Home Reisfotografie Review: A4 hardcover fotoalbum van Fotofabriek.nl

Review: A4 hardcover fotoalbum van Fotofabriek.nl

door Dewi
fotoalbum van Fotofabriek.nl

Iedere reis maak ik honderden – nee, soms wel duizenden – foto’s. In het uitzoeken en de nabewerking van de foto’s gaat altijd veel tijd zitten. Gelukkig gebruik ik mijn foto’s veel voor mijn blog, waardoor ik er altijd iets mee doe. Toch vind ik het heel fijn om foto’s ook op papier af te drukken en hier een mooi album van te maken. Toen ik in mijn boekenkast ging kijken, zag ik echter dat het laatste album dat ik maakte alweer uit 2014 (!) stamt. OEPS! Ik loop dus flink achter. Toen Fotofabriek.nl mij enkele weken geleden vroeg of ik een hardcover A4 fotoboek van 24 pagina’s wilde testen, was ik dan ook direct enthousiast. Ik kende Fotofabriek nog niet en was dus erg benieuwd naar hun producten. Ik besloot voor nu een album te maken van de stedentrip Madrid, die ik eerder dit jaar samen met mijn moeder maakte. In dit artikel lees je mijn ervaringen met het fotoalbum van Fotofabriek.nl.

Fotofabriek.nl

Fotofabriek.nl is een webshop met allerlei fotoproducten. Als je een fotoboek wilt maken, kun je bij Fotofabriek.nl kiezen uit diverse soorten, zoals hardcover, softcover en spiraal fotoboeken. De albums zijn beschikbaar in verschillende formaten. Uiteraard kun je ook andere producten bestellen, zoals agenda’s, kalenders en foto’s op canvas. Leuk om te weten is dat AVROTROS Radar Fotofabriek heeft beoordeeld als de beste fotoboekenleveranciers. Wat ik van het album van Fotofabriek.nl vind, lees je hieronder.

De software

Op de website van Fotofabriek.nl kun je heel gemakkelijk de software downloaden, die je nodig hebt om je album te maken. De software is snel gedownload en wijst zich eigenlijk helemaal vanzelf. Bij het maken van een fotoalbum begin ik altijd met het instellen van de achtergrond. Het programma biedt de mogelijkheid om dit voor alle pagina’s tegelijk te doen of per pagina te laten variëren. Ik kies altijd voor zwarte achtergrond, omdat ik vind dat de kleuren in mijn foto’s hierop het beste naar voren komen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om met de standaard sjablonen die het programma toont je album te vullen, maar je kunt dit ook handmatig doen. Ik vulde het album deels zelf en gebruikte gedeeltelijk de sjablonen. Ik vond het op deze manier erg fijn werken, alleen was het programma soms wat traag. Als ik een pagina handmatig wilde vullen, miste ik wel een lijntje dat automatisch aangaf of mijn foto’s exact naast elkaar staan. Met het blote oog vond ik dit soms lastig te zien.

Bij het vullen van je album geeft het programma handige tips. Het geeft bijvoorbeeld aan, wanneer de linkerkant van een pagina zal wegvallen in de lijmbinding en adviseert om het album voor het bestellen nog even helemaal na te lopen in de preview. Hier kun je dus rekening mee houden en dit vind ik een grote plus van het programma.

fotoalbum van Fotofabriek.nl

Doordat de software van Fotofabriek.nl een offline programma is, heb je geen internet nodig om je album te maken. Je kunt het album tussendoor opslaan, even laten liggen en later weer verder gaan. Toen tijdens het maken van dit album mijn internet ineens besloot om uit te vallen, vond ik dit erg prettig! Als je fotoboek klaar is, heb je wel internet nodig om het album te uploaden en te bestellen.

Verwerking en bestelling

Wanneer je album klaar is, klik je op ‘bestel product’. Vervolgens doet het programma een ‘kwaliteitscheck’ voor je en geeft aan welke foto’s een ‘slechte’ of ‘acceptabele’ resolutie hebben. Dit kun je dan eventueel nog aanpassen. Wat mij vooral opviel was dat het programma bij de foto’s die ik met mijn telefoon gemaakt heb, aangaf dat er sprake was van een slechte resolutie. Bij de foto’s die ik met mijn spiegelreflex camera heb gemaakt, werd dat geen enkele keer aangegeven. Dat kan dus ook zeker kloppen!

Wanneer je je album hebt geüpload wordt het toegevoegd aan je account op Fotofabriek.nl. Bij bestelling kun je er nog voor kiezen om tegen een kleine meerprijs de barcode op de achterkant te laten verwijderen. Ik vind dit nooit zo’n mooi gezicht, dus erg fijn dat deze optie er is. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een vlakliggend album te bestellen. Voor mij was dit nu niet van toepassing, maar voor albums van langere reizen, vind ik dit altijd wel erg mooi. Verder viel het mij op dat Fotofabriek.nl geen meerkosten rekent voor een foto op de omslag van het album. Iets wat ik bij andere aanbieders wel heb gezien.

Levering

Tijdens het hele proces word je door Fotofabriek op de hoogte gehouden van de status van je bestelling. Na 3 dagen viel het album, zoals beloofd, op de deurmat. Het album was verpakt in een laagje plastic en stevig karton.

Het resultaat: fotoalbum van Fotofabriek.nl

Het resultaat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat. De cover van het boek ziet er mooi uit en de kleuren komen goed naar voren. Het enige dat ik jammer vind, is dat er een zwarte rand aan de zijkant van de cover zit. Dit komt waarschijnlijk doordat ik de foto niet ver genoeg heb doorgetrokken, maar was op de preview niet te zien. Ik ben nogal perfectionistisch, dus als dit op de preview wel zichtbaar was geweest, had ik dit uiteraard aangepast. Dit is wel iets om een volgende keer rekening mee te houden.

fotoalbum van Fotofabriek.nlfotoalbum van Fotofabriek.nl

Als ik het album opensla, valt mij op dat het erg mooi papier is dat prettig bladert. De foto’s zijn mat afgedrukt met een hele lichte glans en de kleurintensiteit van de foto’s komt goed naar voren. De foto’s zien er precies uit zoals op de computer, iets dat ik ontzettend belangrijk vind. Verder zijn de foto’s waarvan het programma aangaf dat zij een slechte resolutie zouden hebben, ook daadwerkelijk iets minder mooi.

fotoalbum van Fotofabriek.nl

De balans: plus en minpunten

Tijd om de balans op te maken. Ik zet de plus- en minpunten van mijn fotoalbum van Fotofabriek.nl nog even voor je op een rijtje:

Pluspunten:

+ De software is gemakkelijk te downloaden en wijst zich vanzelf
+ Bij het vullen van het album worden goede tips gegeven bij het plaatsen van de foto’s.
+ Het programma doet een kwaliteitscheck voordat je je album bestelt en geeft aan welke foto’s een ‘slechte’ of ‘acceptabele’ resolutie hebben. Dit kun je dan nog aanpassen.
+ Je kunt kiezen voor een vlakliggend fotoalbum.
+ Optie om de barcode op de achterkant van het album te verwijderen (tegen een kleine meerprijs).
+ Geen meerprijs voor een foto op de omslag van het album.
+ Snelle levering.
+ Mooi papier en goede kleurintensiteit van de foto’s.
+ Goede kwaliteit: de foto’s zien er op papier net zo uit als op de computer.

Minpunten:

– Het programma is af en toe wat traag.
– Bij het handmatig vullen van het album mis ik een lijntje dat automatisch aangeeft of mijn foto’s exact naast elkaar staan.
– Jammer van de zwarte rand op de cover van mijn album, dit was in de preview niet zichtbaar.

fotoalbum van Fotofabriek.nl

Tot zover mijn review van het fotoalbum van Fotofabriek.nl. Al met al ben ik tevreden over de kwaliteit van het album en zou ik een volgende keer gerust opnieuw een fotoboek bij Fotofabriek.nl bestellen. Waar bestel jij altijd je fotoboeken?

** Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fotofrabiek.nl. Ik heb het fotoalbum van Fotofabriek.nl gekregen om te testen en een review over te schrijven. Ik geef echter altijd mijn eigen en eerlijke mening.


Meer lezen over reisfotografie?

 

Dit vind je vast ook leuk!

7 reacties

Marjolein 13 december 2019 - 15:18

Hoi Dewi,
Bedankt voor je fijne review!
Op dit moment maak ik een fotoboek bij Fotofabriek. Ik vraag me af of jij ook de ´´goede resolutie´´ hebt gebruikt i.p.v. de ´´uitstekende resolutie´´. Zo ja, is deze ook mooi uitgekomen? Ik heb namelijk een foto over de hele pagina uitgetrokken.
Groetjes Marjolein

Reageer
Dewi 18 december 2019 - 14:41

Hi Marjolein,
ik weet niet meer precies wat het programma aangaf. Wel weet ik nog dat ik een vrij pixelachtige foto heb gebruikt (in het donker gemaakt met mijn telefoon), waarbij ik inderdaad een waarschuwing kreeg over de kwaliteit van de foto. Ik heb de foto toch gebruikt en de kwaliteit in het album was opzich prima voor deze foto. Ik hoop dat dit een beetje een antwoord op je vraag is!

Groetjes,
Dewi

Reageer
Flash-Backpack #14: Terugblik op december - Backpack vol verhalen 31 december 2017 - 17:38

[…] online: ik werd bijvoorbeeld genomineerd voor de Liebster Award, had een leuke samenwerking met Fotofabriek.nl en blikte terug op […]

Reageer
Linda| travellersoftheworld 18 december 2017 - 21:04

Prachtig fotoboek! De foto op de voorkant vind ik sowieso heel gaaf, jammer van die rand inderdaad. Ik maak na elke reis een fotoboek, zo leuk

Reageer
Dewi 18 december 2017 - 21:10

Dankjewel Linda! Jaaa… die katherdraal was echt zó mooi. Leuk dat jij na elke reis een fotoboek maakt. Ik loop een beetje achter, maar vond het nu wel weer super leuk om een album te maken 🙂

Reageer
Rosa 18 december 2017 - 20:54

Woow, mooie foto’s op die pagina van de laatste foto zeg! Ik zou er zo minuten naar kunnen blijven kijken.

Reageer
Dewi 18 december 2017 - 21:09

Dankjewel Roos! De kathedraal was echt prachtig. Mochten jullie deze zomer nog in Spanje verdwalen, kan ik een stop in Madrid van harte aanbevelen 🙂

Reageer

Laat een reactie achter