Home Europa Tips voor Vlieland: één van mijn favoriete Waddeneilanden

Tips voor Vlieland: één van mijn favoriete Waddeneilanden

door Dewi
tips voor vlieland

Zand tussen mijn tenen, zand overal. Pure rust en verlaten stranden. Het koele zeewater over mijn voeten, de wind in mijn haar en prikkelende zonnestralen op mijn huid. Schelpen zoeken en kwallen ontwijken. Eindeloze boswandelingen en 1000 soorten vogels. Het mag duidelijk zijn: ik ben verliefd op Vlieland. In deze blog lees je mijn persoonlijke tips voor Vlieland.

Vlieland tips: wat te doen op Vlieland?

In Nederland op vakantie? Dan kun je mij niet gelukkiger maken dan met een tripje naar de Wadden. Nergens in Nederland voel ik mij zó vrij en zover verwijderd van het dagelijks leven als hier. Zodra ik de boot opstap, voelt het al alsof ik alles van thuis achterlaat op het vasteland. Het ultieme gevoel van vrijheid wat mij betreft. En het kleine Vlieland is één van mijn favoriete Waddeneilanden.

tips voor vlieland

Het dorp Oost-Vlieland

Er is één dorpje op Vlieland, Oost-Vlieland. Dit is de plek waar je aankomt met de boot vanuit Harlingen en waar je de meeste restaurants, winkels en hotels vindt. Het is een ontzettend mooi en gezellig dorpje met historische straatjes en karakteristieke huisjes.

De vuurtoren van Vlieland

Je bent niet op Vlieland geweest als je niet onderaan de vuurtoren hebt gestaan. Dit prachtige symbool van Vlieland ligt op loopafstand van het dorp en ligt op het hoogste duin van het eiland. Vanaf hier kun je het hele eiland overzien en zie je aan je ene hand de Noordzee en aan je andere hand de Waddenzee. Eén van mijn favoriete plekjes op het eiland.

tips voor vlieland

Eindeloos wandelen op Vlieland

Hoewel het op de boot heel druk kan zijn, kun je op Vlieland eindeloos wandelen zonder iemand tegen te komen. De meeste mensen fietsen het eiland rond, maar wij gebruikten onze fietsen eigenlijk vooral om ergens naartoe te fietsen en daar te gaan wandelen.

Eén van de redenen dat ik zo verliefd ben op Vlieland is de ongerepte natuur. Je kunt hier oneindig dwalen door het waanzinnige duinlandschap, langs duinmeertjes, door de prachtige bossen en natuurlijk over het strand.

tips voor vlieland
tips voor vlieland

Cranberry’s plukken

Cranberry’s zijn een echt streekproduct van de Wadden. En ook op Vlieland vind je eindeloze cranberryvelden. En het leuke is: je mag op Vlieland vergunningsvrij cranberry’s plukken. Het oogstseizoen is van medio september tot eind oktober. Toen wij in oktober op Vlieland waren, hebben we een zakje zelf geplukte cranberry’s meegenomen en verwerkt in cranberryjam en cranberrycheesecake.

tips voor vlieland

Op pad met de Vliehorsexpress

Eén van de leukste dingen om te doen op Vlieland is een ritje van de Vliehorsexpress. Het westen van Vlieland bestaat uit een eindeloze zandvlakte, die ook wel de Sahara van het Noorden genoemd wordt. Met een gele truck rij je naar de Vliehors, het uiterste puntje van het eiland.

Tijdens deze excursie rijd je over het kilometerslange strand tot het eind van het eiland. Vanaf hier zie je Texel aan de overkant liggen en met een beetje geluk spot je zeehonden. Wij zagen één nieuwsgierige zeehond, die steeds een stukje met ons meezwom.

Tijdens een uitstapje met de Vliehorsexpress breng je ook een bezoek aan het kleine drenkelingenhuisje, wat nu een juttersmuseumpje is. Het huisje staat vol spullen, die in de loop der jaren op het strand zijn gevonden. Heel leuk om even te kijken wat er zoal aanspoelt op Vlieland.

Vlieland

Zeewierkaas proeven

Elk Waddeneiland heeft zijn eigen culinaire specialiteiten. En zeewierkaas is één van de specialiteiten van Vlieland. De kaas wordt gemaakt in de Vlielander Kaasbunker, een voormalige drinkwaterbunker waar sinds 2015 bunkerkaas gemaakt wordt. Je kunt de kaasbunker bezoeken en hier de kaas proeven.

Ik moet zeggen dat ik mijn twijfels had bij ‘zeewierkaas’, maar ik vond het heerlijk! Eventueel kun je de zeewierkaas ook kopen in de lokale supermarkt.

Praktische tips voor Vlieland
Overnachten op Vlieland

Vlieland is niet heel groot, maar je hebt hier keus genoeg om te overnachten. Op het eiland zit Vakantiepark Vlieduyn van Landal dat slechts op 200 meter van het strand ligt, maar je kunt ook kamperen op natuurcamping De Lange Paal. Zelf heb ik een paar keer een hotel geboekt in het dorp. Loods Hotel Vlieland en Het Vlielandhotel zijn allebei aanraders. Beide hotels liggen in de dorpsstraat. En aan de achterkant heb je vanuit de hoger gelegen kamers uitzicht op de Waddenzee.

Fietsen huren op Vlieland

Eén van de charmes van Vlieland is dat het eiland autovrij is. Alleen eilanders hebben hier een auto. Het is dan ook niet toegestaan om je auto mee te nemen naar Vlieland. Gelukkig heb je die hier ook niet nodig. Vlieland is zo klein, dat alles prima aan te fietsen (of zelfs te lopen) is. En zodra je van de boot afkomt en het dorp inloopt, kom je langs verschillende fietsverhuren. Als je wilt kun je dus direct een fiets huren.

Reizen naar Vlieland

Wil je Vlieland bezoeken? Het eiland is perfect te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt heel makkelijk met de trein naar Harlingen en daar de boot naar Vlieland pakken. De haven van Harlingen ligt op loopafstand van het station.

Ga je liever met de auto naar Harlingen? Ook geen probleem. Let wel op dat je je auto niet mee kunt nemen naar Vlieland. Gelukkig zijn er vlakbij de haven hele grote parkeerplaatsen waar je je auto makkelijk kwijt kunt.

Kaartjes voor de boot koop je via de website van Rederij Doeksen. De overtocht duurt ongeveer 1,5 uur.

Vlieland of Terschelling?

Tja, het is een vraag die ik regelmatig krijg. Zou je Vlieland of Terschelling aanraden? Eerlijk is eerlijk: ik kan niet kiezen. Ik ben van beide eilanden enorm gecharmeerd. Wel kan ik je vertellen dat ze qua sfeer allebei heel anders aanvoelen.

Vlieland is natuurlijk een stuk kleiner dan Terschelling, waardoor eigenlijk alles wel op loop- of fietsafstand is. Daarbij vind ik Vlieland heel bijzonder, doordat het autovrij is. Dat zorgt voor een hele andere beleving. Op Terschelling is daarentegen iets meer te zien en te doen. Ideaal als je tijdens je vakantie net iets meer wilt ondernemen. De natuur is op beide eilanden fantastisch. Als je op zoek bent naar rust, zit je op beide eilanden goed wat mij betreft. Ik heb om die reden geen voorkeur.

Heb je vragen over Vlieland? Of heb je tips voor mij of andere reizigers? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Meer lezen over vakanties in Nederland?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter