Home Bosnië Wat te doen in Sarajevo? Het Jeruzalem van Europa

Wat te doen in Sarajevo? Het Jeruzalem van Europa

door Dewi
Wat te doen in Sarajevo?

Bosnië- Herzegovina, een land dat mij altijd gefascineerd heeft. De beelden van de oorlog in de jaren ’90 staan nog op mijn netvlies gebrand. Hoewel ik erg jong was, heb ik hier toch veel van meegekregen. Bij ons in de straat woonden veel Bosnische mensen en ik had een Bosnische oppas. De oorlog in Bosnië kwam daardoor erg dichtbij. Echt goed heb ik dit eigenlijk nooit kunnen loslaten. Nu, bijna 20 jaar later, is het tijd om dit bijzondere land te bezoeken. Maar wat te doen in Sarajevo? Ik vertel het je in dit artikel.

Wat te doen in Sarajevo?

Sarajevo is één van de Europese steden die het meeste indruk op mij gemaakt heeft. De littekens van de oorlog zijn hier nog goed zichtbaar. Zowel bij de mensen als in de gebouwen, waar de kogelgaten soms ontelbaar zijn. Toch heb ik mij in geen enkele andere Europese stad zo welkom gevoeld als in Sarajevo. De mensen zijn warm en vriendelijk, wijzen je met alle plezier de weg en schenken met liefde een kopje sterke Bosnische koffie voor je in.

Sarajevo is een stad die eigenlijk diverse werelden bij elkaar brengt. De oosterse en de westerse cultuur komen in deze stad samen. Het is niet voor niets dat Sarajevo vaak “het Jeruzalem van Europa” genoemd wordt. In een straal van 500 meter vind je een moskee, een orthodoxe kerk, een katholieke kerk en een synagoge. Sarajevo staat bekend om zijn multiculturele samenleving.  Al eeuwen leven diverse godsdiensten naast elkaar en met elkaar. De inwoners van Sarajevo zijn hier bijzonder trots op. Een man die ons op straat aanspreekt zegt: “Het mooie aan Sarajevo is dat je nooit weet wie hier vandaan komt en wie niet. Omdat hier zoveel verschillende culturen leven, val je hier als toerist niet zo op. Je gaat gewoon op in het straatbeeld”.

Mijn belangrijkste tip voor Sarajevo is dan ook: laat de stad vooral op je afkomen. Deze bijzondere stad maakt ongetwijfeld een diepe indruk op je.

1. Dwalen door de kleine straatjes

Hoewel Sarajevo eigenlijk maar een klein stadje is, kun je hier makkelijk een paar dagen rondstruinen. In kleine schattige straatjes van Baščaršija, het oude Ottomaanse centrum, kun je je uren vermaken. Deze straatjes zitten vol met kleine winkeltjes, werkplaatsen, barretjes, cafeetjes en restaurantjes. In de werkplaatsen wordt metaal bewerkt en je kunt hier de meest prachtige bewerkte thee- en koffiepotten kopen. Het zijn ware kunstwerken, dus een bezoek aan een van de werkplaatsen zou ik zeker niet overslaan!

Wat te doen in Sarajevo?

2. Uitzichtpunt – “Grlica brdo”

Wij kregen de tip om vlak voor de schemering naar het uitzichtpunt te wandelen. Het is een aardige klim, maar het uitzicht is adembenemend. Je ziet hier de zon langzaam onder gaan en er trekt een prachtige gouden gloed over de stad en over de bergen. Wij waren hier tijdens de ramadan en dat geeft een extra bijzondere sfeer. Bij zonsondergang wordt vanaf de berg een kanon afgeschoten, wat het teken is dat iedereen mag gaan eten. De imams roepen op voor het gebed en alle minaretten worden op sprookjesachtige wijze verlicht!

Tegelijkertijd heb je hier uitzicht over de gigantische kerkhoven. Vanaf deze berg zie je zo vijf enorme kerkhoven liggen met allemaal witte stenen. Het doet je des te meer realiseren wat zich hier heeft afgespeeld. Hoe goed de sfeer nu ook is, laten we dat niet vergeten. Iedere witte steen staat voor een persoon die uit het leven gerukt is.

Wat te doen in Sarajevo?

3. Vrelo Bosna

Nabij Sarajevo, bij het plaatsje Illidza ligt de Vrelo Bosna. Dit is één van de meest rustgevende en vredige plekken waar ik ooit ben geweest. Het is een prachtig park waar de rivier de Bosna ontspringt. Dit maakt dat er een schitterende bron is met prachtig helder blauw water. Zó blauw zie je het zelden. In Sarajevo kun je gemakkelijk de tram pakken naar Illidza om hier te komen.

Wat te doen in Sarajevo?

Lees ook: De schoonheid van toeristisch Mostar

4. Latinski Most: de brug van Franz Ferdinand

De Latinski Most zier er in eerste instantie niet zo bijzonder uit, maar als je je realiseert dat hier het startschot voor de Eerste Wereldoorlog werd gegeven, krijgt de plek ineens een hele andere lading. Vanaf deze brug werden in 1914 namelijk de Oostenrijkste aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw doodgeschoten. Deze gebeurtenis wordt gezien als de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.

5. Koffie drinken bij Čajdžinica Džirlo

In dit kleine sfeervolle cafeetje drink je heerlijke sterke Bosnische koffie. Als je niet van koffie houdt, hebben ze ook ontzettend veel soorten verse thee. De eigenaar is bijzonder vriendelijk en spreekt maar liefst 5 talen! Helaas geen Engels, maar met een paar woorden Frans en Duits kom je een heel eind. Je kunt hier heerlijk buiten zitten en even relaxen. Verder is dit een prachtige plek om mensen te kijken en het leven op straat te bestuderen.

Adres: Kovači 6, Sarajevo

Wat te doen in Sarajevo?

Lees ook: 5x de lekkerste specialiteiten uit Bosnië

Praktische tips voor Sarajevo

  • Onze stedentrip Sarajevo maakte deel uit van onze Interrail-reis door Oost-Europa. Interrailen is wat mij betreft dé perfecte manier om op een duurzame manier veel van Europa te zien.
  • Ga je liever vliegen naar Sarajevo? Voor het vinden van de meest gunstige vliegtickets, kijk ik altijd op Skyscanner.
  • Alle informatie op Backpack vol verhalen is met de grootste zorg uitgezocht en samengesteld. Ik deel mijn tips met veel liefde en passie. Toch is het handig om ook een echte reisgids mee te nemen. Tijdens onze Interrail-reis hadden wij de Lonely Planet van Oost-Europa bij ons.
Wat te doen in Sarajevo?

Sarajevo heeft een diepe indruk op ons gemaakt. Hoewel de oorlog nog maar zo kort geleden is en de littekens nog duidelijk zichtbaar zijn, is het nu een bruisende, warme stad. Ik weet nog niet wanneer, maar hier komen we zeker terug! Ben je ook in Sarajevo geweest en heb je nog tips om te doen in Sarajevo? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder!

Dit vind je vast ook leuk!

12 reacties

Onze Interrail route: met de trein van Utrecht naar Istanbul 13 maart 2017 - 16:30

[…] Ben je nieuwsgierig geworden naar Sarajevo? Lees dan mijn eerdere artikel: Sarajevo, het Jeruzalem van van Europa.  […]

Reageer
Koen 11 december 2016 - 20:51

Kan niet wachten om weer terug te keren!

Reageer
Dewi 11 december 2016 - 20:58

Nee, ik ook niet! Wanneer gaan we?

Reageer
Flash-backpack #2: terugblik op november 5 december 2016 - 19:52

[…] persoonlijke favoriete artikel was Sarajevo: het Jeruzalem van Europa. Sarajevo is één van de Europese steden die het meeste indruk op mij gemaakt heeft. De littekens […]

Reageer
De vijf lekkerste specialiteiten uit Bosnië 14 november 2016 - 16:55

[…] week schreef ik over Sarajevo en Mostar. Twee steden in Bosnië-Herzegovina, een land dat mij altijd enorm gefascineerd heeft. Ik […]

Reageer
I.M.J. Schreuder 13 november 2016 - 21:49

Het lijkt erop, dat de sfeer in Sarajevo,ondanks de oorlog, niet echt veranderd is. Nog steeds een mengelmoes van culturen. Deze stad heeft lange geleden al een warm plekje in mijn hart gekregen. Wat geweldig, dat jij hetzelfde gevoel hebt.

Reageer
Dewi 14 november 2016 - 10:47

Ja, Sarajevo is echt geweldig en heeft echt mijn hart gestolen. Ik zou zo teruggaan. Kunnen we ook nog doen?

Reageer
I.M.J. Schreuder 14 november 2016 - 20:55

JAAAAAAAA!!! Goed idee!!

Reageer
Oliver 14 april 2019 - 21:56

Sarajevo is een bijzondere stad. East meets west. Oorlog en vrede. Moslims en serviers.
Op de een of andere manier kom je er niet los van. De vriendelijke mensen, geweldige eten. Armoede en rijkdom.

Reageer
De schoonheid van toeristisch Mostar, Bosnië 10 november 2016 - 20:08

[…] onze interrail trip. Al jaren wilde ik naar dit stadje en nu is het eindelijk zover! Alleen heeft Sarajevo ons nu helemaal in zijn greep en komen we hier maar moeilijk los. Daarom besluiten we om hier vandaan een dagtripje te maken naar […]

Reageer
Frans van Deurzen 2 november 2016 - 21:45

Wanner gaan we, Dewi?

Reageer
Dewi 2 november 2016 - 21:57

Wat jij wilt! Ik zou zo teruggaan naar deze fantastische stad. Maar ehh… je wilde toch samen naar Stockholm? 🙂

Reageer

Laat een reactie achter