Home Reisfotografie Reisfotografie: 9 tips voor mooie reisfoto’s met je smartphone

Reisfotografie: 9 tips voor mooie reisfoto’s met je smartphone

door Dewi
reisfoto's met je smartphone

Als je mij langer volgt, weet je misschien dat mijn spiegelreflexcamera en ik onafscheidelijk zijn op reis. Er zijn echter momenten dat ik mijn smartphone verkies boven mijn spiegelreflexcamera. Meestal is dat dan om mijn camera te beschermen tegen extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld tijdens een jungletrekking in Laos, waarvan ik van te voren wist dat we te voet rivieren moesten oversteken. Of toen we in een krakkemikkig houten bootje de rivier op gingen met een lokale visser. Of tijdens een zandstorm in de woestijn. Maar eerlijk? Soms pak ik mijn smartphone er ook wel eens bij, omdat ik even geen zin heb om met mijn zware camera te sjouwen. Hoe je dan toch met mooie foto’s thuis kunt komen? In dit artikel geef ik je 8 tips voor het maken van mooie reisfoto’s met je smartphone.

Reisfoto’s met je smartphone

Tegenwoordig hebben de meeste smartphones echt goede camera’s. Sommigen beweren zelfs dat je het verschil tussen een foto met je smartphone en een foto met een spiegelreflexcamera niet eens meer ziet. Daar ben ik het zelf absoluut niet mee eens, want de foto’s van mijn camera hebben toch echt meer diepte en helderdere kleuren. Maar dat je met je smartphone óók prachtige foto’s kunt maken, staat als een paal boven water. En het grote voordeel van het maken van reisfoto’s met je smartphone? Het is veel minder gesjouw dan een grote camera!

reisfoto's met je smartphone

1. Zorg voor een schone lens

Ken je dat? Je stopt je smartphone in je broekzak. In je jaszak. Of je gooit hem los in je tas. De lens van je camera, die achterop je smartphone zit, wordt dan al snel vies. Het resultaat? Foto’s met een vieze waas of een vlek. Zonde! Maak daarom altijd je lens schoon, voordat je een foto maakt. Mijn telefoon – de Samsung Galaxy S8 – vertelt me altijd als ik een vieze lens heb. Handig, want zo vergeet ik het nooit meer.

Onderstaande foto is een voorbeeld van een foto, die ik met mijn smartphone maakte met een vieze lens. Aan de rechterkant zie je dat er een waas over de foto ziet. Zonde, want ik weet dat ik deze foto – behalve in deze blog – nooit zal gebruiken. Had ik nou mijn lens maar schoongemaakt!

reisfoto's met je smartphone

2. Zoom met je voeten

Met je smartphone kun je mooie foto’s maken, maar zodra je inzoomt met je smartphonecamera gaat dit al snel ten koste van de beeldkwaliteit. Daarom kun je beter ‘zoomen’ met je voeten. Loop een stukje naar voren of naar achteren, zodat je je onderwerp goed in beeld krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om je foto achteraf bij te snijden.

3. Leidende lijnen

Dit is een algemene regel, die ik toepas bij zowel het fotograferen met mijn camera als bij  het fotograferen met mijn smartphone. Lijnen en diagonalen maken je foto spannender. Als je op je foto een lijn naar je onderwerp laat lopen, worden je ogen hier naartoe getrokken. Bovendien zorgen lijnen voor diepte in je foto. Een leidende lijn kan bijvoorbeeld een weg zijn, een railing of een rij lantaarnpalen.

Lees ook: Tips voor reisfotografie #1: 12 tips om met mooiere foto’s thuis te komen

reisfoto's met je smartphone

4. Maak gebruik van het licht

Dit is misschien wel één van de belangrijkste tips voor het maken van reisfoto’s met je smartphone: maak gebruik van mooi licht. Mijn favoriete momenten op de dag om te fotograferen zijn rondom zonsopkomst en zonsondergang. Dit zijn de momenten dat de wereld een gouden gloed krijgt en alle kleuren warmer worden. Door fotografen wordt dit moment het gouden uurtje genoemd. En geloof me, de mooiste foto’s maak ik op deze momenten. Ook met mijn smartphone.

reisfoto's met je smartphone

5. Kies eens voor een ander perspectief

Je kunt natuurlijk altijd een foto recht van voren maken door gewoon te blijven staan, maar probeer eens te spelen met perspectieven. Ga door je knieën of ga eens op de grond liggen. Of klim een stukje omhoog om een leuker perspectief te vinden. Het is soms even zoeken, maar het levert vaak interessante foto’s op als je eens voor een ander perspectief kiest. Een smartphone leent zich overigens ook uitstekend voor het maken van flat lays, foto’s die recht van boven zijn genomen. Bijvoorbeeld van je eten.

reisfoto's met je smartphone

6. Zorg voor diepte

Landschapsfoto’s kunnen al heel snel ‘vlak’ worden. Dit kun je eenvoudig voorkomen door de volgende truc toe te passen: neem een stukje van de voorgrond mee. Misschien staan er wel prachtige bloemen op de voorgrond, die jouw foto net wat extra kleur geven. Of wat indrukwekkende rotspartijen?

Soms werk het ook heel goed om juíst mensen in beeld te brengen. Misschien heb je vaak de neiging om te wachten tot mensen uit beeld zijn, maar het kan ook heel illustratief zijn om wel mensen op je foto te hebben staan. Dit zorg namelijk voor perspectief in je foto. Die gigantische canyon of waterval lijkt een stuk indrukwekkender wanneer er een piepklein mensje naast staat!

reisfoto's met je smartphone

7. Kantel je telefoon een kwartslag

Het valt me op dat veel mensen hun telefoon verticaal houden als zij foto’s maken met hun smartphone. Waarschijnlijk uit gewoonte, omdat je je telefoon bijna altijd op die manier gebruikt. Maar als je fotografeert met je camera maak je ook niet alleen maar verticale foto’s, toch? Daarom een simpele tip: draai je telefoon een kwartslag voor meer horizontale foto’s. Zeker als je landschappen fotografeert!

8. Installeer een nabewerkingsprogramma op je telefoon

De foto’s die ik met mijn camera maak, bewerk ik eigenlijk altijd na in Lightroom. Voor de foto’s die ik met mijn smartphone maak, gebruik ik een nabewerkingsprogramma op mijn telefoon. Mijn favoriete nabewerkingsprogramma voor de smartphone is Snapseed. Met deze gratis app kun je je foto’s heel eenvoudig nét een beetje mooier maken.

Benieuwd hoe Snapseed werkt? In dit artikel van Zoom worden praktische tips gegeven voor het na bewerken van foto’s met Snapseed.

reisfoto's met je smartphone (3)

9. Investeer in een smartphone met een goede camera

Als je mooie reisfoto’s met je smartphone wilt maken, helpt het natuurlijk om een smartphone aan te schaffen waar een goede camera opzit, bijvoorbeeld de Samsung S10. Zelf gebruik ik al 6 jaar lang de Samsung Galaxy’s. Ik heb diverse telefoons gehad uit deze serie. Op dit moment heb ik de Samsung Galaxy S8, maar als mijn abonnement binnenkort afloopt ga ik voor de Samsung S10. Eigenlijk vooral vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de goede camera’s, waar de Samsung Galaxy’s mee uitgerust zijn. De Samsung S10 heeft namelijk 3 camera’s achterop zitten, waaronder een camera met een dubbel diafragma (F1.5/F2.4). Dit zorgt ervoor dat je ook goede foto’s kunt maken met minder licht.

Tot zover mijn tips voor mooie reisfoto’s met je smartphone. Heb jij nog tips voor mij?

Dit artikel is geschreven op verzoek van T-Mobile.

Meer reisfotografie?

Dit vind je vast ook leuk!

3 reacties

123bestdeal 26 januari 2020 - 20:54

handige tips! zeker ook een aanrader om bijvoorbeeld een waterproof hoesje te kopen voor als je onderwater wilt

Reageer
Linda | travellersoftheworld 22 september 2019 - 14:45

Wauw, hier zitten prachtige foto’s tussen! Ik fotografeer echt nooit met mijn telefoon, maar mijn telefoon is gewoon niet zo goed. Daarnaast vind ik fotograferen met mijn camera gewoon echt heel leuk. Voor de momenten dat mijn camera niet mee kan heb ik een compact camera die onder water kan, heel handig. Sinds Remco een google pixel telefoon heeft zie ik wel steeds meer dat je met een telefoon ook mooie foto’s kan maken.

Reageer
Dewi 23 september 2019 - 13:17

Haha, mijn voorkeur gaat ook zeker uit naar mijn spiegelreflex, maar op ‘luie’ momenten of momenten dat ik mijn camera beter niet mee kan nemen, biedt mijn telefoon vaak wel de oplossing. Een compactcamera die ook onder water kan, is ook een handige oplossing. Kun je daar ook echt mee gaan snorkelen? Ben benieuwd welke camera dat dan is. Ik gebruik daar een GoPro voor 🙂

Reageer

Laat een reactie achter