Home Azië Leuke reistips voor Sigiriya, dé bezienswaardigheid van Sri Lanka

Leuke reistips voor Sigiriya, dé bezienswaardigheid van Sri Lanka

door Dewi
Sigiriya Sri Lanka

Sigiriya, ofwel de leeuwenrots, is dé bezienswaardigheid van Sri Lanka. Google op “Sri Lanka” en de leeuwenrots komt vaak naar voren. Van te voren had ik hier al veel over gelezen. Onder andere dat het de meest toeristische bezienswaardigheid van Sri Lanka is en dat je hier vaak in de file naar boven loopt. “Meest toeristisch” en “file” waren niet echt woorden waar ik heel enthousiast van werd. Zeker niet omdat wij op reis vaak juist proberen om heel toeristische plekken te mijden en meer op zoek gaan naar het lokale leven. Toch hebben we het erop gewaagd om de leeuwenrots te beklimmen. En wat bleek? Geen files en geen massatoerisme. Het beklimmen van de leeuwenrots werd uiteindelijk één van de hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka. In deze blog geef ik een aantal leuke tips voor Sigiriya en het ontwijken van de toeristenstroom.

Sigiriya ligt in een schitterende omgeving. Zodra we hier aankomen, voel ik direct een gezellige en knusse sfeer. We worden begroet door zwaaiende kinderen en aapjes klauteren boven ons in de bomen en sprinten af en toe de weg op. Het kleine dorpje Sigiriya is niet veel meer dan een lange weg waar wat guesthouses en homestays aan liggen.

Beklim de leeuwenrots – Sigiriya

De leeuwenrots is een gigantische en indrukwekkende rots van oud vulkanisch gesteente. Hoe dichterbij je komt, des te indrukwekkender de rots wordt. Van dichtbij zien we echt goed dat het vulkanisch gesteente is en begint mijn vulkanenhart spontaan sneller te kloppen. Bovenop de rots stond ooit een gigantisch paleis. Ik probeer mij een voorstelling te maken van hoe het paleis er ooit moet hebben uitgezien. Het moet immens geweest zijn. Even laat ik mijn fantasie de vrije loop en zie ik voor mij hoe je hier als prinses zou leven, met een lange vlecht en een wapperende jurk. Ik beeld mij in hoe het moet zijn om elke dag weer verrast te worden door het wonderschone uitzicht. Tegelijkertijd lijkt het mij een vrij eenzaam bestaan in het paleis bovenop deze gigantische rots. Ver weg van alle menselijke maatstaven.

Sigiriya leeuwenpoot

Het vermijden van de files

Zoals ik al eerder schreef was ik erg bang voor files en mensenmassa’s bovenop de leeuwenrots. Om dit te vermijden besloten wij vroeg op te staan. Vanaf 7.00 uur is het mogelijk om kaartjes te kopen en dus stonden we om die tijd voor het loket, zodat we om 7.15 op pad konden. Duurt het kopen van een kaartje dan een kwartier?! Nee, zeker niet. Er was alleen een prachtig meertje met lotusbloemen vol in bloei, dat ik heel graag wilde fotograferen!

Om 8.00 uur zijn we op de top. Onderweg komen we enkele andere bezoekers tegen, maar we kunnen lekker doorlopen. Of juist af en toe stil staan om te genieten van eindeloze vergezichten en het briesje door ons haar. Eenmaal boven, verspreidt het handjevol mensen zich over de gigantische rots. Ideaal, want zo kunnen we de mooiste foto’s maken, zonder mensen op de voorgrond. Rond een uurtje of tien gaan we weer naar beneden. Inmiddels is het een stuk drukker geworden en zien we inderdaad de gevreesde files naar boven. Wat ben ik blij dat we dit hebben kunnen ontwijken. Onze strategie om vroeg op te staan, heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen!

Wat mij betreft is vroeg opstaan de sleutel tot een onvergetelijke ervaring in Sigiriya.

Het beklimmen van de leeuwenrots is niet goedkoop. Een kaartje kost 30 dollar. Was het het geld waard? Ja, ik vind van wel. Ook voor ons was Sigiriya namelijk één van de hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka. Niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook door de restanten van het paleis bovenop de rots.

sigiriya_sri_lanka

Pidurangala Rock

Pidurangala, wordt ook wel het kleine broertje van Sigiriya genoemd. Deze rots ligt op ongeveer tien minuten fietsen van de leeuwenrots. Het is een klein klimmetje van ongeveer 20 minuten. Als we bijna boven zijn, is er plotseling geen pad meer en gaan we klimmend en klauterend over de rotsblokken verder. Een kleine uitdaging!

We beklimmen deze rots aan het eind van de middag om zo het golden hour mee te pakken. Het uitzicht vanaf deze rots is bijna nóg mooier dan het uitzicht vanaf Sigiriya. We genieten intens van het spectaculaire uitzicht op de leeuwenrots en van de goudachtige gloed van de ondergaande zon. Ook het landschap op deze rots is adembenemend. Heel anders dan de rest van de omgeving. De rode aarde en de cactussen geven me het gevoel dat we in één keer in een totaal andere wereld beland zijn. Net voor zonsondergang dalen we weer af. Het pad is namelijk niet verlicht en het bovenste gedeelte van de route willen we écht niet in het pikkedonker afleggen.

Mocht je de toegangsprijs van de leeuwenrots echt te duur vinden – wat ik mij goed kan voorstellen – dan is de Pidurangala rots een uitstekend alternatief. Voor deze rots is de toegangsprijs slechts 500 rupee (€3,-).

Tip: Bij de meeste guesthouses is het mogelijk om een fiets te huren. De omgeving is fantastisch om op de fiets te verkennen en bovendien is het ook een heel handig vervoermiddel om van de leeuwenrots naar Pidurangala te komen.

Pidurangala Sigiriya

Pidurangala rock

Uitstapje naar Dambulla

Sigiriya ligt ongeveer 8 kilometer van Dambulla, één van de drie koningssteden in Sri Lanka. Deze stad staat bekend om haar prachtige grottempels. Zelf waren wij niet direct fan van de drukke stad Dambulla. Vanuit Sigiriya is het echter erg makkelijk om per bus of per tuktuk een uitstapje te maken naar Dambulla en de tempels te bewonderen.

Eten bij Chooti

Drie restaurantjes voorbij Nilmini Lodge ligt het leuke eettentje “Chooti” (Sigiriya Road). Chooti wordt gerund door een leuke vrouw, die iedereen aanstuurt en zelf overal bijspringt. In de keuken, in de bediening, maar ook om tussendoor even boodschappen te halen. Een echte ‘powervrouw’, die de touwtjes stevig in handen heeft.

Het restaurantje heeft een gezellig dakterras, waar je met zonsondergang heel goed de lucht van kleur ziet veranderen. Wat heb ik genoten van het kleurenpalet van de ondergaande zon, het heerlijke eten, de verse sapjes en de gastvrijheid. Achteraf gezien aten wij hier één van de lekkerste rice & curry’s tijdens onze reis door Sri Lanka. Ook de vegetable roti is echt een aanrader. Bovendien kun je hier ook voor een heerlijk Sri Lankaans ontbijt heel goed terecht!

Slapen bij Nilmini Lodge

Tijdens ons verblijf in Sigiriya sliepen wij bij Nilmini Lodge, slechts een kwartiertje lopen naar de ingang van de leeuwenrots. De kamers zijn basic, maar wel echt heel prima. Het is schoon en het bed ligt lekker! Nilmini Lodge wordt gerund door een vriendelijke eigenaar. Bovendien kun je hier heerlijk relaxen in de leuke tuin met diverse zitjes en een aantal hangmatten. Voor de kleinste kamer met tweepersoonsbed, klamboe, ventilator en gedeelde badkamer betaalden wij 1500 rupee (€9,-) per nacht, exclusief ontbijt. Naar mijn mening is dit een perfect guesthouse voor backpackers en low-budget reizigers.

Voor het ontbijt betaal je hier 400 rupee per persoon extra. Het ontbijt was alleen niet heel bijzonder. Toast met jam, een gebakken ei en wat bananen. Daarom raad ik je aan om als je bij Nilmini Lodge overnacht, lekker te gaan ontbijten bij Chooti. Dit vonden wij veel lekkerder en goedkoper!

Tot zover mijn tips voor Sigiriya. Hoewel Sigiriya één van de meest toeristische plekken van Sri Lanka genoemd wordt, is mijn ervaring dat wat in Sri Lanka ’toeristisch’ genoemd wordt, erg meevalt vergeleken bij toeristische gebieden in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Hoewel het toerisme zich naar mijn idee wel aan het ontwikkelen is, is het nog in opkomst. Ben je ook in Sigiriya geweest? Dan ben ik heel benieuwd wat jouw reiservaringen zijn. Laat het vooral hieronder achter in een reactie!

*Dit artikel bevat een affiliatelink naar het partnerprogramma van booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

 

Dit vind je vast ook leuk!

18 reacties

Ann| reisblog wANNderful 29 december 2018 - 18:00

Geeft me onmiddellijk zin om te vertrekken. Alleen … wij zijn niet zo’n vroege vogels. Zal effe doorbijten zijn dus 😉

Reageer
Dewi 8 januari 2019 - 09:17

Haha, kan ik me voorstellen! Het loont uiteindelijk wel (bijna) altijd om vroeg op te staan op reis 🙂

Reageer
Hoera!!! 1 jaar Backpack vol verhalen! 27 juli 2017 - 17:11

[…] 9. Leuke reistips voor Sigiriya, dé bezienswaardigheid van Sri Lanka  […]

Reageer
De fijnste accommodaties in Sri Lanka: waar sliepen wij? 26 maart 2017 - 12:30

[…] Nilmini Lodge heeft een gezellige binnentuin vol planten en een aantal hangmatten waar je heerlijk kunt relaxen. Als je geluk hebt spot je nog een varaan in de tuin! Bovendien ligt de accommodatie een kwartiertje lopen van de Lion Rock, dé bezienswaardigheid van Sri Lanka. […]

Reageer
De leukste accommodaties in Sri Lanka: waar sliepen wij? 26 maart 2017 - 12:24

[…] Nilmini Lodge heeft een gezellige binnentuin vol planten en een aantal hangmatten waar je heerlijk kunt relaxen. Als je geluk hebt spot je nog een varaan in de tuin! Bovendien ligt de accommodatie een kwartiertje lopen van de Lion Rock, dé bezienswaardigheid van Sri Lanka. […]

Reageer
Tag: Travel Confessions - Backpack vol verhalen 21 maart 2017 - 20:41

[…] De Lion Rock in Sigiriya is hét plaatje van Sri Lanka. Google op Sri Lanka en de Lion Rock is het eerste wat naar voren komt. Meestal heb ik het niet zo op grote toeristische trekpleisters, maar ik vond toch dat we Sigiriya niet over mochten slaan tijdens onze reis door Sri Lanka. En ik vond het fantastisch. Het uitzicht was adembenemend en ik voelde me steeds kleiner worden. Bovenop de rots stond ooit een gigantisch paleis. Ik probeerde mij een voorstelling te maken van hoe het paleis er ooit moet hebben uitgezien. Het moet immens geweest zijn. Ik liet mijn fantasie de vrije loop en zag spontaan voor mij hoe je hier als prinses zou leven, met een lange vlecht in een wapperende jurk. […]

Reageer
Sofie 26 januari 2017 - 20:56

Vroeg opstaan was zeker nodig! De eerste dagen had ik zelf nogal last van die vochtige hitte die je hier niet hebt.

Reageer
I.M.J. Schreuder 10 december 2016 - 20:30

Alweer een fantastisch verhaal. Krijg steeds meer zin om er zelf een keer heen te gaan.

Reageer
Dewi 10 december 2016 - 21:18

Dankjewel! Wie weet komt het er nog eens van! 🙂

Reageer
Sri Lanka in drie weken: onze reisroute 23 november 2016 - 20:35

[…] Verder ligt Sigiriya ongeveer 8 kilometer van Dambulla, één van de drie koningssteden. Deze stad staat bekend om haar mooie grottempels. Vanuit Sigiriya is het erg makkelijk om een uitstapje hiernaartoe te maken. Zowel de leeuwenrots als de grottempels van Dambulla staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door een bezoek aan Sigiriya te combineren met een bezoek aan de grottempels, heb je direct twee hoogtepunten in Sri Lanka te pakken! Meer weten over Sigiriya? Lees dan mijn artikel leuke reistips voor Sigiriya: dé bezienswaardigheid van Sri Lanka. […]

Reageer
De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka 13 november 2016 - 20:49

[…] is echter aardig hoog $30,- per persoon. Eerder schreef ik al een blog over tips in Sigiriya. Hier lees je o.a. of ik het dit geld waard vond en bied ik je een goedkoper […]

Reageer
Flash-backpack #1: terugblik op oktober 7 november 2016 - 20:06

[…] op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Van de Borobodur in Indonesië, tot Halong Bay in Vietnam en Sigiriya in Sri Lanka. Dicht bij huis doen we dit eigenlijk zelden. Sinds 2014 staat echter onze eigen Van Nelle fabriek […]

Reageer
Paula Suhajda 11 oktober 2016 - 23:21

ziet er prachtig uit Dewi…..

Reageer
Dewi 12 oktober 2016 - 08:35

Dankjewel, Paula! 🙂

Reageer
Lianne 11 oktober 2016 - 20:31

Leuk om te lezen! Wij vertrekken over twee weken naar Sri Lanka en hopen dat we een beetje mazzel hebben met het weer, ondanks de moesson. Sigiriya staat daarbij uiteraard ook op ons lijstje. Wat ik alleen nergens goed kan vinden is hoe je er het beste kunt komen vanuit Negombo met het OV. Hoe hebben jullie dat gedaan? En hebben jullie toevallig ook Polonnaruwa bezocht vanuit die plek? Ik ben benieuwd! En lees intussen je updates steeds met plezier 🙂

Reageer
Dewi 11 oktober 2016 - 21:01

Hi Lianne, dankjewel! Heel leuk om te horen 🙂 Super dat jullie bijna naar Sri Lanka afreizen. Hoelang gaan jullie? Wij zijn met de bus van Negombo naar Sigiriya gereisd. Vanaf Negombo hebben we eerst een bus gepakt naar Kurunegala. Daar moesten we overstappen op de bus naar Dambulla. Vanaf Dambulla was het nog ongeveer een half uurtje met een tuktuk naar Sigiriya. Voor een tuktuk betaal je voor dit stuk ongeveer 800 tot 1000 rupee. Eventueel kun je ook vanuit Dambulla nog een bus pakken naar Sigiriya. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het openbaar vervoer is echt heel makkelijk in Sri Lanka. Bij twijfel kun je het altijd vragen, want de mensen zijn over het algemeen heel behulpzaam!

Vanaf Sigiriya zijn wij naar Polonnaruwa gegaan en hier zijn we twee nachten gebleven. We zijn eerst met een tuktuk vanuit Sigiriya terug gereisd naar Dambulla en vanaf daar hebben we een rechtstreekse bus gepakt naar Polonnaruwa. Dit duurde ongeveer 2,5 uur. Vanuit Polonnaruwa hebben we een prachtige safari gemaakt naar Kaudula National Park en echt ontzettend veel olifanten gezien! De tempels in Polonaruwa zijn ook zeker een bezoek waard.

Heel veel plezier in Sri Lanka!

Reageer
Frans van Deurzen 10 oktober 2016 - 19:38

Leuk verhaal met prachtige foto’s, Dewi!

Reageer
Dewi 10 oktober 2016 - 20:28

Dankjewel, pappa!

Reageer

Laat een reactie achter