Home Azië Wereldreisvoorbereidingen #5: welke vaccinaties voor onze wereldreis zijn noodzakelijk?

Wereldreisvoorbereidingen #5: welke vaccinaties voor onze wereldreis zijn noodzakelijk?

door Dewi
vaccinaties voor onze wereldreis

In de serie wereldreisvoorbereidingen neem ik jullie meer in de voorbereidingen van onze lange reis. Eén van de belangrijkste dingen om goed te regelen voor vertrek zijn de vaccinaties, want je wilt natuurlijk zo min mogelijk gezondheidsrisico’s lopen. In dit artikel vertel ik je welke vaccinaties voor onze wereldreis zijn geadviseerd en hoe het zit met malaria.

Vaccinaties voor onze wereldreis

Welke vaccinaties noodzakelijk zijn hangt af je bestemming en je reisduur. Sommige vaccinaties worden altijd aanbevolen en anderen alleen bij een verblijfsduur van langer dan 3 maanden. Omdat wij zelf over weinig medische kennis beschikken, hebben wij ons laten adviseren door een reizigersadviseur van Reisprik. Hier waren we al eerder geweest en vanwege onze goede ervaringen besloten we voor de vaccinaties voor onze wereldreis ook hier een afspraak te maken.

Tijdens ons eerste consult hebben we uitgelegd dat we voor een half jaar op reis gaan en onze globale route toegelicht. We reizen met de Trans Mongolië Express naar China en willen in elk geval Laos en Indonesië te bezoeken. Verder behoren Cambodja, Thailand en Maleisië tot de mogelijkheden. Aan de hand hiervan kregen wij het advies om de volgende vaccinaties voor onze wereldreis te nemen:

 • DTP
 • Buiktyfus
 • Hepatitis A
 • Hepatitis B
 • Rabiës

En wie zijn wij om een goed advies in de wind de slaan? DTP en Hepatitis A hadden we al, maar het vaccin voor buiktyfus is slechts drie jaar geldig. Omdat ons buiktyfus-vaccin was verlopen, hebben we deze opnieuw genomen. Hepatitis B en rabiës hadden we allebei nog niet. Ondanks dat het dure vaccinaties zijn, hebben we er beiden voor gekozen deze wel te nemen. Better safe than sorry.

Hieronder ligt ik de vaccinaties die ons zijn aanbevolen voor onze reis van een half jaar naar Azië kort toe. Kijk voor meer informatie op: www.vaccinatiesopreis.nl. Ben je ook van plan om voor langere tijd op reis te gaan? Laat je dan vooral inlichten door een professional.

vaccinaties voor onze wereldreis - rijstterassen op Java

DTP

DTP staat voor Difterie, Tetanus, Polio. Het vaccin beschermt je tegen deze drie infectieziekten. Omdat je hier als kind ook al tegen bent ingeënt, heb je op latere leeftijd slechts één prik nodig. DTP wordt voor veel risicolanden aanbevolen. Behalve voor West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië wordt het DTP-vaccin voor bijna ieder land geadviseerd.

Aantal prikken: 1 injectie
Geldigheid:
10 jaar

Buiktyfus

Het buiktyfusvaccin beschermt je tegen – je verwacht het niet – buiktyfus. Dit komt voor in Marokko, Jemen, Haïti en in een aantal landen in Azië. Voor deze risicogebieden wordt dit vaccin aanbevolen. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en wordt overgebracht door slechte hygiëne. Daarom is behalve een vaccinatie ook goede hygiëne van groot belang, dus: handen wassen na het plassen. Wij nemen zelf ook altijd een flesje met desinfectiegel mee op reis voor de momenten dat we niet in de gelegenheid zijn om onze handen te wassen.

Aantal prikken: 1 injectie
Geldigheid: 3 jaar

Hepatitis A

Net als DTP wordt Hepatitis A voor vrijwel alle landen aanbevolen, met uitzondering van West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Hepatitis A is een ontsteking aan de lever, die wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgebracht door slechte hygiëne.

Aantal prikken: 2 injecties
Geldigheid: na de eerste prik ben je voor één jaar beschermt tegen Hepatitis A. Als je na een half jaar tot een jaar de herhalingsprik neemt, ben je 30-40 jaar beschermt.

Hepatitis B

Ook Hepatitis B is een leverontsteking, die wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt besmet raken met dit virus door seksueel contact en via bloed. Dit vaccin werd ons geadviseerd omdat wij langer dan drie maanden op reis gaan. De hepatitis B-vaccinatie bestaat uit 3 prikken. De tweede prik krijg je ongeveer een maand na de eerste en de derde prik vijf maanden na de tweede. Daarom wordt geadviseerd om 7 maanden van te voren te beginnen met deze vaccinaties.

Aantal prikken: 3 injecties
Geldigheid: levenslang na 3 vaccinaties

Rabiës

De dodelijke ziekte rabiës – ofwel hondsdolheid – wordt overgebracht door o.a. apen, honden, katten vleermuizen en vossen. Je kunt rabiës niet alleen krijgen door de beten van deze dieren, maar ook door een ‘lief’ likje. Van alle mogelijke ziektes die je op kunt lopen op reis, vind ik rabiës één van de engste. Ik ben een enorme dierenvriend, maar op reis probeer ik contact met dieren te vermijden. Zelfs dan loop je het risico aangevallen te worden en besmet te raken. Zo hebben wij tijdens onze reizen door Sri Lanka en Maleisië twee kleine aanvaringen gehad met apen, die gelukkig met een sisser zijn afgelopen.

Zoals ik al zei, is hondsdolheid een dodelijke ziekte. Het rabiës-vaccin is in geen enkel land verplicht, maar wordt aanbevolen als je langer dan 3 maanden in een risicogebied verblijft. Op internet en in verschillende Facebookgroepen zie ik regelmatig discussies voorbij komen over de noodzakelijkheid van het rabiës-vaccin. Dit is hoe het ons is uitgelegd tijdens ons consult:

 • Als je wordt gebeten of gelikt, moet je altijd direct handelen. Bel voor medisch advies eerst met de instelling waar jij je hebt laten vaccineren of met je huisarts.
 • Als je het rabiës-vaccin niet hebt, heb je 24 uur om het antiserum te halen. LET OP: deze is maar op weinig plekken in Azië beschikbaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier van schrok.
 • Als je het rabiës-vaccin (3 prikken) wel hebt, moet je binnen 72 uur de booster halen. Dit is iets anders dan het antiserum en deze is op veel meer plekken beschikbaar.

Ondanks dat het rabiës-vaccin prijzig is (€67,95 per vaccin, excl. BTW), heb ik er geen seconde over getwijfeld om mij hier tegen te laten inenten.

Aantal prikken: 3 injecties
Geldigheid: na drie vaccins hoef je levenslang geen antiserum meer tegen rabiës

vaccinaties voor onze wereldreis - monkey forest in Ubud, Bali

Hoe zit het met malaria?

Malaria is een infectieziekte, die wordt overgedragen door muggen. Hier is geen vaccinatie voor beschikbaar. Wat dan wel? Tot een paar jaar geleden werd geadviseerd om preventief malariapillen te slikken in risicogebieden. Inmiddels is dit veranderd en wordt voor de meeste landen in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika een noodbehandeling malaria meegegeven. Omdat wij een half jaar weggaan, hebben wij twee noodbehandelingen per persoon meegekregen. Een noodbehandeling betekent dat je – indien noodzakelijk – jezelf kunt behandelen met tabletten. Er zijn verschillende soorten malariatabletten beschikbaar. Wij hebben Malarone voorgeschreven gekregen.

Tijdens ons consult is het volgende geadviseerd wat betreft malaria:

 • De malariamuggen zijn actief tussen zonsondergang en zonsopkomst. Bescherm jezelf met DEET om malaria te voorkomen.
 • Neem een thermometer mee om koorts te kunnen vaststellen.
 • Mocht je verschijnselen hebben die wijzen op malaria (koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn), raadpleeg dan zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde arts en laat een bloedonderzoek doen.
 • Mocht er binnen 24 uur geen arts beschikbaar zijn en houden de symptomen langer dan 24 uur aan? Begin dan met de noodbehandeling. Het is wel van belang dat je – ook als je al met de noodbehandeling bent begonnen – alsnog een plaatselijke arts raadpleegt.
Malaria in Indonesië

Tijdens onze reis zijn wij van plan om 8 weken naar Indonesië te gaan. Hier is het advies per eiland verschillend. Voor de meeste eilanden zijn anti-muggenmaatregelen en/of een noodbehandeling voldoende, maar voor Sumbawa, Flores, Sumba en Timor wordt het aanbevolen om preventief malaria tabletten te slikken. Omdat wij van plan zijn naar Flores te gaan, hebben wij hier extra tabletten (Malarone) voor meegekregen.

vaccinaties voor onze wereldreis - zonsondergang op Pulau Pangkor, Maleisië

Waar moeten we nog meer op letten?

Naast adviezen over vaccinaties en malaria, hebben wij nog wat andere tips en informatie meegekregen:

 • De malariamug steekt vooral ’s avonds en ’s nachts, maar de denguemug steekt met name overdag. Daarom is het van belang om jezelf ook overdag goed te beschermen met anti-muggenmaatregelen, zoals DEET.
 • Muggen houden niet van airconditioning. Daarom ben je in een kamer met airconditioning beter beschermd tegen muggen dan in een kamer zonder airconditioning.
 • In subtropische gebieden is het ook belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Als je ook DEET gebruikt, moet je eerst zonnebrandcrème gebruiken en pas een uur later DEET aanbrengen. Dit voorkomt dat de werking van de zonnebrand vermindert.
 • Wij kregen ook als advies om ons na onze reis de laten testen op Tuberculose (TBC), zeker als je in contact komt met mensen met een zwakkere gezondheid. De meest voorkomende vorm van TBC is longtuberculose. Dit kan besmettelijk zijn wanneer je hoest en andere mensen die bacteriën inademen. Ons werd verteld dat de incubatietijd voor TBC is 6 tot 8 weken is en dat je soms pas daarna symptomen krijgt. Je weet dus niet altijd of je besmet bent.

In dit artikel heb ik mijn eigen ervaringen met een consult bij een reizigersadviseur en onze keuzes gedeeld, maar ik ben geen expert. Ga je ook een lange of verre reis maken en twijfel je welke vaccinaties je nodig hebt? Maak dan vooral een afspraak met een reizigersadviseur, die werkt volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum voor Reizigersadvisering. Meer informatie kun je o.a. ook vinden op www.reisprik.nl en www.vaccinatiesopreis.nl.


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Laura| Billenbloot Kokosnoot 6 april 2018 - 10:38

Wat een fijn en handig artikel is dit Dewi. Wij hebben er dit jaar ook voor gekozen om de Rabiës vaccin te doen. Het was inderdaad behoorlijk wat geld (bijna €600,- met zijn tweetjes incl. consulten), maar wij ook hebben er geen moment spijt van. Het vaccin is lang geldig en better safe than sorry! Helemaal als je vaak op reis gaat. Wel hadden we dit jaar bij het afsluiten van de zorgverzekering er extra voor gekozen dat er een bepaald bedrag aan vaccinaties zou worden vergoed.

Reageer
Dewi 16 april 2018 - 11:38

Dankjewel Laura! Ik ben inderdaad ook heel blij dat we het Rabiës vaccin hebben genomen. Voelt toch een stuk veiliger. Ik heb eind vorig jaar inderdaad ook gekeken voor een verzekering die mijn vaccinaties zou vergoeden, maar het werd allemaal maar gedeeltelijk vergoed en de premie werd gelijk een stuk duurder. Daarom uiteindelijk toch maar besloten om niet van zorgverzekering te veranderen, omdat het uiteindelijk niet zo heel veel scheelde 🙂

Reageer

Laat een reactie achter