Home Barcelona Stedentripdilemma: Madrid of Barcelona?

Stedentripdilemma: Madrid of Barcelona?

door Dewi
Madrid of Barcelona

Madrid en Barcelona. Twee grote bekende Spaanse steden. Beiden totaal verschillend. Een aantal jaar geleden bezocht ik Barcelona al eens en vorig jaar was Madrid aan de beurt. Jullie hebben al kunnen lezen hoe Madrid mijn hart veroverde, maar hoe zat dat met Barcelona? Laatst vroeg iemand mij of hij beter naar Madrid of Barcelona kon gaan voor een citybreak. In dit artikel zet ik deze twee steden tegenover elkaar en los ik dit stedentripdilemma voor je op. Wordt het Madrid of Barcelona?

Stedentripdilemma: Madrid of Barcelona

Eigenlijk moet je steden niet met elkaar vergelijken. Ieder land, iedere stad en iedere plek heeft zijn eigen charme. Toch voel je je op sommige plekken nét even iets meer thuis dan op andere plaatsen. De ene stad heeft meer interessante bezienswaardigheden en de andere stad heeft misschien weer een prettigere sfeer. Om een goede afweging te kunnen maken, vergelijk ik Madrid en Barcelona op verschillende punten, namelijk: bezienswaardigheden, sfeer en authenticiteit, eten en drinken, weer en klimaat, streetart en straatartiesten.

Bezienswaardigheden

Zeg je Barcelona dan zeg je Gaudi en de Sagrada Familia. Toen ik zonder vooronderzoek ging nadenken over bezienswaardigheden in Madrid bleef het lang stil. Ik kwam niet veel verder dan het stadion van Real Madrid, maar de Spaanse hoofdstad moest toch veel meer te bieden hebben? En inderdaad, Madrid heeft mij ontzettend positief verrast.

Madrid

In Madrid slenterde ik samen met mijn moeder van wijk naar wijk. De verschillende wijken van Madrid zijn al een bezienswaardigheid op zich. Iedere wijk is anders en heeft zijn eigen sfeer met verrassende plekjes. Van mensen kijken in het alternatieve Chueca tot tapas in La Latina. Van vintage shoppen in Malasaña tot een Indiase maaltijd in kleurrijk Lavapiés.

We liepen dagen door de stad en bezochten een aantal bezienswaardigheden, zoals Templo Debod, treinstation Atocha en het koninklijk paleis. Verder kon ik geen genoeg krijgen van de schitterende Almudena kathedraal, waar mijn camera overuren draaide en het fijne park Retiro.

Lees ook: Wat te doen tijdens een stedentrip Madrid: 12x mijn persoonlijke favorieten

Madrid of Barcelona - Almudena Kathedraal in MadridMadrid of Barcelona - konklijk paleis in Madrid

Barcelona

Barcelona is de stad van Gaudi. De architectuur van Gaudi is overal ter wereld bekend én geliefd. Dit alleen al maakt Barcelona tot een stad waar je minstens één keer in je leven geweest moet zijn: het Park Güell, de Sagrada Familia en de huizen van Gaudi zijn stuk voor stuk kleurrijk en uniek.

Eén van de meest bijzondere dingen in Barcelona vond ik de ondergrondse stad uit de Romeinse tijd. Deze vind je in het Museu d’Historia de la Ciutat, een museum over de geschiedenis van Barcelona. Als je hier met een lift naar beneden gaat, kom je bij de restanten van de Romeinse stad Barcino, gesticht door keizer Augustus rond het jaar 12 v. Chr. Heel indrukwekkend!

Op zoek naar meer tips voor Barcelona? Collegablogger Anne heeft haar favoriete Barcelona hotspots op een rijtje gezet!

Madrid of Barcelona - Park Güell BarcelonaMadrid of Barcelona - details Sagrada Familia Barcelona

Sfeer en authenticiteit

De sfeer vind ik eigenlijk het belangrijkste aspect van een stad. Een stad kan nog zo mooi zijn, maar als de sfeer niet goed is, wil ik er eigenlijk toch snel weer weg. Zo vluchtte ik al eens na 2 dagen weg uit Belgrado en ook het prachtige Wenen vond ik eigenlijk helemaal niet zo gezellig. Voor mij heeft een stad een fijne sfeer als ik naast de bezienswaardigheden ook gewoon kan genieten van het dwalen door kleine straatjes of als ik lekker mensen kan kijken vanaf een terras en kan relaxen in een van de parken. Hoe zit het met de sfeer in Madrid en Barcelona?

Madrid

Madrid veroverde in een paar dagen tijd mijn hart, met name door de fijne sfeer, diversiteit en authenticiteit. Vooral door het slenteren van wijk naar wijk had ik het gevoel de stad snel te leren kennen. Iedere wijk heeft zijn eigen unieke identiteit. Eén van de leukste dingen aan Madrid vond ik dat de stad voor mijn gevoel nog niet zo op het netvlies staat van toeristen. Je wordt hier nog niet doodgegooid met souvenirwinkeltjes en met Engels kun je er niet altijd terecht. Wij hebben zelfs in een restaurant gegeten, waar niemand Engels sprak en we echt op de gok iets op de kaart hebben aangewezen.

Lees ook: Op ontdekkingstocht: de leukste wijken van Madrid + niet te missen plekjes

Madrid of Barcelona

Barcelona

Barcelona wordt daarentegen overspoeld door toeristen. Dat is niet voor niets, want de stad heeft een aantal unieke bezienswaardigheden en een perfecte ligging aan zee. Toch vond ik de enorme drukte wel iets afdoen aan de sfeer in de stad en doordat er overal Engels gesproken werd, voelde ik mij eigenlijk niet écht in Spanje.

Eten en drinken

Ik houd van het Spaanse ritme, de cultuur en vooral van het eten. Zo leuk dat je bij een drankje gelijk een hapje geserveerd krijgt. Wat betreft het eten, kun je in beide steden goed terecht. Barcelona ligt natuurlijk aan zee, dus hier genoot ik meer van visgerechten dan in Madrid. In Madrid aten we in fijne authentieke restaurantjes, waar de bediening af en toe geen woord Engels sprak. Als je in Madrid bent, móet je eigenlijk wel churros gaan eten bij Chocolateria San Ginés. Nog nooit at ik zulke lekkere knapperige churros met heerlijke chocoladesaus.

Lees ook: Lekker eten in Madrid: 7x mijn favoriete eettentjes

Madrid of Barcelona - Churros in Madrid

Weer en klimaat

Als er íets is waar je geen invloed op hebt, dan is het wel het weer. Ik probeer mijn humeur daar dan ook nooit door te laten beïnvloeden, want veranderen doe je het toch niet. Wel is het bij het plannen van een stedentrip fijn om een beetje rekening te houden met het klimaat.

Madrid

Madrid ligt op een hoogvlakte, waar een landklimaat heerst. De winters kunnen koud zijn en in de zomer kunnen de temperaturen soms oplopen tot boven de 40 graden. ’s Zomers kan de hitte in Madrid dus echt verstikkend zijn. Doordat de stad op hoogte ligt, koelt het ’s nachts wel weer een beetje af. De fijnste periodes voor een stedentrip naar Madrid zijn eigenlijk het voorjaar en het najaar. Ik was hier in mei en dat was echt perfect.

Barcelona

Barcelona heeft een heerlijke ligging aan de Middellandse zee en een mediterraan klimaat. Hierdoor wordt het in de warmste maanden zo’n 30 graden en kun je – als je geluk hebt – in de winter nog prima op een terras zitten. Wat betreft de temperatuur, zou je in de zomer beter Barcelona dan Madrid kunnen bezoeken. Als het heel warm wordt, kun je altijd nog even een duik in zee nemen. Houd er wel rekening mee dat de zomer ook een hele drukke periode is en je struikelt over de toeristen.

Madrid of Barcelona - strand van Barcelona

Streetart en straatartiesten

Als je vaker te vinden bent op Backpack vol verhalen weet je misschien dat ik gek ben op streetart. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier in Barcelona niet echt naar opzoek ben gegaan, dus hier kan ik weinig over zeggen. In Madrid kwam ik dit echter overal tegen, met name in de levendige wijken La Latina en Lavapiés vind je mooie kleurrijke kunstwerken en murals.

Voor mij heeft een stad altijd nét iets extra’s als je er regelmatig straatartiesten tegenkomt. In Madrid viel het mij op dat je op ieder plein en ook vaak op de hoek van een straat wel dansers, schilders of levende standbeelden vindt. In Barcelona kom je dit ook wel tegen, maar vond ik het toch iets minder.

Madrid of Barcelona - streetart in Madrid

Eindoordeel: Madrid of Barcelona?

En dan is het nu tijd om te kiezen: wordt het Madrid of Barcelona? Waarschijnlijk heb je tussen de regels door al wel kunnen lezen waar mijn voorkeur naar uit gaat. Hoewel Barcelona ook beschikt over prachtige bezienswaardigheden en een fijne ligging heeft aan zee, gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Madrid. Eigenlijk vooral door de fijne sfeer, de unieke wijken, de authenticiteit en de diversiteit van de stad.

Heb jij Madrid of Barcelona wel eens bezocht? Dan ben ik heel benieuwd naar welke stad jouw voorkeur uitgaat. Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

9 reacties

Esther 5 mei 2018 - 21:41

In beide steden ben ik inmiddels een paar keer geweest en mijn favoriet is Madrid! Precies om de redenen dje jij aangeeft. Barcelona is grotendeels overspoeld door toeristen. Natuurlijk zijn er ook rustigere wijken, maar het centrum mist wel echt wat authenticiteit vind ik. Madrid was heerlijk, veel fijne wijken en leuke rustige pleintjes met locals.

Reageer
Marcella Molenaar 28 april 2018 - 16:41

Grappig, ik ben zelf met een vergelijking bezig tussen Valencia en Sevilla 😉 Leuk om jouw vergelijking te lezen tussen Barcelona en Madrid. Ik ben zelf alleen in Barcelona geweest, maar vond het er ook erg druk. Ik Sevilla merkte ik dit ook wel op, maar in Valencia niet. Wat dat betreft maakt Madrid me ook best nieuwsgierig!

Reageer
Caro 28 april 2018 - 14:49

Wat bijzonder dat in Madrid elke wijk zo zijn eigen sfeer heeft, lijk me heel leuk om door rond te lopen. Wat je zegt over in Barcelona rondlopen en dan niet echt een Spaans gevoel hebben, snap ik wel, er zijn gewoon zo veel toeristen altijd… Begin nu door jouw verhaal wel steeds nieuwsgieriger te worden naar Madrid!

Reageer
Jenny - IkReis 27 april 2018 - 23:10

De steden zijn echt zo anders! Barcelona is een stuk toeristischer dan Madrid. Madrid vond ik origineler, en het eten beviel me daar beter 🙂

Reageer
Michal | Reiswijzer kids&co 25 april 2018 - 22:51

Het is alweer even geleden dat ik beide steden bezocht, maar ook mijn voorkeur gaat uit naar Madrid. Echt gevoelsmatig, want ik vind Barcelona ontzettend leuk en ik hou enorm van Gaudi. Maar die sfeer in Madrid hè… Het voelde toch meer authentiek, meer Spaans. Maar misschien ben ik in Barcelona gewoon niet op de juiste plekken geweest…

Reageer
Yvonne 25 april 2018 - 20:22

Leuk om te lezen hoe jij het ervaren hebt. Ik heb zelf Barcelona 3 keer bezocht en het was de stad waar ik voor het eerst alleen naartoe vloog. Ik denk dat deze stad daardoor altijd mijn voorkeur blijft houden, toch speciale herinneringen. Bovendien ben ik gek op Gaudi. In Madrid heb ik alleen 2 keer een tussenlanding gemaakt en dus ken ik de stad alleen van wat ik uit de lucht gezien heb.

Reageer
Denise 25 april 2018 - 10:20

Leuk om te lezen, ik was benieuwd wat je erover zou zeggen, maar het was al snel duidelijk welke jouw favoriet is. Een hele eerlijke vergelijking kan ik zelf niet maken omdat ik in Barcelona gewoond heb en Madrid alleen maar kort bezocht heb. Ik vind beide steden mooi, maar Barcelona heeft voor altijd een plekje in mijn hart. Ik begaf me doorgaans juist niet tussen de toeristen maar tussen locals en studenten. Ik was veel in andere wijken en de toeristische delen van de stad waren toen nog niet zó toeristisch als nu. Ik hoorde zelden Engels! Ik spreek Spaans en leerde er Catalaans, dus zo ervaar je een stad alweer heel anders.
In Madrid was ik in de winter en ik heb veel gezien, maar ik wil er absoluut nog een keer naartoe. Waarschijnlijk komende zomer al, naar beide steden en meer nog! Ik wacht alleen nog op akkoord van de treinen…

Reageer
Ann 24 april 2018 - 23:13

Hé, ik had net hetzelfde gevoel. In Madrid werd ik verrast door de dynamische vibe, het Reina Sofia, het Atocha-station, Retiropark, het koninklijk paleis,… hoe gek ik tevoren ook was van Barcelona. En ook wat eten en terrasjes betreft is het idd meer genieten. Barcelona is slachtoffer geworden van zijn eigen succes en wordt overspoeld door toeristen. Helemaal eens met je conclusie!

Reageer
Linda | travellersoftheworld 23 april 2018 - 19:44

Leuk zo’n vergelijking, altijd heel handig als je twijfelt, maar kiezen is en blijft moeilijk. Inderdaad, elke stad of plek heeft zo zijn eigen charmes. Ik ben nog nooit in Barcelona geweest, maar ook nog nooit in Madrid. Beide zou ik wel eens willen bezoeken, Barcelona spreekt mij meer aan, maar dat komt denk ik vooral omdat je daar vaker iets over hoort en leest. Het is bekender. Nu ik jouw foto’s en verhalen over Madrid heb gezien, stijgt Madrid toch ook wel weer op het lijstje. Vooral die kleurrijke kathedraal wil ik heel graag eens bezoeken!

Reageer

Laat een reactie achter