Home Azië Sunset Beach op Koh Rong Samloem: een klein paradijs in Cambodja

Sunset Beach op Koh Rong Samloem: een klein paradijs in Cambodja

door Dewi
sunset beach op Koh Rong Samloem

De wind waait zachtjes door mijn haar, de zon brandt op mijn huid en zand kriebelt tussen mijn tenen. Bungelend vanuit mijn hangmat kijk ik naar de heldere kabbelende golven. De azuurblauwe zee. Door mijn snorkel zie ik honderden gekleurde visjes voorbij zwemmen en bewonder ik de stukken koraal. Aan het eind van de dag plof ik neer in het goud gekleurde zand om de waanzinnige zonsondergang te aanschouwen. Sunset Beach op Koh Rong Samloem is een klein paradijs.

Koh Rong Samloem, een paradijs?

Als ik op Koh Rong Samloem van de boot af stap, schrik ik een klein beetje van wat ik aantref. Het water op Saracen Beach ziet er vies uit en is totaal niet helder blauw. Niet helemaal wat ik verwacht had na alle mooie verhalen, die ik op internet had gelezen. Maar goed, onze accommodatie zit aan de andere kant van het eiland, dus wie weet is het daar wél paradijselijk.

Na een jungletrekking van 35 minuten komen we aan op Sunset Beach. Het zweet druipt in straaltjes over ons lijf en we zien eruit alsof we met kleding en al onder de douche gestaan hebben. Gelukkig staan ze bij onze accommodatie direct klaar met koude glaasjes water. ‘Do you need more?’, vraagt ze bezorgd. In elk geval een heel warm welkom, maar ook hier oogt het water grauw. Eerlijk is eerlijk, ik ben lichtelijk teleurgesteld.

De volgende dag ben ik vroeg wakker. Zodra ik de deur van onze strandbungalow open, is alles anders. Een strak blauwe lucht. Een zacht windje. Een hagelwit strand. Geen andere mensen. En een rustig kabbelende azuurblauwe zee. Vol verbazing sta ik met open mond te kijken en ik krijg eigenlijk maar één woord tussen mijn lippen door geperst: ‘WAUW!’. Ja, Sunset Beach op Koh Rong Samloem oogt ineens héél paradijselijk.

sunset beach op Koh Rong Samloem sunset beach op Koh Rong Samloem

De twee gezichten van het paradijs

Vol enthousiasme ren ik met mijn snorkel de zee in. Ik word verwelkomd door kleurrijke visjes. Langzaam zwem ik verder, maar ineens valt er een triest gevoel over me heen. Er is zóveel dood koraal. Afgebroken. Kapot. Grijs. Zo ontzettend zonde. Een eenzaam blikje Desperado’s deint tussen het afgestorven koraal heen en weer en lijkt me aan te staren. Een visje zwemt eromheen en ik word er oprecht een beetje verdrietig van. Ik denk niet dat ik ooit nog een Desperado drink, zonder aan dit moment terug te drinken.

Inmiddels ben ik een heel eind van de kust gezwommen en plotseling lijkt het alsof ik zwem over een ‘plastic veld’. Het is bizar om de beruchte ‘plastic soep’ met eigen ogen te aanschouwen. Plastic flessen, tassen, bekers, rietjes, mondkapjes. Vreselijk om te zien wat er allemaal op de bodem van deze prachtige oceaan ligt. En hoewel ik al vrij ‘bewust’ en duurzaam probeer te leven, besluit ik ter plekke om te proberen nóg minder plastic te verbruiken. Opnieuw ben ik ontzettend blij dat we met een waterfilter reizen en daardoor onze plastic consumptie enigszins kunnen verminderen. Nu weet ik weer waarom we dat doen.

Ik zwem weer terug naar het rif. Hier is gelukkig bijna geen plastic meer te zien. En hoe verder ik over het rif zwem, hoe meer bossen levend koraal ik ook weer tegenkom. Schitterende kleuren. Prachtige anemonen. Zeekomkommers en honderden kleurrijke visjes in alle soorten en maten. Mijn hart vult zich weer een klein beetje met warmte en ik geniet enorm van het leven in de oceaan. Het is alsof ik met mijn snorkel een totaal andere wereld betreed. Als ik in het water zweef, raak ik in een soort trans en kan ik niets anders dan mij verwonderen. Ik kan er geen genoeg van krijgen en voel me voor heel even een kleine zeemeermin.

Na een paar uur snorkelen in het helderblauwe water, stap ik met gemengde gevoelens weer het strand op. Het paradijs heeft duidelijk twee gezichten.

Lees ook: Duurzaam reizen #2: 10 tips om duurzamer en bewuster te reizen

Doen op Sunset Beach, Koh Rong Samloem

Sunset Beach is alleen bereikbaar vanuit Saracen Beach, via een pittig jungle-pad. En hoewel het jungle-pad absoluut bijdraagt aan het Robinson Crusoe gevoel, loopt je dit niet ‘even’ voor je lol. Tenminste, ik niet. Daarom blijven wij tijdens ons verblijf op Koh Rong Samloem lekker plakken op Sunset Beach en dat is absoluut geen straf.

Heel veel is er niet te doen op Sunset Beach en dat is wat mij betreft juist wat het zo heerlijk maakt. Wij zijn hier in het laagseizoen, waardoor we het hele strand slechts met 10 andere personen hoeven te delen. We verplaatsen ons van de zee naar onze hangmat en van de hangmat naar het restaurant van ons guesthouse en weer terug naar de zee. We lopen direct vanaf het strand de zee in om te snorkelen. Er zijn twee grote riffen en hoe verder we zwemmen, hoe mooier het wordt. Verder bestaan onze activiteiten voornamelijk uit drijven op de golven, over het strand lopen, lezen in een hangmat, eten, spelletjes spelen en met de extreem schattige kitten op schoot zitten. Niet echt een heel zwaar leven. Na 3,5 dag op Sunset Beach is mijn batterij weer aardig opgeladen.

sunset beach op Koh Rong Samloem sunset beach op Koh Rong Samloem

Slapen op Sunset Beach, Koh Rong Samloem

Op Sunset Beach liggen slechts 4 accommodaties. Wij sliepen bij Huba Huba en dat is ons uitstekend bevallen. Voor €13,- per nacht hadden wij – in het laagseizoen – een familiebungalow aan het strand. Ons houten huisje was vrij basic, maar wel ontzettend knus en schoon. Voor onze bungalow hingen twee heerlijke hangmatten, van waaruit we naar de zee konden kijken. Extra leuk vond ik dat we enkele huisgenoten hadden: we deelden onze kamer met 5 tokéh’s, grote hagedissen die op de muur geplakt zitten. Tokéh’s zijn naar mijn idee hele mooie en vriendelijke beesten, die muggen eten. Stiekem heb ik enorm genoten van hun aanwezigheid.

Bij Huba Huba zit ook een uitstekend restaurant. Hoewel het eten iets duurder is dan op het vasteland, is het wel heel erg lekker. Aanrader dus!

sunset beach op Koh Rong Samloem

Hoe kom je op Sunset Beach?

Vanuit Phnom Penh is het – afhankelijk van het verkeer – 4 tot 6 uur rijden naar Sihanoukville. Hier koop je voor $22 een retourticket voor de speedboot, die je in 45 minuten naar Saracen Beach op Koh Rong Samloem brengt. Sunset Beach is alleen te bereiken vanaf Saracen Beach, via een vrij pittig jungle pad. Zeker in het laagseizoen varen er geen boten die kant op. Als je op Saracen Beach met je rug naar de zee staat, loop je naar rechts tot aan de Dive shop. Achter de Dive shop begint het jungle pad. Vanaf hier is het zo’n 35 minuten hiken naar Sunset Beach.

Praktische tips Koh Rong Samloem

  • Ga je naar Sunset Beach? Bereid je dan voor op een korte, maar pittige hike over het jungle-pad. Zorg ervoor dat je stevige schoenen aan hebt. Geloof me, dit wil je echt niet doen op flipflops.
  • Op het eiland zijn geen pinautomaten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt, zeker als je nog niet zeker weet hoe lang je blijft.
  • Houd er rekening mee dat eten op het eiland – voor Cambodjaanse begrippen – vrij prijzig is. Omdat alles vanaf het vasteland moet komen, liggen de prijzen hier een stuk hoger. Wij gaven per persoon gemiddeld €18 per dag uit voor drie maaltijden per dag en enkele drankjes.
  • Er zijn geen supermarktjes op het eiland. Als je niet helemaal afhankelijk wilt zijn van de restaurantjes, is het handig om van het vaste land wat kleine snackjes mee te nemen.
  • Wellicht een inkoppertje, maar kijk uit voor de zon. Zelfs met heel goed insmeren en snorkelen met een lange zwembroek en t-shirt aan, ben ik nog levend verbrand. Ik besloot daarom alleen nog maar te snorkelen met een legging en thermoshirt met lange mouwen. Niet heel charmant, maar voor mij wel echt noodzakelijk.

sunset beach op Koh Rong Samloem

Tot zover mijn verhaal over Sunset Beach op Koh Rong Samloem. Ben jij al eens op dit paradijselijke eiland geweest? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Meer lezen?

*Dit artikel bevat affiliatelinks naar het partnerprogramma van booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter