Home Reisfotografie Tips voor reisfotografie #2: 6x waarom ik altijd een statief meeneem op reis + tips

Tips voor reisfotografie #2: 6x waarom ik altijd een statief meeneem op reis + tips

door Dewi
statief meeneem op reis - skyline van Hongkong

Als backpacker neem ik het liefst zo weinig mogelijk mee aan bagage. Je moet het immers allemaal meeslepen. Toch maak ik voor mijn foto-uitrusting een uitzondering. Ik neem liever minder kleding mee op reis dan dat ik aan fotoapparatuur thuis laat. Ook mijn statief gaat áltijd mee op reis. Ja, het is een hoop gesleep, onhandig van formaat en het neemt veel ruimte in beslag. Waarom ik dan toch altijd een statief meeneem op reis? Ik vertel het je in dit artikel.

1. Fotograferen in ruimtes met weinig licht

Soms wil fotograferen in donkere ruimtes, zoals grotten, binnen in gebouwen en nauwe straatjes. Een lichtbron is in veel van deze gevallen een schaars goed. Hoewel je zou denken dat je binnen in gebouwen voldoende licht hebt, is het in theaters, paleizen en kerken vaak net iets te donker om mooie foto’s te kunnen maken.

Om toch goed belichte foto’s te kunnen maken, gebruik ik een statief. Op deze manier kan ik gebruik maken van langere sluitertijden en mijn ISO-waarden laag houden. Wanneer je gebruik maakt van lange sluitertijden is het niet meer mogelijk om uit de hand te fotograferen, omdat het je nooit lukt om je camera helemaal stil te houden. Het resultaat is dan een onscherpe en bewogen foto. Een statief biedt in dit geval de oplossing.

statief meeneem op reis - Almudena Kathedraal in Madrid

2. Avond/nachtfotografie

Eén van mijn favoriete vormen van fotografie is de avond- en nachtfotografie. Hoewel het gouden uurtje één van de mooiste momenten is om te fotograferen, vind ik het ook fijn om nog even te wachten op het blauwe uurtje: het moment dat de zon net onder is, de lichtjes overal aangaan en de lucht een diepblauwe kleur heeft. Ook later op de avond als het écht helemaal donker is vind ik het leuk om te fotograferen. Vooral het fotograferen van een indrukwekkende skyline doe ik het liefst in de avond. Bij avond- en nachtfotografie heb je vanzelfsprekend weinig licht, waardoor ik graag gebruik maak van lange sluitertijden.

statief meeneem op reis - de skyline van Hongkong

3. Het vastleggen van beweging

Ken je die foto’s van watervallen, rivieren of fonteinen met dat ‘zachte’ water? Het water verandert in een zijdezachte en mistige waas. Of foto’s waarin auto’s en bussen veranderen in lijnen en strepen. Ook voor het vastleggen van beweging gebruik je lange sluitertijden en dus een statief.

Wil je overdag beweging vastleggen en bijvoorbeeld een waterval fotograferen, maar raken je foto’s overbelicht bij het gebruik van lange sluitertijden? Maak dan gebruik van een grijsfilter (ND-filter). Een grijsfilter reduceert het licht dat in de lens valt, waardoor je ook overdag met langere sluitertijden kunt werken.

statief meeneem op reis - Trevi fontein in Rome statief meeneem op reis - Rome

4. Scherpere foto’s

Uit de bovenstaande punten kun je concluderen dat ik mijn statief vooral gebruik wanneer ik wil werken met lange sluitertijden. Toch maak ik ook overdag met voldoende licht wel eens gebruik van mijn statief. Als ik bijvoorbeeld met mijn camera flink inzoom, heb ik nog wel eens last van wat bewegingsonscherpte. Het resultaat is dan dat de foto niet 100% scherp is en vind ik heel jammer. Om dit te voorkomen, maak ik ook in dit soort gevallen gebruik van mijn statief.

statief meeneem op reis - rijstvelden van Longji in China

5. Het maken van een timelapse

Een timelapse is een serie van foto’s, die in een intervalperiode worden gemaakt en als een filmpje versneld worden afgespeeld. Op deze manier kun je in enkele seconden veranderingen in een landschap laten zien, die in werkelijkheid een langere periode duurt. Om een timelapse te maken is het van groot belang dat de camera continue op dezelfde positie blijft staan. Dit gaat je met de hand nooit lukken, dus hier heb je echt een statief voor nodig. Een timelapse maak ik meestal met mijn GoPro en niet met mijn spiegelreflexcamera. Ook voor de GoPro neem ik een klein statief mee op reis.

6. Zelfportretten

Als je op reis gaat, is het natuurlijk leuk om zelf ook eens op de foto te staan. Ik reis meestal samen met Koen en hij maakt dan de foto’s waar ik alleen op sta, maar we willen ook wel eens samen op de foto. Je kunt natuurlijk altijd iemand anders vragen om een foto van je te maken, maar soms is er even niemand in de buurt of is de foto die iemand anders heeft gemaakt nét niet helemaal zoals jij in je hoofd had: afgehakte voeten, een half hoofd, scheve horizon, niet scherp of gewoon niet de juiste compositie. Oplossing: zet je camera op je statief, bepaal je compositie en maak een foto met de zelfontspanner. Je hebt dan 10 seconden om jezelf in de juiste positie te brengen.

statief meeneem op reis - Cameron Highlands in Maleisië

Hoe vaak gebruik ik mijn statief op reis?

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat ik op reis mijn statief voor verschillende vormen van fotografie gebruik. Ik gebruik mijn statief voor het fotograferen van skylines, landschappen, water, verkeer en af en toe ook voor zelfportretten. Het statief gaat daarom ook elke dag mee in ons dagrugzakje, tenzij ik 100% zeker weet dat ik het die dag niet ga gebruiken. Hoe vaak ik mijn statief gebruik op reis? Eigenlijk bijna elke dag! Ja, het is veel gesleep en soms wat onhandig, maar ik zou niet meer zonder kunnen. Ik hecht veel waarde aan kwalitatief goede foto’s, dus de nadelen van het meenemen van een statief op reis wegen wat mij betreft ruimschoots op tegen de voordelen.

statief meeneem op reis - camera op statief in Kuala Lumpur

Welk statief neem ik mee op reis?

Er zijn natuurlijk duizenden statieven waar je uit kunt kiezen, dus waar kies je dan voor? Ik vind het belangrijk dat het statief compact is en in mijn dagrugzak en handbagagekoffertje past. Daarnaast moet het stevig zijn, een slim balhoofd hebben en hoog genoeg zijn. Tenslotte vind ik het niet fijn als het statief heel erg zwaar is.

Zelf gebruik ik dit statief van Manfrotto. Dit statief voldoet aan al mijn wensen. Het is stevig, niet te zwaar, heeft een slim balhoofd, is hoog genoeg én het past in mijn dagrugzak. Daarnaast is dit statief ook betaalbaar, niet onbelangrijk.

Enkele tips voor het fotograferen met een statief

  • Ondanks dat je een statief gebruikt, kun je nog steeds bewogen of onscherpe foto’s krijgen. Wanneer je je camera aanraakt om een foto te maken, krijg je namelijk lichte trillingen. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een draadloze ontspanner (afstandsbediening).
  • Heb je geen afstandsbediening en geen zin om dit extra aan te schaffen? Dan kun je er ook voor kiezen om je camera op zelfontspanner te zetten. Je raakt je camera aan om de foto te maken en daarna telt je camera 10 seconden af voordat je de foto maakt. Dit scheelt al heel veel in het onderdrukken van trillingen. Ik heb meestal geen afstandsbediening mee op reis en maak veel foto’s op deze manier.
  • Heb je geen statief bij je? Dan kun je ook een andere manier zoeken om je camera te stabiliseren. Zet je camera bijvoorbeeld op een muurtje of maak gebruik van een rijstzak of een vest.
  • Zorg ervoor dat je je statief op een stevige en stabiele ondergrond plaatst. Je wilt natuurlijk niet dat je statief onstabiel staat en met dure fotoapparatuur en al omvalt.
  • Zet je beeldstabilisatie uit als je met een statief werkt. Wanneer je uit de hand fotografeert compenseert de beeldstabilisatie jouw bewegingen. Als je een statief gebruikt, zal de beeldstabilisatie dit ook proberen en dit kan dan juist ongewenste trillingen veroorzaken.

Tot zover mijn argumenten waarom ik altijd een statief meeneem op reis. Neem jij wel eens een statief mee?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Dit betekent dat wanneer jij via deze link iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter