Home Europa Street art in Shoreditch, één van de leukste wijken van Londen

Street art in Shoreditch, één van de leukste wijken van Londen

door Dewi
Street art Shoreditch Londen

Street art, ik ben er gek op! Naar mijn idee maakt dit een wijk altijd nét wat levendiger en kleurrijker. De hoeveelheid street art zegt vaak al iets over een wijk. Vaak zijn dit opkomende wijken vol met hippe koffietentjes, alternatieve winkeltjes en creatieve hotspots. Toen ik vorige maand een bezoek bracht aan Londen, stond de wijk Shoreditch dan ook hoog op mijn verlanglijstje! Het heeft me niet teleurgesteld. Misschien vond ik dit wel de leukste wijk van Londen, met haar ouderwetse boekwinkeltjes, vintage kledingzaakjes, hippe eettentjes, gezellige koffiebarretjes, maar bovenal… een enorme hoeveelheid street art!

Shoreditch is de Londense wijk met de meeste street art. Kunstenaars uit alle delen van de wereld komen naar deze Oost-Londense wijk om hun kunstwerken tentoon te stellen. Bijna iedere dag verschijnt hier weer een nieuw kunstwerk op één van de muren. De street art is hier vaak tijdelijk. Sommige kunstwerken blijven voor langere tijd, terwijl er bij anderen vrij snel overheen geschilderd wordt. Ik stond versteld van de schoonheid en de details van de kleurrijke stukken. Steeds opnieuw werd ik verrast door weer andere stukken street art en mijn camera draaide overuren. Londen heeft zoveel meer te bieden dan de bekende highlights, zoals de Towerbridge, Buckingham Palace en de London Eye. In deze blog neem ik je mee naar een iets alternatievere plek. De mooiste street art in Shoreditch heb ik hieronder op een rijtje gezet! Kijk je mee?

Brick Lane – Bacon street

Als je een bezoek brengt aan de creatieve wijk Shoreditch kun je Brick Lane zeker niet overslaan! In deze straat barst het van de leuke vintage winkeltjes en boetiekjes. Bovendien staat Brick Lane bekend om haar kleurrijke street art. Als je iets afwijkt van deze hoofdstraat, kom je bijzonder indrukwekkende kunstwerken tegen. Een van de mooiste stukken street art in vonden wij in Bacon Street, een zijstraat van Brick Lane. Vooral de combinatie met die prachtige leren tassen in de etalage maakte het een bijzondere compositie.

Street art Shoreditch Londen

Street art Shoreditch Londen

Rhoda street

Het kunstwerk in Rhoda street van een brandende indiaan met de Amerikaanse vlag heeft het meeste indruk op mij gemaakt. Ik kon hier echt naar blijven kijken. Behalve dat het prachtig geschilderd is en werkelijk vol zit met details, kan het niet anders dan dat hier ook een politieke boodschap achter zit.

Eenmaal thuis heb ik dit meteen opgezocht. Dit stukje street art is geschilderd door Jim Vision. Op zijn instagram account (@jimvision) geeft hij aan dat dit schilderij een uiting van protest is tegen de huidige situatie in Dakota. Hier wordt een ondergrondse pijpleiding aangelegd (Dakota Access Pipeline), waardoor olie getransporteerd zou moeten worden. Boeren en de inheemse bevolking maken zich zorgen over de gevolgen voor het milieu en hun land. De pijpleiding zou de heilige grond van de native Americans doorklieven, waar veel van hun voorouders begraven liggen. Bovendien zou het transport van olie op deze plekken het drinkwater besmetten. Op verschillende plaatsen in Amerika wordt hier tegen geprotesteerd. Jim Vision zet je met zijn kunstwerk behoorlijk aan het denken en dit is precies wat ik zo mooi vind aan street art.

Street art Shoreditch Londen

Rivington street

Rivington street, ook zo’n straat waar je je ogen uitkijkt. Vol met kleurrijke kunstwerken. In deze straat vind ik het vooral schitterend om te zien hoe gebruik gemaakt is van bestaande vormen. Bijvoorbeeld het kleurrijke gezicht van die man op een rolluik! Briljant gedaan toch?

Street art Shoreditch Londen

Street art Shoreditch Londen

Rivington street – Great Eastern street

Aan het einde van Rivington street, tegen Great Eastern Street aan, vind je deze prachtige en kleurrijke beschildering. Het schilderij beslaat hier bijna de hele muur en doet mij denken aan de stiefmoeder van Sneeuwwitje. Dit kunstwerk is ook een een heel mooi voorbeeld om aan te geven dat street art tijdelijk van aard is in deze wijk. Als je kijkt op street view van Google Maps, vind je op deze plek nog een heel ander kunstwerk!

Street art Shoreditch Londen

Dit zijn mijn favoriete stukken street art in Shoreditch. Ben jij ook in Shoreditch geweest? Wat vond jij van deze wijk en haar kunstwerken?

Dit vind je vast ook leuk!

8 reacties

Een stedentrip in de winter: 7x mijn favoriete Europese bestemmingen 13 november 2017 - 18:29

[…] over Londen? Misschien vind je mijn eerdere artikel over streetart in Shoreditch, één van de leukste wijken in Londen ook interessant om te […]

Reageer
Te gekke streetart in Georgetown op het Maleisische eiland Penang 23 oktober 2017 - 19:01

[…] nog, ik ga er zelfs naar op zoek. Zo verwonderde ik mij al over de streetart in o.a. Toronto, Londen en Rome. In Georgetown kan ik wat dat betreft mijn hart ophalen. Nog nooit zag ik zulke gave […]

Reageer
Street art in Rome: hedendaagse kunst in de eeuwige stad 23 maart 2017 - 20:53

[…] hier letterlijk op straat. Het is alleen wel even zoeken. Waar street art in andere steden, zoals Londen of Toronto, meer geconcentreerd ligt, moest ik in Rome echt even mijn best doen om het te vinden. […]

Reageer
Hotspots in Londen: 3x lekker eten - Backpack vol verhalen 23 december 2016 - 08:38

[…] schreef ik al over de kunstzinnige wijk Shoreditch, waar het barst van de prachtige street art. Behalve dat het vol zit met street art is Shoreditch […]

Reageer
7 fotogenieke plekken in Londen 15 december 2016 - 17:26

[…] Shoreditch oh Shoreditch. Ik werd echt spontaan verliefd op deze hippe en creatieve wijk vol met street art. Ik ben echt een heel groot fan van street art en probeer in iedere stad dit soort wijken op te zoeken. Naar mijn idee maakt dit een wijk altijd nét wat levendiger en kleurrijker. Shoreditch is de Londense wijk met de meeste street art. Kunstenaars uit alle delen van de wereld komen naar deze Oost-Londense wijk om hun kunstwerken tentoon te stellen. Bijna iedere dag verschijnt hier weer een nieuw kunstwerk op één van de muren. Ik stond versteld van de schoonheid en de details van de kleurrijke stukken, die enorm fotogeniek zijn. Sla bij een bezoek aan Londen dus zeker deze creatieve wijk niet over! Wil je meer lezen over Shoreditch? Lees dan mijn blog street art in Shoreditch, één van de leukste wijken van Londen. […]

Reageer
Kleurrijk Notting Hill, de charmantste wijk van Londen 12 december 2016 - 19:59

[…] week trapte ik mijn Londen-reeks af met een artikel over street art in Shoreditch, één van mijn favoriete wijken in Londen. Een andere grote favoriet is Notting Hill. Deze wijk […]

Reageer
I.M.J. Schreuder 9 december 2016 - 15:14

Krijg direct zin om ook weer eens naar London te gaan. Deze wijk ga ik dan zeker bezoeken.

Reageer
Dewi 9 december 2016 - 15:51

Jaa, Londen is echt fantastisch! Kan ook niet wachten om weer een bezoekje aan Londen te brengen.

Reageer

Laat een reactie achter