Home Reistips Een stedentrip in de winter: 7x mijn favoriete Europese bestemmingen

Een stedentrip in de winter: 7x mijn favoriete Europese bestemmingen

door Dewi
stedentrip in de winter

Bij een stedentrip in de winter heb je twee mogelijkheden: óf je accepteert dat het koud is óf je kijkt of je de zon op kunt zoeken. Persoonlijk vind ik besneeuwde straten, schitterende kerstverlichting en de geur van glühwein ontzettend charmant. De afgelopen jaren maakte ik dan ook aardig wat stedentrips in de winter. Koud of niet, ik ben er gek op om nieuwe plekken te ontdekken. Daarom geef ik je vandaag 7 tips voor steden, die je ook heel goed in de winter kunt bezoeken.

1. Londen

Londen staat met stip op nummer één in dit rijtje en is absoluut mijn favoriet voor een stedentrip in de winter. Londen is natuurlijk het hele jaar door een fantastische stad om te bezoeken, maar in de winter is het hier nog nét iets magischer. Vanaf november is Londen helemaal in kerstsferen gehuld en hangt de stad vol met prachtige lichtjes en zijn de etalages uitbundig versierd. Ga bijvoorbeeld schaatsen in Hyde Park of vergaap je aan de prachtige sfeerverlichting in Oxford street.

Meer over Londen? Misschien vind je mijn eerdere artikel over streetart in Shoreditch, één van de leukste wijken in Londen ook interessant om te lezen.

stedentrip in de winterstedentrip in de winter

2. Parijs 

Eerder schreef ik al een ode aan Parijs. Deze stad is mijn grote liefde. Inmiddels ben ik al 15 keer in Parijs geweest en heb ik de stad in alle jaargetijden bezocht. Ook deze winter staat Parijs weer op de planning. Een groot voordeel van Parijs in de winter is dat de meeste toeristen warm thuis zitten, waardoor de stad ineens een heel andere sfeer krijgt. Geen lange wachtrijen bij de beroemde bezienswaardigheden en het winterzonnetje zorgt voor een prachtig licht in de straten van Parijs.

Bovendien verandert ook Parijs in de winter in een sprookje. Overal zie je prachtig versierde etalages, schitterende kerstverlichting en kerstmarkten. Het kan koud zijn, maar ook dan kun je je in Parijs uitstekend vermaken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het grote warenhuis Galeries Lafayette. Niet perse om te shoppen, maar omdat de etalages en de koepel van dit warenhuis bijzonder indrukwekkend zijn. Daarnaast kun je je natuurlijk altijd vermaken in het Louvre, het prachtige Musée d’Orsay of het Centre Pompidou. Kortom, een stedentrip naar Parijs is altijd een goed idee. Ook in de winter.

stedentrip in de winter

3. Rome

Alle wegen leiden naar Rome. Het hele jaar door, maar dit jaar bezochten Koen en ik Rome in januari. Ik vond dit een ideale maand om de eeuwige stad te bezoeken. Waar het in de zomer nog wel eens veel te warm kan zijn, was de temperatuur in januari ontzettend aangenaam. Een bijkomend voordeel is dat de stad in januari niet overspoeld wordt door toeristen en er geen lange rijen zijn voor de belangrijkste bezienswaardigheden. Bij de St. Pieter, het Forum Romanum en het Colosseum konden we direct doorlopen en met 15 graden hadden we onze winterjassen eigenlijk wel thuis kunnen laten.

Op zoek naar tips voor Rome? Lees dan mijn artikel Rome voor de eerste keer: 10x niet te missen bezienswaardigheden

stedentrip in de winterstedentrip in de winter

4. Gent

Als je geen zin hebt om ver weg te gaan en al vaker in Antwerpen of Brugge bent geweest, is Gent een geweldige stad voor een stedentrip in de winter. Hier vind je prachtige historische gebouwen en kerken en bovendien is het echt een bourgondische stad, waar je heerlijk kunt eten. In december verandert het historische centrum in een winterwonderland. De kerstmarkt staat vol kraampjes met lekker eten en de geur van glühwein tovert altijd weer een glimlach op mijn gezicht. Vanaf kasteel Gravensteen – in het hart van de stad – heb je een schitterend uitzicht over Gent. En wist je dat je in Gent ook prachtige streetart kunt spotten?

stedentrip in de winter

5. Kopenhagen

Zet je muts op, trek je handschoenen aan en sla je sjaal stevig om je nek. Zolang je je goed hebt ingepakt, is het zeker de moeite waard om Kopenhagen in de winter te bezoeken. Vorig jaar trotseerden mijn moeder en ik samen de kou en gingen op ontdekkingstocht in Kopenhagen. Het mag dan koud zijn in de Deense hoofdstad, de schitterende gekleurde huizen vulden ons als vanzelf met warmte. Toen het ook nog een klein beetje begon te sneeuwen, had ik al snel het gevoel in een magisch sprookje beland te zijn. Bovendien is Kopenhagen een ontzettend hippe stad met veel gezellige koffietentjes, waar we regelmatig neerploften om even bij te komen en op te warmen.

Wil je meer lezen over Kopenhagen? Lees dan mijn eerdere artikel Stedentrip naar Kopenhagen: mijn 6 favorieten.

stedentrip in de winterstedentrip in de winterStedentrip naar Kopenhagen

6. Berlijn

Het voordeel van Berlijn vind ik dat je er prima met de trein naartoe kunt. Samen met mijn vader stapte ik vorig jaar februari in Amersfoort op de trein om 6 uur later aan te komen in hartje Berlijn. Naar mijn idee niet heel veel langzamer dan vliegen, maar wel veel duurzamer! In aanloop naar de kerst heeft Berlijn ontzettend veel gezellige kerstmarkten en komt de geur van glühwein je tegemoet. In januari en februari is het rustig in Berlijn, waardoor je in alle rust kunt genieten van alle prachtige musea in het Museuminsel. En zeg nou zelf, geeft het niet net iets extra’s als je door Berlijn wandelt en de sneeuw onder je schoenen kraakt?

stedentrip in de winter

7. Maastricht

Voor een leuke stedentrip hoef je natuurlijk helemaal niet perse naar het buitenland. Voor een weekendje weg in eigen land is Maastricht tot nu toe mijn favoriet. Bovendien vind je hier ontzettend veel gezelligheid. Maastricht is een prachtige historische stad en ook nog eens lekker dichtbij! Twee jaar geleden brachten Koen en ik een bezoekje aan Maastricht in december. De stad heeft ieder jaar een ontzettend sfeervolle kerstmarkt mét schaatsbaan.

Wat is jouw favoriete stad voor een stedentrip in de winter? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder. 


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Flash-backpack #13: Terugblik op november 9 december 2017 - 23:13

[…] Mijn persoonlijke favoriete foto van november is onderstaande foto, die ik vorig jaar maakte in Londen. Ik wordt altijd zó blij van sfeerverlichting in deze tijd van het jaar. Ik plaatste deze foto naar aanleiding van mijn artikel over mijn favoriete bestemmingen voor een stedentrip in de winter. […]

Reageer

Laat een reactie achter