Home Azië Reizen tijdens het regenseizoen in Azië: de voor- en nadelen

Reizen tijdens het regenseizoen in Azië: de voor- en nadelen

door Dewi
reizen tijdens het regenseizoen in Azië

Inmiddels heb ik 11 landen in Azië bezocht, waarvan het merendeel tijdens het regenseizoen. De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag of ik het aanraad om naar Azië te reizen tijdens het regenseizoen. En eerlijk is eerlijk, hier heb ik geen eenduidig antwoord op. Het is naar mijn idee afhankelijk van hoe je er zelf instaat en van het land dat je wilt bezoeken. Bovendien is er niets veranderlijker dan het weer. Wel vertel ik altijd wat mijn eigen ervaringen zijn. In dit artikel vertel ik je wat de voor- en nadelen zijn van reizen tijdens het regenseizoen in Azië.

Voordelen van reizen tijdens het regenseizoen in Azië

Je verwacht het misschien niet, maar reizen tijdens het regenseizoen in Azië heeft wel degelijk voordelen:

1. Het is rustiger

Het regenseizoen wordt vaak niet aangemerkt als ‘de beste reistijd’ om een land te bezoeken. Daardoor is het regenseizoen vaak laagseizoen en dus veel rustiger. Bussen, treinen en vliegtuigen zitten vaak veel minder vol, waardoor je comfortabeler kunt reizen. Bovendien is het ook bij toeristische bezienswaardigheden vaak veel rustiger dan in het hoogseizoen. Persoonlijk vind ik het feit dat het zoveel rustiger is dan tijdens het hoogseizoen één van de belangrijkste voordelen van het regenseizoen.

2. Lagere prijzen voor accommodaties

Dit ligt in het verlengde van mijn vorige punt. In het laagseizoen – tijdens het regenseizoen dus – liggen de prijzen voor accommodaties vaak veel lager dan in het hoogseizoen. Bovendien kun je makkelijker onderhandelen en voor hele leuke prijzen overnachten. Winst!

3. De natuur is op haar mooist

Een bijkomend voordeel van het regenseizoen is dat de natuur op haar mooist is. Door de regen is de natuur groener dan groen. Dat is echt puur genieten wat mij betreft!

reizen tijdens het regenseizoen in Azië

4. Het is veel koeler

Tijdens het droge seizoen is het behoorlijk warm in Azië. In het regenseizoen liggen de temperaturen wat lager en valt er af en toe een verfrissende regenbui.

5. Prachtige beelden

Het regenseizoen levert prachtige beelden op. Niet alleen doordat de natuur prachtig groen is, maar ook door wolken en mist. Tijdens het regenseizoen blijft het namelijk relatief warm in Azië. Na een flinke regenbui zie je daarom vaak de wolken opstijgen uit het dal. Dit zorgt voor mysterieuze taferelen. In Sapa in Vietnam en in Zhangjiajie in China kon ik hierdoor prachtige foto’s maken.

reizen tijdens het regenseizoen in Azië reizen tijdens het regenseizoen in Azië

Nadelen van reizen tijdens het regenseizoen in Azië

Hoewel reizen tijdens het regenseizoen dus echt wel voordelen heeft, zijn hier ook nadelen aan verbonden:

1. Verkeersopstoppingen en vertragingen

Als er een grote hoeveelheid regen valt, leidt dit regelmatig tot verkeersopstoppingen en vertragingen. Toen wij tijdens het regenseizoen door Laos reisden, had de regen aardig wat aardverschuivingen veroorzaakt. Hierdoor waren de wegen grotendeels geblokkeerd en werd de reistijd verdubbeld.

2. Je kunt niet altijd alles doen

Tijdens het regenseizoen kun je niet altijd alles doen wat je wilt of zien sommige dingen er gewoon anders uit dan je verwacht. In Maleisië zijn de eilanden aan de oostkust bijvoorbeeld gesloten tijdens het regenseizoen, in Thailand varen de ferry’s veel minder frequent en in Laos veranderen de blue lagoons in modderpoelen.

reizen tijdens het regenseizoen in Azië Laos

3. Muggen

Muggen houden van warm en vochtig weer. Tijdens het regenseizoen in Azië heb je daarom meer last van muggen.

Mijn ervaringen met het regenseizoen in Azië

Persoonlijk vind ik reizen tijdens het regenseizoen in Azië prima te doen. Zo reisden wij bijvoorbeeld tijdens het regenseizoen door China, Vietnam, Laos, Thailand en Cambodja. Mijn ervaring is dat het zelden heel veel dagen achter elkaar regent. In alle keren dat ik nu in Azië geweest ben, heeft het slechts één keer twee hele dagen achter elkaar geregend. Meestal duurt de regen slechts enkele uren en vaak valt de regen aan het einde van de dag. Daarom proberen wij ’s ochtends altijd zoveel mogelijk te doen. En om eerlijk te zijn, kan ik ontzettend genieten van het staren naar de regen vanuit een restaurantje.

In onze zomervakantie – juli en augustus – is het in veel landen in Zuidoost-Azië regenseizoen. Een tijd lang kon ik alleen in deze periode op reis. Destijds heb ik besloten dat als het regenseizoen de enige periode is dat ik naar Azië af kan reizen, ik me hier niet door tegen laat houden. Tot dusver heb ik hier nog nooit spijt van gehad.

Tip: kun je alleen tijdens de zomermaanden op reis en wil je niet reizen tijdens het regenseizoen? In Maleisië en Indonesië is het tijdens onze zomervakantie (juli en augustus) geen regenseizoen. Een perfecte periode om deze landen te bezoeken dus!

reizen tijdens het regenseizoen in Azië

Tips voor reizen tijdens het regenseizoen in Azië

Zelf heb ik dus absoluut geen moeite met reizen tijdens het regenseizoen in Azië. Inmiddels hebben we al zoveel landen tijdens het regenseizoen bezocht, dat ik ook aardig wat tips heb verzameld:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je weet dat je tijdens het regenseizoen gaat reizen door Azië, kun je hierop anticiperen. Mijn motto is dan ook: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Koop bijvoorbeeld een goede (herbruikbare) regenponcho en een drysack om je spullen in droog te houden. Zelf gebruik ik deze drysack van Osprey.
  • Tijdens het regenseizoen in Azië heb je dus veel meer last van muggen. Bescherm jezelf daarom goed tegen de muggen. Smeer jezelf in met DEET en neem duktape mee om gaten in je klamboe dicht te plakken.
  • Laat je planning los. Tijdens het regenseizoen heb je regelmatig te maken met wegblokkades, verkeersopstoppingen of ferry’s die vanwege de hoge golven uren later vertrekken dan gepland. Plan je reis daarom niet te strak. Als je je flexibel opstelt, zul je hier veel minder stress van krijgen.
  • Als je van plan bent een scooter te huren in Azië, houd er dan rekening mee dat niet altijd alle wegen verhard zijn. Onverharde wegen kunnen spekglad worden tijdens het regenseizoen, waardoor je makkelijk je grip verliest. Dit kan leiden tot lelijke valpartijen.
  • Soms kún je natuurlijk niet anders dan vasthouden aan een planning. Bijvoorbeeld als je een vlucht terug naar Nederland geboekt hebt. Als je weet dat het regenseizoen is en dat reistijden kunnen oplopen, zorg dan voor voldoende speling zodat je altijd je vlucht zult halen. Wij proberen bijvoorbeeld altijd minimaal één dag speling te hebben voordat wij onze volgende vlucht moeten halen.

Tot zover de voor- en nadelen van reizen tijdens het regenseizoen in Azië. Wat zijn jouw ervaringen?


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter