Home Europa Tips voor jouw bezoek aan het Louvre: zo bereid je je voor!

Tips voor jouw bezoek aan het Louvre: zo bereid je je voor!

door Dewi
bezoek aan het Louvre

Tijdens een stedentrip Parijs staat voor de meeste mensen een bezoek aan het Louvre in de planning. Logisch, want het Louvre is gigantisch en heeft niet alleen een hele bijzondere collectie, maar ook een hele bijzondere uitstraling. Het Louvre is niet voor niets een van de drukst bezochte musea wereldwijd. Maar wil je je tijd in het Louvre optimaal benutten en wachtrijen voorkomen? Dan is enige voorbereiding wel noodzakelijk. In dit artikel geef ik je tips voor jouw bezoek aan het Louvre in Parijs.

Bezoek aan het Louvre voorbereiden: wat wil je zien?

Het Louvre is enorm, dus je kunt nooit in een dag álles zien. Zelf vind ik het altijd het fijnst om tijdens ieder bezoek aan Parijs enkele uren naar het Louvre te gaan en dan steeds een klein stukje uit te kiezen. Als ik te veel op één dag wil bekijken, neem ik op een gegeven moment toch niets meer op.

Daarom is het goed om vooraf te bedenken wat je wilt zien. Kies een klein deel van het museum uit om te bekijken. Op deze manier voorkom je dat je gaat dwalen door het gigantische museum. Een handige manier om je bezoek aan het Louvre voor te bereiden, is door de plattegrond te bestuderen.   

bezoek aan het Louvre in Parijs

Drukke afdelingen vermijden: het Louvre is meer dan de Mona Lisa

Het Louvre heeft natuurlijk een aantal wereldberoemde pronkstukken, zoals de Mona Lisa en de Venus van Milo. Op deze plekken in het museum is het dan ook waanzinnig druk. De keren dat ik de Mona Lisa heb bekeken, stonden er altijd dikke rijen en kon ik door alle selfie-makende mensen de Mona Lisa eigenlijk niet meer zien. Zonde.

Gelukkig zijn er heel veel afdelingen in het Louvre, die veel minder populair zijn. Deze afdelingen zijn echter niet minder de moeite waard. De afdeling Mesopotamië kun je meestal in alle rust bekijken en ook bij de Oude Egyptenaren is het al veel rustiger. Een aanrader dus om naast de beroemde stukken van het Louvre ook minder bekende afdelingen te bekijken!

bezoek aan het Louvre
bezoek aan het Louvre

Welke afdelingen zijn open?

Wist je dat er iedere dag een aantal afdelingen van het Louvre gesloten zijn? Jaren geleden, ging ik samen met mijn ouders naar het Louvre. Mijn vader had zijn zinnen gezet op de afdeling van het oude Perzische rijk. Dit wilde hij perse zien. Toen we eenmaal kaartjes bemachtigd hadden, kwam hij er echter achter dat precies díe afdeling die dag gesloten was. Daar stonden we dan met onze Louvre-kaartjes, terwijl we de afdeling die we graag wilden zien niet konden bekijken. Uiteindelijk verkochten we onze tickets aan andere mensen, die in de rij stonden en zijn we een dag later naar het Louvre gegaan.

Ga je het Louvre bezoeken en wil je dit soort situaties voorkomen? Dan is het handig om vooraf op de website van het Louvre te kijken welke afdelingen er op welke dagen gesloten zijn.

bezoek aan het Louvre

Niet zo goed in Frans?

Tijdens mijn laatste bezoek aan het Louvre viel het mij eigenlijk pas op dat de informatiebordjes in veel zalen alleen in het Frans zijn. Dit kan lastig zijn als je niet zo goed bent in Frans. Daarom is het handig om voorafgaand aan je bezoek aan het Louvre een vertaalapp te downloaden. Mocht je er dan niet uitkomen, dan kun je altijd je app raadplegen!

Het Louvre bezoeken: koop je tickets online!

Tijdens een stedentrip is niets zo irritant als lang in een rij moeten staan om de highlights te bezichtigen. Ik vind dit altijd zonde van mijn tijd en om eerlijk te zijn weiger ik altijd in een rij te gaan staan als die langer dan een kwartier is. Dan kom ik een andere keer wel terug.

Het Louvre is immens populair. In 2018 bezochten 10,2 miljoen bezoekers het Louvre. Dit is het grootste aantal bezoekers aan een museum wereldwijd. Je kunt je dus voorstellen dat de wachtrijen heel lang zijn. Een manier om wachtrijen te vermijden is om je tickets vooraf online te kopen. Je reserveert tickets voor een bepaald tijdslot. Aan het begin van dat tijdslot kun je je melden bij de hoofdingang van het Louvre. Als je je ticket laat zien, kun je gelijk doorlopen naar de beveiliging waar je tas gescand wordt. Vervolgens sta je binnen en loop je door naar één van de ingangen van het museum waar je ticket gescand wordt. Ik vond het ideaal om tickets vooraf en voor een bepaald tijdslot te kopen. We hebben nergens in de rij hoeven staan en stonden binnen een kwartier in het museum!

Tip: reserveer je tickets alvast online om lange wachtrijen te voorkomen.

Let op: bij de hoofdingang (Piramide) van het Louvre zijn meerdere rijen. Met borden staat aangegeven wat voor rijen het zijn. Zorg er dus voor dat je in de goede rij gaat staan, anders moet je alsnog heel lang wachten.

bezoek aan het Louvre

Het Louvre bezoeken: hoe kom je er?

Het Louvre is met de metro uitstekend te  bereiken. Lijn 1 brengt je naar de halte Louvre-Rivoli en met lijn 7 kun je uitstappen bij de halte Palais Royal – Musée du Louvre. Vanaf beide metrohaltes is het nog zo’n 5 minuten lopen naar het Louvre.

De leukste manier om het Louvre te bereiken én gelijk een mooi stuk van Parijs te zien, is een wandeling vanaf de Arc de Triomphe. Vanaf hier loop je in één rechte lijn vanaf de Arc de Triomphe over de Champs-Elysées, via Place de la Concorde en Jardin des Tuileries naar het Louvre. Het is een wandeling van 3,6 kilometer en brengt je direct langs een aantal andere hoogtepunten van Parijs.

Tip: De Arc de Triomphe kun je bereiken met RER A en metrolijnen 1, 2 en 6. Uitstappen bij halte Charles de Gaulle Étoile.  

bezoek aan het Louvre Parijs

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor jouw bezoek aan het Louvre. Heb jij nog andere tips voor het Louvre? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Meer Frankrijk?

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Linda | travellersoftheworld 18 juli 2019 - 20:44

Wij zijn er inmiddels twee keer geweest. Wij zijn geen musea liefhebbers, maar het Louvre is natuurlijk een must! En wij konden gratis naar binnen omdat we allebei nog geen 26 waren en Europeanen zijn. Ideaal. Je moet dan alleen wel in de rij en kan de rij niet skippen, maar goed. De Mona Lisa vind ik niet zo bijzonder, zo druk. Maar verder zijn er echt wel interessante dingen. Handig om van te voren te bedenken wat je wilt zien, want wij liepen na een tijdje best doelloos rondjes

Reageer

Laat een reactie achter