Koloniale bouwstijlen, schitterende Chinese koopmanshuizen en kleurrijke lampionnen. Heerlijke geuren, die je in Little India tegemoet komen. Een lichte chaos, geweldig streetfood en een fijn authentiek Aziatisch sfeertje. Tijdens een stadswandeling door Georgetown, op het Maleisische eiland Penang, maak je kennis met de smeltkroes aan culturen die Maleisië rijk is. Het is echter de streetart in Georgetown, die deze stad nét iets extra’s geeft.
Als je vaker te vinden bent op Backpack vol verhalen weet je dat ik dol ben op streetart. Hoewel ik geen uitgesproken kunstliefhebber ben, geniet ik enorm van de kunstwerken die ik op straat tegen kom. Sterker nog, ik ga er zelfs naar op zoek. Zo verwonderde ik mij al over de streetart in o.a. Toronto, Londen en Rome. In Georgetown kan ik wat dat betreft mijn hart ophalen. Nog nooit zag ik zulke gave streetart als hier, waar de kunst op een waanzinnige manier opgaat in de omgeving en waarbij gebruik gemaakt wordt van dagelijkse objecten.
Streetart in Georgetown
Verspreid over de stad vind je in de smalle straten van Georgetown overal geweldige artistieke uitspattingen. Schitterende muurschilderingen, die stuk voor stuk iets vertellen over cultuur of de historie van Penang. Behalve muurschilderingen vind je door de hele stad ook een soort metalen cartoons, die op humoristische wijze allemaal een verhaal vertellen over Georgetown.
De mooiste en bekendste kunstwerken zijn echter van de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic, die in 2012 de opdracht kreeg om in de historische binnenstad een reeks muurschilderingen aan te brengen. De lokale kunstenaar Louis Gan is met het project doorgegaan en voegt nog altijd kunstwerken toe aan de muren van Georgetown. Beide kunstenaars maken gebruik van objecten, zoals een fiets, een motor en een schommel. Ik vind het opvallend hoe goed de kunstwerken in de omgeving passen en hoe de kleuren en objecten opgaan in hun omgeving. Dit maakt deze muurschilderingen extra spectaculair. Ook andere kunstenaars beschilderen de muren van de stad, waardoor een afwisseling aan stijlen is ontstaan. Inmiddels is de streetart in Georgetown bijna iconisch geworden voor de stad.
Op zoek naar streetart in Georgetown
Het is nog een hele zoektocht om alle kunstwerken te spotten. Sommige muurschilderingen zitten goed verstopt in de smalle historische straten van Georgetown. Wij halen bij Tourism Malaysia (11, Lebuh Pantai) een kaartje, waarop (bijna) alle kunstwerken staan aangegeven. Sommige muurschilderingen zijn inmiddels verdwenen, maar er komen ook nog regelmatig nieuwe kunstwerken bij. Dit maakt dat de wandeling door de stad met de kaart in de hand bijna aanvoelt als een heuse speurtocht. De meeste streetart vind je in en rondom de straat Lebuh Armenia in Chinatown, maar ook rondom Love Lane vind je geweldige kunstwerken.
Georgetown is een geweldige historische stad. Het centrum staat sinds 2008 op de UNESCO werelderfgoedlijst, maar ook de hedendaagse kunst ligt hier letterlijk op straat. Dit toont aan dat Georgetown ook nu nog een geweldig levendige en bruisende stad is. Ben jij al eens in Georgetown geweest? Wat vond je van de kunstwerken op straat? Laat het vooral achter in een reactie hieronder, want ik ben reuze benieuwd!
3 reacties
[…] Wil je meer weten over streetart in Georgetown? Lees dan mijn eerdere artikel: Te gekke streetart in Georgetown op het Maleisische eiland Penang. […]
[…] Lees ook: Te gekke streetart in Georgetown op het Maleisische eiland Penang […]
[…] persoonlijke favoriet deze maand was het artikel over te gekke streetart in Georgetown op het Maleisische eiland Penang. Nog nooit zag ik zulke gave streetart als hier, waar de kunst op een waanzinnige manier opgaat in […]