Home Azië Thailand off the beaten track: Pha Team National Park

Thailand off the beaten track: Pha Team National Park

door Dewi
Thailand off the beaten track

Is dat nog mogelijk, Thailand off the beaten track? Dit is iets wat ik mij afvroeg toen wij vorig jaar afreisden naar Thailand. En gelukkig kan ik je zeggen dat er echt nog wel niet-toeristische plekken te vinden zijn in Thailand. Als je maar een klein beetje moeite doet. Toen wij vanuit Laos de grens met Thailand overstaken, begonnen we onze reis door Thailand in de Isaan. Een nog redelijk onontdekt stukje Thailand met als één van de hoogtepunten Pha Team National Park. In dit artikel vertel ik je over mijn ervaringen met dit prachtige stukje Thailand.

Thailand off the beaten track: Pha Team National Park

Het Pha Team National Park – op de grens met Laos en aan de machtige Mekong – is het absolute hoogtepunt tijdens onze reis door Thailand. Het type natuurschoon dat je hier vindt, hebben we werkelijk nog nooit gezien. Van een gigantisch plateau van ruw gesteente tot steile kliffen en prachtige bossen. En van bizarre rotsformaties tot schattige wilde bloemen. Het Pha Team National Park is van een adembenemende schoonheid. Een geweldig begin van onze reis door Thailand.

Thailand off the beaten track Thailand off the beaten track

3000 jaar oude rotsschilderingen

Eén van de hoogtepunten van het nationaal park zijn de hoge kliffen, waarop talloze prehistorische grottekeningen zijn geschilderd. De schilderingen zijn ongeveer 3000 jaar oud en tonen scenes uit het leven uit die tijd. De verschillende muurschilderingen zijn verrassend goed behouden en tonen vooral dieren, mensenhanden en het oogsten van de rijst. Echt heel indrukwekkend om te zien.

Om de muurschilderingen de bewonderen, wandel je langs de indrukwekkende kliffen. De wandeling is een kleine vijf kilometer en begint vanaf het visitor center.

Thailand off the beaten track

Rotsen als paddenstoelen

Nóg indrukwekkender vond ik de rotsen in de vorm van paddenstoelen, meteen aan het begin van het nationaal park. In eerste instantie kon ik mij bijna niet voorstellen dat deze rotsformaties níet door mensenhanden gemaakt zijn.

Toch zijn deze rotsen van zandsteen gevormd door de natuur en door hitte, wind en regen op deze manier geërodeerd. Bovenop de ‘hoeden’ van de paddenstoelen zijn nog schelpen en andere zeedieren te vinden. Dit betekent dat dit gebied ooit een zeebodem is geweest. Bijna niet voor te stellen, maar mijn geografenhart gaat hier héél veel sneller van kloppen.

Thailand off the beaten track Thailand off the beaten track

Pha Team National Park vanuit Khong Chiam

Om Pha Team National Park te bezoeken is Khong Chiam een perfecte uitvalsbasis. Dit kleine rustige dorpje in de Isaan heeft slecht een paar guesthouses, een avondmarktje, enkele restaurantjes en slechts twee kleine supermarkten. En het fijnste: het wordt nog niet zo druk bezocht door toeristen. Zelfs de menukaarten zijn hier niet altijd in het Engels. Heerlijk, dit is echt Thailand off the beaten track.

Om Pha Team National Park te bezoeken, huurden we in Khong Chiam bij onze accommodatie een scooter. De ingang van het nationaal park is nog zo’n 20 kilometer rijden. Wij overnachtten bij Khong Chiam Place, een fijn rustig guesthouse met prima bedden en gerund door vriendelijke mensen. Vooral de prijs-kwaliteit verhouding vond ik hier geweldig. Nog nooit kreeg ik zo veel comfort voor zó weinig geld. 

Hoe kom je in Khong Chiam?

Khong Chiam vanuit Laos: Wij reisden vanuit Pakse, in het zuiden van Laos, met de bus naar Khong Chiam. Na de grensovergang liepen we naar het busstation, waar we in een klein busje stapten naar Khong Chiam.

Tip: vraag bij het busstation welke bus je precies moet hebben, want het kan vrij onduidelijk zijn. Eventueel kun je hier ook een taxi nemen naar Khong Chiam, maar de bus was veel goedkoper.

Khong Chiam vanuit Bangkok: Vanaf Bangkok kun je gemakkelijk met de nachttrein naar Ubon Ratchathani, de grote stad in de buurt van Khong Chiam. Hier kun je vanaf het busstation makkelijk verder reizen naar Khong Chiam. De busreis duurt nog ongeveer twee uur. Het is ook mogelijk om te vliegen. Vanuit Bangkok vlieg je in een uurtje naar Ubon Ratchathani, vaak kan dit al heel goedkoop met Thai Air, Thai AirAsia of Nok Air. Kijk voor een actueel overzicht en de goedkoopste prijzen op Skyscanner.nl.

Nog enkele laatste tips voor een bezoek aan Pha Team National Park

  • Door de ruwe rotsachtige ondergrond in het nationaal park, zijn goede schoenen geen overbodige luxe.
  • Het kan behoorlijk heet worden, dus neem voldoende water mee.
  • Vanwege de hitte is het aan te raden om Pha Team National Park óf aan het begin van de dag óf aan het eind van de middag te bezoeken. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de ochtend, omdat ik het niet prettig vond om in het donker terug te rijden op de scooter.
  • De entree voor het park bedraagt 400 baht per persoon. Zorg dus voor voldoende contanten (september 2018).

Thailand off the beaten track

Pha Team National Park vond ik echt het mooiste dat wij bezocht hebben in Thailand. En zo fijn dat er nog nauwlijks andere toeristen waren. Bij een volgend bezoek aan Thailand wil ik graag meer van de Isaan zien. Heb jij nog andere tips voor Thailand off the beaten track? Laat het me weten in een reactie hieronder.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze links iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter