Home Azië Hoe ik in Vietnam in het ziekenhuis belandde + 8 tips om uitdroging te voorkomen

Hoe ik in Vietnam in het ziekenhuis belandde + 8 tips om uitdroging te voorkomen

door Dewi
tips om uitdroging te voorkomen

Ziek worden op reis was één van mijn grootste angsten. Je zal maar ver weg van huis en haard in het ziekenhuis belanden, wat dan? Inmiddels heb ik aardig wat ervaring met ziekenhuizen in het buitenland. Een nierbekkenontsteking in Frankrijk. Blijven flauwvallen in Parijs en afgevoerd worden met een ambulance. Met Koen op zoek naar een ziekenhuis in Istanbul vanwege een wespensteek in zijn keel. En uitdroging in Vietnam. Inmiddels heb ik genoeg buitenlandse ziekenhuizen van binnen gezien, maar gelukkig heb ik hier ook van geleerd. Vooral het ziekenhuis in Vietnam was een harde les. In deze blog vertel ik jullie hoe ik ziek werd in Vietnam, uitdroogde, in het ziekenhuis belandde en wat ik daar tegenwoordig aan doe om dit alles te voorkomen. Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips om uitdroging te voorkomen.

Voedselvergiftiging in Vietnam

Tja, reizen door Azië is nou eenmaal een beetje anders dan een vakantie naar de Franse Pyreneeën (ondanks dat ik daar ook goed ziek geweest ben). Hoewel ik ervan overtuigd was dat ik alle voorzorgsmaatregelen kende en mijn gehele reisapotheek compleet was, werd ik tijdens onze backpackreis door Vietnam toch ziek.

Als we ’s avonds door het gezellige Hoi An dwalen, lopen we langs een kraampje met streetfood dat er heerlijk uitziet. Aangezien we eigenlijk altijd streetfood eten op reis, zie ik hier geen kwaad in. Er liggen spiesjes op de barbecue die er overheerlijk uitzien. Ik eet eigenlijk bijna geen vlees en op reis al helemaal niet, maar dit ziet er wel erg goed uit! Zal ik?

De spiesjes waren overheerlijk en de volgende dag besluiten we hier weer te gaan eten. Vol enthousiasme schuiven we aan bij dezelfde kraam. Opnieuw is het eten zalig. Nadat we helemaal verzadigd zijn, slenteren we nog even door de stad. “Ehmm… ik voel me geloof ik niet zo lekker…”, hoor ik naast me. En voor ik het weet zijn we terug in ons guesthouse en klinkt het alsof Koen al zijn ingewanden uit zijn lijf kotst. Oepsie… misschien was dit eten toch niet zo’n goed idee.

Midden in de nacht word ik wakker en ben ik zelf ook misselijk en draaierig. ‘Ojee’, denk ik nog… als ik maar niet ook ziek word. Nog geen 10 minuten later hang ik boven de wc en weet ik niet meer waar het er nu eerst uit moet. In 2 uur tijd voel ik mij zo ellendig en slap dat ik mij niet meer kan verplaatsen. Gelukkig voelt Koen zich weer beter, maar ik houd werkelijk niets binnen. Geen water, geen thee, laat staan iets te eten.

tips om uitdroging te voorkomen

De boosdoeners

Naar het ziekenhuis in Hoi An

Na twee dagen op bed gelegen te hebben in ons guesthouse in Hoi An, voel ik mij weer een klein beetje beter. En Dewi zou Dewi niet zijn als ze dan niet direct zou denken de hele wereld weer aan te kunnen. Een ‘stapje terug’ komt meestal niet in mijn woordenboek voor. Enthousiast als ik ben dat ik mij weer beter voel, wil ik direct de stad in om lekker te gaan eten.

Nog geen twee deuren verder merk ik dat mijn benen te slap zijn om mij te kunnen dragen. Toch maar niet de stad in en dan maar iets eten bij de buren. Ik heb het eten nog niet besteld of ik voel een golf van misselijkheid over mij heen komen. Alles begint te draaien en voor ik het weet lig ik midden in het restaurant op de grond. Voor mijn gevoel zie ik mezelf van bovenaf op de grond liggen, terwijl ik absoluut niet bij bewustzijn ben.

Als ik weer enigszins bijgekomen ben, strompel ik naar de wc om daar – mijn soep was nog onaangeroerd – nog meer gal uit te spuwen. Even ben ik bij bewustzijn, maar voor ik het weet val ik opnieuw flauw. “Ziekenhuis… dokter…”, is het enige wat ik met moeite uit mijn mond krijg. Koen is inmiddels ook lijk bleek en ergens ver weg hoor ik zijn stem lichtelijk paniekerig roepen: “lief, BLIJF BIJ ME! Er komt een taxi, dan gaan we naar het ziekenhuis…!”

Eenmaal in het ziekenhuis is de diagnose snel gesteld: uitdroging. Ik werd naar de internationale afdeling gereden om direct een infuus te krijgen. Ik kreeg een aantal zakken vocht, diarreeremmers en moest twee nachten in het ziekenhuis blijven. Eenmaal in het ziekenhuis, knapte ik snel op en na drie dagen konden we onze reis door Vietnam weer vervolgen.

tips om uitdroging te voorkomen

Het gezellige plaatsje Hoi An

Hoe herken je uitdroging?

Als je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, droogt je lichaam uit. Je verliest niet alleen vocht, maar ook zouten en andere voedingsstoffen. Uitdroging kan ontstaan door diarree, koorts, overgeven en/of overmatige transpiratie. Allemaal dingen waar ik mee kampte toen ik in Vietnam in het ziekenhuis belandde. Langzaamaan ging ik mij steeds slapper voelen. De symptomen waar ik last van had toen ik uitdroogde waren als volgt:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Dorst, maar geen drinken binnen kunnen houden
  • Niet goed kunnen plassen en – als het dan wel een beetje lukte – donkere urine
  • Het gevoel dat mijn benen mij niet meer konden dragen

Tips om uitdroging te voorkomen

Hoewel ik altijd vrij nuchter ben en zelfs een tikkeltje slordig als het gaat om mijn eigen gezondheid, ben ik behoorlijk geschrokken van mijn ziekenhuis avontuur in Vietnam. Ja, ik voelde mij inderdaad behoorlijk ellendig, maar dat ik écht zou uitdrogen had ik niet verwacht. Dit wil ik niet nog een keer meemaken, dus ik ben in de reizen die volgden een stuk strenger geworden voor mezelf. Ik heb voor mezelf een aantal regels opgesteld en sinds ik mij aan die ‘regels’ houd, ben ik nooit meer zó ziek geworden op reis. Hopelijk helpen mijn tips om uitdroging te voorkomen jou ook, maar als je behoefte hebt aan écht medisch advies kun je het beste een arts raadplegen.

1. Drink voldoende

In warme gebieden verlies je veel meer vocht dan je denkt. Onder normale omstandigheden wordt al aangeraden om twee liter water per dag te drinken. Voor mezelf verdubbel ik dat als ik in een warm land of in de tropen ben. Hoe ik weet dat ik voldoende heb gedronken? Als ik wel drink, maar toch niet naar de wc hoef, heb ik te weinig gedronken. Als ik wel ‘gewoon’ regelmatig kan plassen, weet ik voor mezelf dat ik voldoende heb gedronken en me geen zorgen hoef te maken over uitdroging. Wacht in de tropen vooral niet tot je dorst krijgt, maar drink regelmatig een beetje.

2. Drink water uit de fles

In veel landen is het water dat uit de kraan komt niet hygiënisch en voor ons niet drinkbaar. Koop daarom flessen water en controleer of deze ook echt geseald zijn. Inmiddels wil ik geen risico meer lopen op reis en gebruik ik ook water uit de fles om mijn tanden te poetsen en fruit mee af te spoelen.

Op speciale waterpunten waar nadrukkelijk bij staat dat het drinkwater is, kun je natuurlijk ook je flesje bijvullen. Dit scheelt weer plastic!

tips om uitdroging te voorkomen

3. Drink niet alleen water, maar varieer in je dranken

Als je veel vocht verliest, verlies je ook veel zouten en mineralen. Probeer daarom te variëren in je dranken. Zelf drink ik als het warm is het liefst gewoon water, maar omdat je soms ook wat suikers nodig hebt, probeer ik dit af te wisselen met een flesje cola, sprite of een fruitsapje.

Leuk weetje: wist je dat drinken uit een kokosnoot super gezond is? Kokoswater is zelfs nog gezonder om te drinken dan gewoon water, omdat er veel voedingsstoffen in zitten. Het water uit de jonge kokosnoot is goed voor je vochtbalans en zit boordevol vitaminen en minaralen, zoals vitamine C, calcium, kalium, sodium en magnesium. En… het is nog lekker ook!

tips om uitdroging te voorkomen

4. Let op wat je eet

Eigenlijk eet ik sowieso al heel weinig vlees en op reis helemaal niet meer. Je weet namelijk nooit hoe lang het vlees er al ligt en met hoge temperaturen kan het vlees snel bedorven zijn. Deze ene keer in Vietnam zagen de gegrilde spiesjes bij het streetfood kraampje er zo lekker uit dat ik er domweg geen weerstand aan kon bieden. En dat heb ik geweten. Tegenwoordig heb ik dus voor mezelf de gouden regel: geen vlees op reis.

Kan ik dan helemaal geen streetfood meer eten? Koen en ik doen eigenlijk niet anders tijdens onze reizen door Azië. Vaak is het eten vers, wordt het goed verhit en is het zooo lekker! Wel ben ik extra voorzichtig geworden en kijken we goed waar we gaan zitten. Bij het eten dat op straat wordt klaargemaakt, kun je letterlijk een kijkje in de keuken nemen. Je ziet precies wat er bereid wordt en op welke manier. Als we twijfelen of iets er wel goed uit ziet, zoeken we gewoon nog even verder. Verder ben ik tegenwoordig op reis echt vegetariër en overtreed ik nooit meer mijn eigen ‘gouden regel’.

doen in Yogjakarta

Overheerlijk streetfood in Yogjakarta, Indonesië

5. Cola na het eten

Cola schijnt bacteriën te doden. Daarom drink ik als we ergens hebben gegeten en ik twijfel achteraf over de hygiëne altijd nog een flesje cola. Of het een feit is of een fabel dat dit ook echt werkt, durf ik niet te zeggen. Ik voel me er in ieder geval altijd beter bij als ik het wel doe, maar misschien zit dit tussen mijn oren.

6. Eerste hulp bij Diarree: gebruik Norrit

Norrit, ik zweer er tegenwoordig bij! Deze tabletten bestaan uit actieve kool, die bepaalde giftige stoffen in je darmen absorberen. Norrit zorgt ervoor dat deze stoffen via ontlasting uit je lichaam verdwijnen. Het fijne aan Norrit vind ik dat dit er wel voor zorgt dat de diarree stopt, maar je hier niet van verstopt raakt, zoals bij diarreeremmers wel het geval is. Daarom zorg ik er tegenwoordig altijd voor dat er voldoende blauwe potjes met Norrit in mijn reisapotheek zitten. Norrit is gewoon te koop bij de drogist of bij de apotheek. Hier heb je geen receptje voor nodig.

tips om uitdroging te voorkomen

7. Neem op tijd ORS

Als je last hebt van diarree en/of je veel moet overgeven verlies je naast vocht ook veel mineralen en zouten. Daarom is het verstandig om als je last hebt van diarree ORS (Oral Rehydration Salts) in te nemen, een mix van zouten en suikers. Dit meng je met water en helpt je om je vochtbalans weer op peil te brengen. Het is belangrijk dat je ORS op tijd in neemt. Zelf had ik de zakjes ORS braaf in mijn backpack zitten, maar op de een of andere manier was het niet in mij op gekomen om ze te gebruiken. Waarom? Geen idee, maar het overkomt me niet nog een keer. Zodra ik nu op reis last krijg van diarree en het niet snel over is, neem ik direct een zakje ORS.

tips om uitdroging te voorkomen

8. Mocht je toch ziek worden op reis? Zorg voor werelddekking!

Tja, niets zo vervelend als ziek worden op reis. Daarom hoop ik dat je iets hebt aan mijn verhaal en de tips om uitdroging te voorkomen. Mocht je wel ziek worden op reis – ik hoop het niet – zorg er dan in ieder geval voor dat je goed verzekerd bent. Ik was er voor onze reis naar Vietnam heilig van overtuigd dat ik een verzekering met werelddekking had afgesloten en had dit voor vertrek niet meer gecontroleerd. Bij thuiskomst bleek de verzekering echter alleen geldig te zijn voor Europa. Echt heel stom van me en letterlijk en figuurlijk een dure les… Ik heb daarna direct een doorlopende reis- en annuleringsverzekering afgesloten voor Koen en mijzelf mét werelddekking.

Dit waren mijn persoonlijke ‘regels’ om uitdroging te voorkomen. Sinds ik mij aan mijn eigen regels houd, ben ik op reis in elk geval nooit meer zó ziek geworden. Mocht je wel ziek worden op reis en twijfel je wat er aan de hand is? Raadpleeg dan vooral een arts!

Heb jij ervaring met ziek zijn op reis of heb je nog aanvullende tips om uitdroging te voorkomen? Laat het vooral achter in een reactie hieronder, ik hoor het heel graag!  

Dit vind je vast ook leuk!

6 reacties

Drie weken backpacken in Vietnam: onze reisroute 28 november 2017 - 17:32

[…] Hoe ik in Vietnam in het ziekenhuis belandde + 8 tips om uitdroging te voorkomen […]

Reageer
Een uitputtingsslag in het regenwoud van Taman Negara, Maleisië + tips 6 november 2017 - 17:37

[…] uitgeput komen we terug bij ons guesthouse. Ik laat me zakken op de grond en val bijna flauw. In Vietnam belandde ik al eens in het ziekenhuis vanwege uitdroging en nu voel ik mij weer net zo als toen. Ik herken de symptomen als uitdrogingsverschijnselen. […]

Reageer
Hoera! 1 jaar Backpack vol verhalen! 27 juli 2017 - 18:31

[…] 4. Hoe ik in Vietnam in het ziekenhuis belandde + tips om uitdroging te voorkomen […]

Reageer
De betovering van magisch Yangshuo, China 26 juni 2017 - 19:09

[…] bij het vegetarische restaurant Pure Lotus Vegetarian. Thuis eet ik eigenlijk al nauwelijks vlees en op reis ben ik praktisch helemaal vegetariër. Daarom vond ik het zo fijn om af en toe bij een goed vegetarisch restaurant te eten met lekkere […]

Reageer
Rik 8 juni 2017 - 19:21

Slik NOOIT Norit. Het zuivert wel je lichaam, maar ook medicijnen en de anticonceptiepil. Je bent dus niet langer beschermd!

Reageer
Frans van Deurzen 6 juni 2017 - 10:22

Belangrijkste tip ben je vergeten:eet geen streetfood,ook niet als het er lekker uitziet. Veel besmettingen komen niet van het voedsel zelf, ma4ar indirect via een in vies water afgewassen bordje, dito bestek enz. Je weet ook niet of de handen van de kok schoon zijn. Wij maakten in India mee dat met 1 vies deeltje de tafel werd schoongemaakt, de afwas werd gedaan en met het gordijn dat de ruimte afsloot werd afgedroogd?

Reageer

Laat een reactie achter