Uitreisbewijs

Om een visum voor China te krijgen, dien je een uitreisbewijs aan te leveren in de vorm van een kopie van een trein- of vluchtschema. Een uitdraai van een e-ticket mag ook. Als je gewoon een retourvlucht naar China hebt geboekt, is dit natuurlijk geen enkel probleem. Mocht je China over land willen verlaten, is het iets ingewikkelder.

Omdat wij tijdens onze laatste reis door China met de bus van China naar Laos zijn gereisd, konden we geen vliegticket aanleveren om aan te tonen dat we het land zouden verlaten. Bustickets kun je namelijk niet vooraf online boeken, dus hadden we ook geen uitreisbewijs. Gelukkig konden we gebruik maken van de uitreisservice van YourVisa en leverde dit uiteindelijk geen problemen op.

4. Bevestiging van de eerste overnachting

Met je visumaanvraag, moet je ook een bevestiging van de boeking van je eerste overnachting meesturen. Het is vooral belangrijk dat je naam hier duidelijk op vermeld staat.

visum china aanvragen

5. Reisschema

Voor je gehele reis door China, dien je een Engelstalig reisschema mee te sturen. In dit document vermeld je je naam en paspoortnummer. Daarnaast geef je per dag aan welke plekken je gaat bezoeken. Om je een stukje op weg te helpen, kun je mijn reisschema hier downloaden.

5. Werkgeversverklaring

Sinds augustus 2017 is het nodig om bij je visumaanvraag voor China een Engelstalige werkgeversverklaring mee te sturen. YourVisa stuurt een voorbeeld mee van een werkgeversverklaring, die je kunt laten invullen en ondertekenen door je leidinggevende.
Let op: de brief moet op briefpapier van het bedrijf waar je werkt geprint zijn.

Wat moet je doen als je geen werkgever hebt?
Dat kan natuurlijk. In dat geval stuur je een kopie van je meest recente bankafschrift op, waar een positief saldo van minimaal €3000,- opstaat. Je naam en de datum van het afschrift moeten duidelijk zichtbaar zijn. Op het bankafschrift mag je niets onzichtbaar maken. Mocht je niet op tijd een bankafschrift kunnen krijgen, omdat je bank deze slechts één keer per maand kan aanleveren, kun je bij je bank om een ‘solvency statement’ vragen. In dit document geeft je bank aan dat jij daar een rekening hebt lopen en wat je saldo is op de dag van aanvragen. Het verkrijgen van dit document kost je slechts een telefoontje naar je bank.

En wat als je student bent?
Als je nog studeert, kun je een Engelstalige brief van je onderwijsinstelling meesturen, waarin de contactgegevens van je school en de opleiding in vermeld staan.

En als zelfstandige?
Als zelfstandig ondernemer heb je een recent KvK- uittreksel nodig. Dit document kun je online aanvragen. Daarnaast dien je een kopie van je BTW-aangifte van het laatste kwartaal mee te sturen.

8. Paspoort

Ten slotte heb je voor je visumaanvraag voor China uiteraard je paspoort nodig. Je paspoort stuur je mee tijdens de aanvraag. Je paspoort moet na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn én minimaal twee lege pagina’s bevatten. Controleer dit dus goed, voordat je start met het aanvragen van je visum voor China.

Lees ook: wereldreisvoorbereidingen #7: de visa voor de Trans Mongolië Express

visum china aanvragen

Visum China aanvragen: documenten opsturen naar YourVisa

Inmiddels kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat het verzamelen van de benodigde documenten voor je visumaanvraag voor China behoorlijk wat tijd kost. De beste tip die ik je kan geven, is dan ook: begin op tijd!

Toen wij alle benodigde documenten voor onze visumaanvraag voor China bij elkaar verzameld hadden, hebben we alles netjes in een mapje gedaan. Samen met onze paspoorten, stuurden we de documenten aangetekend op naar YourVisa. Na enkele weken, kregen we de paspoorten – inclusief visa voor China – weer netjes aangetekend thuis gestuurd.

Inmiddels hebben we twee keer van de service van YourVisa gebruik gemaakt. Zelfs toen wij onze reis onverwachts moesten annuleren en een maand later weer opnieuw boekten, hebben zij ongelofelijk snel nieuwe visa voor ons kunnen regelen. Ik kan niet anders zeggen dan dat onze ervaringen met YourVisa erg positief zijn.

Tot zover mijn tips voor het visum China aanvragen. Heb jij al eens een visum aangevraagd voor dit fascinerende land?

*Let op: de exacte regels voor wat aangelevert moet worden voor de visa is nog wel eens aan verandering onderhevig. De informatie uit dit artikel geldt op het moment van schrijven. Mocht je zelf de visa voor de Trans Mongolië Express willen aanvragen dan kun je voor de exacte regels contact opnemen met YourVisa. 

*Dit artikel is geschreven op verzoek van YourVisa. Ik deel echter altijd mijn eigen ervaringen en geef mijn eerlijke mening. Lees voor meer informatie de disclaimer

Dit vind je vast ook leuk!

7 reacties

Lone Drifters - Tips in china: die moet je weten over reizen naar China 10 april 2022 - 20:30

[…] in Bangkok aangevraagd omdat we op wereldreis waren. Aanvragen vanuit Nederland? Check de blog van Backpackvolverhalen voor tips rondom het aanvragen van je […]

Reageer
Marcella Molenaar 8 februari 2019 - 17:30

Wat een procedure voor het aanvragen van een visum voor China! Lijkt me best spannend om je paspoort op te moeten sturen. Zou erg blij zijn dat ik ‘m weer terug heb, want er raakt ook wel eens wat kwijt…

Reageer
Dewi 12 februari 2019 - 09:10

Ik vond het inderdaad ook best spannend om mijn paspoort op te moeten sturen en was blij dat het weer terug was. Toch had ik er wel vertrouwen in, want ze doen dit natuurlijk dagelijks 🙂

Reageer
Eva 4 februari 2019 - 12:04

Wat mij direct opviel was de landkaart. Ik heb jarenlang bij Tiara Tours gewerkt de reisorganisatie waar deze kaart vandaan komt. Mooie reis met hen gemaakt?

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 12:11

Ja, we hebben een prachtige reis gemaakt 🙂

Reageer
Linda 1 februari 2019 - 17:46

Wij hebben ons visum voor China destijds ook aangevraagd bij yourvisa en dat vonden wij echt zo fijn! Scheelde veel gedoe volgens mij. Maar ik vond de aanvraag uiteindelijk ook minder erg dan ik had verwacht.

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 09:28

Ja, ik doe het nooit meer anders haha! Vond het top geregeld. Uiteindelijk valt het ook allemaal wel mee, maar het kost vooral heel veel tijd om alles bij elkaar te verzamelen.

Reageer

Laat een reactie achter