Home Europa Street art in Rome: hedendaagse kunst in de eeuwige stad

Street art in Rome: hedendaagse kunst in de eeuwige stad

door Dewi
Street art in Rome

Rome wordt niet voor niets het grootste openluchtmuseum ter wereld genoemd. Al dwalend door de straten van de eeuwige stad kom je ogen te kort. Ruïnes uit de oudheid, Romeinse tempels, fonteinen, pleinen en schitterende kerken wisselen elkaar af. Je hebt niet veel fantasie nodig om je even in de tijd van de oude Romeinen te wanen. Toch maken al die monumenten uit de oudheid dat ik des te nieuwsgieriger wordt naar de hedendaagse Romeinse kunst. Voordat we naar Rome gingen, leek het mij heel gaaf om een streetart-tour te doen. Door gebrek aan tijd kwam het er helaas niet van, maar ik wilde zeker niet vertrekken zonder street art in Rome gespot te hebben. We besloten zelf op pad te gaan.

Street art in Rome

Hoewel Rome voornamelijk bekend staat om monumenten uit de Romeinse tijd, ligt ook de hedendaagse kunst hier letterlijk op straat. Het is alleen wel even zoeken. Waar street art in andere steden, zoals Londen of Toronto, meer geconcentreerd ligt, moest ik in Rome echt even mijn best doen om het te vinden. Wat mij opvalt is dat de street art hier veel meer verspreid over de stad ligt, maar de uitdrukking ‘zoekt en gij zult vinden’ gaat ook hier op. Mijn missie is geslaagd, we gaan Rome niet uit zonder veel diverse street art gezien te hebben.

In hoe meer steden ik street art opzoek, hoe vaker het mij opvalt dat je regelmatig dezelfde namen terug ziet komen. Zo ook in Rome. Van twee kunstenaars kwamen we hun werk op meerdere plekken in de stad tegen.

Street art in Rome

C215

Mijn favoriete street artist in Rome is C215. Zijn naam komt op meerdere plekken in de stad terug en ik kon geen genoeg krijgen van zijn werk. C215, oftewel Christian Guémy, is een Franse street art kunstenaar, die het belangrijk vindt om gebruik te maken van de maatschappelijke context. Op zijn website schrijft hij: ‘I like to show things and people that society aims at keeping hidden: homeless people, smokers, street kids, bench lovers for example’.

C215 is een stencil artist. Hoewel ik meestal vindt dat stencil street art al snel vrij tweedimensionaal wordt, slaagt C215 erin om veel diepte in zijn werk aan te brengen. Zijn werk bevat veel detail, is levendig en lijkt op sommige momenten zo van de muur af te kunnen springen.

De meeste stukken street art van C215 vonden wij rondom en in het metrostation Spagna. Een klein kunstwerkje vonden we in de wijk Trastevere. Het leuke is dat het werk van C215 niet alleen te vinden is in Rome, maar ook in bijvoorbeeld Amsterdam. Tijdens mijn volgende bezoek aan onze hoofdstad wil ik hier ook zeker naar opzoek!

Street art in Rome

Wil je meer lezen over de kunstwerken van C215 in Rome? Ciao Tutti schreef hier een leuk artikel over!

Neve

Slenterend door de gezellige wijk Trastevere komen we een andere kunstenaar tegen, Neve. Ook deze naam keert regelmatig terug en langzaam beginnen we zijn stijl te herkennen. Zijn portretten lijken zo levensecht dat ik in eerste instantie twijfel of het geen foto is, maar van dichtbij zijn de penseelstrepen duidelijk zichtbaar. Heel indrukwekkend.

Ook Neve schildert niet alleen in Rome, maar ook in Spanje, Frankrijk, Engeland, Griekenland, Zwitserland en Duitsland. Wil je meer zien van Neve? Kijk dan eens op zijn Instagram account.

Street art in RomeStreet art in Rome

De street art in Rome heeft mij positief verrast. Hoewel het iets meer zoeken was dan in andere steden, hebben we aan aantal prachtige exemplaren gevonden. De moderne street art staat in mooi contrast met de oude Romeinse gebouwen. Ben je opzoek naar meer street art in Rome? Kijk dan op de Roma Street Art Map.

Opzoek naar meer streetart? Collegablogger Eva deelt 12 steden met de beste streetart in Europa

Ben jij al eens in Rome geweest en heb je ook street art gespot? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen. Wat vind jij van de street art in Rome?

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

A Travel Note 25 augustus 2021 - 12:10

Super leuk! Ben echt dol op street art, maar helaas net terug van Rome. Een goede reden om weer eens terug te gaan dus 😀

Reageer
Dewi 27 augustus 2021 - 10:49

Oehh, heerlijk dat je net in Rome geweest bent! En inderdaad, zo blijft er nog wat te wensen over :).

Reageer
Flash-backpack: terugblik op maart - Backpack vol verhalen 4 april 2017 - 15:19

[…] Naast monumenten uit de oudheid, gingen we ook opzoek naar de hedendaagse Romeinse kunst. Hoewel in Rome de street art veelal verspreid over de stad ligt, spotten we al dwalend door de straten van de eeuwige stad een […]

Reageer
Irene schreuder 23 maart 2017 - 22:47

Leuk om te weten. Bij street art had ik idd nooit aan Rome gedacht.

Reageer

Laat een reactie achter