Home Frankrijk 9 tips voor Belleville in Parijs, een wijk met een rauw randje

9 tips voor Belleville in Parijs, een wijk met een rauw randje

door Dewi
tips voor Belleville Parijs

Belleville is niet het Parijs dat je gewend bent. Het is een opkomende wijk met een rauw randje en veel kleurrijke streetart. Heel anders dan bijvoorbeeld de romantische wijk Le Marais of het gezellige Quartier Latin. Belleville heeft niet dé highlights waar Parijs bekend om staat, maar dat maakt deze wijk zeker niet minder de moeite waard. In deze blog deel ik 9 tips voor Belleville.

1. Bezoek Cimetière du Père Lachaise

Cimetière du Père Lachaise is ongeveer de enige écht bekende highlight in Belleville en tevens de beroemdste en grootste begraafplaats van Parijs. Hier liggen onder andere Jim Morrison, Edith Piaf, Oscar Wilde, Marcel Proust en Frédéric Chopin begraven. Persoonlijk vind ik deze begraafplaats vooral heel mooi door de grote oude kastanjebomen, de hoogteverschillen en de diversiteit aan graven. Van scheefgezakte begroeide graven tot kleine paleisjes en van marmeren zuilen tot engelen en porseleinen beeldjes.

tips voor Belleville

2. Uitzicht in Parc de Belleville

Belleville is een opkomende wijk in Parijs, waar mijn geografenhart sneller van gaat kloppen. Een wijk met veel kleurrijke streetart en een rauw randje. Op Père Lachaise na heeft deze wijk weinig bekende highlights, maar persoonlijk vind ik de wijk een highlight op zichzelf.

Eén van de leukste plekken in deze wijk is Parc de Belleville. Het park is heel klein en doordat het op een heuvel gebouwd is vrij steil. Vanaf het hoogste punt in het park heb je een mooi uitzicht over Parijs.

tips voor Belleville Parijs

3. Parc des Buttes Chaumont

Parc des Buttes Chaumont is misschien wel mijn favoriete park in Parijs. Het allerleukste aan dit park vind ik de vele hoogteverschillen, waardoor je een waanzinnig uitzicht hebt over Parijs. Het park oogt iets natuurlijker en minder ‘aangelegd’ dan andere parken in Parijs, maar het allerleukste aan dit park vind ik  dat het niet zo toeristisch is en het vooral druk bezocht wordt door Parijzenaren.

tips voor Belleville Parijs

4. Kleurrijk Rue Dénoyez

Een ander hoogtepunt van de wijk Belleville is Rue Dénoyez. Deze straat zit vol kleurrijke streetart en zelfs de paaltjes hebben een kleurtje gekregen. Als je in deze straat bent is het aanrader om een kopje koffie te drinken in het gezellig café Barbouquin.

tips voor Belleville Parijs
tips voor Belleville Parijs

5. In de voetsporen van Edith Piaf in Rue de Belleville

Rue de Belleville vond ik één van de leukste straten in Belleville, vanwege de vele Aziatische winkels en restaurants. In deze straat kun je bijvoorbeeld écht Chinees eten, zoals in China. Deze straat is echter ook om een andere reden bijzonder. Op nummer 72 aan de Rue de Belleville groeide Edith Piaf namelijk op. In dezelfde straat stond zij bovendien voor het eerst op de planken. 

6. Place Sainte-Marthe en Rue Saint-Marthe

In de wijk Belleville ligt de buurt Sainte-Marthe. Hier vind je veel arbeiderswoningen uit de 19e eeuw. Deze kosmopolitische en gezellige buurt werd in 2013 geherstructureerd, waardoor het een hippe uitstraling heeft gekregen.

De leukste plekken in deze buurt zijn Place-Sainte Marthe en Rue Sainte-Marthe. Het Place Sainte-Marthe is een schattig verborgen pleintje, dat vooral wordt bezocht door de lokale bevolking. Op dit rustige pleintje liggen twee bistro’s waar je heerlijk rustig kunt zitten in de schaduw van hoge bomen. Hier zou je bijna vergeten dat je in het grote Parijs bent en waan je je bijna in een dorpje in Zuid-Frankrijk.

In het verlengde van het plein ligt Rue Sainte-Marthe, een ontzettend mooie en fotogenieke straat waar iedere etalage een andere kleur gekregen heeft. De kleuren in deze straat toveren spontaan een glimlach op je gezicht.

Een van de beste tips voor Belleville: ga vooral een wijntje drinken bij La Sardine op het Place Sainte Marthe. De kaasplank is hier ook bijzonder goed!

tips voor Belleville Parijs

7. Wandelen langs Canal St. Martin

Het Canal St. Martin is aangelegd tussen 1821 en 1825 en ruim 4 kilometer lang. Een systeem van sluizen regelt het waterpeil, want het niveauverschil is meer de 25 meter. Het kanaal kenmerkt zich door de prachtige gietijzeren bruggen. Misschien ken je ze uit de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain?

Langs het kanaal kun je heerlijk aan het water zitten en rustig bekijken wat er allemaal om je heen gebeurt. De straten rondom het kanaal zijn enorm in opkomst. Je vindt hier veel leuke caféetjes en bijzondere boetiekjes.

tips voor Belleville Parijs
tips voor Belleville Parijs

8. Bassin de la Vilette

Een andere prachtige plek in Belleville is het Bassin de la Vilette. Het is een nog vrij onbekende plek onder toeristen, maar ontzettend geliefd onder de locals. Parijzenaars komen hier graag om langs het water te lopen, te picknicken en te ontspannen. Het is een ontzettend gezellige en levendige plek met restaurants, cafés en leuke speelplekken.

tips voor Belleville Parijs

9. Mensen kijken op Place de la République

Place de la République ligt precies tussen Belleville en Le Marais, mijn twee favoriete wijken in Parijs. Place de la République, ofwel het plein van het volk, is sinds 2013 alleen nog toegankelijk voor voetgangers. Eén van mijn favoriete bezigheden in Parijs is hier neerstrijken en mensen kijken. Mensen ontmoeten elkaar hier, er wordt geskateboard en er zijn regelmatig straatartiesten.

Het Place de la République is ook het plein van rouw en protest. Na de verschrikkelijke aanslagen in 2015 was het Place de la République de vanzelfsprekende plek waar mensen bij elkaar kwamen om te rouwen en te protesteren.

Lees ook: 20 originele tips voor Parijs: leuk voor je tweede bezoek

tips voor Parijs Place de la Republique

Overnachten in Belleville

Inmiddels ben ik al 17 keer in Parijs geweest, maar ik heb nog nooit in Belleville zelf overnacht. Eén van mijn favoriete plekken om te verblijven in Parijs is echter het Hotel Paix République, een typisch Parijs hotel met keurige kamers, comfortabele bedden en een fantastisch ontbijt. Bovendien stopt de metro voor de deur en ligt het hotel slechts op drie haltes van het Gare du Nord. Ideaal als je met de trein reist. Hotel Paix République ligt precies tussen Belleville en Le Marais, waardoor je mijn twee favoriete wijken direct binnen handbereik hebt.

Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van Hotel Paix République.

Overnachten in de Marais hotel

Tot zover mijn tips voor Belleville. Ben jij al eens in deze bijzondere wijk geweest en heb je nog aanvullende tips? Laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder.

Meer Parijs?

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Karin Bauer 24 oktober 2023 - 11:45

Leuke tip om Belville te bezoeken! Wij dronken lekkere koffie in hip tentje aan het eind van Rue Saint Marthe. Sandra’s kitchen

Reageer

Laat een reactie achter