Home Azië Wereldreisvoorbereidingen #1: Hoe wij de globale route voor onze wereldreis hebben bepaald

Wereldreisvoorbereidingen #1: Hoe wij de globale route voor onze wereldreis hebben bepaald

door Dewi
route voor onze wereldreis

Nu het hoge woord eruit is en iedereen inmiddels weet dat wij op wereldreis gaan, krijg ik hier veel leuke vragen over, zoals: Wat kost zo’n wereldreis dan? Hoe plan je zoiets? Hoe doe je dat dan met werk? En met je huis? En waar ga je heen? Daarom heb ik besloten om jullie mee te nemen op onze wereldreis. Niet alleen tijdens de reis zelf, maar ook in de voorbereidingen en praktische zaken. Vandaag trap ik af met het eerste deel van de serie ‘wereldreisvoorbereidingen’ en vertel ik je hoe wij de globale route voor onze wereldreis van een half jaar hebben bepaald.

Zoveel mooie plekken op aarde

Het zal je niet verbazen, maar ik ben verliefd op de wereld. Met mijn backpack op mijn rug ga ik samen met Koen zo vaak mogelijk op avontuur om de wereld te verkennen. Om er telkens weer achter te komen dat de wereld mooier is dan de nieuwsberichten ons dagelijks tonen. Ik heb bijvoorbeel mijn hart verloren aan Indonesië, vond Marokko het kleurrijkste land dat ik ooit heb bezocht, at het lekkerste eten in Maleisië, ontmoette de vriendelijkste mensen in Sri Lanka en keek mijn ogen uit in ‘spookstad’ Detroit.

Met 7 werelddelen en bijna 200 landen is het lastig om te bepalen waar je wereldreis naartoe gaat. Hoewel er landen zijn waar het niet veilig is om heen te reizen, blijven er nog ontzettend veel mooie en interessante bestemmingen over. Ik droom ervan om een aantal maanden door Midden- of Zuid-Amerika te reizen, naar Namibië en Botswana te gaan, IJsland te bezoeken, een roadtrip door Canada te maken of met ons kampeerbusje door Europa te trekken. Dromen zat dus, maar je kunt niet alles in een half jaar. Reizen betekent keuzes maken.

route voor onze wereldreis

Mijn grootste reisdroom

Ik heb veel reisdromen, maar mijn alleroudste reisdroom is toch wel om de treinreis der treinreizen te maken: met de Trans Mongolië Express van Moskou naar Beijing. Zo’n 30 jaar geleden maakten mijn ouders deze reis andersom. Mijn hele jeugd ben ik overspoeld met verhalen over reizen, maar de verhalen over de Trans Mongolië Express maakten als kind op mij de meeste indruk. Met mijn levendige fantasie kwamen die verhalen in mijn hoofd als vanzelf tot leven. Ik heb dan ook altijd geroepen deze reis één keer in mijn leven te willen maken.

De laatste jaren bleef deze reisdroom niet meer in mijn achterhoofd zitten, maar trad steeds vaker op de voorgrond. Net als de droom om voor langere tijd op reis te gaan. Ik heb altijd gezegd dat ik niet het hele stuk van Moskou naar Beijing met de trein wilde afleggen om vervolgens weer vanuit Beijing naar huis te vliegen. Dan wilde ik er minstens een reis door China aan vast plakken. Of liever nog een paar maanden Azië. Nu we een half jaar de tijd hebben, besloten we om twee reisdromen in één klap te vangen. We starten onze reis met de Trans Mongolië Express om hier vervolgens nog iets meer dan 5 maanden Azië aan vast te plakken.

route voor onze wereldreis

De globale route voor onze wereldreis

Eigenlijk heeft de keuze voor de Trans Mongolië Express het werelddeel voor de rest van onze reis bepaald. De treinreis hebben we inmiddels vastgelegd via een reisorganisatie. Dit is het enige tijdens onze reis dat we écht vastleggen. Omdat ik houd van flexibiliteit ligt voor daarna nog heel veel open. Wie mij kent, zal het niet verbazen: ik ben erg gehecht aan mijn vrijheid. Toch hebben we wel een globale route voor onze wereldreis in gedachten, iets wat ook wel heel handig was voor het opstellen van ons budget. Voor Japan zouden we namelijk iets meer moeten sparen dan voor India of Nepal.

China

Na aankomst in Beijing, reizen we zeker nog enkele weken door China. Vorig jaar reisden we al twee weken door het zuiden van China, maar ik wil zeker meer van dit land ontdekken. Hoewel ik China niet perse het leukste land vind om te reizen, vind ik het wel onwijs interessant en fascinerend. Vooral omdat het zó ontzettend anders is. En ja, de Trans Mongolië Express brengt ons nu eenmaal in Beijing. Goed excuus dus om terug te gaan naar dit bijzondere land.

Nu zeg ik heel leuk dat ik eigenlijk niets vast wil leggen, maar China is lastig te bereizen zonder plan. Dit land vraagt toch wel enige voorbereiding. De tickets voor de hogesnelheidslijnen gaan ook al vroeg in de verkoop en zitten ook vaak snel vol. Daarom moeten we de treinkaartjes wel van te voren boeken en dus eigenlijk ook al een globaal plan hebben voor China. Zoals het er nu uitziet, blijven we 5 nachten in Beijing en bezoeken we daarna Shanghai, Zhangjiajie en de provincie Yunnan. In totaal willen we zo’n 30 dagen in China blijven.

Benieuwd hoe ik China heb ervaren? Lees dan mijn eerdere artikel: Wat vond ik écht van China?

route voor onze wereldreis

Laos

Een land dat al heel lang op mijn bucketlist staat – en ik eigenlijk speciaal bewaard heb voor deze reis – is Laos. Hoewel ik heel vaak hoor dat Laos weinig échte hoogtepunten heeft, lijkt het mij een fijn en relaxed land. In elk geval een verademing na de hectiek van China. Naar verwachting blijven we 3 of 4 weken in Laos.

Cambodja

Na Laos is het logisch om af te reizen naar buurland Cambodja. Hoewel ik héél graag de tempels van Angkor Wat zou willen zien, is Cambodja niet een land wat mij altijd al heeft getrokken. Toch laat ik mij graag verassen. Hoe lang we in Cambodja blijven, durf ik echt niet te zeggen.

En dan?

Na Cambodja hangt het vervolg van onze reis helemaal af van hoeveel tijd we nog hebben. Indien mogelijk zou ik graag nog iets van Thailand zien of door reizen naar Maleisisch Borneo.

Indonesië

Eén ding weet ik zeker: we eindigen onze reis in mijn geliefde Indonesië, het geboorteland van mijn oma. Je kunt voor Indonesië een visum aanvragen voor 60 dagen of je visum na 30 dagen verlengen. Het liefst zou ik ook deze volle 60 dagen in Indonesië doorbrengen. In Indonesie zullen we echt nog keuzes moeten maken. Sumatra, Sulawesi, Lombok, Komodo en Flores staan allemaal nog op mijn bucketlist, maar dit redden we natuurlijk never nooit in 60 dagen. Omdat mijn overgrootmoeder van Sumatra komt, wil ik dit eiland in elk geval bezoeken. Naar welk(e) eiland(en) we verder afreizen, bepalen we waarschijnlijk ter plekke.

route voor onze wereldreis

Plannen zijn er om gewijzigd te worden, maar voor nu is dit de globale route voor onze wereldreis. Wat vind je van deze route? En heb je misschien nog tips voor plekken die we absoluut niet mogen overslaan? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

5 reacties

Roos van Tilborg 9 juli 2018 - 19:35

Hey Dewi! Super toffe plannen, even je laatste paar blogs gelezen, erg leuk. Wanneer vertrekken jullie op deze grote reis?
Arjen en ik vertrekken begin oktober op onze reis voor onbepaalde tijd. Mogelijk kruissen onze wegen nog eens 😉 x Roos (vriendinnetje van Anne)

Reageer
Dewi 29 augustus 2018 - 08:09

Hee Roos! Wat gaaf dat jullie ook in oktober op reis gaan. Waar beginnen jullie? Lijkt me zeker leuk om contact te houden en wie weet treffen we elkaar ergens in Azië 🙂

Reageer
Roos 29 augustus 2018 - 08:28

Leuk om je verhalen te lezen!! Wij hebben besloten om naar Zuid Amerika te gaan. We vertrekken 10 oktober naar Lima en we willen deze reis sowieso ook Chili en Patagonië zien. De rest ligt nog volledig open. Veel plzier nog en we spreken elkaar! Groetjes Roos en Arjen

Reageer
Dewi 29 augustus 2018 - 08:32

Wat een gave plannen! Zuid-Amerika bewaren wij voor een andere keer, maar lijkt me prachtig. Jullie ook heel veel plezier. Liefs

Reageer
Shamira | Wander Rebel 6 juli 2018 - 15:58

Interessante route! Volgens mij zijn jullie nog niet zo lang weg, dus ik ga ik jullie verhalen zeker volgen. Veel plezier en geniet ervan!

Reageer

Laat een reactie achter