Home Duurzaam reizen Duurzaam reizen #2: 10 tips om duurzamer en bewuster te reizen

Duurzaam reizen #2: 10 tips om duurzamer en bewuster te reizen

door Dewi
duurzamer en bewuster te reizen

De beelden van oceanen vol met ‘plastic soep’ en de vervuilde Aziatische stranden zorgen ervoor dat mijn hart af en toe in elkaar krimpt als een prop papier. En van de verhalen over smeltende gletsjers, stijgende zeespiegels en uitgemergelde ijsberen word ik ook niet erg vrolijk. Tijdens mijn reizen ben ik steeds meer gaan beseffen wat voor impact wij als mens hebben op de natuur en op onze leefomgeving. Diezelfde reizen zijn echter niet goed voor het milieu. Toch kun je op reis wel zo veel mogelijk je best doen om duurzaam te reizen en hiermee jouw voetafdruk zo klein mogelijk te houden. In dit artikel geef ik 10 tips om duurzamer en bewuster te reizen.

Stoppen met reizen?

Dat reizen niet heel goed is voor het milieu staat buiten kijf. Moeten we dan maar met zijn allen thuis blijven en stoppen met reizen? Ik denk niet dat dat haalbaar is en volgens mij is dat ook niet de oplossing. Op reis leer je namelijk veel meer – of hele andere dingen – dan in de schoolbanken. Reizen is daarmee een enorme verrijking voor je persoonlijke ontwikkeling. Bovendien is de economie in veel landen afhankelijk van het toerisme. Als we ineens allemaal wegblijven, klapt de economie op veel plekken ineens in elkaar.

Oke, niet stoppen met reizen dus, maar wat dan wel? Ik denk dat we vooral anders moeten gaan reizen, duurzamer en bewuster. Duurzaamheid heeft lange tijd een geiten-wollen-sokken imago gehad, maar gelukkig is dit beeld steeds meer aan het verdwijnen. Duurzaamheid hoeft niet perse saai, duur of stoffig te zijn. Met deze eenvoudige tips, die ik zelf zoveel mogelijk toepas, kan iedereen proberen duurzamer en bewuster te reizen. Ik zeg: op naar een groenere en betere wereld.

1. Vliegtickets compenseren

Het meest vervuilende aspect van een reis is uiteraard je vlucht. Tijdens je vlucht wordt veel CO2 uitgestoten, wat invloed heeft op milieu en klimaat. Tegenwoordig bieden vliegmaatschappijen de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te compenseren. Voor een klein bedrag steun je dan een duurzaam project of investeer je in hernieuwbare energiebronnen, bijvoorbeeld het planten van bomen, het beschermen van bossen, het bouwen van biogasinstallaties of het neerzetten van windmolens.

2. Reis zoveel mogelijk over land

Inmiddels heb ik er een sport van gemaakt om op reis zo min mogelijk te vliegen, omdat dit de meest vervuilende manier van reizen is. Daarom reis ik – eenmaal op bestemming – zoveel mogelijk met het lokale vervoer. Ja, je bent (soms) langer onderweg, maar aan de andere kant kom je in bussen en treinen wel makkelijker in contact met de lokale bevolking. Daarnaast is deze manier van reizen meestal goedkoper én je ziet veel meer onderweg. Een win-win-win-win-situatie dus. Tijdens onze wereldreis zijn we van plan om vanaf St. Petersburg helemaal over land (en zee) – via Mongolië, China, Laos, Cambodja en Thailand – naar Kuala Lumpur te reizen. We hebben de tijd, dus dat mag zéker geen excuus zijn om toch het vliegtuig te nemen.

duurzamer en bewuster te reizen

3. Bestemmingen dichterbij huis en vaker met de trein

Minder CO2-uitstoot kun je natuurlijk ook bereiken door dichterbij huis te blijven en vaker met de trein te reizen. De trein is namelijk veel minder vervuilend dan het vliegtuig. Zelf ben ik heel blij met ons kampeerbusje (inclusief roetfilter en zonnepaneeltje), waarmee ik na onze wereldreis graag weer meer van Europa wil gaan zien. Daarnaast vind ik het heerlijk om met de trein een stedentrip te maken naar bijvoorbeeld Berlijn of Parijs. Europa heeft ons nog zoveel te bieden en zelfs in Nederland zijn genoeg prachtige plekken te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de prachtige Wadden of het fijne Rockanje.

duurzamer en bewuster te reizen - strand Rockanje

4. Eet, slaap en boek lokaal

De KFC en McDonalds vind je overal ter wereld en zijn ook in veel Aziatische steden niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Deze heb je echter in Nederland ook en de lokale bevolking profiteert er nauwelijks van als jij daar je eten koopt. Probeer daarom zoveel mogelijk lokaal te eten en drinken. Aanschuiven bij een gezellig streetfoodkraampje of in een eenvoudig restaurantje is véél leuker, omdat je vaak eet tussen de locals. Daarnaast is het natuurlijk ook veel lekkerder en spannender om lokale gerechten te proberen dan om een hamburger met frietjes te eten.

Hetzelfde geldt voor het boeken van accommodaties. Wanneer je boekt bij een grote organisatie, betaal je daar als reiziger vaak meer voor en profiteert de lokale bevolking hier minder van. Daarom is het beter om je accommodatie – het liefst ter plekke – te boeken bij lokale en kleinschalige homestays, guesthouses of hotelletjes. Zo hoeft de eigenaar van je guesthouse bijvoorbeeld geen fee af te dragen. Bovendien leveren dit soort accommodaties vaak de leukste en meest memorabele ervaringen op. Ook toertjes en excursies, kun je het beste lokaal boeken. Wie weet kunnen de mensen van jouw homestay wel een leuke excursie voor je organiseren?

duurzamer en bewuster te reizenduurzamer en bewuster te reizen

5. Pak niet iedere dag een schone handdoek

Thuis gebruik je ook niet elke dag een schone handdoek toch? Dat is naar mijn idee in hotels ook absoluut niet nodig. Sterker nog, ik vind het zelfs vervelend als ik mijn handdoek netjes ophang en er toch een nieuwe wordt neergelegd. Gelukkig kun je in hotels steeds vaker aangeven of je wel of geen schone handdoek wilt.

6. Neem een waterfles + filter mee op reis

Iedereen kent de beelden van de ‘plastic soep’ in de prachtige oceanen wel. Plastic is in veel landen een héél groot probleem. Azië is bijvoorbeeld mijn favoriete continent, maar de meeste landen kunnen de hoeveelheid plastic absoluut niet aan. Plastic afval komt vaak in de natuur terecht of wordt verbrand. Beiden absoluut niet goed voor de natuur en het milieu. Als reiziger drink je vaak flessenwater en verbruik je minimaal twee plastic flesjes per dag. Zelf wil ik tijdens onze wereldreis onze ‘plastic consumptie’ zoveel mogelijk beperken. Daarom neem ik standaard een waterfles mee op reis, die ik op drinkwaterpunten kan bijvullen. Geloof me, dit kan echt veel vaker dan je denkt.

Daarnaast ga ik dit jaar voor het eerst een waterfilter meenemen, waardoor ik het water uit de kraan kan drinken en geen plastic flessen meer hoef te kopen. Tijdens onze wereldreis zijn wij 182 dagen weg. Als ik ervan uitga dat wij per persoon gemiddeld 2 liter water per dag drinken, komt het erop neer dat wij met een waterfilter in totaal 728 plastic literflessen besparen. De moeite waard toch?

Na een lange speurtocht op het internet en nadat ik mij uitgebreid heb laten informeren, ben ik uitgekomen bij het waterfilter van Careplus. Dit filter filtert zowel bacteriën als protozoa uit het water en heeft een levensduur van 375.000 liter. Ik ga dit filter gebruiken in combinatie met Hadex, omdat dit ook mogelijke virussen inactiveert. Als ik dit filter een tijdje gebruikt heb, zal ik mijn ervaringen uiteraard met jullie delen.

duurzamer en bewuster te reizen

7. Neem linnen tasjes mee op reis

Dit ligt een beetje in het verlengde van mijn vorige punt. Als je boodschappen gaat doen, krijg je op reis bijna altijd een plastic tasje mee. Om je plastic-verbruik te verminderen kun je er beter voor zorgen dat je zelf een linnen tasje bij je hebt. Deze neemt nauwelijks ruimte in én bespaart en heleboel plastic. Dit is trouwens ook thuis al heel makkelijk toe te passen.

8. Voorkom dierenleed op reis

Overal ter wereld kun je activiteiten doen met dieren, maar hierbij staat het welzijn van de dieren niet altijd centraal. Stap bijvoorbeeld niet op de rug van een olifant, want aan jouw olifantenritje gaat vaak een vreselijke mishandeling vooraf. Ga ook geen ‘tijgertjes kroelen’ en besteed bijvoorbeeld geen aandacht aan dansende beren en aapjes die kunstjes doen.

Wat kun je dan wel doen? Bekijk dieren bijvoorbeeld in hun natuurlijke omgeving en ga opzoek naar gidsen die de dieren in hun waarde laten en ze niet opjagen voor de toeristen. In Sri Lanka deden wij bijvoorbeeld een prachtige safari door Kaudulla National Park, waar wij honderden olifanten in hun eigen habitat zagen. We waren slechts met 3 andere jeeps, bleven op afstand en de olifanten werden niet opgejaagd.

Let daarnaast op welke souvenirs je koopt op reis. Koop bijvoorbeeld geen souvenirs die gemaakt zijn van koraal, tropisch hardhout of dieren. Een ivoren beeldje klinkt misschien leuk, maar heeft een hoop dierenleed veroorzaakt. Een ketting van koraal is misschien mooi, maar het koraal wordt wereldwijd bedreigd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je moet stoppen met het kopen van souvenirs, maar let vooral op wát je koopt.

duurzamer en bewuster te reizen

9. Eet (vaker) vegetarisch

Alles wat je eet, telt mee in je voetafdruk. Door vegetarisch te eten, verminder je de CO2 uitstoot. De vleesindustrie is enorm vervuilend en ik zie het zelfs als één van de grote bedreigingen voor onze planeet. Wereldwijd worden er bossen gekapt voor het voedsel van de dieren en koeien stoten zelf ook veel gassen uit. Bovendien hebben dieren in de vleesindustrie vaak een vreselijk leven. Reden genoeg voor mij om te stoppen met vlees eten. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo rigoureus vegetariër wil worden, zeker niet als je vlees heel erg lekker vindt. Je zou misschien wel kunnen overwegen om vaker vegetarisch te eten.

duurzamer en bewuster te reizen

10. Samen staan we sterk

Een druppel op een gloeiende plaat denk je misschien? Ik denk het niet. Uiteraard kun jij niet in je eentje de milieuproblemen oplossen. Ik ook niet. Zelfs samen lukt dat niet, maar we kunnen wel ons steentje bijdragen. Ik ben ervan overtuigd – hoe cliché dat ook mag klinken – dat een betere wereld begint bij jezelf. Als we allemaal ons best doen om duurzamer en bewuster te reizen, kunnen we heel wat initiatieven steunen en CO2-uitstoot en plastic verminderen.

Tot zover mijn tips om duurzamer en bewuster te reizen. Ben jij in het dagelijks leven veel bezig met duurzaamheid? En heb jij misschien nog tips voor duurzaam reizen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter