Home Azië Het artistieke landschap van de rijstvelden van Longji, China

Het artistieke landschap van de rijstvelden van Longji, China

door Dewi
rijstvelden van Longji

Tijdens onze reizen door Azië heb ik al zoveel rijstvelden gezien, maar ik krijg nooit genoeg van deze kunstzinnige landschappen. Ik houd van het lichte groen van de jonge rijstplantjes, wanneer deze net geplant zijn. De goudgele gloed wanneer de rijst bijna geoogst wordt. De dorre kleuren wanneer de velden even leeg zijn. En de weerspiegeling wanneer de terrassen net weer onder water staan. Rijstvelden zijn wat mij betreft de mooiste landschappen door mensenhanden gemaakt. Zo ook de rijstvelden van Longji, op zo’n anderhalf uur rijden van Guilin.

De rijstvelden van Longji: een verademing

Na de drukke steden die we eerder tijdens onze reis door China hebben aangedaan, zijn de rijstvelden van Longji een verademing. Eerder voelde ik mij nog erg onrustig. Alles wat er thuis speelt, spookte continue door mijn hoofd en door de drukte van de Chinese steden voelde ik mij gejaagd. In de rijstvelden van Longji kan ik dit allemaal loslaten. Eindelijk valt alle spanning even van mij af en kom ik weer tot mezelf. Ik neem het betoverende landschap met al mijn zintuigen in mij op en het enige dat ik dwalend tussen de rijstvelden nog voel zijn rust, bezinning en een kinderlijke blijdschap vanwege alles dat om mij heen te zien is. Ik geniet van de stilte. De schone lucht. De scherpe kou en de verstikkende hitte. Een heldere sterrenhemel. Het geluid van krekels en een kabbelende beek. En wanneer ik ’s avonds in bed lig, hoor ik niets anders dan het krakende hout. Niets dan de leegte van de stilte.

rijstvelden van LongjiDe rijstvelden van Longji zijn groener dan groen. Hoewel de rijstvelden nog leeg zijn, is het landschap adembenemend. De artistieke ronde vormen, terrassen die trapsgewijs het dal in lopen en houten bergdorpjes vormen een schilderachtig tafereel.

Tijdens onze wandelingen zien we niet alleen rijstvelden, maar dwalen we ook door de zachte bamboebossen, die er op de heuvels aan de overkant bijna aaibaar uitzien. We komen door lieflijke bergdorpjes, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. We ontmoeten vrouwen in kleurrijke klederdracht met lang zwart haar, opgestoken in een knot. Mensen werken op het land, kippen scharrelen rond, honden liggen tevreden te slapen en hagedissen schieten door de rijstvelden. We lopen over watervallen, steken gammele bruggetjes over en klauteren over smalle bergpaadjes. Een schitterend avontuur.

rijstvelden van Longjirijstvelden van Longjirijstvelden van Longjirijstvelden van Longji

Longji Dragon’s Backbone Rice Terraces

De rijstvelden van Longji overdonderen mij een beetje met hun overweldigende schoonheid. Waar ik ook kijk, zie ik rijstvelden die tot in het oneindige door lijken te gaan. Het is alsof ik droom en er niets anders meer bestaat dan rijstvelden. Steeds duiken er in de verte weer nieuwe heuvels met rijstterassen op. Het is een plek die tot de verbeelding spreekt en waar mijn fantasie er al snel met mij vandoor gaat.

De rijstvelden van Longji staan ook wel bekend als Longji Dragon’s Backbone Rice Terraces. Ooit zag iemand namelijk in de vormen van het bergachtige landschap een draak. En als ik een beetje mijn best doe kan ik mij zeker voorstellen dat je de toppen van de circelvormige rijstterassen langzaamaan in een draak ziet veranderen. Zittend op een leeuwenrots, vanwaar ik een betoverend uitzicht heb, geef ik mijn fantasie nog even de vrijheid om de terassen in mijn hoofd steeds in andere gedaantes te laten veranderen.

rijstvelden van Longjirijstvelden van Longji

Praktisch – overnachten tussen de rijstvelden

Guilin wordt gezien als dé toegangspoort tot één van China’s mooiste gebieden. De omgeving staat bekend om de fabelachtige karsten en op de boot van Guilin naar Yanshuo bevind je je in een sprookjesachtige omgeving. Vanuit Guilin reis je echter ook gemakkelijk door naar de rijstvelden van Longji. Het is goed te doen om vanuit Guilin dagtrips te boeken, maar het is natuurlijk fijner om in dit bijzondere landschap te overnachten. Naar mijn idee ervaar je dan pas echt de rust en de betovering van de rijstvelden.

Wij reisden vanuit Yanshuo met een minibusje naar de rijstvelden van Longji. Omdat we met zijn zessen waren, was dit praktischer dan de bus en niet heel veel duurder. We lieten ons afzetten op de parkeerplaats van het kleine dorpje Dazhai. Vanaf hier klommen we in ongeveer 50 minuten omhoog, waar we bovenin een guesthouse vonden met een schitterend uitzicht over het dal.

rijstvelden van LongjiMen zegt dat iedereen zijn ‘favoriete’ rijstvelden heeft. Tot voorkort waren de schitterende rijstterrassen van Sapa (Vietnam) mijn favoriet, maar inmiddels zijn deze overtroffen door Longji. Wat zijn jouw favoriete rijstvelden? En heb jij de rijstvelden van Longji al eens bezocht?

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

I.M.J. Schreuder 25 juni 2017 - 11:07

Rijst is wereldwijd een zeer belangrijk voedingsmiddel, dat voor veel mensen dient als basisvoedsel. Het is dan ook niet zo gek, dat deze eenvoudige graansoort vaak als een godin wordt gepersonifieerd.
In de hele Indonesische archipel, maar vooral op Java en Bali, is dat van oudsher de godin Dewi Sri, die ook wel de Rijstmoeder wordt genoemd.

Tja meisje, we hebben je niet voor niets Dewi genoemd naar de godin Dewi Sri . Mooi om dat terug te zien in jouw voorliefde voor rijstvelden. Oma zou ook trots op je zijn.

Reageer

Laat een reactie achter