Home Azië Reisfotografie: Taj Mahal zonder mensen, 8 tips voor de perfecte foto

Reisfotografie: Taj Mahal zonder mensen, 8 tips voor de perfecte foto

door Dewi
Taj Mahal zonder mensen

Tijdens onze reis door India was een bezoek aan de Taj Mahal een lang gekoesterde wens, een kinderdroom die uitkwam. Dertig jaar geleden maakten mijn ouders namelijk een reis door India en werden verliefd op dit waanzinnige gekke land. Toen zij terug kwamen, was er net een klein Indiaas restaurant geopend in onze woonplaats en mijn ouders waren de eerste klanten. Mijn vader besloot daarop om de eigenaar een foto van de Taj Mahal te geven, ter decoratie. Jarenlang bezochten wij dit Indiase restaurant. We aten altijd aan hetzelfde tafeltje onder de Taj, terwijl mijn vader de mooiste verhalen over India vertelde. Mijn fantasie ging er snel met mij vandoor en als kind droomde ik er van om ooit zelf zo’n mooie foto te maken. Nu ik eindelijk de kans had, wilde ik dan ook een perfecte foto van de Taj Mahal. Bij voorkeur zonder mensen. Het werd mijn missie in Agra en ik plande mijn bezoek met militaire precisie. In dit artikel vertel ik je hoe jij ook de Taj Mahal zonder mensen kunt fotograferen.

De Taj Mahal zonder mensen

De Taj Mahal is één van de zeven nieuwe wereldwonderen en wordt elke dag door duizenden mensen bezocht. Het klinkt dus vrij onmogelijk om de Taj Mahal zonder mensen te fotograferen. Toch is het mij gelukt, door ons bezoek uiterst zorgvuldig te plannen. Je moet er wat voor over hebben, maar het resultaat is naar mijn idee onbetaalbaar. Toen Koen en ik uiteindelijk een paar minuten in ons eentje voor de Taj stonden, werd ik letterlijk overweldigd door haar schoonheid. Nooit eerder bezorgde een gebouw mij kippenvel. Om ervoor te zorgen dat jij ook even in alle stilte van de Taj Mahal kunt genieten en de perfecte foto kunt maken, deel ik hieronder mijn strategie.

Taj Mahal zonder mensen

1. Sta als eerste voor de poort

Een inkoppertje wellicht, maar dé manier om een foto van de Taj Mahal zonder mensen te maken is door er simpelweg voor te zorgen dat je de eerste bent. De poort aan de East Gate opent twintig minuten voor zonsopkomst. De tijd van de zonsopkomst is per seizoen verschillend, dus vraag goed na hoe laat de zon op komt. Omdat je zeker niet de enige bent die de zon boven de Taj wilt zien opkomen, is het aan te raden om drie kwartier voordat de poort open gaat voor de deur te gaan staan. Wij bezochten de Taj Mahal in de winter (eind november):

  • 5.10 vertrek hotel
  • 5.25 staan we voor de poort van de Taj Mahal
  • 6.10 gaat de poort open
  • 6.15 zijn we binnen

Dit schema leidde ertoe dat we als allereerste voor de Taj Mahal stonden en het perfecte plaatje konden schieten. De dag ervoor waren we drie kwartier later en stonden er al honderden mensen in de rij.

Extra tip: boek een hotel vlakbij de East Gate. Wij sliepen in Moustache Agra, een prima hostel op zo’n 15 minuten lopen van de Taj Mahal.

2. Ga met zijn tweeën en splits op

Als je de Taj Mahal zonder mensen wilt fotograferen is het cruciaal om met zijn tweeën op pad te gaan en op te splitsen zodra je aankomt. De ticket office ligt namelijk zo’n honderd meter van de ingang van de Taj. Eén iemand loopt dus direct door om als eerste voor de poort te gaan staan, terwijl de ander in de rij voor de tickets gaat staan. Je zult merken dat het al snel vol stroomt met tourgroepen, waarvan de gids de kaartjes gaat kopen. Zij hanteren dus dezelfde strategie.

3. Lobbyen in de rij

Terwijl ik voor de poort stond, duurde het 40 minuten voordat Koen de kaartjes te pakken had. In de tussentijd begon het al aardig druk te worden en stonden er al zeker 100 mensen. In principe had Koen dus achteraan in de rij aan moeten sluiten. Mensen vinden het niet prettig als je ‘voordringt’, dus daarom ben ik bij de mensen die achter mij stonden vast gaan lobbyen. Ik heb aangegeven dat Koen voor ons de tickets aan het kopen was en vriendelijk gevraagd of hij bij mij mocht komen staan. Uiteindelijk was dit geen probleem. Een brede glimlach en een koekje helpen hierbij.

4. Neem zo min mogelijk mee

Als de poort open gaat, moet je eerst door de beveiliging voordat je verder mag. Je wordt gefouilleerd en je tas moet door een scanner. Soms worden tassen zelfs helemaal open gemaakt en dit kan veel tijd kosten. Daarom raad ik je aan om zo min mogelijk mee te nemen en indien mogelijk je tas thuis te laten. Als je geen tas bij je hebt, mag je na het fouilleren namelijk direct doorlopen. Het klinkt wellicht wat overdreven, maar dit zijn kostbare minuten als je de Taj Mahal zonder mensen wilt fotograferen.

Extra tip: Er zijn sowieso bepaalde dingen die je niet mee naar binnen mag nemen, zoals eten, drinken, statieven en messen. Wij mochten bijvoorbeeld ook onze zaklamp niet mee naar binnen nemen. Het is daarom handig om vooraf te checken wat wel en niet mee mag om gedoe te voorkomen.

5. Trek een sprintje

Ben je eenmaal binnen? Trek dan een sprintje naar het platform, hét bekende uitzichtpunt van de Taj Mahal. Eerlijk is eerlijk, ik voelde me een dwaas toen ik door de tuinen rende, maar het was oprecht het meest belonende sprintje uit mijn leven. Toen ik daar heel even helemaal alleen was met de Taj Mahal, stond het kippenvel letterlijk op mijn armen. Het was overweldigend mooi.

Als je je foto vanaf het platform hebt genomen, raad ik je aan om daarna snel naar de zijkant van de Taj Mahal te lopen om dit waanzinnige bouwwerk ook vanuit een andere hoek te fotograferen. Vanuit de Moskee (aan de westkant) kun je prachtige foto’s maken en goed gebruik maken van het ochtendlicht. Vanaf deze plek zie je namelijk de prachtige gloed van de zonsopkomst achter de Taj Mahal.

Taj Mahal zonder mensenTaj Mahal zonder mensen

6. Plan iets meer tijd in Agra voor een verkenningsronde

Hoewel ik Agra zelf eigenlijk de minst leuke bestemming vond tijdens onze reis door India, maakt de Taj dit meer dan goed. Tijdens ons bezoek aan Agra hebben wij de Taj Mahal dan ook twee keer bezocht. Ons eerste bezoek zag ik als een ‘verkenningsronde’, waardoor ik de volgende dag precies wist waar ik als eerste naartoe moest sprinten. Ik vond dit heel handig, dus ik kan je om die reden zeker aanraden om voldoende tijd in te plannen in Agra. Drie nachten vond ik zelf prima.

7. Zorg dat je camera goed staat ingesteld

Als je de Taj Mahal zonder mensen wilt fotograferen heb je niet zoveel tijd. Ook als je als allereerste voor de Taj staat, zul je merken dat het al snel druk wordt. Uiteindelijk had ik op het platform slechts enkele minuten de tijd om foto’s te maken, zonder dat er mensen door mijn beeld liepen. Zorg er daarom van te voren voor dat je camera goed staat ingesteld of dat je je camera zo goed kent dat je in een splitsecond je instellingen kunt wijzigen.

Sinds kort is het zo dat de Taj Mahal al twintig minuten voor zonsopkomst open gaat. Voorheen opende de deuren pas met zonsopkomst. Daarom is er nog vrij weinig licht als je als eerste binnen bent. Omdat je geen statief mee mag nemen, is het lastig om te werken met langere sluitertijden. Je zult dus iets met je ISO-waarden moeten spelen om te korte sluitertijden en onscherpe foto’s te voorkomen.

8. Tevreden met je foto’s? Berg je camera op

Ben je tevreden met je foto’s? Berg je camera dan op. De Taj Mahal is zo fabelachtig mooi dat het zonde is om haar alleen door de lens van je camera te aanschouwen. Mooie reisfoto’s zijn natuurlijk belangrijk, maar vergeet ook niet te genieten. Uiteindelijk is dat waarvoor je op reis bent. En hoewel mijn camera op reis altijd overuren draait en voelt als een verlengstuk van mijzelf, heb ik mij hier zelfs aan gehouden. Na een uur heb ik mijn camera in mijn tas gestopt en er niet meer uitgehaald.

Taj Mahal zonder mensen

Tot zover mijn tips om de Taj Mahal zonder mensen te fotograferen. Laat je het me weten als het gelukt is?


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

Rianne 10 januari 2019 - 23:50

Super mooie foto’s en een hele goede tip om te zorgen als eerste in de rij te staan. Weet je of je kaartjes ook al van tevoren kunt kopen?

Reageer
Dewi 11 januari 2019 - 15:45

Dankjewel Rianne! Je zou ook kaartjes online moeten kunnen bestellen. Het is ons alleen niet gelukt. Zelfs met hulp van de man van ons hostel, kwamen we er niet uit. Hoorde van andere reizigers ook dat zij er problemen mee hadden. Verder kun je volgens mij alleen kaartjes bij de ticketoffice kopen op de dag zelf 🙂

Reageer
Laura 10 januari 2019 - 20:43

Waauw Dewi! Wat een super toffe foto’s en mega handig artikel! Ik ga dit vast en zeker onthouden deze tips.

Reageer
Dewi 11 januari 2019 - 15:48

Dankjewel Laura! Heb je plannen om binnenkort naar India te gaan?

Reageer

Laat een reactie achter