Home Europa 7 tips voor Rockanje: een weekend uitwaaien aan de Zuid-Hollandse kust

7 tips voor Rockanje: een weekend uitwaaien aan de Zuid-Hollandse kust

door Dewi
tips voor Rockanje - uitzicht op het strand

Zodra we uit de auto stappen, weet ik dat het een heerlijk ontspannen weekend wordt. De zilte zeelucht komt me tegemoet en de wind raast door mijn haar. De zon zakt langzaam naar de horizon en tovert een rode gloed over het landschap om vervolgens te verdwijnen in zee. Het brede strand is leeg en verlaten, op een enkeling die zijn hond uitlaat na. Rockanje heeft opnieuw mijn hart veroverd. Hoewel ik hier vroeger als kind vaak ging wandelen met mijn ouders, was het gebied bij mij een klein beetje in de vergetelheid geraakt. Vorige maand was ik terug op deze prachtige plek aan de Zuid-Hollandse kust en ik weet zeker dat ik hier vanaf nu weer regelmatig zal terugkeren. Het is immers slechts een half uurtje rijden vanuit Rotterdam. Vandaag geef ik 7 tips voor Rockanje, een heerlijke plek om een weekendje uit te waaien.

Rockanje aan zee

Met zo’n 6200 inwoners is Rockanje maar een klein plaatsje aan de Zuid-Hollandse kust. Toch is Rockanje naar mijn idee een unieke plek in Nederland. Aan de ene kant ligt hier het schitterende natuurgebied Voornes Duin aan je voeten en heeft het één van de mooiste stranden, die ik in Nederland heb gezien. Aan de andere kant ligt de industrie van de Tweede Maasvlakte om de hoek. Twee totaal verschillende werelden, die hier op de een of andere manier goed samengaan. Vooral ’s avonds vond ik het prachtig om de lichtjes van de Tweede Maasvlakte in de verte te zien liggen.

Rockanje heeft voor iedereen wel iets te bieden. Voor watersporters, wandelaars, fietsers en paardrijders is het een schitterend gebied. Voor mij is Rockanje vooral een heerlijke plek om even één te zijn met de natuur, uit te waaien en tot rust te komen.

tips voor Rockanje - uitzicht op de Tweede Maasvlakte

1. Uitwaaien op het strand

Een heerlijk ongerept stuk strand en – op enkele strandtenten na – zónder bebouwing. Daar word ik blij van. Op het prachtige brede strand van Rockanje voel ik mij als een kind zo blij en als een vogel zo vrij, wanneer de herfstwind door mijn haren woelt en het zonnetje zijn best doet mij warm te houden.

Wanneer we over het 6 kilometer lange strand in de richting van Oostvoorne wandelen, maakt het strand een scherpe bocht naar rechts. Hier is de enorme kracht van de zee aan alle kanten voelbaar. Bij hoog water komt de zee duidelijk heel ver tot aan de duinen en blijft er nauwelijks een stuk strand over. De duinen lijken hier haast kliffen, die je met de beste wil van de wereld echt niet zomaar even opklimt.

In de bocht (De Groene Punt) liggen een aantal zandbanken, waar met laagwater regelmatig zeehondjes komen uitrusten. Wij hebben ze deze keer helaas niet gespot, maar misschien hebben we de volgende keer meer geluk. Voor de kust liggen hier ook restanten van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die met laag water goed te zien zijn.

tips voor Rockanje- Strand Rockanje

2. Natuurgebied Voornes Duin + Quackjeswater

Tijdens een verblijf in Rockanje ligt het natuurreservaat Voornes Duin aan je voeten. Je kunt hier geweldig wandelen in het afwisselende landschap met uitgestrekte duinen, moerassen, stille meertjes en jungle-achtige bossen.

In Voornes Duin vind je onder andere het Quackjeswater, een bijzonder duinmeer met een prachtig bos dat tot de verbeelding spreekt en waar mijn fantasie er al snel met mij vandoor gaat. Ik heb het idee mij in een sprookjeslandschap te bevinden, waar de elfen, trollen en kabouters elk moment uit de struiken tevoorschijn kunnen komen. De grillige bomen, ongerepte begroeiing en de met mos bedekte stronken geven mij het gevoel dat ik door een stuk Nederlands oerwoud dwaal. Je hoort hier niets anders dan het geluid van de wind en het gekraak van de takken van de bomen.

Leuk weetje: Rond het Quackjeswater zijn veel verschillende soorten vogels te zien. Het meest bijzondere vind ik dat je in het voorjaar vanaf het uitzichtpunt zicht hebt op de broedkolonie van de lepelaars.

tips voor Rockanje - natuurgebied Voornes Duintips voor Rockanje - strand Voornes Duin

3. Zeehondenopvang A-Seal

Vanaf het Quackjeswater rijden we in ongeveer 10 minuten naar Stellendam, waar we zeehondenopvang A-Seal bezoeken. Hier worden zeehondjes opgevangen en verzorgd. Wanneer de zeehondjes voldoende aangesterkt zijn, worden zij weer vrijgelaten in de natuur.

Je kunt hier achter glas zien hoe de zeehondjes worden opgevangen. Zeehondjes die binnenkomen blijven eerst in quarantaine. Wanneer het beter met hen gaat worden ze overgeplaatst naar de serre en later gaan ze naar het buitenbad. Wij kwamen precies rond etenstijd binnen en het was ontzettend leuk om te zien hoe deze nieuwsgierige dieren gevoerd werden.

De entree kan in eerste instantie misschien wat prijzig lijken, maar ze doen bij A-Seal natuurlijk ontzettend goed werk. Door een bezoek te brengen aan de opvang steun je een mooi initiatief dat bijna volledig op vrijwilligers draait.

tips voor Rockanje - zeehondje bij zeehondenopvan A-Seal

4. Dineren bij duurzaam restaurant Aan Zee

Restaurant Aan Zee (Oostvoorne) is één van de beste tips voor Rockanje die ik je kan geven. Het is een van de betere restaurants waar ik de laatste jaren heb gegeten en bovendien een mooi en uniek concept. Het restaurant is namelijk volledig gebouwd met natuurlijke en duurzame materialen, de energie wordt opgewekt uit zon en wind en er wordt gekookt op hout. Het restaurant is dus niet aangesloten op gas.

Behalve dat ik het een heel mooi project vind, is het restaurant ontzettend sfeervol en het eten fantastisch. In het restaurant staat een openhaard, waar je omheen kunt zitten en het plafond hangt vol met kleurrijke lampjes. Alles lijkt te kloppen en ook de gerechten zijn helemaal af. Ook heel fijn dat ze altijd een vegetarisch gerecht op de (wisselende) kaart hebben staan.

tips voor Rockanje - restaurant Aan Zee

5. Bezoek de historische stad Brielle

Op zo’n 7 kilometer van Rockanje ligt het oude vestingstadje Brielle. Brielle is vooral bekend van het rijmpje: op 1 april verloor Alva zijn bril, dat verwijst naar de Watergeuzen die op 1 april 1572 Brielle veroverden op de Spanjaarden.

Ook vandaag de dag ademt Brielle historie en de oude stadswallen zijn nog goed te zien. Op de kaart zie je ook duidelijk dat de stadswallen in de vorm van een ster om het stadje heen liggen. Wij maakten een wandeling over de stadswallen en door het gezellige oude centrum. Als je in de buurt bent, is Brielle absoluut een bezoek waard.

tips voor Rockanje - de historische stad Brielle tips voor Rockanje - de historische stad Brielle

6. Badhotel Rockanje

Het Badhotel in Rockanje is één van de leukste en fijnste hotels waar ik tot dusver in Nederland ben geweest. Ik ben me ervan bewust dat dit best een statement is, maar het is echt zo. De gastvrijheid van het personeel, het lekkere eten, de openhaard en de inrichting in de stijl van een Canadese blokhut maken dat ik mij hier direct thuis voel.

Vanuit het Badhotel loop je in 10 minuten het strand op. Wat mij betreft is dit een ideale uitvalsbasis om de omgeving van Rockanje te ontdekken.

tips voor Rockanje - het Badhotel

7. Futureland – Tweede Maasvlakte

Op de Tweede Maasvlakte ligt het informatiecentrum Futureland, waar je kunt zien hoe de nieuwste havens van Rotterdam zijn opgespoten. Met de aanleg van de Tweede Maasvlakte is twintig vierkante kilometer zee omgebouwd tot een havengebied. Het lijkt mij ontzettend interessant om hier meer over te weten en Futureland staat al jaren op mijn ‘doen-in-Nederland-lijstje’. En hoewel het niet ver is vanaf het vertrouwde Vlaardingen, waar ik opgroeide, ben ik hier nog steeds niet geweest. Ook dit weekend is het er niet van gekomen, terwijl we er vanuit Rockanje zo naartoe hadden kunnen rijden. Ik zei al eerder dat ik van plan ben om vaker terug te keren naar dit gebied, dus Futureland bewaren we voor de volgende keer.

Tot zover mijn tips voor Rockanje. Ben jij al eens in deze bijzondere omgeving geweest?

Dit vind je vast ook leuk!

20 reacties

Denise 25 april 2018 - 10:23

Hé, wat toevallig! Ik reageerde net op een ander blog van je en zag ineens dit! Ik ga hier vrijdag een nachtje met de kinderen naartoe!

Reageer
Stephanie 9 december 2017 - 22:05

Ik ben er nog nooit geweest, maar staat nu wel op mijn lijstje. Wat mooi!!

Reageer
Bryan 7 december 2017 - 11:47

Kende ik als belg niet. Maar ga deze zeker opslaan. Lijkt me leuk en gezellig.

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 16:54

Leuk om te horen! Het is een prachtig gebied 🙂

Reageer
Malou 6 december 2017 - 21:58

Wat een leuke tips! Ik ga regelmatig uitwaaien op het strand! Ik wist niet dat er zeehondjes werden opgevangen in Stellendam, leuk!

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 16:55

Heerlijk he om even uit te waaien op het strand? In Stellendam zit de zeehondenopvang sinds twee jaar dacht ik. Leuk om te zien en ze doen ontzettend goed werk 🙂

Reageer
Marije 5 december 2017 - 21:12

Helemaal met de tips eens. Aan zee is mijn favoriete plek om te eten als ik naar het strand ga!

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 16:55

Dankjewel! Wat leuk dat je daar ook regelmatig gaat eten. Voor mij was het nu de eerste keer, maar zeker niet de laatse keer 😉

Reageer
Janet | thatonetime 5 december 2017 - 20:28

Wat een leuke tips. Ik vind ons eigen land ontdekken ook zo leuk altijd! Dat restaurant klinkt echt geweldig!

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 16:56

Dankjewel! Het restaurant was inderdaad geweldig, echt een aanrader 🙂

Reageer
Linda | travellersoftheworld 5 december 2017 - 20:07

Dit klinkt als een leuk stukje Nederland! Ik kende deze plek eigenlijk helemaal niet, maar het ziet er leuk en mooi uit 🙂 Leuk dat je hier als kind al kwam en er nog steeds zo van kan genieten

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 16:57

Dankjewel Linda! Het is inderdaad een prachtig stukje Nederland. Kan het zeker aanraden als je nog een keer opzoek bent naar een leuk weekendje weg in eigen land 😉

Reageer
Me over ME 5 december 2017 - 18:36

Een mooi plekje dus voor mij als ik van de zomer de hitte van de woestijn wil ontvluchten? Dank voor de tip.

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 16:57

haha, ja zeker weten!

Reageer
Michelle 5 december 2017 - 15:08

Goede tips voor als we een keer in Nederland blijven. Nooit aan Rockanje gedacht.

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 16:58

Dankjewel! Kan me voorstellen dat je er nog niet eerder aan gedacht hebt, maar het is zeker de moeite waard.

Reageer
Wendy 5 december 2017 - 13:39

We vergeten vaak dat er dicht bij huis ook nog zoveel moois te ontdekken valt.

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 16:58

Ja inderdaad! Ik trek er tegenwoordig ook in eigen land steeds meer op uit en ik word steeds opnieuw verrast door mijn eigen land 😉

Reageer
Eva 5 december 2017 - 11:22

Voor een portie zee, zand en zilte lucht rijden we meestal naar Zoutelande, maar voor een volgende keer ga ik Rockanje zeker in gedachten houden. Bedankt voor je leuke tips!

Reageer
Dewi 8 december 2017 - 17:00

Daar had ik ook naar gekeken, maar uiteindelijk was de keuze op Rockanje gevallen. Wie weet gaan we volgende keer naar Zoutelande!

Reageer

Laat een reactie achter