Tijdens onze wereldreis kwamen wij diverse reizigers uit Australië tegen. Elke keer als wij onze foto’s van Mongolië lieten zien riepen zij: ´Oohh, it looks like Australia. If you like this, you would love Australia!’ Dat zette mij aan het denken. En even overwogen wij zelfs tijdens onze wereldreis nog een bezoek te brengen aan Australië. Op dat moment paste het echter totaal niet in onze planning. Daarom is Australië nu een bucketlistbestemming geworden. Maar welk visum heb ik dan nodig? Ik zocht het vast uit.
3 soorten visa voor Australië
Australië heeft drie verschillende soorten visa, het eVisitor, het ETA Australië en het Working Holiday Visum Australië. Het is afhankelijk van je reisdoel en je nationaliteit welk visum je moet aanvragen. Hoe het zit en wat de verschillen zijn, leg ik hieronder uit.
1. Het eVisitor Visum
De goedkoopste en meest aangevraagde variant van het visum Australië is het eVisitor Visum. Dit visum is bedoeld voor inwoners van landen waar Australië goede banden mee heeft. Het aanvragen van een eVisitor is een stuk minder gecompliceerd dan het aanvragen van een ETA voor Australië. Bovendien is het een stuk goedkoper.
Het eVisitor visum is één jaar geldig en je mag maximaal drie maanden in Australië verblijven. Wil je binnen het jaar langer dan 3 maanden naar Australië? Dan zul je na 3 maanden kort het land moeten verlaten. Naar mijn idee is een eVisitor prima als je van plan bent om een rondreis door Australië te maken. Met dit visum mag je ook vrijwilligerswerk doen of een korte studie of training volgen. Let wel op: met dit visum is het niet toegestaan om betaald werk te doen.
Zowel Nederlanders als Belgen kunnen dit visum voor Australië aanvragen. De aanvraag kan online. De kosten van dit visum bedragen €14,95 per persoon.
2. Het ETA Australië
ETA is een afkorting voor Electronic Travel Authority. Het ETA Australië is als het ware een digitale reistoestemming, die wordt verleend door de immigratiedienst. Anders dan een eVisitor is het aanvragen van een ETA voor Australië mogelijk voor reizigers met vrijwel alle nationaliteiten. Net als het eVisitor visum is het te gebruiken voor verschillende reisdoelen, zoals vakanties en zakenreizen. Het is alleen wel duurder van een eVisitor. Daarom is het voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit gunstiger om een eVisitor aan te vragen dan een ETA. Lees hier alles over het verschil tussen ETA en eVisitor visum voor Australië.
3. Working Holiday Visum Australië
Het is een droom van velen: een paar maanden of een jaar werken in Australië en daarna een backpackreis door Azië eraan vastplakken. Wanneer je betaald werk wilt doen in Australië heb je echter een special visum nodig: het Working Holiday Visum Australië. Met dit visum mag je maar liefst een jaar in Australië verblijven én betaald werk verrichten. Wel is het zo dat je maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever mag werken. Om een Working Holiday Visum Australië aan te kunnen vragen, moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Op het moment van aanvragen moet je tussen de 18 en 31 jaar oud zijn
- De reis moet vakantie als hoofddoel hebben, maar daarnaast mag je betaald werk verrichten
- Bij aankomst in Australië moet je aan kunnen tonen dat je over tenminste 5000 AUD beschikt
Het Working Holiday Visum Australië is wel aan de prijs. De kosten bedragen €277,-.
Visum Australië aanvragen
Na wat uitzoekwerk is het mij wel duidelijk welk visum ik aan zou vragen voor een rondreis Australië. Ik ben niet van plan om betaald werk te gaan doen en beschik over de Nederlandse nationaliteit. Een eVisitor zou voor mij dus voldoende zijn. Ben jij al eens in Australië geweest?
*Dit artikel heb ik geschreven op verzoek van VisumBuitenland.
Meer lezen?
- Visum India aanvragen: dit moet je weten
- Wereldreisvoorbereidingen #7: de visa voor de Trans Mongolië Express
- Visum China aanvragen: hoe werkt het?
2 reacties
Handig overzicht! toen wij naar Australië gingen hebben wij een Evisitor visum aangevraagd als het goed is, maar als je het via de officiële site doet, is dat gewoon gratis. Het kost je vijf minuten en een minuut later heb je bevestiging. Ik vond Australië heel mooi trouwens, maar wij waren we iets te lang, waardoor het iets wat eentonig werd (reisden langs de kust 2 maanden)
Goede tip, thanks! Het lijkt me echt een prachtig land. Zeker ook de kust, maar begreep van Australische reizigers dat het binnenland heel erg lijkt op Mongolië. Ben ik ook wel erg benieuwd naar 🙂