Home Budget Wereldreisvoorbereidingen #6: 12x tips om te (be)sparen voor een wereldreis

Wereldreisvoorbereidingen #6: 12x tips om te (be)sparen voor een wereldreis

door Dewi
sparen voor een wereldreis

Als ik vertel over onze wereldreis krijg ik altijd al snel de vraag waar ik dat van betaal. Ook van lezers heb ik die vraag al een aantal keer gesteld gekregen. Daarom leek het mij leuk om hier vandaag een artikel aan te wijden. Ik heb namelijk geen geldboom in mijn tuin en ook mijn ouders sponsoren mijn reizen (gelukkig) niet. Wat ik wel doe is prioriteiten stellen. Toen ik eenmaal wist dat ik op wereldreis wilde gaan, wist ik ook dat ik daar andere dingen voor zou moeten laten. Hoe ik dat heb gedaan, vertel ik je vandaag. In dit artikel geef ik je 12 tips om te (be)sparen voor een wereldreis.

1. Zet je vaste lasten op een rij

Ieder begin is moeilijk, maar als je wilt sparen is het handig om eerst op te schrijven hoeveel geld er iedere maand uitgaat. Zet daarom je vaste lasten op een rij, zoals je huur, de kosten van je auto, je zorgverzekering, andere verzekeringen, je telefoonabonnement, sportschool etc. Als je dit gedaan hebt, kun je ook je overige kosten op een rijtje zetten. Hoeveel geld ben je maandelijks kwijt aan boodschappen, benzine en uitgaan bijvoorbeeld? Als je alle kosten bij elkaar optelt weet je hoeveel je maandelijks uitgeeft. Je kunt hier nog eens kritisch naar kijken en bepalen, waar je eventueel op kunt besparen. Misschien schrik je er wel van hoeveel geld je bijvoorbeeld aan boodschappen uitgeeft en zou dat best iets minder kunnen.

2. Maandelijks bedrag naar spaarrekening

Als het goed is weet je natuurlijk hoeveel er iedere maand binnenkomt. Nu je weet hoeveel geld je elke maand uitgeeft, kun je ook bepalen hoeveel je iedere maand opzij kunt zetten om te sparen. Stel een vast bedrag in dat elke maand automatisch wordt overgeschreven naar je spaarrekening. De ene maand heb je wellicht iets meer kosten en soms heb je een meevaller. Daarom kijk ik altijd aan het eind van de maand even hoe de vlag erbij hangt en of ik nog iets meer over kan maken naar mijn spaarrekening.

3. Bepaal je budget en stel een spaardoel in

Als je weet dat je op wereldreis gaat of een lange reis wilt maken, moet je bepalen welk budget je nodig hebt. Het bepalen van je budget valt of staat met de bestemmingen, die je kiest. Als je naar Nieuw-Zeeland gaat, moet je veel meer sparen dan als je India bezoekt.

Wij hebben besloten om met de Trans Mongolië Express te reizen en daarna nog vijf maanden in Azië te blijven. Door eerdere ervaringen weet ik dat wij in Azië makkelijk uitkomen met een dagbudget van €25,- per persoon. Daarnaast zijn er online verschillende tools te vinden, waarmee je een globaal dagbudget per land kunt bepalen. Zelf vond ik de tool van Budget Your Trip erg handig. Daarnaast schrijven ook heel veel reisbloggers over het budget dat zij in een land hebben uitgegeven. Lees hier mijn budgetartikelen.

Als je weet welk dagbudget je ongeveer nodig hebt, kun je bepalen wat je totale budget gaat zijn. Via internetbankieren kun je bij de meeste banken spaardoelen instellen. Ik vind dit heel motiverend werken, omdat je elke maand ziet dat die wereldreis steeds een stukje dichterbij komt.

Lees ook: Wereldreisvoorbereidingen #2: hoe wij het budget voor onze wereldreis hebben bepaald

sparen voor een wereldreis

4. Kijk kritisch naar abonnementen

Toen ik wist dat wij op wereldreis zouden gaan, ben ik ook kritisch gaan kijken naar abonnementen. Toen wij gingen verhuizen, hebben wij bijvoorbeeld gekozen voor het allergoedkoopste abonnement voor internet en TV. Nee, wij kunnen geen programma’s opnemen of terugkijken, maar dat mis ik ook niet. Daarnaast heb ik ook mijn eigen Netflix abonnement opgezegd en ben ik dit gaan delen met mijn ouders. Ook tijdschriftabonnementen heb ik afgeschaft en ik heb een flexibel telefoonabonnement afgesloten, die ik maandelijks kan bijstellen. Tijdens onze reis gaat dit abonnement dus helemaal omlaag en heb ik nauwelijks kosten voor mijn telefoon.

Kritisch naar je abonnementen kijken loont en bespaart je al snel een paar tientjes per maand. Ik ben hierin vrij streng geweest voor mezelf, maar geef hier dus niet meer onnodig geld aan uit.

5. Geef jezelf zakgeld

Een kopje thee hier, een croissantje daar. Herkenbaar? Ik vind het heel fijn om buiten de deur te werken in een gezellig koffietentje. Of onderweg even een klein hapje te halen als ik met de trein reis bijvoorbeeld. Ongemerkt lopen deze kleine bedragen aardig snel op. Als ik een middag in een koffietentje heb gewerkt, reken ik toch al snel een tientje af. Als ik dit elke week doe – of een paar keer per week – is dit aan het eind van de maand een aardig bedrag. Daarom pin ik nu elke maand een klein bedrag, dat ik in mijn portemonnee stop. Van dat geld mag ik kopjes thee drinken en bij koffietentjes gaan werken. Is het geld op? Dan heb ik pech. Dit resulteert er inderdaad in dat ik weer vaker thuis werk, maar als ik denk aan onze wereldreis is dat het meer dan waard.

sparen voor een wereldreis

6. Denk in vliegtickets, overnachtingen en streetfoodmaaltijden

Dit is denk ik wel de beste tip om te sparen voor een wereldreis. Het heeft mij in elk geval erg geholpen. Door te denken in vliegticktets, overnachtingen en streetfoodmaaltijden houd je namelijk altijd je einddoel voor ogen. Ooit was er een tijd dat ik een enorme schoenentik had en ik mijn studentenkamer bijna niet meer in kon van de hakjes, laarsjes en sandaaltjes. Daar ben ik mee opgehouden. Zoveel schoenen heb ik helemaal niet nodig en eigenlijk begon ik me aardig te storen aan die schoenenverslaving. Ik ben toch niet koopziek? Tegenwoordig koop ik écht alleen kleding en schoenen als ik het nodig heb. Dit is niet alleen beter voor mijn portemonnee, maar ook nog eens veel duurzamer.

Mocht ik toch in de verleiding komen, dan kijk ik altijd wat ik voor dat bedrag ook zou kunnen doen: €100,- voor laarsjes? Daar kan ik een vliegticket van kopen! €25,- euro voor dat leuke shirtje? Daar kan ik in Azië minimaal 3 nachten voor slapen! En dat kopje koffie to go? Daar kan ik maar liefst twee streedfoodmaaltijden van kopen! Op deze manier weet ik mezelf altijd tegen te houden als ik neig naar impulsaankopen. Geloof me, denken in vliegtickets, overnachtingen en streetfoodmaaltijden werkt echt!

sparen voor een wereldreis

7. Niet meer uitgebreid de stad in

Wat ook helpt om minder geld uit te geven aan bijvoorbeeld kleding en schoenen, is dat ik gestopt ben met het echte ‘shoppen’. Dagjes winkel in winkel uit, doe ik eigenlijk niet meer aan. In mijn geboortestadje Vlaardingen heb ik één favoriete kledingwinkel (Threshold Shoes-Fashion), waar ze altijd hebben wat ik zoek. Daar kennen ze me en weten ze altijd precies wat ik leuk vind. Ideaal. Tegenwoordig doe ik niet eens meer moeite om ergens anders te kijken voor kleding en ga ik altijd gelijk naar deze winkel als ik iets nodig heb. Sinds ik niet meer uitgebreid de stad in ga, kom ik ook minder in de verleiding om geld uit te geven.

8. Haal spaarpotten in huis

Sinds een paar jaar heb ik weer een spaarpot in huis. Al het kleingeld dat ik vind, stop ik daar in. Hebben we lege kratten bier of lege flessen frisdank? Dan gaat het statiegeld ook in die pot. Zo spaar je ongemerkt tientallen euro’s. Kom je snel in de verleiding om ook weer geld uit je spaarpot te halen? Overweeg dan om een spaarpot te kopen van blik, die je alleen open kunt maken met een blikopener en daarna niet meer te gebruiken is.

9. Minder vaak buiten de deur eten

Elke keer als je uit eten gaat of gaat stappen, ben je daarna minstens 30 tot 40 euro lichter. Hier kun je echt enorm op besparen. Eerder ging ik bijna iedere week wel uit eten of gezellig ergens lunchen, maar er zijn alternatieven. Ga zelf lekker koken bijvoorbeeld. Of wil je echt graag in een andere omgeving zijn? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om wat hapjes in te pakken en lekker in het park te gaan eten. Het klinkt misschien saai, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn!

Nu moet ik eerlijk zeggen dat het niet zo is dat ik nooit meer uit eten ga. Soms vind ik dat namelijk ook gewoon heel fijn en gezellig. Wel kies ik de momenten dat ik buiten de deur eet selectiever en ga ik veel minder vaak.

sparen voor een wereldreis

10. Kook voor meerdere dagen

Ik houd van uitgebreid koken, maar niet elke dag. Daarom kook ik vaak grote hoeveelheden, waar wij met zijn tweeën vaak meerdere keren van kunnen eten. Bovendien is het ook goedkoper om in één keer veel te koken, dan om elke dag iets nieuws klaar te maken. Het is niet zo dat we dan dagen achter elkaar hetzelfde eten. Soms vries ik porties in om dat dan een week later weer te eten.

11. Maak boodschappenlijstjes

Ken je dat, dat je de supermarkt in gaat en dat je uiteindelijk met veel meer dingen thuis komt dan je van plan was? De supermarkt heeft dan precies zijn doel bereikt, maar jij hebt toch veel meer gekocht dan je eigenlijk nodig hebt. Om dit te voorkomen, maak ik tegenwoordig echt boodschappenlijstjes en doe ik gericht boodschappen. Natuurlijk koop ik wel eens iets extra’s, maar veel minder vaak dan vroeger. Daarnaast bestellen wij regelmatig onze boodschappen via Picknick, super mooi initiatief! De boodschappen worden bij jou thuis gebracht en je betaalt geen bezorgkosten. Het voordeel hiervan is dat je alleen maar in je digitale winkelmandje gooit wat je nodig hebt.

12. Wees niet te streng voor jezelf

Ten slotte wil ik aangeven dat je ook weer niet té streng moet zijn voor jezelf. Natuurlijk, je hebt een doel voor ogen en je moet sparen voor je wereldreis, maar het moet wel leuk blijven. Alles wat niet mag, is verleidelijk. En als je blijft zeggen dat je geen geld uit mag geven, verlies je al snel het plezier. Dat is zonde, want sparen hoort immers ook bij de voorpret van je wereldreis. Natuurlijk vind ik het belangrijk om mijn doel te behalen, maar af en toe trakteer ik mezelf echt wel eens op een hapje buiten de deur.

Tot zover mijn tips om te (be)sparen voor een wereldreis. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heb jij al eens gespaard voor een lange reis? Dan ben ik heel benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt. Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

7 reacties

anto 17 april 2018 - 09:32

Het afgelopen jaar heb ik het meest bespaard door niet meer te gaan shoppen. Even een nagellakje, een nieuw shirt van de Hennes of een paar gympies … stiekem kostte me dat zo enorm veel. Dus ik ging gewoon niet meer want ik had eigenlijk gewoon een kast vol kleren. En guess what … ik heb er geen nacht slecht van geslapen haha!

Reageer
Linda | travellersoftheworld 16 april 2018 - 19:52

Hele handige tips! Veel van deze dingen doen wij ook. Ook al moet ik zeggen dat wij even goed nog lekker uit eten gaan soms, weg gaan en ik ook niet elk leuk shirtje laat hangen. Maar goed, ik bedenk wel of het handig is voor de reis en of ik het ook echt nodig heb. Leuk blijven leven wil ik wel, maar bewust bezig zijn met geld werkt al goed. Ik woon ook nog bij mijn ouders, daarom kan ik ook best veel sparen elke maand, vaste lasten heb ik bijna niet en ik heb nog een prepaid telefoon, haha.

Reageer
Dewi 16 april 2018 - 20:07

Jaa, dat scheelt heel veel als je nog bij je ouders woont denk ik. Wij wonen in Utrecht en hebben daardoor aardig hoge woonlasten ;). Ik trakteer mezelf ook echt wel eens op een etentje en koop af en toe ook wel leuke kleding, maar veel minder dan voorheen. Ik moet zeggen dat het stiekem ook wel fijn vind om er bewuster mee bezig te zijn 🙂

Reageer
Jacqueline 13 april 2018 - 11:54

Herkenbaar. Vooral nummer 6 gebruiken wij vaak: dat os een overnachting in Azië, dat is een maaltijd in Australië etc 🙂

Reageer
Dewi 16 april 2018 - 11:33

Leuk dat het herkenbaar voor je is! Denken in overnachtingen, vliegtickets en streedfoodmaaltijden weerhoud mij ook vaak van impulsaankopen 🙂

Reageer
Michelle 12 april 2018 - 21:09

Hele herkenbare tips! Vooral die vliegtickets, overnachtingen enzo denken ?. Die spaarpotjes in huis halen is wel een goede voor al het kleingeld!

Reageer
Dewi 16 april 2018 - 11:36

Haha thanks! Ja, denken in vliegtichets, overnachtingen en zelfs streetfoodmaaltijden weerhoud mij tegenwoordig wel van het doen van impulsaankopen. Die spaarpotjes zijn inderdaad heel handig en zorgen ervoor dat het kleingeld niet zomaar ‘verdwijnt’ 🙂

Reageer

Laat een reactie achter