Home Tips & InspiratieBackpack routes Roadtrip Noorwegen: een magische camperroute van 3 weken

Roadtrip Noorwegen: een magische camperroute van 3 weken

door Dewi
roadtrip noorwegen 3 weken

Een roadtrip Noorwegen was iets waar ik al jarenlang van droomde. Ik dacht alleen altijd dat Noorwegen ver boven ons budget zou liggen. Met een eigen kampeerbus bleek dat uiteindelijk wel mee te vallen. En dus besloten we het er vorig jaar september op te wagen. En ik kan je vertellen: ik heb er een nieuwe liefde bij. Wat mij betreft is Noorwegen de allerknapste van Europa. In dit artikel deel ik de route van onze roadtrip Noorwegen met je.

Roadtrip Noorwegen: rondreis van 3 weken

Een roadtrip is een geweldige manier om Noorwegen te verkennen. Wij reden met onze  kampeerbus vanuit Nederland naar Hirsthalls in Denemarken om daar met de boot de oversteek naar Kristiansand in Noorwegen te maken.

Onze roadtrip duurde in totaal 3 weken. En hoewel je in 3 weken veel kunt zien, moet je altijd keuzes maken. Zo staan de wandelingen naar de Preikestolen en de Trolltunga nog hoog op ons wensenlijstje. Maar omdat onze hond pas 9 maanden was toen we naar Noorwegen gingen, waren deze wandelingen voor hem nog net een brug te ver. We gaan nog heel graag een keer terug om een vervolg te geven aan onze roadtrip Noorwegen. Deze route legden wij af in september 2021.

roadtrip Noorwegen 3 weken

Roadtrip Noorwegen

1. Evje

Evje ligt in het Setesdal in het zuiden van Noorwegen op ongeveer 1 uur rijden van Kristiansand. Heel eerlijk? Ik dacht dat het zuiden van Noorwegen nog niet zo spectaculair was en dat je voor het échte spektakel naar het noorden moest rijden. Maar niets is minder waar. Noorwegen heeft mij vanaf het allereerste moment in haar greep met haar verbluffende schoonheid.   

In de omgeving van Evje maken we een mooie wandeling en bezoeken we Evje Mineralsti. Hier zijn 5 steengroeves, waarvan er 3 interessant zijn voor verzamelaars van edelstenen en mineralen. Als liefhebber wilde ik daar natuurlijk heel graag naartoe. Helaas was de hoofdgroeve gesloten. Toch vonden we hier een aantal interessante mineralen, zoals amazoniet en fluoriet.

Tip: vlakbij Evje stonden wij op Camping Neset. Je staat hier met je camper direct aan het Bryglands fjord. Een heerlijke zachte landing in Noorwegen wat ons betreft!

roadtrip Noorwegen Bryglandsfjord

2. Kinsarvik

Hoewel ik het zuiden van Noorwegen al meteen prachtig vond, wilde ik heel graag een stukje noordelijker. Daarom besloten we al snel om een dag flink door te rijden naar Kinsarvik en onze reis vanuit daar voort te zetten. En alleen deze route was al waanzinnig. In het begin was de natuur al schitterend, maar nog erg lieflijk. Maar hoe verder we rijden, hoe ruiger en afwisselender het wordt. Vanuit Kinsarvik maken we een prachtige wandeling naar een aantal watervallen. We wandelen naar de Tveitafossen en Nyastølfossen.

Tip: In Kinsarvik stonden we op Kinsarvik Camping. Vanaf deze camping kun je makkelijk wandelen naar de watervallen en heb je een mooi uitzicht op het Hardangerfjord.

camperroute Noorwegen 3 weken

3. Ulvik

Vanaf Kinsarvik rijden we door naar Ulvik. Een klein plaatsje, maar onrealistisch mooi. Ook Ulvik ligt prachtig aan het fjord en lijkt zo weg te zijn gelopen uit een sprookjesboek. Om eerlijk te zijn doen we hier niet veel meer dan ons vergapen aan de overweldigende schoonheid van de natuur. Maar dat is op dat moment even genoeg.

camperroute Noorwegen 3 weken

4. Flåm (omgeving)

Flåm staat bekend om de beroemde Flåmsbana en de fjordcruises. Toen wij in Flåm aankwamen, vonden we het er alleen wel heel toeristisch. De omgeving is echter wondermooi, dus we besloten om naar een dorpje in de omgeving te rijden. We vonden een schitterend plekje aan het waanzinnige Nærøyfjord, waar we voor een halve dag een kano huurden. Het Nærøyfjord is een van de smalste fjorden van Noorwegen, maar misschien wel des te mooier. Wat voelden we ons klein toen we met onze kano over het fjord peddelden, langs de hoge kliffen en een zeehond die voor onze kano uit zwom. Kanoën op het Nærøyfjord is een absolute aanrader als je de omgeving van Flåm bezoekt.

Andere tips voor de omgeving van Flåm:

  • Aan de overkant van het Nærøyfjord loopt de postvegen, de oude postroute. Dit is een prachtige route van 6 kilometer lang, die langs de oever van het Nærøyfjord loopt. Je kunt deze route alleen bereiken door met je kano het fjord over te steken.
  • Wij werden enorm verrast door het plaatsje Undredal. Dit dorpje ligt aan het bloedmooie Aurlandsfjord. En hoewel het een piepklein dorpje is, is er verrassend veel te doen. Zo beklommen we het Enne viewpoint, bezochten we verschillende geitenboerderijtjes, proefden we geitenkaas en bezochten we het staafkerkje uit 1126.
  • In de omgeving van Flåm ligt de Stegastein, een van de beroemdste viewpoints in Noorwegen. Naar dit uitzicht kun je makkelijk toe rijden voor een prachtig uitzicht over het Aurlandsfjord.
  • Als je vanaf de Stegastein 500 kilometer doorrijdt, kom je bij een parkeerplaats waar de wandeling begint naar de Prest. Vanaf deze bergtop kijk je wederom uit over het Aurlandsfjord. Deze wandeling duurt zo’n 3 uur. Als je om wat voor reden dan ook niet de hele wandeling wilt of kunt maken, kun je – net als wij – ook een klein stukje omhoog lopen naar de zogenaamde ‘fake Prest’. Ook vanaf hier heb je al een spectaculair uitzicht over het Aurlandsfjord en bevind je je middenin de natuur.

Tip 1: aan het Nærøyfjord stonden we op Nærøyfjorden Camping in Bakka. Hier stonden we weer direct met onze kampeerbus aan het fjord.

Tip 2: in Noorwegen mag je wilkamperen. Op weg van Bakka (omgeving Flåm) naar Loen vonden we een prachtig plekje langs de Aurlandsfjellet, een van de scenic routs in Noorwegen. Dit zijn de coördinaten: 61°01’53.9″N 7°19’08.1″E

roadtrip Noorwegen 3 weken
roadtrip Noorwegen 3 weken
route Noorwegen 3 weken

5. Loen

Loen was hét dorpje dat bovenaan mijn Noorwegen-bucketlist stond. Hier wilde ik per se naartoe. Loen ligt aan het Lovatnet, een beeldschoon smaragdgroen gletsjermeer. Het wordt omringd door bergkammen en gletsjers en maakt je werkelijk sprakeloos door haar schoonheid. Wij hadden het geluk om een plekje te vinden op Sande Camping, direct aan het Lovatnet. Vanaf hier hebben we de omgeving van Loen en het Lovatnet verder verkend. Zo bezochten we onder andere de spectaculaire gletsjers Bødalsbreen, Kjendalsbreen en Brikdalsbreen.

Tip: ook tussen Loen en Geiranger vonden we een prachtig plekje om te kamperen: 62°00’47.6″N 7°24’11.8″E

camperroute Noorwegen 3 weken
roadtrip Noorwegen 3 weken
route Noorwegen 3 weken
roadtrip Noorwegen 3 weken

6. Geiranger

Vanuit Loen zijn we via het bekende uitzichtpunt Dalsnibba doorgereden naar Geiranger. Vanaf Dalsnibba moet je normaal gesproken een mooi uitzicht hebben over het Geirangerfjord. Helaas zaten wij met ons hoofd in de wolken en hebben we er niet veel van gezien. De weg ernaartoe was – zoals alle wegen in Noorwegen? – prachtig, dus alleen daarom al de moeite waard!

Geiranger zelf is een bekend plaatsje, maar wel lichtelijk overspoeld door het toerisme. We maakten hier een mooie wandeling, genoten bij Brasserie Posten van een heerlijke zalmforel, maar besloten daarna via de Trollstigen verder te rijden richting Åndalsnes.

De Trollstigen: niet te missen tijdens een roadtrip Noorwegen

Vanuit Geiranger rijden we één van de mooiste nationaal toeristische routes van Noorwegen, de route Geiranger-Trollstigen. De Trollstigen is misschien wel de beroemdste weg van Noorwegen. Deze kronkelende weg vol haarspeldbochten staat bij menig roadtripper op de bucketlist. En ook wij hebben genoten van deze prachtige route.

Tip: vlak voor de Trollstigen vonden we wederom een mooie plek om wild te kamperen: 62°25’56.5″N 7°39’29.1″E

roadtrip Noorwegen 3 weken

7. Åndalsnes

Vanaf de Trollstigen rijden we door naar Åndalsnes, een kleine stad in Noorwegen waar de rivier de Rauma en het Romsdalfjord elkaar ontmoeten. Dit zijn alleen al ingrediënten voor een magisch mooie omgeving, maar Åndalsnes wordt ook nog eens omringd door ruige bergtoppen.

Litlefjellet: een van de mooiste plekken tijdens onze roadtrip Noorwegen

Åndalsnes is hét walhalla voor klimmers, bergwandelaars, kajakkers en andere buitensporters. Omdat wij met onze pup van 9 maanden reizen, beperken wij ons tot een korte wandeling naar Litlefjellet. En hoewel het slechts een korte wandeling is, is het absoluut niet minder mooi. Sterker nog, het is een van mijn favoriete plekken tijdens onze roadtrip Noorwegen.

De korte klim van nog geen halfuur is behoorlijk steil, maar eenmaal boven word je getrakteerd op de mooiste vergezichten. Bovenop liggen een paar kleine vijvertjes, die de omringende bergtoppen en het wolkendek weerspiegelen. Op de top sta je oog in oog met de beroemde en ruige Trollveggen, aan je rechterhand zie je Åndalsnes liggen en onderlangs stroomt de azuurblauwe rivier de Rauma. Litlefjellet is een droomplekje.

roadtrip Noorwegen 3 weken
Rondreis Noorwegen met camper

8. Lom

Lom kwam min of meer per ongeluk op ons pad, maar de onverwachte plekken zijn vaak het mooist. Het is een heel gezellig dorpje en ligt prachtig. Wij bezochten hier het edelsteenmuseum en de vindplaats van thuliet, de nationale steen van Noorwegen. Mocht je het ook leuk vinden om deze vindplaats te bezoeken, dan kun je in het museum een permit krijgen.

In het museum werd ons aangeraden om ook naar het Jotunheimen Klimaatpark te rijden. Daar zouden we nog veel meer bijzondere edelstenen en mineralen kunnen vinden. Bij het klimaatpark lag een diepblauw meer, omringd door gletsjers. Zodra we onze bus uitstapten, kwam het angstaanjagende bulderende geluid van de gletsjers kwam ons direct tegemoet. Bij het Klimaatpark is door sherpa’s een pad aangelegd, waarover je in 20 minuten naar de Kjelbreen gletsjer loopt. We kwamen voor edelstenen en vonden een gletsjer. Wederom magisch.

Rondreis Noorwegen met camper
Rondreis Noorwegen met camper

9. Kristiansand

Na ons bezoek aan het Klimaatpark was het tijd om weer aan de terugreis te beginnen. We hebben ons nog een paar uurtjes in Kristiansand vermaakt, voordat we weer op de boot naar Denemarken stapten.

Roadtrip Noorwegen met de camper: het allemansrecht

Een van de leukste dingen aan een roadtrip Noorwegen is dat hier het allemansrecht geldt. Dat betekent dat je vrije toegang hebt tot de natuur. Je mag in Noorwegen gaan en staan waar je wilt en dus in principe ook overal in je kampeerbus slapen. Er gelden wel een paar regels: houd minstens 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning, neem je afval mee en respecteer de natuur.

Zoals je misschien gemerkt hebt, kom ik superlatieven en woorden tekort om onze roadtrip door Noorwegen te omschrijven. Noorwegen was zo overweldigend en zo wondermooi dat het me bijna niet lukt om dit in woorden uit te drukken. Ik zou zeggen: ga het vooral zelf ontdekken! 

Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Ben 10 december 2023 - 12:08

Zou graag willen weten hoeveel km jullie hier hebben gereden

Reageer
Linda 18 juni 2023 - 05:14

Hoi,
Leuk om jullie blog te lezen!
Vanuit waar kan je de wandeling starten naar Litlefjellet?
Ik ben erg benieuwd.

Groetjes Linda

Reageer

Laat een reactie achter