Home Azië Een uitputtingsslag in het regenwoud van Taman Negara, Maleisië + tips

Een uitputtingsslag in het regenwoud van Taman Negara, Maleisië + tips

door Dewi
Taman Negara

Het zweet gutst over mijn hele lijf. De luchtvochtigheid is 90% en de warmte verstikkend. Binnen no-time zie ik eruit alsof ik met kleding en al onder de douche gestaan heb. Mijn benen zijn verzuurd en iedere stap voelt als een gevecht, terwijl ik toch dacht een redelijke conditie te hebben. Toch wil ik door, want ik sta notabene in Taman Negara, ’s werelds oudste tropisch regenwoud. En dat is niet niks. ‘Kom op Dee, je kunt het, je kunt het, je kunt het’, zeg ik steeds tegen mijzelf. Ik besef dat ik op een unieke plek ben en geniet hier enorm van, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat een trekking door het tropisch regenwoud in Maleisië een eitje is. In dit artikel vertel ik over mijn ervaring in Taman Negara en geef ik je een aantal praktische tips.

Tarzan en Jane in de Jungle

In Taman Negara trekken we door het grootste en oudste regenwoud van Maleisië. Hoe bijzonder is dat? De ondoordringbare natuur. Bomen en planten, die ongecontroleerd door elkaar groeien en zich met elkaar vervlechten. Een gigantisch bladerdak hoog boven onze hoofden. Aapjes in de boomtoppen. Duizend soorten vogels en het onophoudende getjirp van de krekels. Ja, het regenwoud heeft absoluut iets magisch. Als we via een canopywalk zelfs dwars door de boomtoppen struinen, voel ik mij heel even Jane, die met haar Tarzan de jungle bedwingt. Een heel kort en magisch moment dat alweer is verdwenen als ik even met mijn ogen knipper, maar wat was het mooi. Een trekking door het tropisch regenwoud is een bijzondere ervaring, die ik niet snel zal vergeten.

Taman Negara

Een ware uitputtingsslag

Ik houd van het regenwoud, absoluut. Weinig plekken op aarde zijn zo ontzettend ongerept en ondoordringbaar als de jungle, ook in Taman Negara. Maar stiekem voer ik bij iedere stap die ik zet een innerlijke strijd. Ik weet natuurlijk al lang dat het regenwoud niet zo idyllisch is als het lijkt en ik baal een beetje van mijzelf: het is toch niet de eerste keer dat ik in de tropen ben? Toch ben ik er ook deze keer ingetuind en heb ik het regenwoud in mijn hoofd weer ontzettend geromantiseerd. Het regenwoud omarmt je, maar tegelijkertijd slokt het je op en zuigt het alle energie uit je lichaam. Mijn god, wat is het zwaar. Ik voel me een klein beetje een aansteller, maar echt… ik overdrijf niet! Na één minuut in het regenwoud ben je doorweekt. Niet eens van de inspanning, maar gewoon van het staan.

Na uren geklauterd te hebben door de jungle voel ik mij misselijk en draaierig. Totaal uitgeput komen we terug bij ons guesthouse. Ik laat me zakken op de grond en val bijna flauw. In Vietnam belandde ik al eens in het ziekenhuis vanwege uitdroging en nu voel ik mij weer net zo als toen. Ik herken de symptomen als uitdrogingsverschijnselen. Hoewel ik toch zo mijn best heb gedaan, valt er in de jungle amper tegenaan te drinken. Het regenwoud slurpt het vocht uit je lijf. Ik gooi er flink wat water, ORS en paracetamol tegenaan en na een paar uur kom ik langzaam weer tot mijzelf.

Is het regenwoud alle pijn en moeite waard?

Ja, het regenwoud is fantastisch. Hoe slopend een trekking door de ondoordringbare jungle ook is, stiekem zou ik het echt niet willen missen. Stiekem sta ik elke keer even stil om om mij heen te kijken. Om het regenwoud met al mijn zintuigen in mij op te nemen en heel even één te worden met de machtige natuur om mij heen. Om mij heel even heel klein te voelen tussen die eindeloos hoge boomtoppen. Hoewel dat idyllische en romantische beeld van de jungle niet geheel overeenkomt met de werkelijkheid, is dat magische moment waarop wij ons heel even Tarzan en Jane wanen alle pijn en moeite meer dan waard.

Taman Negara

Wat te doen in Taman Negara?

Wil je ook naar het oudste regenwoud ter wereld? In Taman Negara zijn ontzettend veel mogelijkheden. Hieronder volgen enkele praktische tips voor wat je kunt doen als je enkele dagen in Taman Negara verblijft.

Nachtsafari

In Taman Negara kun je diverse tours boeken. Zo is er de mogelijkheid om een meerdaagse trekking door de jungle te maken of met een gids een dagtocht te maken. Wij boekten alleen de nachtsafari. In de hoop om wild te spotten maakten we met een 4-wheel drive een tocht over de nabij gelegen palmplantages. Helaas hadden we pech en hebben we helemaal geen wild gespot. Desondanks was de tocht absoluut de moeite waard. Al was het maar vanwege de waanzinnige sterrenhemel en de geluiden van dieren om ons heen.

Canopy Walk

We besloten om verder geen tour te boeken en op eigen houtje een trekking door de jungle te maken. ’s Ochtends deden we eerst de Canopy Walk (RM 5), dwars door de toppen van de bomen. Op het hoogste punt is deze ongeveer 40 meter hoog. Hoewel de touwbruggen elke dag gecontroleerd worden, vond ik het in eerste instantie toch best spannend om over de wiebelige planken te lopen. Het uitzicht was echter zo gaaf, dat mijn angst al snel naar de achtergrond verdween. Pas wanneer je dwars door de boomtoppen loopt, merk je hoe hoog die bomen eigenlijk zijn.

Tip: De Canopy Walk kan op sommige momenten erg druk zijn. Ik raad je aan om hier ’s ochtends vroeg heen te gaan als er nog geen rij staat. Wij konden zo doorlopen en hadden de touwbruggen praktisch voor onszelf, terwijl er ’s middags een lange rij stond. 

Taman Negara

Jungle Trekking

De leukste manier om Taman Negara te verkennen is door een trekking door de jungle te maken. Dit kun je met een gids doen, maar dit is niet perse noodzakelijk. Wij vonden het prettig om in ons eigen tempo te kunnen lopen, dus besloten we op eigen houtje een trekking door de jungle te maken. Vanaf de Canopy Walk beklommen we Bukit Teresek, een 334 meter hoge heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Via Jenut Muda liepen we terug naar de rivier.

Tip: Bij de ingang van Taman Negara kun je om een plattegrond vragen, waar diverse routes op staan aangeven. Daar kunnen ze je ook adviseren welke route je binnen een bepaald tijdsbestek het beste kunt lopen. 

Taman Negara

Slapen rond Taman Negara

Je kunt het beste overnachten in Kuala Tahan. Een klein dorpje, recht tegenover de hoofdingang van het park. Kuala Tahan ligt aan de andere kant van de rivier, maar er pendelen de hele dag door bootjes om je van en naar de ingang van Taman Negara te brengen. Wij overnachtten voor 80RM per nacht (€16,-) in Yellow Guesthouse. Ik vond dit een erg fijn guesthouse met mooie kamers met heerlijke bedden, een fijne douche en airco. Precies wat je nodig hebt na een zware tocht door de jungle!

Taman Negara

Hoe kom je in Taman Negara?

Het dorpje Kuala Tahan wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor Taman Negara. Je kunt Kuala Tahan bereiken over land. Vanaf Kuala Lumpur is het – afhankelijk van het verkeer – ongeveer 4 uur rijden naar het dorp. Leuker is het om naar het dorpje Kuala Tembeling te rijden en hier de boot te pakken naar Kuala Tahan.

Wij reisden vanuit de Cameron Highlands naar Taman Negara. Met de bus reden we naar Kuala Tembeling, waar we op een houten bootje stapten, die ons in 3 uur naar Kuala Tahan bracht. De boottocht is adembenemend. Je vaart zachtjes stroomopwaarts over de kronkelende rivier, terwijl aan weerszijden diverse soorten planten, waterbuffels en kleine dorpjes aan je voorbij trekken. De boottocht is een geweldige start van ons verblijf in Taman Negara.

Taman Negara

Ben jij wel eens in het regenwoud geweest? Dan ben ik heel benieuwd hoe jij het hebt ervaren en of je nog goede tips hebt. Vond je het net zo’n uitputtingsslag als ik? Of kom je er juist helemaal tot rust. Laat het me weten in een reactie hieronder!


Meer lezen over Maleisië?

Dit vind je vast ook leuk!

30 reacties

Marjolein 2 juni 2019 - 22:00

Hallo Dewi,
Mooie beschrijving van jouw ervaringen in het regenwoud! Ik ben benieuwd of wij dit hetzelfde gaan ervaren! Je beschrijft dat de reis er naar toe 3 uur duurde, maar het is mij niet helemaal duidelijk of dit de bus en de boot samen was, of dat de bootreis alleen al 3 uur duurde.

Reageer
Kevin 22 mei 2019 - 21:13

Beste Dewi,

Leuk om jouw verhaal te lezen! Ik heb een vraagje, heb jij nou veel last gehad van bloedzuigers en teken?? En heb jij hier bepaalde voorzorgsmaatregelen voor genomen? Wij gaan over 2,5 week ook richting Taman Negara dus ben erg benieuwd!

Alvast bedankt voor jouw reactie!

Groetjes

Kevin

Reageer
Dewi 23 mei 2019 - 08:53

Hoi Kevin,

Wat leuk dat jullie ook naar Taman Negara gaan! In Taman Negara had ik een dunne lange broek aan met hoge sokken en dichte schoenen. Verder heb ik geen extra voorzorgsmaatregelen genomen. Uiteindelijk had ik één bloedzuiger op mijn scheenbeen, die zich door mijn sok heen gewerkt had. Verder hebben wij in de jungle nooit last gehad van bloedzuigers.
Ik wens je heel veel plezier in Maleisië!

Groeten,
Dewi

Reageer
Citytripje 22 oktober 2018 - 20:48

Lijkt me een heerlijke ervaring. Mooie foto’s

Reageer
Fleur 22 juni 2018 - 14:43

Heel leuk, ik kwam toevallig via Pinterest op je blog terecht. Wij zijn nét uit Taman Negara (nu in Cameron Highlands) en wilde even laten weten hoe fantastisch je dit beschreven hebt, onze ervaring was precies hetzelfde! Heel herkenbaar dus en daarom heel leuk om te lezen.

Reageer
Dewi 5 juli 2018 - 10:19

Dankjewel Fleur! Wat leuk om te horen dat het zo herkenbaar voor je is 🙂

Reageer
Yvonne 19 juni 2018 - 23:49

Deel kan je ons ook vertellen hoe lang je erover loopt om bij de ingang van canopy walk te komen? Wij willen er namelijk als het open y er ook al zijn. Wij vertrekken namelijk weer met de bus of boot van 1300uur. En willen voor die tijd die walk doen. Blijven namelijk maar 1 nachtje….ben zo bang voor spinnen….Dit is al heel wat voor mij…maar wilde zo graag een keer de jungle in… leuk om alles te lezen trouwens ??

Reageer
Dewi 20 juni 2018 - 08:38

Hoi Yvonne, leuk dat je toch naar Taman Negara gaat! Het was vanaf de ingang naar de Canopy walk niet zo heel ver lopen, maar ik kan me niet meer precies herinneren hoe lang het lopen was. Ik dacht dat het ongeveer een half uur tot 3 kwartier lopen was, maar je kan het voor de zekerheid het beste ter plekke nog even navragen! Heel veel plezier in elk geval 🙂

Reageer
Carpe Diem 6 juni 2018 - 12:44

Taman Negara is prachtig! Wij zijn er in 2016 geweest. We zaten er 2 nachten, maar had er graag nog een dag en nacht aan vast geplakt.

Reageer
Dewi 21 juni 2018 - 15:07

Taman Negara is inderdaad prachtig! Leuk dat jullie er ook geweest zijn. Als we meer tijd hadden gehad, had ik het leuk gevonden om iets langer te blijven, maar voor nu vond ik het goed zo 🙂

Reageer
angela 10 maart 2018 - 18:51

Wat een mooie ervaring! Wij gaan dit jaar en twijfelen nog hoe lang we hier zouden moeten verblijven. De eerste dag komen we vanuit KL. Daarna nog 1 volle dag in TN of 2? Benieuwd naar je mening!

Reageer
Dewi 11 maart 2018 - 21:03

Hoi Angela,
Het ligt er helemaal aan wat je wilt doen! Wij zijn 2 nachten gebleven, dus zo’n 1,5 dag. Als je de canopy walk wilt doen en een trekking van een paar uur, is dit meer dan genoeg. Sommige mensen kiezen ervoor om meerdere dagen een trekking te doen, maar wij hebben dat niet gedaan. Ik moet zeggen dat ik zelf 2 nachten wel genoeg vond 🙂 Heel veel plezier in Maleisie!

Reageer
Stephanie 13 november 2017 - 11:24

Wat een prachtige plek en leuk geschreven! Wel een herkenbaar verhaal, ik ging in de Amazone in Ecuador bijna van mn stokje. Was behoorlijk pittig, maar jaren later nog steeds een enorm goede herinnering.

Reageer
Dewi 13 november 2017 - 18:48

Dankjewel Stephanie! Leuk om te horen dat het herkenbaar is. Kan me voorstellen dat de Amazone in Ecuador ook heel pittig is. Uiteindelijk is het toch de magie van zo’n landschap dat overheerst 🙂

Reageer
Ilya 13 november 2017 - 11:22

Erg leuk en zeer herkenbaar. Ik had de mazzel in het wat luxere Mutiara te verblijven, waardoor je ’s nachts feitelijk ook gewoon in de jungle zelf verblijft. Night walk vond ik schitterend. Canopy leuk maar niet zo bijster interessant. Voor 1st-timers natuurlijk wel een must :).

Ik vond het hoogtepunt een river cruise naar de waterval op zo’n 45 minuten varen (de kleine stroompjes op). Echt supergaaf in zo’n longboat en daarbij was de waterval erg mooi gelegen.

Helaas heb je bij zo’n beetje elke jungle in de wereld de palmolieplantages of vergelijkbaar ernaast liggen. Daar ontkom je nauwelijks nog aan. De boottocht is een manier om het een beetje te omzeilen. Ik reed er een keer met de auto naartoe en dat was zo nu en dan vrij triest. Kan er lang over uitwijden, maar je moet zoveel mogelijk proberen het authentieke uit elke plek te halen in Zuidoost-Azië. Ik hoor en lees vaak negatieve geluiden over Taman Negara maar ben het er zo goed als altijd pertinent mee oneens :). Niet raar, mijn twee grootste websites zijn Veelzijdig Maleisie en Wonderful Malaysia :). Ik ben biased :).

De volgende keer ga ik weer naar Taman Negara, dit keer voor een meerdaagse trip (schijnt echt supervet te zijn daar).

Ilya

Reageer
Dewi 13 november 2017 - 18:51

Wat een super leuke en uitgebreide reactie Ilya, dankjewel! Leuk om te horen dat het herkenbaar voor je is. Ik hoorde vooraf ook veel negatieve verhalen over Taman Negara, maar ik wilde het graag zelf beoordelen en ben het er ook niet mee eens. Wij hebben een hele mooie tijd gehad hier! Goede tip van de river cruise. Mochten we nog een keer naar Taman Negara gaan, zal ik dat zeker onthouden. Super tof dat je weer naar Taman Negara gaat en een meerdaagse trip gaat doen. Ga je de trekking doen met een overnachting in een grot?

Reageer
Chantal 13 november 2017 - 09:20

Heel tof! En echt, hoe jij je zweterige, natte, maar tegelijkertijd ook magische jungle trekking beschrijft, dat is precies wat het is! Ondanks al het geklaag van alle vieze dingen, overheerst dat magische gevoel waarbij je een bent met de natuur!

Reageer
Dewi 13 november 2017 - 18:52

Bedankt voor je leuke reactie Chantal! Inderaad, uiteindelijk overheerst de magie van het regenwoud 🙂

Reageer
Ann 12 november 2017 - 22:06

WoW wat een biezondere reis! Ik moet toegeven dat ik toch ook wel een romantisch beeld van het regenwoud heb. Ik had geen idee dat het zo aan je vreet?!

Reageer
Dewi 13 november 2017 - 18:53

haha, ja ik trap er ook iedere keer weer in, maar het is toch wel behoorlijk zwaar :p

Reageer
Ilona Izabella 12 november 2017 - 21:16

Wauw, petje af hoor! Ik ben nog nooit in het regenwoud geweest en kan me dus ook alleen maar een voorstelling maken van hoe zwaar het zijn om daar doorheen te trekken. Heel knap van je. Ik denk dat zo’n Canopy Walk meer iets voor mij zou zijn.

Reageer
Dewi 13 november 2017 - 18:53

Dankjewel Ilona! Ondanks dat het vrij pittig is, kan het zeker aanraden om een keer naar het regenwoud te gaan. De begroeiing die je daar ziet, is echt overweldigend. De Canopy Walk was erg leuk om te doen 🙂

Reageer
Janet 12 november 2017 - 19:09

Dit stond op ons lijstje, maar hebben het helaas overgeslagen om meer tijd op Borneo door te brengen (ook heel gaaf!). Goede reden om terug te gaan dus naar dit prachtige land!

Reageer
Dewi 13 november 2017 - 18:56

Borneo lijkt me prachtig en daar heb je volgens mij ook prachtig regenwoud, dus ik snap je keuze heel goed! Ik vond Maleisië echt een heerlijk en relaxed land, dus wij overwegen ook om nog eens terug te gaan als we voor een langere tijd in Azië zijn. Dan lijkt het me heel tof om ook naar Borneo te gaan!

Reageer
Sander 12 november 2017 - 15:01

Leuk stuk! Ik vind het oerwoud niet echt bijzonder. Ik ben gek op dieren sporten maar dat is zo moeilijk in de jungle. Daar vind ik Taman Negara ook een beetje tegenvallen. Ook de oneindige palmboomvelden er na toe zijn verschrikkelijk. Ik heb het wel erg na mijn zijn gehad in Taman Negara.

Reageer
Dewi 13 november 2017 - 18:57

Dankjewel Sander! Om wild te spotten is Taman Negara inderdaad niet de beste plek. Leuk om te horen dat je het toch erg naar je zin hebt gehad in Taman Negara 🙂

Reageer
Jantina 12 november 2017 - 13:48

Ik zag je foto bovenaan deze post al op instagram en ik was direct nieuwsgierig. Al die kleurtjes! Het regenwoud lijkt me prachtig om te bezoeken!

Reageer
Dewi 13 november 2017 - 19:00

Leuk om te horen dat de foto je prikkelde Jantina! Ik moet zeggen dat ik deze foto ‘per ongeluk’ had genomen. Helemaal aan het eind van de dag en onze trekking was ik doodmoe, maar ik wilde nog even een fotootje maken van de rivier voordat we overstaken. Ben uiteindelijk blij met het resultaat. Ondanks dat ik een trekking in het regenwoud behoorlijk pittig vond, kan ik het je zeker aanraden om het eens te bezoeken. De begroeiing die je hier ziet, zie je echt nergens anders en is overweldigend. Uiteindelijk is het echt de magie van het regenwoud dat overheerst 🙂

Reageer
Juul 11 november 2017 - 22:39

Dit lijkt me zo gaaf om ook eens te doen! Goed om te lezen dat je het ook op eigen houtje kan doen, zoals je zegt kan je dan je eigen tempo bepalen, en je kan het geld van een gids in je zak houden 😀 Leuk om te lezen!

Reageer
Dewi 12 november 2017 - 13:44

Dankjewel! Ja, ik vond het erg fijn om lekker zelf een trekking te doen en het scheelt inderderdaad ook weer wat geld 🙂

Reageer

Laat een reactie achter