Home Azië Het ultieme vrijheidsgevoel in Phong Na National Park

Het ultieme vrijheidsgevoel in Phong Na National Park

door Dewi

Nog nooit heb ik me zo vrij gevoeld als in Phong Na National Park. Echt zo vrij als een vogel. Achterop de motorbike bij Koen van Dong Hoi naar Phong Na National Park. Het mooiste is: ik zit achterop, dus kan heerlijk genieten en om me heen kijken zonder me op de weg te hoeven concentreren! De zon in ons gezicht en een windje door het haar. Dit is echt fantastisch.

Onderweg komen we langs eindeloze groene rijstvelden, die zich uitspreiden als een deken over het landschap. Kinderen langs de weg zwaaien naar ons. Boeren hebben een glimlach op hun gezicht. Kleedjes met jackfruits en durians liggen langs de weg uitgespreid. Hoe dichter we bij Phong Na komen, hoe meer we verwelkomd worden door de bergen die hier overal uit de grond lijken op te poppen. Voor we het weten zijn we omringd door prachtige karsten. Volgens mij zijn we zojuist aangekomen in het paradijs.

IMG_8265

Het Phong Na National Park is een limestone regio, waarin 300 grotten zijn gelegen. De grotten staan inmiddels op de Unesco Werelderfgoedlijst. Een aantal grotten is te bezoeken door toeristen, waaronder de Dark Cave en de Paradise Cave. Als we bij de Dark Cave aankomen, schrikken we een beetje van de attractie die ervan gemaakt is. Je kunt hier onder andere zwemmen en kayakken onder begeleiding van een gids. Gezien de drukte, besluiten we maar door te rijden naar de Paradise Cave.

De Paradise Cave in Phong Na National Park

De Paradise Cave is pas in 2005 ontdekt en destijds benoemd tot de mooiste grot van Phong Na National Park. Laten we hier maar eens een kijkje gaan nemen dan! Inmiddels is deze grot ook immens populair geworden. We zijn hier rond lunchtijd, dus we hebben geluk. We hebben de grot praktisch voor onszelf. Een houten pad leidt ons door de prachtig verlichte grot. Het is doodstil. We horen alleen het gedruppel van het water en verder helemaal niets. Het is prachtig en het voelt magisch, bijna betoverend. Ongelofelijk hoe je je in één keer begeeft in een totaal andere wereld, die alleen onder de grond bestaat. We laten hier onze fantasie de vrije loop en verwonderen ons over de diverse vormen druipsteen.

IMG_8221

Als de lunchtijd voorbij is, wordt het ineens weer druk en rumoerig in de grot. Plotseling is de betovering verbroken. Om het gevoel van een paar minuten eerder vast te houden, besluiten we de grot nu snel te verlaten. We toeren verder door het nationaal park en blijven ons verbazen over de intense schoonheid van dit gebied. Bovendien zijn de weggetjes door de bergen zó stil, dat het ook echt makkelijk rijden is.

Een scooter huren in Vietnam

Het huren van een motorbike en dit gebied op eigen houtje ontdekken, maakte deze trip misschien wel de mooiste reiservaring van onze tijd in Vietnam. We maakten deze tour vanuit Dong Hoi. In het hotel was het ook mogelijk om een tour te boeken met een busje en een gids. Onze ervaring met veel tours in Vietnam was echter niet heel positief. Meestal word je snel overal langs geleid om vervolgens meer tijd te besteden in de toeristische winkeltjes dan in het gebied waar je eigenlijk voor kwam. Bovendien was deze tour echt belachelijk duur (€80 euro p.p.). Nee, dankje. Daar hebben we echt geen zin meer in. Een tikkeltje impulsief besloten we dus om voor een paar euro een motorbike te huren en zelf op avontuur te gaan.

Achteraf bleek echter dat het wellicht niet het meest verstandige was om te doen. Aan het rijden van een motorbike in Vietnam kleven namelijk aardig wat risico’s. Als buitenlander ben je namelijk verplicht om over een Vietnamees motorrijbewijs te beschikken. Als je betrokken raakt bij een ongeluk, kun je in een cel belanden. Ook als dit volledig buiten jouw schuld is. Je bent namelijk niet in het bezit van een Vietnamees motorrijbewijs. Nog niet zo lang geleden, belandde een Nederlandse jongen in Vietnam in de gevangenis, nadat hij betrokken was geraakt bij een dodelijk motorongeluk. Bovendien ben je erg kwetsbaar op een motorbike en niet verzekerd als je iets overkomt.

Goed, deze informatie hadden wij niet van te voren. Dat was misschien maar goed ook, want nu hebben we geheel onbezorgd de dag van ons leven gehad. Nu we deze informatie wel hebben, zullen we de volgende keer de risico’s nog eens overpeinzen en uitzoeken welke papieren en verzekeringen we nodig hebben. Was deze tocht het risico waard? Ja! Voor deze keer wel! Een leven zonder risico’s is ook wel een beetje saai toch?

IMG_8257

Ben jij al eens in Phong Na National Park geweest en heb je nog tips? Laat ze dan vooral hieronder achter in een reactie. Ben je benieuwd hoe wij onze reis door Vietnam hebben vervolgd? Lees dan mijn reisverhaal over Dalat’s secret tour.


Meer lezen over Vietnam?

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Drie weken backpacken in Vietnam: onze reisroute 16 januari 2017 - 20:48

[…] een nachtbus reizen we door naar Dong Hoi om vanaf hier met een motorbike Phong Na National Park te bezoeken. Hier ervaar ik het ultieme vrijheidsgevoel. Onderweg komen we langs eindeloze groene […]

Reageer
7 praktische tips voor reizen door Sri Lanka 13 oktober 2016 - 19:01

[…] Toen wij in Vietnam een scooter huurden, kregen wij flink wat commentaar van het thuisfront. We zouden niet verzekerd zijn geweest als er iets was gebeurd. Gelukkig is alles goed gegaan, maar om die reden hebben we dit jaar van tevoren uitgezocht welke documenten nodig zijn voor het huren van een scooter in Sri Lanka. […]

Reageer

Laat een reactie achter