Home Europa Rome voor de eerste keer: 10x niet te missen bezienswaardigheden

Rome voor de eerste keer: 10x niet te missen bezienswaardigheden

door Dewi
Rome voor de eerste keer

Rome, het grootste openlucht museum ter wereld, is moeilijk in woorden te vatten. Laat staan in lijstjes, want wat heeft deze stad ongelofelijk veel te bieden. Zoveel te zien en zoveel te doen. Bijna overal waar je kijkt, kun je je vergapen aan schitterende bouwwerken.  Als je maar een paar dagen in Rome hebt, lijkt het bijna onmogelijk om een keuze te maken uit alle bezienswaardigheden. Maar onthoud: Rome is niet in één dag gebouwd, dus probeer vooral ook niet alles in een paar dagen te zien. Vandaag zet ik op een rijtje wat je eigenlijk niet mag missen als je Rome voor de eerste keer bezoekt.

1. Het Vaticaan: de Sint Pieter en het Vaticaans Museum

Het Vaticaan is officieel natuurlijk geen onderdeel van Rome, maar dat maakt het misschien wel des te meer fascinerend. Een staat in een staat. Dat is iets wat ik altijd bijzonder heb gevonden. Wist je bijvoorbeeld dat het Vaticaan zijn eigen postzegels en postkantoor heeft. En een eigen treinstation?

De Sint Pieter is de op één na grootste kerk ter wereld en ontzettend imponerend. De grootsheid is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Beklim bij een bezoek aan de Sint Pietersbasiliek ook de koepel. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Behalve de basiliek zelf is ook het Sint-Pietersplein, ontworpen door Bernini, behoorlijk indrukwekkend. De zuilengalerijen aan weerzijden van het plein bootsen perfecte symmetrie na en staan symbool voor de moederlijke armen van de katholieke kerk.

Een bezoek aan de Sint Pieter is perfect te combineren met het Vaticaans Museum. Tijdens een bezoek aan het Vaticaans Museum sla je de Sixtijnse Kapel, met haar beroemde fresco’s van Michelangelo, uiteraard niet over. Bijzonder om je te realiseren dat hier de kardinalen bijeenkomen, wanneer een nieuwe paus gekozen wordt.

Let op: het Vaticaans Museum is op zondag gesloten.

Tip: Als de Paus in het Vaticaan is, geeft hij elke zondag om 12.00 uur vanuit zijn werkkamer van de Sint Pieter iedereen de zegen. Bijzonder om een keer mee te maken vanaf het Sint Pietersplein.

Wil je meer van het Vaticaan zien? Collegablogger Denise geeft meer tips om te zien en te doen in Vaticaanstad.

Rome voor de eerste keerRome voor de eerste keer

2. Castel Sant’ Angelo – Engelenburcht

Vanaf de Sint Pieter loop je zo naar de Engelenburcht. De Engelenburcht dankt zijn naam aan de legende dat de paus op 1e kerstdag van het jaar 590 God vroeg een einde te maken aan de pestepidemie. Bovenop de burcht verscheen vervolgens aartsengel Michaël, die het einde van de pestepidemie aankondigde. Oorspronkelijk was de Engelenburcht het mausoleum van keizer Hadrianus. Tegenwoordig is het een museum waar je de geschiedenis van de burcht kunt bekijken.

Hoewel ik de burcht zelf niet perse een niet te missen bezienswaardigheid vindt, is het park eromheen erg leuk om doorheen te lopen. Bovendien is de brug ernaartoe – de Ponte Sant’Angelo – erg indrukwekkend. Aan weerszijden van de brug staan vijf engelen, die gemaakt zijn door de leerlingen van Bernini.

Rome voor de eerste keer

3. Forum Romanum

Het Forum Romanum blijf ik één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Rome vinden. Het Forum was in de tijd van de Romeinen het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome. Op het Forum is aardig wat bewaard gebleven en met name de triomfbogen vind ik erg indrukwekkend. Al snel laat ik hier mijn fantasie de vrije loop en komt het Forum in mijn hoofd tot leven. Plotseling waan ik mij even in het Rome van de oude Romeinen en zie ik voor me hoe het hier een drukte van belang was en hoe de verschillende functies samen kwamen. Wat mij betreft is het Forum Romanum dé bezienswaardigheid die je niet mag missen als je Rome voor de eerste keer bezoekt!

Tip: wanneer je hier een kaartje koopt, koop je een combi-ticket voor het Forum Romanum, het Colosseum en het Palatino. Bij het Forum hoefden wij niet in de rij te staan, terwijl de rij bij het Colosseum meters dik was. Daarom kan ik zeker aanraden om eerst het Forum te bezoeken, zodat je bij het Colosseum niet in de rij hoeft te staan voor een kaartje! Als je jonger bent dan 26 jaar en inwoner van de Europese Unie krijg je korting en kost een combi-ticket €7,50.

Rome

4. Colosseum

Tja, het Colosseum is dé landmark van Rome en dit is natuurlijk niet voor niets. Je hebt geen grote fantasie nodig om je voor te stellen hoe gladiatorengevechten en schouwspelen hier hebben plaatsgevonden. Een nadeel vind ik echter dat het Colosseum ook een van de drukstbezochte bezienswaardigheden is van Rome. Wij konden in Rome al over de hoofden lopen. Dit zorgde er bij mij voor dat ik het geromantiseerde beeld al snel kwijt was. Persoonlijk vind ik het Colosseum zeker de moeite waard om te bezoeken, maar vond ik het vooral van buiten ontzettend indrukwekkend.

Tip: ten noorden van het Colosseum ligt de ietwat alternatieve wijk Monti. Een gezellige wijk om even rond te dwalen. Het barst hier van de  leuke restaurantjes, waar je heerlijk kunt lunchen.

RomeRome voor de eerste keer

5. Galleria Borghese

Aahh, de Galleria Borghese. Dit is waar bijna tien jaar terug – o, wat klinkt dat lang geleden – mijn liefde voor kunst begon. Hoewel ik absoluut geen kunstkenner ben, raad ik het sinds die tijd iedereen aan om de Galleria Borghese te bezoeken. De beelden van Bernini vind ik zó mooi dat ik hier uren naar kan blijven kijken. De details zijn verbluffend en je kunt bijna niet geloven dat dit door mensenhanden is gemaakt. Het meest bekende werk van Bernini in de Galleria Borghese, is waarschijnlijk het prachtige beeld van Apollo en Daphne.

De Galleria Borghese ligt in de Villa Borghese, een schitterend openbaar park. In het park vind je naast de Galleria Borghese diverse musea, villa’s, fonteinen en beelden. Het is een fijn park om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. De mooiste ingang van het park ligt aan het Piazza di Popolo. Vanaf het plein bereik je het park via een aantal steile trappen. Eenmaal boven heb je een wonderschoon uitzicht over Rome.

Rome voor de eerste keer

6. De gezellige wijk Trastevere

Trastevere vind ik één van de leukste wijken van Rome en verdient in dit rijtje zeker een aparte vermelding. Deze Romeinse wijk bruist en de enorme hoeveelheden restaurantjes, barretjes en terrassen zorgen voor een altijd levendige sfeer. Hoewel deze wijk vooral ’s avonds ontzettend gezellig is, is het ook zeker de moeite waard om de vriendelijke straatjes van Trastevere bij daglicht te bewonderen. Persoonlijk vind ik Trastevere één van de meest fotogenieke wijken van Rome.

Tip: in Trastevere eet je de meest heerlijke Italiaanse gerechten voor een ontzettend goede prijs. In deze wijk kun je bijvoorbeeld al voor €6,- een heerlijke pizza eten. Pizza, zoals pizza hoort te zijn.

Rome voor de eerste keerRome voor de eerste keer

7. De Trevifontein

De Trevifontein is de grootste en meest bekende fontein van Rome. De fontein is ooit getekend door Bernini en later gebouwd door de architect Nicola Salvi. Vergeet niet om met je rechterhand over je linkerschouder een muntje in de fontein te gooien, want dan zul je ooit terugkeren naar Rome. Normaal gesproken geloof ik niet zo in dit soort verhalen, maar stiekem heb ik mijn hart een klein beetje verloren aan de eeuwige stad. Ik wilde dus niet het risico lopen hier nooit meer terug te keren, dus ook wij gooiden braaf een muntje in de fontein.

Rome voor de eerste keerRome voor de eerste keer

8. Piazza Navona 

Rome staat bekend om haar vele pleinen en het Piazza Navona is één van de bekendste. Het plein is ontzettend druk bezocht en de perfecte plaats voor een van mijn favoriete bezigheden op reis: mensen kijken. Midden op dit gezellige plein staat een obelisk. Aan de voet van de obelisk is een schitterende fontein gebouwd door Bernini. De fontein – La Fontana dei Quattro Fiumi – bevat vier beelden, die verwijzen naar vier grote rivieren: de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata.

Rome voor de eerste keer

9. Het Pantheon 

Als je Rome voor de eerste keer bezoekt, mag je het Pantheon eigenlijk niet overslaan. Een bezoek aan het Pantheon is heel goed te combineren met het Piazza Navona, dat vlakbij ligt. Het Pantheon heeft in haar lange geschiedenis diverse functies gehad. Het werd gebouwd als tempel en is geëindigd in haar huidige functie als kerk.

Het bijzondere aan het Pantheon is met name de koepel. Tot op de dag van vandaag is dit de grootste koepel ter wereld, die gemaakt is van ongewapend beton. In het midden bevat de koepel een opening met een diameter van bijna 9 meter. Deze opening zorgt ervoor dat de koepel flexibel is, waardoor hij bestand is tegen bijvoorbeeld aardbevingen. Door de opening regent het af en toe ook naar binnen, maar de vloer is dusdanig ontworpen dat het regenwater gemakkelijk wordt afgevoerd.

Persoonlijk vond ik ons bezoek aan het Pantheon een van de meest bijzondere ervaringen in Rome. Van buiten is de koepel al mooi, maar van binnen is het nog veel imposanter dan verwacht. De constructie en de grootsheid van de koepel vond ik bijzonder fascinerend. Het zonlicht dat door  de opening valt laat een cirkel achter, wat het enige is dat de volmaakte symmetrie doorbreekt. 

Rome voor de eerste keerRome voor de eerste keer

10. Piazza Venezia

Het Piazza Venezia is één van de belangrijkste pleinen van Rome, waar het verkeer aan alle kanten om je heen raast. Op het plein komen namelijk een aantal van de drukste wegen van Rome uit. Het plein wordt omringt door belangrijke gebouwen, waaronder het Palazzo Venezia, de Basilica San Marco en het Palazzo Bonaparte. Bovendien ligt het plein naast het Forum van Trajanus, waardoor ook de zuil van Trajanus boven het plein uit rijkt.

Het belangrijkste aanzicht van het Piazza Venezia wordt echter volledig beheerst door het Monumento a Vittorio Emanuele II, wat in de volksmond ook wel de bruidstaart of typemachine genoemd wordt. Het monument doet tegenwoordig dienst als museum over de eenwording van Italië. Vanaf het Piazza Venezia beklim je de trappen van het museum en hen je een prachtig uitzicht over het plein.

Wil je in korte tijd veel zien van Rome? Collega blogger Denise geeft tips om op de fiets langs de highlights van Rome te gaan.

Rome voor de eerste keerRome voor de eerste keer

Dit was een greep uit de belangrijkste bezienswaardigheden die je niet mag missen wanneer je Rome voor de eerste keer bezoekt. Ik zou nog wel eindeloos door kunnen gaan, want in dit lijstje heb ik bijvoorbeeld de Santa Maria Maggiore, de Sint Jan van Lateranen en de Spaanse trappen nog niet eens genoemd. Voor mij is Rome in ieder geval een stad die tot de verbeelding blijft spreken, zelfs nu ik er al meerdere keren ben geweest. Ben jij al eens in Rome geweest? Dan ben ik erg benieuwd welke plekken jij mij en andere reizigers aan zou raden. Laat het me weten in een reactie hieronder!

 

 

Dit vind je vast ook leuk!

9 reacties

Een stedentrip in de winter: 7x mijn favoriete Europese bestemmingen 13 november 2017 - 20:26

[…] Op zoek naar tips voor Rome? Lees dan mijn artikel Rome voor de eerste keer: 10x niet te missen bezienswaardigheden.  […]

Reageer
Irene schreuder 18 augustus 2017 - 22:36

Lijkt me een goed idee!!?

Reageer
Jessica 22 februari 2017 - 04:06

Rome is inderdaad zo’n fijne en mooie stad, je krijgt sowieso keuzestress als je hier bent haha ;p

Reageer
Dewi 25 februari 2017 - 16:58

Haha, ja daar had ik zeker wel een beetje last van inderdaad! In ieder geval genoeg redenen om nog eens terug te komen 🙂

Reageer
De kosten van een stedentrip naar Rome 20 februari 2017 - 15:52

[…] Benieuwd welke highlights je niet mag overslaan als je Rome voor de eerste keer bezoekt? Lees dan dit artikel over de 10 niet te missen bezienswaardigheden in Rome.  […]

Reageer
Linda | One Day Trip 10 februari 2017 - 19:18

Ik heb voor mei een lang weekend Rome gepland staan. Heb je nog specifieke eettentjes of barretjes die aan te raden zijn? 🙂

Reageer
Dewi 18 februari 2017 - 12:46

Wat leuk dat je een lang weekend naar Rome gaat! Wij hebben heerlijk gegeten bij Papa Re en Ristocampo. Allebei in de gezellige wijk Trastevere 🙂

Reageer
I.M.J. Schreuder 7 februari 2017 - 22:08

Een heel mooi overzicht voor als je maar een paar dagen hebt. Super!!

Reageer
Dewi 7 februari 2017 - 22:46

Dankjewel! Wie weet kunnen wij ook nog een keer naar Rome!

Reageer

Laat een reactie achter