Home Persoonlijk TAG | 15 reisdilemma’s: wat kies ik als het écht moet?

TAG | 15 reisdilemma’s: wat kies ik als het écht moet?

door Dewi
15 reisdillema's

Een tijdje terug zag ik bij Travellers of the World de tag van Reisdoc voorbij komen, waarin je 15 reisdilemma’s krijgt voorgelegd. Tags – vragenlijstjes die je als blogger kunt overnemen om zelf in te vullen – vind ik altijd een leuke manier om meer over mijzelf te vertellen. Daarom besloot ik deze uitdagende tag over te nemen. Uitdagend inderdaad, want het maken van dit soort keuzes in niet bepaald mijn sterkste kant. Kies ik voor weg met de auto of weg met het vliegtuig? En kies ik ervoor om nooit meer te reizen of om nooit meer mijn vrienden te zien? Je leest het in dit artikel!

1. Zonvakanties / wintersport

Het begint al goed. Jarenlang was wintersport namelijk mijn lievelingsvakantie en op het moment dat wij Zwitserland verlieten, keek alweer reikhalzend uit naar de wintersport van het jaar erop. Ik riep altijd dat als het zou moeten ik mijn zomervakantie op zou geven voor de wintersport. Een weekje spelen in de sneeuw is voor mij namelijk dé ultieme manier om mijn hoofd leeg te maken en tot rust te komen. In de jaren erna ging ik echter steeds meer van de wereld zien en bezocht ik onder andere Indonesië, Canada, de Verenigde Staten, Vietnam, Sri Lanka, Maleisië en China. Allemaal in onze zomer. En ja dat smaakte naar meer. Met als resultaat dat ik nu al 4(!!!) jaar niet meer op wintersport ben geweest, met name omdat ik niet voldoende vakantiedagen had. En eerlijk is eerlijk, ik heb het ontzettend gemist. Als ik nú zou moeten kiezen, zou ik dus voor de wintersport gaan.

15 reisdillema's

2. Vakantie aan de kust / vakantie in het binnenland

Hoewel ik gek ben op de zeelucht en echt onwijs kan genieten van een paar dagen relaxen aan het strand, zou ik sowieso kiezen voor een vakantie in het binnenland. Hoe zeer ik ook houd van de kust, ik ben en blijf een kind van de bergen. Daarnaast bezoek ik graag mooie natuurgebieden jungles, hoogvlaktes en bruisende steden.

3. Europees eten / Aziatisch eten

Easy, Aziatisch eten! Ik groeide op met Indisch en Indiaas eten en dit zijn ook gelijk mijn twee favoriete keukens. Ik houd van de verfijnde smaken van het Aziatische eten, de specerijen en de verse ingrediënten. Als ik zou moeten kiezen tussen nooit meer Europees of nooit meer Aziatisch eten, dan zou ik nooit meer Europees eten. Hoewel ik mijn moeders erwtensoep en een bordje pasta op zijn tijd dan wel zou missen.

4. Weg met vrienden / weg met partner

Ook dit is niet zo moeilijk. Hoewel ik de vakanties met vriendinnen altijd heel leuk vond, reis ik nu het liefst samen met Koen. We vullen elkaar perfect aan en zitten op reis bijna altijd op één lijn. Daarnaast vind ik het in ons drukke leventje ook wel eens heel fijn om gewoon even 3 weken samen te kunnen zijn. Weekendjes weg met vriendinnen vind ik tussendoor natuurlijk nog steeds erg gezellig. En de stedentrips met mijn moeder zijn ook altijd geweldig!

15 reisdillema's

5. Actieve vakantie / luiervakantie

Een actieve vakantie! Ik heb niet zoveel rust in mijn kont en ben ‘niks doen’ altijd snel weer zat. Ik neem het me regelmatig voor, maar zodra ik ergens op mijn handdoekje lig, word ik alweer onrustig. Doe mij dus maar een lekker actieve vakantie, waarbij we verschillende steden bezoeken en hiken in de natuur. Dit wissel ik graag af met een paar dagen aan de kust, maar dan vind ik het wel fijn om wat snorkeltoertjes te kunnen doen.

6. Azië / Afrika

Azië! In Afrika heb ik alleen Marokko nog maar bezocht en dit vond ik geweldig. Marokko is nog steeds één van de meest kleurrijke landen waar ik ooit ben geweest. Verder staan een aantal landen in Afrika, zoals Namibië, Botswana en Zuid-Afrika, hoog op mijn wensenlijstje. Azië heeft echter mijn hart gestolen en omdat een deel van mijn wortels hier liggen, voelt het elke keer weer een beetje als thuiskomen.

7. Barcelona / Rome

Laatst schreef ik een blog over een stedentripdilemma: Madrid of Barcelona? Toen koos ik voor Madrid, omdat ik de Spaanse hoofdstad sfeervoller en authentieker vond dan Barcelona. In dit geval zou ik wéér niet voor Barcelona gaan, maar absoluut voor Rome. Ik ben al twee keer in de eeuwige stad geweest en ik zou er graag nog meer van willen zien. Rome is net een heel groot openluchtmuseum en dat maakt deze stad uniek. Tel daar de gezellige wijken en het fantastische eten bij op en ik ben gelukkig.

15 reisdillema's

8. Hotel / Camping

O, jee… dit is moeilijk. Vroeger ging ik met mijn ouders altijd kamperen en dat vond ik fantastisch. Als kind kon ik mij niet voorstellen dat ik ooit niet meer zou kamperen en in hotels zou gaan slapen. Dat leek me maar saai. Nu ik zelf op reis ga, kampeer ik niet meer, maar ik slaap ook zelden in hotels. Meestal kies ik in Azië voor lokale guesthouses of homestays. Tijdens een Europese stedentrip slaap ik vaak in B&B’s of hostels. Toch mis ik het kamperen, dus zeker tijdens vakanties in Europa ga ik voor de camping.

9. Citytrip / Natuurvakantie

Ieder jaar – 2018 is een uitzondering – maak ik meerdere stedentrips. Zo bezocht ik vorig jaar bijvoorbeeld Rome, Madrid en Hongkong en het jaar ervoor was ik in Berlijn, Kopenhagen en Londen. Fantastisch! Ik houd van de vibe in levendige metropolen en hoofdsteden. Toch kom ik in de natuur meer tot rust. Ik houd van urenlange wandelingen door de bergen, de duinen of de rijstvelden. De stilte, de leegte en de schattige dorpjes zorgen voor rust in mijn hoofd. Daarom zou ik als ik echt móet kiezen voor een natuurvakantie gaan.

15 reisdillema's

10. Wereldreis / de wereld zien in meerdere keren

Tja, dit jaar gaan we een langverwachte droom waarmaken en onze kinderdromen vangen: we gaan op wereldreis! Al jaren droom ik ervan om een lange reis te maken, meerdere landen te bezoeken en te kunnen reizen op een rustig tempo. ’s Ochtends wakker worden en zien wat de dag brengt. Toch zou ik als ik écht zou moeten kiezen niet mijn kruid in één keer verschieten en dan ervoor kiezen om de wereld te zien in meerdere keren.

11. Nooit meer reizen / nooit meer je vrienden zien

Dit is een gewetensvraag, want reizen is wat ik het allerliefste doe. Ik heb niet voor niets een reisblog. Toch heb ik de afgelopen jaren wel geleerd dat is dat je het niet alleen kunt in het leven. Ik heb een aantal hele dierbare vrienden en vriendinnen en die zou ik echt niet willen missen. Nooit meer reizen zou ik echter ook niet kunnen, dus eigenlijk is deze keuze onmogelijk. Met heel veel pijn in mijn hart zou ik dan toch kiezen voor nooit meer reizen. Gelukkig zal ik in het echte leven nooit voor dit dilemma komen te staan.

12. Weg met de auto / weg met het vliegtuig

Tja, als ik zou kiezen voor ‘weg met de auto’ zou ik niet meer zo vaak in mijn geliefde Azië komen. En een reis naar Zuid-Amerika zit er dan ook niet zomaar in. Toch houd ik echt niet van vliegen en heb ik jarenlang zelfs enorme vliegangst gehad. Daarom zou ik er toch voor kiezen om weg te gaan met de auto. Zeker nu we vorig jaar ons fijne kampeerbusje hebben gekocht! Ik kan echt niet wachten om hier volgend jaar een aantal weken mee rond te trekken.

Lees ook: Hoe het mij lukte mijn vliegangst te overwinnen + 6 tips voor jou

15 reisdillema's

13. Backpacken / cruisen

Mijn blog heet ‘Backpack vol verhalen’, dus uiteraard zou ik kiezen voor backpacken. Ik word altijd zo blij als ik mijn backpack weer mag inpakken, op mijn rug mag hijsen en weer op pad kan gaan. Cruisen spreekt mij om eerlijk te zijn totaal niet aan. Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik vermoed dat ik mij al heel snel ‘gevangen’ zou voelen, terwijl backpacken juist zoveel vrijheid geeft.

14. Alles regelen / op de bonnefooi

Wie mij kent, weet dat ik ontzettend gehecht ben aan mijn vrijheid. Ik houd ervan om zelf mijn dagen in te delen en ter plekke te kijken waar ik zin in heb. Zeker tijdens het reizen ervaar ik altijd het ultieme vrijheidsgevoel, mede omdat we (meestal) op de bonnefooi reizen. Als ik alles vooraf zou regelen, zou mij dat het gevoel geven dat ik word beperkt in mijn vrijheid. Ik krijg het er zelfs een beetje benauwd van als alles al vast staat. Daarom zou ik er altijd voor kiezen om zo veel mogelijk op de bonnefooi te reizen.

15. Roadtrip / op een plek blijven

Roadtrip! Hoewel ik het fijn vind om iets langer op een plek te blijven, wil toch eigenlijk altijd wel meerdere plekken in een land zien. Ik houd van afwisseling. Daarnaast lijkt het mij dat je tijdens een roadtrip een enorm vrijheidsgevoel ervaart. Zeker met ons kampeerbusje hebben we nu alle mogelijkheden om lekker te gaan roadtrippen en ik verwacht dat dit er volgend jaar – na onze wereldreis – ook zeker van gaat komen.

15 reisdillema's

Tot zover mijn antwoorden op de 15 reisdilemma’s. Sommige keuzes vond ik echt lastig en over andere hoefde ik eigenlijk helemaal niet na te denken. Wat vind jij van mijn antwoorden? En waar zou je zelf voor kiezen?

Ben je blogger en wil je deze tag ook invullen? Vergeet dan niet te verwijzen naar Chantal van Reisdoc, die deze tag bedacht heeft.

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Linda | travellersoftheworld 20 augustus 2018 - 19:50

Super leuk dat je hem ook hebt ingevuld. Veel van je antwoorden herken ik wel, maar ik ben toch echt niet zo dol op Aziatisch eten, haha. Aziatisch eten hier in Nederland vind ik super, maar tot nu toe vind ik het in Azië zelf vooral heel erg tegenvallen

Reageer
Dewi 29 augustus 2018 - 08:28

Haha, dat had ik al eens bij je gelezen inderdaad! Ik ben echt dol op het Aziatische eten in Azië, dus kan kan mijn hart ophalen hier 🙂

Reageer

Laat een reactie achter