Home Azië Tips voor reizen door China: om jouw reis makkelijker te maken

Tips voor reizen door China: om jouw reis makkelijker te maken

door Dewi
tips voor reizen door China

China is een van de meest fascinerende landen waar ik tot dusver ben geweest. Naar mijn idee betekent een reis door China een aaneenschakeling van hoogtepunten. Landschappen van buitenaardse schoonheid, bruisende steden, lekker eten, interessante bezienswaardigheden en onwijs veel contrasten. Toch is China ook een land dat je zo nu en dan tot waanzin drijft. Af en toe werd ik gillend gek van het voordringen in de rij, het duwen en trekken, het luidruchtige gesmak en Chinezen die elkaar proberen te overschreeuwen. Mijn vader zei laatst heel mooi: “China is a country you love to hate”. En zo is het. Ook ik heb een kleine haat-liefde verhouding met China, maar wel veel meer liefde dan haat. Na twee fantastische reizen heb ik aardig wat praktische tips voor reizen door China verzameld, die een reis door dit bijzondere land tot een succes kunnen maken.

Tips voor reizen door China

China is anders. Echt heel anders. En juist dat is waarschijnlijk waarom ik me zo aangetrokken voel tot dit land. Hoewel reizen door China niet heel ingewikkeld hoeft te zijn, kom je toch iedere dag voor onverwachte uitdagingen te staan. In mijn omgeving en van medereizigers krijg ik vaak vragen over reizen door China. Met name over hoe ik het heb ervaren en hoe wij ons hebben kunnen redden zónder Chinees te spreken. Ik merk dat China altijd veel nieuwsgierigheid opwekt bij mensen, maar ik voel ook regelmatig een zekere terughoudendheid. Daarom deel ik in dit artikel een aantal handige tips voor reizen door China, waarvan ik denk dat ze jouw reis door dit bijzondere land makkelijker kunnen maken.

1. Download de Google Translate App

Hoewel naar mijn idee steeds meer Chinezen een klein beetje Engels spreken, is er toch regelmatig sprake van een behoorlijke taalbarrière. In deze gevallen biedt de Google Translate App (voor offline gebruik) een goede uitkomst. Als ik iets wilde vragen, liep ik vaak op iemand af, zei met en grote glimlach “Ni hao” en liet mijn telefoon zien. Dit werkte meestal perfect. Met behulp van de Google Translate App hebben wij hele gesprekken gevoerd met Chinezen en kon ik ook in restaurants altijd duidelijk maken dat ik vegetarisch wilde eten.

tips voor reizen door China

2. Laat plaatsnamen in het Chinees opschrijven

De Google Translate App werkt goed, maar vertaalt plaatsnamen niet altijd correct. Daarom is het handig om als je ergens naartoe wilt de plaatsnamen in het Chinees op te laten schrijven, bijvoorbeeld in je hostel. Toen wij naar Zhangjiajie gingen, was ik maar wat blij dat ik de naam van het dorpje Wulingyuan op had laten schrijven. Hoewel ik erg had geoefend op de uitspraak, begrepen ze op het station in Changsha echt niet waar wij naartoe wilden. Toen ik mijn briefje liet zien, viel het kwartje en werden wij in de richting van de juiste bus gewezen.

3. Maak gebruik van Maps.me

Soms is het wat lastig om je te oriënteren in China. Helemaal als de straatnaambordjes in het Chinees zijn. Ook is het soms best lastig om de weg te vragen. Met de app Maps.me kun je kaarten downloaden voor offline gebruik. Daarnaast kun je plekken pinnen en daarnaartoe navigeren. Zo weet je hoeveel kilometer het is van A naar B en hoe lang je er ongeveer over doet om er te komen. Dankzij deze app wisten wij altijd precies waar we waren en konden wij moeiteloos offline navigeren in China. Echt heel handig!

4. Boek je treinen via Ctrip

China is een gigantisch land en de afstanden zijn enorm. Gelukkig rijden er super snelle treinen door China en reis je bijvoorbeeld in 4,5 uur van Beijing naar Shanghai. Ter illustratie: dat is net zo ver als van Rotterdam naar de Franse Pyreneeën. Via de website van Ctrip (of de app) kun je heel makkelijk je treinkaartjes bestellen. De site is volledig in het Engels beschikbaar en spreekt eigenlijk voor zich. Als je je bestelling voltooid hebt, krijg je een bevestiging in je mailbox. Als je vervolgens naar het station gaat en bij het loket je boekingsnummer en je paspoort laat zien, kun je je treinkaartjes ophalen. Kind kan de was doen.

Let op: om treinkaartjes te bestellen via Ctrip heb je een creditcard nodig.

tips voor reizen door China

4. Express VPN + Extra VPN

In China zit je verscholen achter de Great Firewall of China. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van Google, Whatsapp, Facebook, Instagram etc. Ook kun je veel Nederlandse websites niet bezoeken. Goed excuus als je zin hebt in wat meer offline tijd, maar zelf vind ik het wel fijn om op zijn minst contact te kunnen hebben met het thuisfront.

Een VPN-verbinding biedt de oplossing. Wij hebben Express VPN gedownload. Dit is een betaalde VPN-service. De kosten bedragen $10 per maand voor 3 verschillende apparaten (bijvoorbeeld twee telefoons en een laptop). Ik heb getwijfeld of het wel de moeite waard was om hier geld aan uit te geven, maar achteraf ben ik blij dat we het toch gedaan hebben. Deze VPN werkte namelijk perfect. Het enige nadeel is dat Express VPN soms de neiging had om te gaan updaten, terwijl er geen VPN verbinding was. Dit lukt niet achter de Great Firewall of China, dus hier heb je een extra VPN voor nodig. Gelukkig had ik ook (gratis) VPN Robot gedownload. Een tweede (gratis) VPN is handig, mocht de eerste VPN onverhoopt even niet werken.

5. Kies de juiste reistijd

China is een druk land waar je continue heel veel indrukken opdoet. Daarom is het extra belangrijk om de juiste reistijd te kiezen. Tijdens onze tweede reis door China reisden wij tijdens de Chinese nationale vakantie. Dat is geen goede periode. Overal was het ontzettend druk en bij de meeste bezienswaardigheden konden we over de hoofden lopen. Zo nu en dan werden we gek van de tourgroepen, de eindeloze rijen en de gigantische hoeveelheid selfiesticks.

Behalve de Chinese zomervakantie is het verstandig om de periode rondom het Chinees Nieuwjaar te vermijden. Lukt dit niet? Accepteer dan dat het gigantisch druk is en bereid je voor op enorme mensenmassa’s bij bekende bezienswaardigheden.

tips voor reizen door China

6. Loop altijd net iets verder door om aan de mensenmassa te ontkomen

Mijn ervaring is dat het op bepaalde plekken rondom de hoogtepunten vaak heel erg druk is, ook met tourgroepen. Tourgroepen hebben vaak niet echt veel tijd bij bezienswaardigheden. De groep wordt de bus uitgezet, ze sjezen langs de belangrijkste plekken, nemen een selfie en gaan dan snel weer terug de bus in.

Wil je aan de mensenmassa’s ontkomen? Loop dan nét even een stukje verder door of ga rechts waar iedereen links gaat. Zo was het bij het zomerpaleis in Beijing bijvoorbeeld dringen in het begin, maar toen wij een stuk verder waren gelopen, leek het alsof we het hele park voor onszelf hadden.

7. Sta vroeg op

In het verlengde van mijn vorige punt: vroeg opstaan wil ook nog wel eens een uitkomst bieden om de drukte te vermijden. Zo waren wij tijdens de Chinese vakantie in Zhangjiajie Nationaal Park. Echt prachtig, maar niet als je bijna niet meer kunt bewegen van de hoeveelheid mensen. Onze tactiek was om heel vroeg op te staan en als één van de eersten in het park te zijn (rond 7.00 uur waren we binnen). Op deze manier konden wij de eerste drie uur van de dag in alle rust van de buitenaardse landschappen en fabelachtige rotsformaties genieten.

tips voor reizen door China

8. Neem oordopjes mee

Geloof me, oordopjes zijn geen overbodige luxe in China. Chinezen kunnen héél hard praten. Met elkaar. Of door de telefoon. Soms is het zelfs net alsof ze ruzie hebben, terwijl dat volgens mij helemaal niet het geval is. Als wij in een bus of trein zaten met een groep Chinezen, had ik regelmatig het idee dat mijn trommelvliezen uit mijn oren zouden klappen. Het is dan heel fijn om oordopjes in te kunnen doen, zodat het geluid enigszins gedempt wordt.

9. Zorg dat je altijd wc-papier bij je hebt

In China zijn heel veel openbare toiletten, maar vaak zijn ze verre van schoon en er is eigenlijk nooit wc-papier. Daarnaast beschikken veel kleine restaurants niet over een eigen toilet. Als je dan naar de wc moet, zullen ze je doorverwijzen naar een van de openbare toiletten buiten op straat. Zorg daarom altijd dat je een rolletje wc papier of een zakje tissues in je tas hebt zitten. En een flesje desinfectiegel om na afloop je handen mee te wassen, mag tijdens een reis door China eigenlijk ook niet ontbreken in je basisuitrusting.

10. Neem een flinke dosis geduld mee

In China werkt altijd alles nét een beetje anders. Chinezen zijn vaak echt wel bereid om je te helpen, maar door de taalbarrière kan het allemaal wat langer duren. Soms wordt er iemand opgeduikeld die wel een paar woorden Engels spreekt en anders moet alles met handen en voeten. Of met een Translate App. In China kost reizen daarom net even wat meer tijd dan je gewend bent. Neem dus een flinke dosis geduld mee.

11. Leer een paar kleine woordjes Chinees

Hiermee bedoel ik niet dat je een hele taalcursus moet gaan volgen, maar het is handig als je enkele basisdingen weet. Ik probeer er op reis altijd voor te zorgen dat ik bijvoorbeeld weet hoe ik moet groeten en bedanken in de lokale taal. Dit wordt vaak enorm gewaardeerd. Ook in China.

12. Een glimlach is in iedere taal hetzelfde

Mijn laatste tip voor reizen door China is eigenlijk heel simpel: tover een lach op je gezicht. Chinezen lijken misschien soms niet zo bereidwillig, maar tijdens een van onze gesprekken met een Chinese vrouw kwamen wij erachter dat Chinezen zélf een enorme taalbarrière ervaren en vaak heel onzeker zijn over hun Engels. Ik vond dit een enorme eyeopener. Vaak wíllen ze je wel helpen, maar weten ze gewoon niet zo goed hoe. Daarom heb ik mezelf aangeleerd om altijd te blijven lachen. Een glimlach is namelijk in iedere taal hetzelfde. Een lach opent deuren en vult je met zoveel warmte als je een prachtige lach terugkrijgt.

tips voor reizen door China

Tot zover mijn tips om een reis door China makkelijker te maken. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Mocht je nog aanvullingen hebben, laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder.

Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Sanne Grieten 23 oktober 2018 - 10:29

Ah dit doet weer zoveel herinneringen opwekken! Ik vind China fascinerend en ik wil er graag nog eens langer door reizen. Dit is echt een handige lijst i.v.m. tips voor China dat zeker iedereen ooit eens gelezen moet hebben!

Reageer

Laat een reactie achter