Home Europa Uit eten in Utrecht: dit zijn mijn favoriete restaurants in Utrecht

Uit eten in Utrecht: dit zijn mijn favoriete restaurants in Utrecht

door Dewi
Uit eten in Utrecht

De dag dat ik als achttienjarige naar mijn eerste studentenkamer in Utrecht verhuisde, staat me bij als de dag van gisteren. Inmiddels woon ik tien jaar in Utrecht. Tíen jaar. Ik kan het zelf amper bevatten. Iets met de tijd die vliegt. Ik heb de stad omarmd, eigen gemaakt, vervloekt en lief gehad. Nu we op zoek zijn naar een koophuis in Den Haag, gaan we het hoofdstuk Utrecht bijna afsluiten. De hoogste tijd dus om eens over ‘m’n stadsie’ te schrijven. Te beginnen met mijn favoriete cafés en restaurants in Utrecht.

Restaurants in Utrecht

1.  Kimmade Vietnamese Street Food

Het eten in Vietnam is werkelijk fantastisch. De Vietnamese keuken is één van de redenen waarom ik zeker nog eens terug wil naar Vietnam. Op korte termijn zit dit er helaas niet in, dus tot die tijd doe ik het even met Kimmade Vietnamese Street Food, mijn favoriete streetfood restaurant in Utrecht.

Sinds ik dit restaurantje heb ontdekt, ben ik hier zeker twee keer per maand te vinden. Elke keer dat ik hier mijn Pho naar binnen slurp, waan ik mij weer even in Vietnam. Het restaurant telt slechts een paar tafeltjes en het is hier vaak erg druk. Soms moet je dus even wachten op een plekje, maar geduld wordt in dit geval altijd beloond!

Adres: Mariastraat 2

eten in Vietnam

2. Bastacosi

Ik vind niks heerlijker dan het weekend inluiden met een pizza van Bastacosi. Op vrijdagavond zijn wij hier dus regelmatig te vinden. De pizza’s bij Bastacosi doen me denken aan Rome. Ze zijn precies, zoals een pizza hoort te zijn. Rijk gevuld en met een krokante dunne bodem. Op de kaart vind je niet de ‘standaard’ pizza’s zoals in de gemiddelde pizzeria, maar bijzondere combinaties. Een van mijn favoriete pizza’s is de Pizza Zucchini, een pizza met tomatensaus, pistache-sojaroom, courgette, rucola en artisjoktapenade.

Bij Bastacosi hangt een heerlijke ongedwongen sfeer. Je gaat zitten, bestelt je pizza aan de toonbank en pakt een drankje uit de koelkast. Echt een heel fijn concept!

Adres: Vleutenseweg 388

restaurants in Utrecht

3. Café Lombok

Café Lombok ligt aan het eind van mijn straat, dus dit café zie ik bijna letterlijk als het verlengde van mijn woonkamer. Ik ben hier dan ook regelmatig te vinden. Voor een heerlijke lunch, een kop koffie of in de zomer voor een mosselpannetje. De Turkse Tosti en de Bergamot Cheesecake zijn hier absolute aanraders.

Bij Café Lombok eten is altijd goed en er hangt een fijne gemoedelijke sfeer. Ze hebben ook een grote spelletjeskast in de hoek staan, dus je kunt hier ook gezellig neerploffen om een spelletje te spelen.

Adres: Vleutenseweg 228

Uit eten in Utrecht

4. Umami

Naar Umami gaan we vaak als we iets te vieren hebben, bijvoorbeeld een verjaardag of een grote nieuwe opdrachtgever. Het eten is hier ook met recht een feestje te noemen. Je bestelt hier allemaal kleine Aziatische gerechtjes, die je met elkaar kunt delen. Ieder gerechtje is een ware smaaksensatie. De Tamago rol, Sweet potato red curry pineapple en de coquilles zijn enkele favorieten.

Adres: Oudegracht 74

restaurants in Utrecht

5. Namaskar

Als je mij langer volgt, weet je misschien dat ik gek ben op Indiaas eten. Ik groeide op met de Indiase keuken en volgens mijn vader at ik eerder curry’s dan aardappels. En eerlijk is eerlijk, het duurde even voordat ik een écht goed Indiaas restaurant in Utrecht had gevonden. Daarom was ik extra blij toen ik Namaskar ontdekte. Tegenwoordig komen we hier regelmatig voor een heerlijke Navratan Korma, (vegetarische) Malay Kofta en een Mango Lassi. Een extra pluspunt voor Namaskar: ze hebben hier heerlijke pistache Kulfi, Indiaas ijs!

Adres: Vredenburg 38

restaurants in Utrecht

6. Het Landhuis in de stad

Het Landhuis in de stad is zo’n ander pareltje in mijn wijk. Dit restaurant ligt in het prachtige Park Oog in Al. Elke keer als ik hier een kop koffie drink of ga lunchen, vergeet ik even dat ik nog steeds middenin de stad ben. Echt een hele fijne plek in het groen.

Adres: Park Oog in Al 1

restaurants in Utrecht

7.  Kopi Susu

Net als Café Lombok voelt ook Kopi Susu als een verlengstuk van mijn woonkamer. Dit café ligt bij mij om de hoek en ik kom hier heel graag voor een kopje thee en een lunch. Als freelance tekstschrijver werk ik veel vanuit huis. Dit vind ik vaak heerlijk, maar soms ben ik dat even zat. In die gevallen verplaats ik mijn laptop voor een paar uurtjes naar Kopi Susu om hier lekker te kunnen werken.

Adres: J.P. Coenstraat 69

8. Yunak

Yunak is een Turks eetcafé in de Kanaalstraat en één van de plekken, die ik ontzettend ga missen als ik ga verhuizen uit Utrecht. Je kunt hier heerlijk lunchen en avondeten, maar het allerleukste aan dit restaurant vind ik het Turkse ontbijt. Op een briefje kruis je aan wat je wilt hebben en vervolgens krijg je een heel bord vol met kleine hapjes, zoals feta, droge Turkse kaas, olijven en sesampasta. Bij het ontbijt zit ook Turkse thee, die je schenkt uit een prachtige Turkse theepot. Elke keer dat ik hier ga ontbijten – en dat gebeurt regelmatig – waan ik mij weer heel even in Istanbul. Fantastisch!

Adres: Kanaalstraat 84

9. Sushi Today

Bij Sushi Today hebben ze heerlijke sushi en een hele grote toetjesbar mét chocoladefontein. Een groot voordeel is dat dit restaurant in Utrecht heel goed te bereiken is met de auto. Daarom spreek ik bijna altijd hier af als ik met mijn vriendinnen uit Rotterdam uit eten ga in Utrecht.

Adres: Herculesplein 373A

10. Meneer Smakers

Een guilty pleasure, maar Meneer Smakers hoort zeker thuis in mijn lijstje met favoriete restaurants in Utrecht. Want eerlijk is eerlijk, hoe lekker is het om zo nu en dan je tanden in een heerlijke hamburger te zetten. En als je dan toch een hamburger eet, dan kun je het beter goed doen. En Meneer Smakers maakt de lekkerste hamburgers van heel Utrecht. De ingrediënten zijn vers en alles wordt ter plekke bereid in de open keuken. En het allerfijnste: meestal vind ik vegetarische hamburgers niet zo lekker, maar Tante Connie – de burger van geitenkaas en cashewnoten – is fantastisch!

Adres: Meneer Smakers heeft vier vestigingen in Utrecht: Oudegracht 116, Twijnstraat 62, Nobelstraat 143, Marnixlaan 118

Tot zo ver mijn favoriete restaurants in Utrecht. Heb jij nog een goede tip voor mij? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter